Dany 22.03.18 12:07
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
tá fudžina vyzerá parádne. :yes: Všetci veľkí hráči s bezzrkadlovkami a veľkým čipom zaspali dobu. Vždy si na to spomeniem, keď mám niekam ťahať zrkadlovku. Časom sa asi tiež poberiem týmto smerom. -
iudex 22.03.18 08:19
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Leg: a skúšal si aj ten Zoner? Je to asi najlacnejší all-in-one softvér a ak nerobíš náročné úpravy fotiek typu bracketing s viacerými rovinami ostrenia či štvorradové panorámy, tak toto bohate postačí. Btw. ako stojíš so zamýšľanou výmenou fototechniky? Na eglobalcentral.eu som videl Fuji X-T20 za 612 eur. -
Leg 21.03.18 11:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Affinity je obdoba photoshopu, to nie je úplne to čo hľadám, Capture One stojí tuším dvacku mesačne, takže to tiež nič nerieši. Ja som si na vyskúšanie stiahol trial Lightroom, ON1 a Corel After Shot Pro. Lightroom je super, len je drahý, ON1 by som asi zniesol ale nie je to úplne ono (teraz je v akcii za $80) a Corel mi vôbec nesadol.
BTW Lightroom stojí v USA $10/mesiac, u nás 12€. Asi je u nás vyššia kúpna sila. -
iudex 21.03.18 08:59
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Leg: ono čakal som, že to predplatné ZPS bude drahšie; ono aj štandardne je 48 eur ročne, ale keďže mám staršiu verziu a upgradujem, mám to so zľavou za 29. Tak som si to rovno predplatil.
Inak všeobecne obľúbený vo fotokomunite je Capture One (podľa niektorých vytiahne z fotiek viac detailov, ako Adobe), ale neviem, ako je to s editovaním a ani s cenou. Inak špéci len pre Mac je Affinity, ktorý je naviac podstatne lacnejší ako produkty Adobe. -
praděda7 20.03.18 16:41
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Žes vzpoměl ten filtr pevných částič. Od září povinně i na benzínách (I think?). Z toho co jsem o PPF na různých stránkách četl, tak by to výkon motorů nemělo nějak zásadně ovlivnit. Pamatuji se ale, když jsem v roce 1985 koupil novou Celiku SX, tak ta už měla povinně cat. Musel se do ní kupovat unleaded benzin a měla proto také nižší výkon. To se mě ovšem nemohl líbit, že? Já to tenkrát obešel tak, že jsem získal od borců ze servisu další cat, z kterého jsem vymlátil keramiku, přehodil caty a jezdil dál na super. Origoš sem měl v záloze pro strýčka příhodu. Myslím, že i tady by se to dalo podobně řešit, kdyby bylo třeba. A ano, moc lidí by něčeho takového nešlo, takže naše planeta by zas tak moc netrpěla. ;-) -
Leg 20.03.18 16:30
iudex: presne, vyskúšal som pár trial verzií iných programov a dosť ma hnevá, že na vec, ktorú som v Aperture odbavil stlačením jednej klávesy, v novom programe potrebujem zdĺhavo hľadať v menu kde čo je. Ale to je vec dočasu, človek si zvykne. Horšie je, že okrem lightroomu som zatiaľ nenašiel nič, kde by sa dalo vedľa seba zobraziť trebárz 5-6 fotiek so 100 perc. náhľadom na ten istý detail a podľa miery ostrosti si vybrať tú najpodarenejšiu a zbytok vymazať. Keď mám ísť jednu za druhou a každú načítavať 5 sekúnd a kým prídem na koniec tak neviem čo bolo na začiatku a takto prejsť 500 fotiek, to sa na to radšej vybodnem.
Zatiaľ to teda vyzerá tak, že ostávam pri Aperture, kým bude fungovať. Kým sa tak stane, budem dúfať, že niekto vydá alternatívu k lightroomu. Obávam sa, že to ale bude ako doteraz, na papieri (resp. fancy internetovej prezentácii) všetko vyzerá super, človek skoro ale narazí drobné ale zásadné obmedzenia.
