Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Emel

Emel 27.06.18  10:18

« Re: Hic sunt LeoneST

Opatrná spokojenost je to nejlepší, v co můžou rejpalové jako my doufat :-)

S dynamikou uvidíš, proti GTI tam teoreticky chybí 100Nm, ale až se podíváš s otáčkama nad ty 4000, tak by se to mělo trošku srovnat. Já už Insi šlapu na krk bez skrupulí, akorát jsem se díky kombinaci laxnosti servisu a vlastní lenosti ještě nedostal k výměně oleje, a to už jsem na 5000... dokonce mě napadla kacířská myšlenka nechat to až do 10t a pak normálně přejít na 15t intervaly.

Zkoumání jízdních vlastností jsem opatrně zahájil taky, zkusil jsem trošku přepálit rychlost v dálničních sjezdech a na hraně z toho mám pocit blížící se přetáčivosti, jako by auto i bez plynu mělo tendenci spíš se stáčet do oblouku než pokračovat po tečně... no, zatím mi strach nedovolil nějaké exaktnější pozorování. Obecně můžu říct, že na mě má to auto spíš uklidňující vliv, jezdit rychle šlo líp s RS.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 27.06.18  08:37

woody: pekná minirecenzia :yes: , ako tradične objektívna, bez prikrášľovania a umožňujúca si spraviť veľmi presnú predstavu o aute. Inak tie rozpačité dojmy z motora plne chápem, je to proste nezabehnutý nový motor, s ktorým jazdíš opatrne a aj keď nie vedome, určite tam je nejaké porovnávanie s GTI. Ja mám skoro o 100 koní viac ako v GTI a napriek tomu som mal podobné pocity spočiatku. Teraz, pri 3300 km, keď som spravil prvú nádrž bez obmedzovania a začal si užívať plný výkon, je to úplne iná liga. Ale Tvoja 1,8ka ako sám píšeš nie je robená ako hotheč, je to presne ako píšeš "len" najvýkonnejšia civilná verzia a to bezpochyby spĺňa. Inak motivoval si ma spísať nejaké prvé dojmy z 3er, ale s ohľadom na môjho tajného fanúšika - stalkera (ktorého život je asi natoľko nudný, že cíti potrebu neustále ma tu sledovať) asi len do SZ.
    Btw. práve som čítal prvú recenziu nového Focusu a Briti sú z neho úplne nadšení, vraj jazdne je to opäť ten starý Focus, tak som zvedavý na nové ST (ktoré má dostať podladenú 2,3ku z RS a samosvor).
  • « 00 Reagovat !

foto Dany

Dany 27.06.18  07:26

Woody: tvojich päťsto kilometrov som tradične zhltol medzi dvoma dúškami rannej kávy. Nech ti tvoj oranžový prírastok robí len radosť ;-)
  • « 20 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 26.06.18  23:08

« Hic sunt LeoneST

S Leonem máme za za sebou něco málo přes pět set kilometrů a můžu tudíž sepsat pár postřehů z jízd.

V prvé řadě musím konstatovat, že na nastupování a vystupování jsem si musel chvíli zvykat. Teď už tam skáču jak lasička, ale než se krční páteř podvolila a příslušně naformovala, prožil jsem si pár překvapení. Odměnou za nacvičení tohoto eskamotérského kousku ve stylu Abrhámovy hlášky z Vrchní, prchni "přikrčit a mírně zaklonit" :-) se mi ovšem dostává výborné řidičské pozice. Sedadlo řidiče samo o sobě je povedené, hezky drží spodek i záda a zároveň přináší perfektně vyvážený mix tuhosti a pohodlí. Znám i lepší (např. GTI, GT205), ale jsem naprosto spokojen.

Interiér Leonu jsem už vzal na milost, volant je perfektní, budíky fajn, šaltpáka hezky po ruce, displej se díky lepšímu umístění ovládá lépe než v GTI. Zpětná zrcátka spíše menší, ale rychle jsem si zvykl. Celkově vypadá FR solidně.

