Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Thomasino 01.08.17 00:17
« Re: Rostou
No já myslím, že by ses měl odlišit tak, že na tu tvoji teď nesahej, nech ji v seriovém stavu, což se při dalším prodeji cení. A po zimě ji prodej a objednej něco zábavnějšího :-)
Bojím se, že až budeš chvilku řídit M2, nebo nedej bože Caymana, budeš mít jasno a místo vyhazování pěněz za výfuk to dáš do prasátka s názvem RWD >:-[] -
Covenant 31.07.17 22:40
« Rostou
Tak co vypadá, že na ACZ rostou Cupry jak po dešti... [odkaz]
Asi bych s tím měl něco udělat, abych se odlišil :-)
Leg:
S keramikou spokojenost, zatím drží, ale auto nejezdí v zimě a soli...tak že asi tak :-)
PS.Iudex tak už mám předběžnou kalkulaci omd AMA výfuk bez klapky 640Euro a s klapkou 1310,-Euro .......vypadá to že tvůj kus byl vyrobený jako mustr pro jejich další výrobu, mrkni na jejich stránky [odkaz] -
Ronault. 30.07.17 23:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Dobře kluci, už jsem z toho úplně zase domotany...ale asi na tom bude něco pravdy, protože když se podívám na poslední portrétovky, tak to je opravdu na cca 70mm...jen ta světelnost...
Takže když vyškrtnu 35mm a 50 mm 1.8, které se dají pořídit i kolem 4000 Kč, tak nějaké dostupné pevné sklo pro můj foťák v 70-100 mm...? Co jsem tak koukal, ceny jsou násobně jinde -
iudex 30.07.17 14:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Leg: no teoretickým výberom foťákov a objektívov trávim veľa pracovného času >:D takže som samozrejme pozeral aj Fuji. A rovnako ako Ty by som telo bral práve X-T20. Akurát výber skiel mám trochu iný: ako univerzála by som si nechal seťák 16-50/3,5-5,6 (na seťák má vraj výbornú optickú kvalitu), event. 18-55/2,8-4 (podľa toho, aký objektív by bol v sete). K tomu širokáč 14mm/2,8 a portrétny 56mm/1,2. Ale ako píšeš, ide to veľmi do peňazí, oproti M4/3 je to o dosť viacej. Zase je to APSC senzor (a jeden z najlepších) plus špičkové sklá. Ak chceš ale malé pevné sklá, ktoré nestoja tak veľa, tak Tvoja zostava nie je zlá, len by som k nej prihodil 18mm palacinku. Pozri tu: [odkaz] tam by Tvoja zostava vyšla na 1490 eur.
Leg, ešte jedna otázka z tvojej brandže: ako je to so statívom v onboard batožine, môžem si zobrať statív hore do lietadla? (ten môj sa zmestí do batožiny) -
Leg 30.07.17 11:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Je to tak, s ohľadom na moje aktuálne fotografické potreby mi stačí na cvakačky pevné sklo okolo 35 mm ekv a na portréty práve niečo dlhšie, okolo 80-100 ekv. Mám 70-200 ff Sigmu a fotím s ňou veľmi rád, ale je to ťažký šulec a okrem fotenia lietadiel, ktoré ma už tak trochu prešlo pre ňu ťažko nachádzam využitie - väčšinou s ňou fotím portréty na najkratšom ohnisku. Na to je to ale trochu overkill. Takže ju predám a spolu s ňou aj môjho veterána 40D (9 rokov) a zbytok výbavy a vyberiem niečo menšie, "do kapsy" s dvomi svetelnými pevnými sklami. No a ak chcem niečo menšie, nalepšie bude asi mirrorless s APS-C snímačom, neviem, či kvôli veľkosti senzoru by sa mi chcelo prejsť do micro 4/3. A ak navyše zohľadním moje nedávne nadšenie z konceptu ovládania Fuji (clona sa ovláda na objektíve, čas jedným kolečkom, kompenzácia druhým), tak mi z toho zatiaľ celkom vychádza Fuji X-T20 a XF23 F2 a XF50 F2. Dokopy som to ale spočítal na nejakých 1600€ a to je pomerne dosť a je otázka, za koľko sa dá zohnať podobný setup u konkurencie... Pravdupovediac, zatiaľ len špekulujem a ešte som sa nezahĺbil do materiálov aby som zistil, či to dáva zmysel alebo nie. Čo vy na to? -
iudex 29.07.17 21:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Súhlasím s Bullym, 35mm na APSC zrkadlovke (50mm ekvivalent) je podľa mňa také ani-ani sklo: nie je dostatočne širokouhlé na krajinky či do interiéru, ale nie je ani dosť dlhé na portréty. Mal som ho a to ohnisko mi proste nesadlo. To už 50mm je zaujímavejšie, v prepočte je to cca. 75mm, čo je blízko klasickému portrétnemu ohnisku (85mm) a pri svetelnosti f1,8 už s ním spravíš pekné portréty s rozostreným pozadím a izolovaním subjektu.
