Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
white label 09.01.18 13:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: curva
Sf
Ano 6st. (ZF) už byl jinde, mám ho už hodně dlouho i v allroadu, a to co bylo v té nové Insi, se na něj celkové nechytalo (i když má o dva stupně víc) ani v režimu D, nehledě na to, že automatu v Insi chybí režim S. -
white label 09.01.18 13:40
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: curva
Leg
Právě proto (o čem píšeš v úvodu) se mi ta jeho kritika zdála přehnaná, podezíral jsem ho, že to hodnotí optikou mladého "závodníka", ale minimálně u toho automatu jsem mu musel dát nakonec z pravdu. Je tady i možnost problému daného kusu, viz i to mírné "skučení" při akceleraci při popojíždění.
Ano, 18 roků je dlouhá doba, ale před 18 lety jsem s tím automatem jel poprvé, nikoli naposledy. Naposledy jsem s ním jel minulý rok, to měl mladý pár měsíců 530d/e39 v automatu (psal jsem o tom jednou i tady v diskusi). :-) -
Emel 09.01.18 13:31
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: curva
To je v pohodě, já to auto kritizuju taky, vč. automatu, to jsi asi v diskusích zaznamenal :-)
Já jsem jezdil Superba s DCC na 18", FWD a nafta... a bylo to spíš pohodlné než agilní, taková loď. Řekl bych, že i obyč Insignia na 18" bez FlexRide jezdila srovnatelně.
Sedačky u Superbu mi nevadí, jsou pohodlné a příjemné (ty komfortní s Alcantarou), ale na mě hoodně široké (což pro změnu zase asi nevadí tobě ;-) ).
Světla... jo, dobré xenony jsou naprosto bez problému. Co čekám od Insi navíc je jednak ještě pár metrů dosvitu, ale hlavně jsem zvědavý na to vykrývání segmentů.
Převodovka uvidíme. Kdyby byl za stejnou cenu manuál, tak bych objednal manuál a neřešil to... no ale není (a u konkurence taky ne), tak uvidíme, jak moc mě ten slavný Aisin bude štvát. Ono je tam ještě jedna věc... třeba proti ORS ta Insignia hodně maskuje rychlost, takže jak jsem si původně myslel, že by Insi o 40k slabší Octu nestíhala, tak po důslednějším sledování tachometru už si nejsem tak jistý.
Jo, ještě design... Insi kombi fakt ne, u Superbu bych docela váhal mezi liftem a kombi. Bez nutnosti kočárku a s příplatkem za kombi bych asi skončil u liftu, ale kombík se mi líbí taky. -
white label 09.01.18 13:19
iudex má pravdu, napsal jsem to netaktně, nechal jsem se příliš unést rozčarováním z toho automatu, takže se omlouvám.
Ale ta moje úvodní otázka nebyla řečnická, naopak jsem očekával konkrétní argumenty.
Takže např. u těch sedaček s tebou můžu určitě souhlasit, 4x4 taky bez výhrad (viz i Ondra).
U srovnání agility podvozku se Superbem mám problém, protože aktuální Superb jsem jel pouze v nejvyšší konfiguraci (Sportline) s adaptivním podvozkem, a tam
to srovnání vidím opačně, přičemž ani s komfortem (v režimu komfort) neměl s 19" koly problém. Sedačky byly pocitově taky bez výhrad, akorát ten design s integrovanou opěrkou je zbytečně rádoby "motorsport" (viz i Leg v diskusi dříve). Jenže tady určitě narazím na problém srovnatelnosti cen, protože cenově srovnatelná verze Superbu může podvozkově jezdit naopak hůř, což nemohu posoudit. A s Passatem jsem zase jel jen s BiTDI v Highlinu, takže taky cenově jinde.
Co se designu týče, tak tam je logicky hlavní, aby se to líbilo tobě, o tom nemá cenu moc diskutovat. Třeba pro mě je u Insi designově přijatelnější liftback, pro Ondru zase naopak verze kombi.