29 € za rok nie je nič strašné, ja osobne by som to za program na fotky bez problému dal. Ale každý to máme inak. :-) -
iudex 20.03.18 11:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Leg: tiež to z času na čas začnem riešiť, ale nakoniec to nechám tak. Ono najväčší problém (aspoň pre mňa) je učiť sa nový program a ovládať odlišný systém. Takto som si raz stiahol kreknutý Lightroom, ale proste mi to bolo cudzie a nemal som chuť tráviť hodiny len učením, ako s programom zaobchádzať. Notabene keď Lightroom je len na RAWy a JPEGy aj tak musíš doupravovať vo Photoshope (ktorý som zadarmo nezohnal). Takže som sa pekne vrátil k Zoneru, aktuálne mám verziu 17. V podstate s ním nemám problém, je to all-in-one program, akurát je pomalý, ale to môže byť aj mojím počítačom. Jediné, čo mi chýbalo, sú vrstvy; to ZPS síce pridalo, ale až v tejto poslednej, predplatenej verzii X. A možno nakoniec aj to pravidelné predplatné akceptujem, je to 29 eur ročne (to je jak s tými filtrami pevných častíc, chvíľu to človek môže odmietať, ale nakoniec inú možnosť mať nebude).
speedfred: presne na to som myslel. ;-) -
Leg 20.03.18 08:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
No tak si mi moc neporadil, podobné programy sú často na mac aj windows ale zrovna zoner nie. Ja by som aj predplatné zniesol, nakoniec človek aj tak časom upgraduje a musí dokúpiť novú verziu, ale 12€/mesiac za program, ktorý použijem párkrát do roka sa mi zdá celkom dosť. Ale chápem, že ak je pre niekoho foťák lopatou, tak to kľudne dá.
Nejde mi o nejaké zásadnejšie úpravy ako skôr o nástroje umožňujúce rýchle načítavanie, porovnávanie side by side, triedenie, mazanie a katalogizovanie. Na toto bol aperture geniálny, a stále je, len je len otázkou času, kedy sa jeho používanie stane značne obmedzeným. -
Leg 20.03.18 08:18
Teraz to po sebe čítam a vidím, že som sa vyjadril ako neandrtálec. Jednoducho, potrebujem tip na program na správu a úpravu fotiek, niečo podobné ako Lightroom alebo už nepodporovaný Apple Aperture. Kde je iudex, ten by mi iste poradil. Dúfam že sa zrovna nenecháva ošľahávať atlantickým vetrom. >:D
EDIT: ja o vlku a vlk aj so stalkerom furt tu. >:D -
iudex 20.03.18 08:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Leg: ja síce viem, o čom píšeš, ale tiež Ti nepomôžem. Keďže nepoužívam jablkové produkty, ale majoritné PC s oknami, neviem, čo fičí na Macu. Ja používam najlacnejšiu z platených možností na spracovanie fotiek, a to český Zoner Photo Studio. Ten stál vždy nejakých symbolických 40 eur (a bolo len na mne, či som prešiel na novšiu verziu). Ale aktuálne tiež po vzore Adobe prešli na systém ročného predplatného, čo v princípe odmietam, takže fičím stále na starej verzii ZPS 7. Nie je to žiadny Photoshop, možnosti sú značne obmedzenejšie, ale na základné úpravy RAWov, ako aj editáciu JPEGov to bohate stačí (možnosti programu sú aj tak násobne vyššie, ako moje schopnosti pracovať s ním).
P.S. Stalkeri všetkých krajín starajte sa len sami o seba a nešpehujte už. -
Leg 19.03.18 19:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: blog
Vidím, že tu sa z hothatchov postupne presedláva na supersedany (gratulujem fredovi k novému autu a železným nervom), ja mám ale oveľa prízemnejší problém. Keďže Apple hodil bobek na Aperture a už niekoľko rokov ho neaktualizuje, v mojom počítači pomaly ale isto stráca dych. No a keďže som lakomý platiť 12€/mesiac, teda 144€/rok a teda takmer 750€ za 5 rokov za Lightroom, ktorý Adobe naviac postupne začal trieštiť za účelom získania ešte väčšieho množstva peňazí, nejak neviem nájsť za Aperture náhradu. Požiadavky sú jasné, prehľadné triedenie s albumami, hodnotením, tagovaním (nemienim sa hrabať v súboroch a zložkách), nedeštruktívne možnosti upravovania fotiek v RAW formáte, prehľadné ovládanie (napísal by som to kapitálkami keby mi to nebolo proti srsti) a verzia pre mac. Čo používate vy? Dajte inšpiráciu! :-)