P.S. Z dnešného minizrazu v Rožnove (speedfred, praděda7, webpaja, ja a pán domáci): [odkaz]
[odkaz] -
Bully_ 29.07.17 19:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Ronault:
Nevím, jestli si vybíráš ten správný objektiv zrovna pro účely, které jsi napsal. Nikkor 35mm F1,8 je určitě vynikající sklíčko rel. za pár drobných. 35mm je u fotoaparátu s cropem 1,5 sice zhruba ekvivalentem 50mm u FF, ale jenom co se týká úhlu záběru, tj. toho, co uvidíš v hledáčku. Optické zkreslení bude pořád stejné, jako u 35 mm na FF, neodpovídá pohledu lidského oka. Na portrét je optimálních min. 50 mm a kvůli oddělení od pozadí klidně raději 70, 85 mm apod., takže de facto teleobjektivy.
Na běžné fotografování v interiéru je zase pro crop 1,5 pevných 35mm dost dlouhé ohnisko a pokud chceš fotit v normálním bytě, nebudeš mít kvůli zdem už kam ustupovat. -
marguc 29.07.17 07:47
« Re: OT: Insignia
Ja tiez radsej fotim bez blesku ale keď už som nútený ho použiť je to zväčša vnútri v byte a pri deťoch, ktoré ako píšeš sú živé a rýchlo sa hýbu tak používam interný blesk a namierim ho na strop. Keďže všade mame biele stropy urobí to mäkké svetlo a fotky potom nie sú také ploché ako keď fotis priamym bleskom a zároveň by to malo poriešiť tvoj problém s tienom od objektivu. Vyskúšaj to. Uvidíš veľký rozdiel. -
Ronault. 28.07.17 13:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Leg, iudex: taky se snažím blesk nepoužívat, ale když chci aktuálně fotit malou, tak ta se furt hýbe, takže potřebuji krátké časy a často se fotí doma, což není ideální, proto ta rozvaha o blesku.
Díval jsem se na 35mm, protože všude se doporučujeme 50mm na full frame, ale při menším čipu APSC se spíše doporučuje těch 35...no uvidím. -
iudex 28.07.17 09:12
« Re: Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Leg: jedno mám: prejdi k nám Pentaxákom :-) a máš presne to, čo chceš: v rade Limited sú maličké pevné objektívy, vážiace len niečo medzi 100 a 200g, pritom špičkovej kvality (optickej i vypracovania): [odkaz]
k Tvojmu výberu majú asi najbližšie 21mm (33mm ekv.) a 70mm (105mm ekv.). Pre predstavu o veľkosti takto vyzerá moja 70ka v ruke: [odkaz]
Tiež som sa pohrával s myšlienkou prechodu na mirrorless, ale zavrhol som to z viacerých dôvodov: aby som pocítil veľkostný/hmotnostný rozdiel, nemohol by to byť APSC (Fuji, ktorý sa mi inak najviac pozdáva, najmä kvôli parádnym objektívom, tie svetelné sú ale rovnako veľké, ako moje sklá pre zrkadlovku), ale M4/3, a tam si nie som istý, či by mi nevadil kvalitatívny zostup oproti môjmu APSC, plus Olympus sklá sú strašne drahé, najmä tie svetelné (a svetelné sklá by som chcel, aby som vykompenzoval menší senzor). Kto má veľké zoomy typu 70-200/2,8, pre toho to zmysel má; pre mňa s väčšinou maličkými sklami by to progres nebol. Ale pokiaľ si spomínam, Ty tuším máš zrovna nejaké veľké zomy, tuším Sigmu, naviac máš už starší model zrkadlovky, takže pre Teba by asi malo zmysel prejsť na M4/3. Odporúčal by som Olympus OM-D EM-10 Mk II alebo E-M5 Mk II (podľa badžetu) a k tomu výborný zoom 12-40/2,8 a k tomu niečo svetelnejšie, napr. Oly 45mm/1,8. Na eglobalcentral (odkiaľ kupoval aj Ron) je momentálne E-M10 II za super cenu 337 eur, E-M5 II tuším za 500 eur, veď pozri sám: [odkaz]
Ron: ja externý blesk používam v podstate iba v zime v interiéri. Inak moc neblýskam, v prípade potreby vystačím so vstavaným bleskom, ktorý je dobrý napr. v lete na presvetlenie tieňov (keď fotenej osobe ostré slnko nad hlavou robí tiene v tvári a na to stačí aj malý zabudovaný blesk). Takže skôr sa prikláňam k tomu kúpiť najskôr sklo (lacnú svetelnú 50mm/1,8), ktoré využiješ iste viac. -
Leg 28.07.17 07:44
« Re: Re: Re: Re: OT: Insignia
Ja som blesk nepoužil asi 5 rokov. Snažím sa pracovať s prirodzeným svetlom a keď to už nejde, radšej foťák zabalím. Ale chápem, že nie každému to vyhovuje.
V poslednej dobe trochu sledujem svoje fotografické návyky a začínam sa pohrávať s myšlienkou, že namiesto širokospektrálneho zoomového portfólia objektívov skončím pri dvoch pevných sklách - jedno cca 38 mm ekv na bežné fotenie a jedno 80 mm na portréty. Pri tej príležitosti by som možno prešiel na nejaký kompaktný mirrorless systém a už by som nemusel vláčiť batoh ale stačila by menšia brašňa. Nejaké odporúčania?

S tým statívom mať problém nebudeš, ak ho máš v taške. A tipujem že ani mimo tašky, ale úplne podkutý v týchto veciach nie som.
cov: dík, ak si dobre spomínam, už máš Cupru dva roky. Tak to by to možno malo zmysel, už sa mi nechce dvakrát do roka patlať auto mastičkami.