Světla jsem měl možnost vyzkoušet (za tmy), intenzita bez výhrad, ale obecně jsem zatím nenarazil na LEDky, kde bych si řekl, že už jsou (povedené) xenony nějak zřetelně překonané. Systém automatických dálkových (taky obecně) většinou nefunguje zdaleka optimálně, např. jsem jel kolem pouliční lampy, v protisměru nikdo a pár metrů za lampou tma jako v pytli, přijedu k lampě a dálkové najednou zhasnou...
Takže, může to být celkově (za ty prachy/svým způsobem) dobrá koupě, ale jízdně to (podle mě) ten automat zásadně kazí, což si někdo, kdo jezdí běžně jen s manuálem, nemusí hned dostatečně uvědomit. -
woody-alien 09.01.18 12:48
speedfred: Aisina 6st jsem měl v Mondeu 2011. Zajímavostí toho tria se stejným motorem a automatem (Mondeo 2.2 TDCI, 508 GT 2.2 HDI a C5 2.2 HDI) bylo, že zatímco v Mondeu a 508 se v manuálním režimu řadily nižší kvalty dopředu a vyšší dozadu (tedy podle mého gusta), Citrón se zřejmě snažil přiblížit VW i v tomto a udělal to obráceně. Jinak na ten Aisin jsem si nestěžoval, ale bylo to ve spojení s naftou, i to může hrát svojí roli. -
speedfred 09.01.18 12:16
no asi sa pôjdem niekde aj ja previezť na Insg ,pretože ako WL píše že je to niekde na úrovni e39 tak potom musí byť niekde chyba. 5HP vs 6HP (e61) od ZF bol už rozdiel.
Aisina 6st som mal v Pežote 508 a teraz po čase zisťujem že to nebolo až tak zlé ako som si vtedy myslel. Takže to bude asi iba naladenim SW čo by sa priebežne aktualizáciami dalo poriešiť. -
Leg 09.01.18 11:29
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: curva
Label: ak Ondrom myslíš Chamillu, tak vzhľadom na štýl ich testov na garáži by som sa veľmi divil, ak by ho Insignia nejako ohúrila. Takisto som si schválne dvakrát prečítal tvoju kritiku a pri požiadavke na rodinný dostavník tam nič moc relevantné nenachádzam, snáď okrem spotreby a toho, že výkon je subjektívne nižší. To ale Emel v rámci výhodnej cenovky akceptuje, to deklaroval už skôr.
Viac k tomu nemám čo, keďže v Insignii som sedel asi dve minúty. Snáď len, že porovnávať dojmy zo včera s dojmami spred osemnástich rokov... možno by si bol prekvapený, keby si ten automat skúsil dnes. ;-) -
woody-alien 09.01.18 11:27
Sám jsem na to zvědav, půjčení Insi 2.0T mám domluvený na příští týden. Že to třeba pocitově nejede na 260k, to by tak nevadilo. Ona ta 200k Astra taky nejezdí jako 200k Clio RS nebo (abychom zůstali ve třídě) 200k GTI5 - ani omylem. Spíš by mě štval ten "línej" automat. Uvidíme. Jinak se shoduju s iudexovým (a Emelovým) výčtem předností - Insi není žádnej outsider. -
Emel 09.01.18 09:50
iudex: ale klidně, já si rád přečtu názory a vždycky mě zajímá kritika... nakonec jsem si o to řekl :-)
Myslím, že jako řidič bych byl asi víc happy v té Cupře... na úkor ostatních cestujících, kteří budou jistě víc happy v Insignii. -
iudex 09.01.18 09:20
wl: takto kaziť Emelovi radosť, to sa nerobí, hlavne ak už má objednané.
Inak ja sa s jeho výberom stotožňujem, ako pohodlný rodinný dostavník je to dobrá voľba, aj podľa mňa Insi silne boduje nesmierne kultivovaným a komfortným podvozkom, na ktorý sa v tomto ohľade Passat ani Superb nechytajú, konkuruje mu jedine Mondeo a oproti nemu sa mi javila Insi o niečo agilnejšia (aj keď beriem, že ja som jazdil 1,5ku FWD manuál, ktorá asi bude ľahšia a agilnejšia, ako 2,0T 4x4 A/T). Priestorovo je na tom Insi tiež veľmi dobre, vpredu super AGR sedačky, vzadu tiež dosť miesta. Ani technicky nie je Insi žiadna druhá liga, špičkové matrix LED, pokrokový pohon 4x4 atp. A aj dizajnovo sa mi páči, je stále neopozeraná a nová (problém je akurát s výberom farieb, tie bežné sú nič moc, chcelo by to niečo z tých drahých Exclusive farieb).