Ale pojďme k jízdě. Tedy nejprve pohonné ústrojí. Motor si po nastartování lehce zanýtuje a pak už o něm prakticky nevíte. V režimu zajíždění zatím točím max. na 4.000 a v této oblasti otáček je 1.8 TSI naprosto nezvučné. Nechci zatím vynášet předčasné soudy, přece jen po zajetí s ním budu jezdit jinak. Už teď to vypadá, že na nižší kvalty se mu bude chtít (a bude to i žádoucí) do vyšších otáček. Nicméně v tuto chvíli si stojím za tím, že motor nemá zvuk žádný a musí se stydět i před 1.4 TSI 150k, která si umí zachraplat.

Pokud se týká dynamiky samotné, hlavně v prvních stech kilometrů u mě převládaly až rozpaky. Intenzivní dojem, že to prostě moc nejede, byl v prudkém rozporu s absolvovanými předváděčkami. Nějak jsem nemohl pochopit, jak je to možné, několikrát jsem pro jistotu přítomnost motoru pod kapotou ověřil i fyzicky. >:D
    Naštěstí postupem času se motor začal osmělovat sám o sobě, a taky já jsem se s ním jaksi přestal s.rát. Časté změny otáček a pobízení plynem až k té už zmiňované, pouze dočasně konečné hranici 4000, přinesly znatelné zlepšení dynamiky a zároveň bylo cítit, že potenciál motoru je vyšší. Jenom to chce nevěřit pohádkám o tom, jak motor s turbem už při 2.000 auto trhá na dvě půlky. Dvoulitrové TSI je jinde, ale po těch cca 550 km cítím, že to bude dobrý....a už se těším, až mu budu moct víc šlápnout na krk. Spotřeba podle PC je zatím někde na 7.5 litru, počítám tedy, že dlouhodobě bych se mohl do osmi vejít. Uvidíme, co s tím udělá dálnice, SPZ mám teprve od včera odpoledne a tak jsem zatím zkoušel jenom krátký neplacený úsek, navíc aktuálně samozřejmě omezený stavební činností.

Řadička má zatím celkem tuhý chod, v drahách se pohybuje přesně, ale při snaze o co nejrychlejší řazení vadí zadrhávání na neutrálu a celkově je to trochu boj. Snad se to časem zlepší. Pro běžné i dynamičtější ježdění je to ale v pohodě, a tak to taky beru. Příliš nepotěší spojka, která má ostřejší záběr, ale chod pedálu je dost gumový, necitlivý. Samotné zpřevodování odpovídá potenciálu motoru, resp. nemám pocit, že by ten trpěl na těžké převody. Dokáže se posbírat i z nižších otáček, ale pro trochu svižnější jízdu je potřeba ho připravit pošťouchnutím aspoň na hranici 2500. Trojka je už klasicky můj nejoblíbenější kvalt, se čtyřkou se to začíná lámat k rychloběhům. Šestka točí při 130 km/h tacho cca 2.900 otáček.

Řízení počítám k plusům Leona. Za progresivní v paketu Dynamic jsem nepřiplácel, ale i tohle standardní je pro mě přiměřeně rychlé, přesné a hlavně bez hluchých míst ve středové poloze nebo při rychlém zatočení. Pokud se týká informací od kol, zázraky se nedějí. V tomhle ohledu se slzou v oku vzpomínám třeba i na předchozí Mondeo.

