Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Dany 30.10.18 16:39
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
Ja som špeciálny sviatok strávil v práci.
Na hrátky s časom mám času menej ako málo, ale určite niečo prihodím.
Iudex, ak si mal čas iba pre seba, tak určite z toho niečo bude. ;-)
Emel, ak nafotíš čokoľvek, tak to bude k téme. -
iudex 30.10.18 16:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
Tak ja som využil voľno, skočil do auta a dal trochu (ako sa hovorí u nás na dedine) spirited driving on B-roads. Síce som si myslel, že cez sviatok kamióny nejazdia (jazdili), ale aj tak som trochu prečistil výfukový systém a súčasne niečo narýchlo v lese cvakol, tak idem pozrieť, či z toho niečo bude.
[odkaz] -
Emel 30.10.18 13:52
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
praděda: kvůli jednomu Kočnerovi nemusíš přece měnit celou generaci, ne :-) ? Já jsem byl naopak pozitivně překvapený z reakce Slovenska na celou kauzu. Hajzlové tu budou vždycky... i hajzlové s penězma a vlivem. To prorůstání do Policie apod. je samozřejmě mrzuté. -
-
-
Ronault. 30.10.18 13:24
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
Já jsem teda naprosto proti nějakému dělení
1. oni by nás ti jihomoraváci chtěli do jednoho státu. Brno je pro mě nedostupné, nedá se tam zaparkovat, nejezdí tam regiojet
2. vzhledem kdo se na Moravě umístil an 2. místě ve volbách, ne díky, jsem rád, že ty hlasy prahy to vykompenzovaly
3. představa, že bude hlavní město s obyvateli, kteří si vyrobili rádobyvtipný jazyk, vlakové nádraží chtějí pojmenovat Šalingrad, ne díky... to raději tu Prahu a to jsem v Brně 8 let žil...
4. v jednom státě s pradědou nechci být >:D
5. odfoceno nemám -
iudex 30.10.18 13:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
Ad referendum: väčšina historikov sa zhoduje v tom, že na Slovensku by referendum v r 1992nebolo úspešné. Mečiarova banda si toho bola vedomá a preto sa slovu referendum vyhýbali ako sa dalo.
Inak spájať referendum o zániku ČSFR s referendom o vzniku ČSR v 1918 je hrubá ignorácia historických okolností. V 1918 by referendum na Slovensku tiež zrejme nebolo úspešné, ale z úplne iných dôvodov. Proste vtedy nemali ľudia skúsenosti nielen s referendom, ale s voľbami a demokraciou všeobecne, na Slovensku nebolo všeobecné volebné právo, ale toto bolo založené na vzdelanostnom cenzuse a samozrejme keďže prevažná väčšina Slovákov nemala vzdelanie a neovládala vtedajší štátny jazyk (maďarčinu), nemali volebné právo. Ak by zrazu dostali nielen právo voliť, ale hneď rozhodovať o novom štátoprávnom usporiadaní, nevedeli by, čo s tým, plus by boli silne ovplyvniteľní a keďže zvyšky moci mali a úrady stále ovládali promaďarské sily, ktoré logicky neboli naklonené rozpadu Uhorska, výsledky referenda by boli veľmi pochybné (a to nielen z hľadiska výsledku, ale aj z hľadiska legálnosti a legitímnosti).
Kdežto v r. 1992 by to referendum bolo otázne práve z dôvodu, že veľká (zrejme nadpolovičná) väčšina voličov by hlasovala za zachovanie statusu quo a nerozbitie reupubliky z presvedčenia. -
Emel 30.10.18 12:43
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
praděda: Tak postupně :-)
1) ČSÚ není strejda, strejda je ten, co ta data interpretuje způsobem celková částka / počet obyvatel. Že se jezdí studovat do Prahy není žádná novinka a tenhle trend logicky musí reflektovat výdaje na vzdělání například.
2) Zemské zřízení: Byly tu okresy a kraje, pak se to předělalo na "Vyšší územní samosprávný celky", klidně by se to mohlo předělat znova ještě na něco jiného. Já akorát vidím ten binec, který každá podobná nepromyšlená změna přináší na úřadech, které mají nějaké lidi a agendu a někde sídlí a už se naučily nějaké procesy. Dneska nevidím důvod pro další dva roky zmatků na úřadech... ale pokud by to nějaká významná část Moravy cítila jako křivdu, tak budiž.
3) Že je Spolková Republika Německo spolková republika samozřejmě vím, zase některé země jsou lidnatější než celá ČR. Švýcarsko má kantony... jo, jak říkám, mně ta myšlenka v principu nevadí.
4) Slovensko... já si netroufám interpretovat většinový názor Slováků v té době. Ti co znám tu často studovali, nebo měli nějaké vazby na Čechy, takže ten pohled je nutně deformovaný. Jak obecně referendum nevyznávám, tak tenhle výsledek by mě vážně zajímal... můj dojem založený na lidech kolem mě byl, že to bylo většině líto a jen nechápavě kroutili hlavou nad malichernostmi typu pomlčka v názvu. -
Emel 30.10.18 12:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 100 let Č(S)R...
iudex: rozdělení země proto, aby se zacpala pusa populistům a pradědům? No, to je svým způsobem docela smutné. Ale jinak oddělení Slovenska budiž, proběhlo to kultivovaně, oběma zemím se vede dobře... jak říkáš, při pohledu zpět je to menší tragédie než jak to vypadalo.
Odfotené nemám nič :-(