A celkovo napriek výhradám k danej verzii v porovnaní s konkurenciou je to stále silný turbobenzín so štvorkolkou, takže niečo z tej radosti z dynamickej jazdy tam iste bude.
A voľba stredná vs. nižšia stredná: ak je tá top verzia strednej triedy za rovnakú cenu, ako top nižšia stredná a súčasne cieľom nie je mať ostrý hotheč (hotkombi), ale len rýchle rodinné auto, nie je o čom, tiež by som volil strednú, predsalen je to oveľa reprezentatívnejšie auto ako kompaktné kombi (plus ako Emel písal, je tu aj faktor zmeny a posunu od doterajšej nižšej strednej). -
Emel 09.01.18 08:32
Podvozek za mě jednoznačně, nemám najeté Mondeo, ale proti Superbu vidím jako lepší i tu agilitu. Design se Superbem (v liftu) +- remis, ale proti Passatu za mě o level lepší. Superb má lepší barvy.
Brzdy jsou super. Sedačky jsou super, za mě třeba o hodně proti Superbu, které na moji postavu nejsou dělané. Světla pravděpodobně, to jsem zatím nezkoušel, ale těším se.
Mohl jsem o třídu níž, ale nějak jsem se nedokázal pro nic nadchnout... asi s výjimkou Cupry ST. Ve finále to bylo na ostří nože, při stejné ceně je Cupra zábavnější a Insignia pohodlnější... no, tentokrát jsem zvolil tu druhou variantu, vyzkoušet se má všechno a tak nějak mi bylo líto dát za tu Cupru stejné peníze jako za střední ve 4x4. -
white label 09.01.18 00:17
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: curva
Ad Ondra viz SZ.
Ty přednosti mají být (teda kromě té ceny a pro někoho i vzhledu) kde?
Nechtěl jsem mu tu míru kritiky věřit, takže jsem nakonec (včera) skončil i za volantem a přednost (co se samotné jízdy týče) jsem (zatím) našel hlavně jednu, tou je komfortní podvozek, co se tlumení rázů (ovšem nikoli hluku, v tom je jen průměrný) od nerovností týče, a to bylo auto na 20" kolech..., jenže je to (na můj vkus) až příliš na úkor agility podvozku/auta (v žádném případě nesrovnávám s hh apod.) a to bylo (jak už jsme psal) na těch největších 20" kolech. Právě na těch velkých kolech bych čekal klidně o něco méně komfortu tlumení a více agility, jak to pak bude jezdit na těch 18" kolech? Ani režim Sport v tomto ohledu nic moc neřeší, tlumiče malinko ztuhnou, ale nic zásadnějšího se nestane (nejen ohledně podvozku), nejhorší je, že ten režim sport nepohne ani s tím extra lenivým automatem, jehož reakce a rychlost řazení jsou někde na úrovni prémiových 5st. hdm automatů z doby před 15-20 lety. Vzpomněl jsem si na rok 1999, kdy jsme u Bychla konfigurovali E39ku a já se tehdy svezl s tehdy novým 530d s 5st. StepTronicem. A ten teda celkově pomalejší nebyl, měl sice jen 5 st., ale při rychlosti řazení hdm v Insignii je těch jeho 8st. spíš nevýhoda, protože pak řadí logicky častěji. Vůbec ten automat je jasně největší slabina toho auta, a těžko říct, do jak moc velké míry se projevuje na dojmu z motoru (ale určitě velké). Ten nepůsobí na svůj papírový výkon (kromě toho, že si rád trochu víc přihne, viz statistiky Ondry na trase Praha - Valachy), má takový turbodieselový projev, nemyslím dieselový hluk/vibrace, ale spíš sílu/tah ve středních otáčkách a (na 2L benzín s papírově velmi slušným stádem koní) menší "výbušnost".