No a jsme u podvozku. Multilink byl jedním z důvodů pro volbu 1.8 TSI.....a byla to dobrá volba. Tím nechci říct, že s vlečkou jezdí Leon špatně, ale rozdíl tam poznat je. Za prvé i na pro FR "povinných" 18" je Leon stále dostatečně komfortní. Tuhý, to ano, ale ne nepohodlný. Většinu libůstek našich silnic zvládá utlumit. Tradiční lakmusový papírek přiměřeně pohodlné jízdy - tedy moje žena - se tváří spokojeně. Jasně, aktuální Insignia by jí zřejmě nasadila vyšší laťku, ovšem v rámci kompaktních kombíků nemůžu jinak než konstatovat spokojenost. No a za druhé se Leon moc pěkně chová v zatáčkách. Je to takové nenápadné, řečičky o chuti vrhat se do zatáček si s radostí odpustím. Jisté je to, že limity chování jsou nastaveny dost vysoko na to, abych je s rodinou využil zřídkakdy. V přímém srovnání bych řekl, že Leon s víceprvkem je na tom lépe než Astra s darem přítele Watta. A to bohatě stačí. Leon se nenechá znervóznit ani trefením kanálu v táhlém oblouku, ani hozením do zatáčky vyloženě na prasáka čistě pro legraci. Určitě to budu zkoumat dál, možná že nějakou mouchu objevím, ale zatím nemám výhrad.

Aby však nebylo té chvály mnoho, máme tu i jednu štiplavou poznámku. Zajímalo by mě, jakou citlivost musí vykazovat řidič Leona, aby rozeznal rozdíl mezi režimem Sport a Normal. Ano, samozřejmě, řízení uměle ztuhne, ovšem ty avizované rychlejší reakce motoru na plyn a zvýrazněný zvuk jsou pod moje rozlišovací schopnosti. Něco jako hučí...hmm...pokud si vezmeme za bernou míru režimy u GTI, pak je to rozdíl vyloženě propastný. Připouštím, že část toho rozdílu může padat na vrub DSG, která se ve Sportu chová hodně jinak, ale všechno tím vysvětlit nelze. Vždyť i ta Astra se tlačítkem Sport o něco aspoň snaží, byť tedy taky žádná sláva.

Dobrá, jaký je tedy rezultát ? Řekněme opatrná spokojenost. Pro můj účel rodinného přepravovadla se Leon jeví být vhodnou volbou. Tak akorát velký, tak akorát rychlý, tak akorát dobře jezdící. Nic víc od toho nemůžu čekat a ani jsem nečekal. I z toho důvodu mi některé mínusy vlastně nevadí, tady se jedná především o ten zvuk. Leon 1.8 TSI FR se vlastně řadí přesně do té oblasti jako Astra 1.6T, běžné auto jen s o něco silnějším motorem. Může si to dovolit, protože nad sebou má pořád ještě Cupru. Někteří jiní výrobci mají podobný motor jako vrchol a dělají z něj aspoň částečně speciální verzi s nějakým tím divadlem navíc. Nic proti tomu, popravdě se mi to i líbí, ale zatím to vypadá, že se mi právě tento Leon trefil do potřeb nejvíc.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 21.06.18  20:28

« Re: Megane RS

Já nové MRS zatím neřídil, tak nemohu porovnat, ale až budu řídit, budu moci porovnat spíše s mojí Cuprou. Ale co jsem měl možnost chvilku řídit novou Alpinku na okreskách kolem Slovakiaringu, tak ten motor s tím lehkým autem jede moc pěkně a dokonce to má i pěkný zvuk. Zklamání bylo ale spíše z řízení a z brzd, to nebylo nic moc. Naladění podvozku je spíše měkčí a funguje dobře na horších silnicích, skvělé jsou ty příplatková sedadla Sabelt. Určitě zajímavé auto, 1.6 mega za Premiere Edition bych rozhodně nedal 8-s Jo a horší hledání pozice pro vyšší lidi, volant bych potřeboval více vytáhnout, nebo dát více nakolmo opěradlo, ale na těch Sabeltech není možné měnit sklon.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 20.06.18  15:43

« Megane RS

Zaujímavé video dynamiky nového Meganu RS, zaujalo ma to, ale skôr v negatívnom zmysle. Proste mi MRS nepríde ako auto s 280 koňmi, tá dynamika je tak na úrovni GTIP. Je to síce len diaľničné zrýchľovanie a nič to nehovorí o správaní v zákrutách a na okreske, ale potvrdzuje to záver, že downsizing v prípade MRS nebol úplne šťastné riešenie. [odkaz]
    Thomasino by sa prípadne mohol vyjadriť, aký má z toho pocit on v porovnaní s jeho bývalým (o 15 koní slabším) MRS.
    P.S. Blahoželám woodymu k oranžovému prírastku a chcem vidieť fotky. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda7

praděda7 19.06.18  15:30

« Re: Re: Re: Miata - limitka do 10 dnů před barákem

Jeden mají v Malenovicích v OC. Ale nikdo u toho, tož enom čum čum z venku.......pěkné... :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 19.06.18  07:43

« Re: Re: Miata - limitka do 10 dnů před barákem

Sedel som nedávno v Spideri 124 a na počudovanie to auto je v interieri celkom priestrané. To som bol prekvapený.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 19.06.18  07:16

« Re: Miata - limitka do 10 dnů před barákem

Tak do takejto MX-5 by som sa v pohode vošiel. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 18.06.18  22:49

« Miata - limitka do 10 dnů před barákem

O modernizaci aktuální MX-5 už jste jistě informováni. Posílení motoru atd. V diskusích ovšem často najdeme povzdechy, jak se solidně vzrostlé slovačisko prostě pod střechu nevejde ;-) , že by to chtělo kupé a tak podobně. Avšak nezoufejte, přátelé. Jsem poctěn, že jako jeden z prvních lidí na světě Vám mohu představit limitovanou edici totálně předělané Miaty, prostorné až běda, s automatem a dokonce 4WD pro lepší jízdní zážitky. A za víceméně směšný peníz Vám přistane před barákem do 10 dnů. Kupujte, nebudou.
    >:-[]
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 18.06.18  18:12

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čistič kol

ja nemám žiadnu hračku,tomu sa vraví služobne vozidlo!! ;-)
    Stavby sú ďaleko od seba,tak musím stíhať.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 18.06.18  15:46

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čistič kol

speedfred: len jej ho pekne kúp, možno ju to chytí a časom to bude aj viac ako koníček. A ak nie, môžeme tu znovuoživiť fotosúťaž a využiješ ho aspoň ty. A ak sa ti to zdá drahá hračka, choď sa kuknúť do garáže, akú hračku má jej tatko. ;-) >:D

iudex: človeče, prešiel som si galériu a okrem súkromných fotiek čo sem nechcem dávať som mal iba fotky nafotené počas úvodného nadšenia z foťáku a tie som už zmazal (resp. som použil na testovanie rôznych programov a do finálneho ich už nepresunul). Každopádne ťa beriem za slovo, vyčistím auto a niečo nafotím. Len je otázka, kedy sa k tomu dokopem, pohľad do kalendára napovedá, že tento týždeň to nebude.

Ja som tam bol zrovna včera. Je to tam super, minulý rok bolo pár akcií, kedy tam púšťali aj autá (ja som to klasicky prekaučoval). Bohužiaľ im dosť huntovali trať resp. jej okolie, tak už je to len pre motorky a motokáry.

Koní je dosť, o to by som strach nemal. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 18.06.18  14:02

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čistič kol

Ďakujem. Mrknem na to.

Nóó vidíš ,konečne si mu (motoru) dal napiť a hneď sa ti to zapáčilo ;-) .Ja som zväčša jazdil na sport/sport+ . Iné režimy iba pri nudnych diaľničných (nie vzdy) presunoch či kolónach.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 18.06.18  13:52