Prostě pokud byste (s iudexem) soudili současné automaty optikou toho, co je v Insignii, pak bych se vám vůbec nedivil, že chcete zůstat u manuálu, to bych totiž viděl stejně jako vy. Kdyby ten automat měl aspoň S(portovní) režim (např. u koncernu běžné), nebo se přepnul do S režimu po přepnutí podvozku na sport, ale prostě nepomůže nic. Zbývá pak už jen manuální volba, ale ani na tu nereaguje rychle..., za to zdlouhavé klouzání na měniči zvládá se železnou pravidelností.
A při pomalejším popojíždění to mělo při zrychlování nepříjemný zvuk, až takové slabší CVTéčkové skučení, na kterém jsme se shodli všichni tři (Ondra já i syn). A při brzdění z menších rychlostí něco mírně hučelo od předních kol, možná pneu, byly tam zimní 20" Nokian WR4.
P.S. Ceny nastudované nemám, akorát vím, že nejvyšší stupeň výbavy je u Insignie výrazně jinde (níž), než ten nejvyšší u Superbu/Passatu.
A musel si jít do střední třídy, nižší střední by nestačila/nemohla být? -
Emel 08.01.18 22:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: curva
Jaký Ondra? Můžeš to trošku rozvést?
Že automat a motor není nic extra vím taky, nakonec se to píše skoro v každém testu. Žere a nijak zázračně nejede. Nicméně... cena je pod Superbem 2.0TSI 162kW FWD a tou optikou je potřeba se na to dívat. Přednosti toho auta jsou jinde než motor + převodovka, aspoň v případě toho 2.0T. -
speedfred 08.01.18 16:14
« Re: Re: Re: Re: RS3
len tak som sa pýtal na 4GC - to sa mi fakt páči,ale zistil som že k motoru 40i sa nedá manuál.....to by jedného porazilo.
Tie ceny ako si písal tak sú všetko bez DPH na BMW stránkach. Ja som dal myslím za Rámus koncový diel cca 12.000Kč a potom som dokupoval komplet potrubie od katu až dozadu (M Performance už nemá) asi za 16.000Kč ?? Ceny tiež bez DPH,ale bez záruky bo to ťahám iba z hlavy narýchlo.Je to hlavne aj niečo ľahšie ako origo a aj s certifikátom. -
iudex 08.01.18 15:34
« Re: Re: Re: RS3
Koľko si dal za Tvoj Remus? A čo si vlastne menil, zadný tlmič, alebo celé potrubie? V katalógu M Performance parts pre 2er stojí tlmič 895 eur plus 224 koncovky (450 v prípade karbónových).
4er som neskúšal, vieš, ako to bolo, pôvodne som chcel 1er a 3er bola len náhrada, keďže nemali 1er ako predvádzačku. Inak si zabysomárim: ak BY som uvažoval o 4er Grand Coupé, to by už bola náhrada za Mondeo (4GC je predsalen väčšie a s 5. dverami praktickejšie auto, ako 3er). A to je auto na dlhé trasy s rodinou, tam by motor 40i bol zbytočný, stačil by 20i, ale zase s automatom. Ergo bolo by to úúúúplne iné auto a vlastne by BMW bolo zbytočné. >:D -
speedfred 08.01.18 09:06
« Re: Re: RS3
ono je brutálnejší zvuk keď je studený motor,po chvíľke je úplný kľud. MP výfuk je celkom fajn ale ja som išiel aj tak do Remusu bo mi prišiel ako troška lepší s možnostou dokúpiť dalšie časti keby som nebol spokojný s koncovým dielom. Remus bol nakoniec aj lacnejší ako MP výfuk.
4GC si neskúšal alebo to tam nemali ?

In Sport mode, FlexRide provides a spirited driving experience. With the push of a button, the dampers stiffen and the accelerator offers a swifter pedal response. Moreover, it increases Variable Effort Steering (VES), raises the shift-points of the automatic transmission to a higher rpm and adjusts the Adaptive 4X4 system for more rear-wheel drive. In sport mode, the AFL system reacts more quickly.