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čistič kol

fred: kľudne aj ten Canon 1300D, je to asi najdostupnejšia zrkadlovka a dobrá value for money. Ako tradične každému radím pozerať foťáky tuto, je to podstatne lacnejšie ako u nás: [odkaz]
    Leg. šak daj aj nejaký OOC JPEG, nemusí to byť zrovna auto. Mimochodom bol som minule vyskúšať motokáry za Tvojimi humnami, celkom slušné, treba skúsiť.
    Btw. včera som prvýkrát dal ostrú jazdu s plným výkonom. Ak som mal nejaké výhrady k výkonu, beriem ich späť, ten výkon tam je, len pri točení do 3000 sa to akosi nedalo zistiť :-) medzi 4 a 6t je to symfónia, paráda. A ten prejav je pomerne plynulý, žiadna turbodiera, len konštantný a neutíchajúci ťah bez ohľadu na zaradený stupeň, oproti TSI má motor viac "atmosférický charakter" (TSI malo prudší nástup krútiaku), avšak na rozdiel od atmosféry ťahá od voľnobehu bez zacukania (V8 z M3 E90 do 3000 nemá šancu). Akurát v ostrejších zákrutách a vracačkách cítiť, že je tam hmotnosť 1675 kg, tam bolo GTI agilnejšie, plus veľký rozdiel sú gumy, CSC5 pískajú a začínajú utekať tam, kde Micheliny držali v pohode.
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 18.06.18  13:26

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čistič kol

wúúúdy : takžiež grarulácia k levíčaťu - fakt som si myslel že si zmenil objednávku a kúpil Pežóó >:D

A teraz k tým fotoaparátom. Ja som vcelku mimo tak sa opýtam Vás skúsenejších.
    Dcéra (15 r) otravuje že by xcela nejaký povedzme lepší foták, doteraz fotila iba s telefonom. Masíruje ma s Canon EOS 1300d, čo vy na to?
    Rozmýšlal som ,že by to bol aj ako rodinný aparát. Pre ňu by to bola trocha drahá hračka. Decká majú rôzne chvíľky s koníčkami,ale ktovie možne s nej bude raz nejaká fotografka :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 18.06.18  10:33

« Re: Re: Re: Re: Re: Čistič kol

Nemám žiadnu fotku, lebo ako správny internetový pózer som síce povedal A, teda že mám nové náčinie ale už som nepovedal B a síce, že auto som neumýval už ani nepamätám, bo neni čas a auto je jak prasa.

S Fudžinou som spokojný viac ako dosť, objektívy pekne kreslia, hlavne 56-ka, so snímačom sa dá pohodlne fotiť do ISO 3200 (starý Canon už pri 800 výraznejšie šumel, tam vidím najväčší progres za posledných 10 rokov) a hlavne všetko zbalím do malej buzitašky. :-) No a zatiaľ som zavrhol RAW a fotím do JPEGu pomocou filmových simulácií - s nimi ani nemám veľkú potrebu fotky výraznejšie editovať, vyzerajú dobre tak ako sú, zaberú menej miesta a s RAWmi sa už zadýchal aj môj starší počítač. Akurát si človej musí dávať väčší pozor na expozíciu, ale čo som dôkladným porovnávaním zistil, tak pre moje oko nie je problém kompenzácia expozície do jedného stupňa - tam bol výsledok rovnaký ako pri RAWe.

woody: super kára, gratulujem. Pekná farba.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 15.06.18  14:42

« Re: Re: Re: Re: Čistič kol

Leg: tam sem hoď nejakú fotku toho dažďovou vodou vyumývaného 1er, odfoteného novým foťákom. ;-) Ale vážne, ako si spokojný s Fuji? Mňa teraz celkom oslovil nový X-T100, za super cenu má v zásade všetko podstatné a na rozdiel od X-T20 či X-E3 nemá ten špecifický (a ťažšie spracovateľný) X-trans senzor, ale klasický Bayerov senzor. Nemáš nejaké fotky, čo by si sem hodil?
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda7

praděda7 14.06.18  16:55

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Leon dorazil

Sunset orange má v sobě hnědý tint.......... ;-) Ale pořád dobrý........ ;-) I když nevím, jak dlouho bych vydržel kolem ní chodit...... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 14.06.18  15:11

« Re: Re: Re: Re: Re: Leon dorazil

Sunset orange tiež vie vyzerať skoro ako červená, záleží od svetla: [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 14.06.18  13:56

« Re: Re: Re: Re: Leon dorazil

Tak zrovna tady vypadá (proti těm vašim oranžovým) skoro jako červená...
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…