praděda7 08.02.19 15:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frgály podruhé
wl...no, mě rozměrově Macan opravdu připadal jako X5. Na délku má Macan 4697mm a F15 X5 4886mm. Nová X5 je kapku delší. Šířka Macan 1923mm, X5 1938mm, výška Macan 1624mm, X5 1762mm. Tož ano, X5 je větší, ale víc vyšší než širší a delší..... ;-) -
white label 08.02.19 14:38
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frgály podruhé
iudex
Jestli bude Macan po face lepší, uvidíme (možná jak která verze), každopádně už budou mít všechny motory OPF/GPF, což se minimálně na samotném zvuku nějak projeví. Zatím mám po face zkušenost jen s R4, což je motorizace se kterou nedával Macan smysl ani před face a platí to stejně i teď.Ohledně exteriéru je jediná podstatnější změna - spojení zadních lamp. což (podle mě) té zádi zrovna dvakrát neprospělo...
Hlavní změnou jsou nové V6 (3,0/2,9) sdílené s Audi, Macan S dostal V6 3,0 a Macan Turbo bude mít zřejmě charakternější/výkonnější 2,9ku. MGTS spíš bohužel jen vyladěnou 3,0, pokud by měl 2,9 (byť podladěnou), tím lépe pro něj. Každopádně by mě hodně překvapilo, kdyby měl MGTS po face (s OPF) tak parádní zvuk, jako měl před face. -
white label 08.02.19 13:33
Myslím, že zrovna u této (charakterově výrazně rozdílné) dvojice není podstatné, kdo vyhrál/prohrál. Hlavně je to napsáno hezky osobitě.
Vyhrát mohl klidně i Velar, stačilo jen změnit preference.
Přitom to pro Macan nezačalo dobře:
"Macan není hezký vůz, přinejmenším pro mé oči, ačkoli to není tak špatné jako jeho velký ošklivý bratr, Cayenne - nekonečně aktualizovaný, neúprosně odpudivý."
Dále pak velmi chválí design exterieru Velaru, jeho moderní IT, prostornost, jízdu v "terénu"...
Ale jízdně ho (na asfaltu) MGTS dostal, podle něj je to jízdně nejsportovnější (nikoli nejvýkonnější) SUV:
"Ohledně jízdy je Porsche jasnou výhrou. Macan je také pohodlnější a má interier celkově kvalitnější. Do zatáčky se Macan stáhne na paty, zatímco Velar se vznáší na prstech. Macan je věrohodnější zvíře, které tvrdě tlačí; má lepší zpětnou vazbu, brzdy, řízení, plynulejší ovládání plynu. Můj Bože, je to dobré skoro jako 911, i když pořád cítíte, že sedíte příliš vysoko. Je to jako řídit 911 ze střechy.
Dokonce i při nižších rychlostech je Macan lepší. Více komunikativní, ostřejší. Jezdí také lépe na svých 20-palcových kolech. I v režimu Sport má Macan krásnou tekutost, jak se pohybuje po asfaltu, pružnost + sportovní charakter. Žádné SUV tohle neumí líp.
V mnoha ohledech je to spíš větší hh, než rychlé SUV, ačkoli jej Porsche jako SUV prezentuje.
Závěr
Macan je pro náročné řidiče, Velar pro ty, kteří upřednostňují design a funkčnost?
To může být logický závěr. Osobně bych však koupil Macana."
Nejvíc mě dostalo to: "Je to jako řídit 911 ze střechy." >:-[] :yes: To trefil dokonale.
A pak taky: "velký ošklivý bratr, Cayenne..." >:D ;-) -
Ronault. 08.02.19 13:10
« Fyzikální záhada?
Narazil jsem teď na zajímavou situaci, která mi lehce vrtá hlavou.
Jeli jsme s manželkou za sebou v obou autech. ¨
Já jel: Megan III Grandtour 1,6 dCi, manuál, gumy R16 205/55 R16, Nokian WR D4
manželka: Citroen Grand C4 picasso, 1,6 e-HDI, robotický "automat", gumy R17 205/55 R17, Nokian WR A4. S manželkou byla v autě dvouletá dcera v autosedačce, žena je těhotná v posledním měsíci, takže s dcerou a sedačkou skoro váží jako já.
První jsem jel já, oba 110 km/h po dálnici, rozestup žena držela kolem 50m cca? K našemu městu je dlouhé táhlé klesání a tam vždy vyřadím neutrál a plachtím. Manželka však na automatu neutrál řadit jaksi nemůže (jde to, ale prý se to pro mě z nepochopitelného důvodu nemá?), takže jela se zařazenou šestkou.
Čekal jsem, že při vyšší stavbě Picassa a zařazené rychlosti prostě ujedu, jenže po chvíli mě začala žena dojíždět a to tak, že jsem musel zařadit a přidat plyn :-O Doma jsem se ptal, jestli fakt nešlapala na plyn a opravdu sjížděla kopec s zařazenou rychlostí.
Index odporu vzduchu má Picasso 0,30, Megane vyšší 0,32. Už to mě překvapilo. Pak určitě jsem rozrážel vzduch picassu, ale z druhé strany opravdu na mě nebyla nalepená. Jo a tlak v gumách je správný, to jsem nedávno kontroloval. Je pravda, že se mi s Nokianama zvedla spotřeba o min. 3 deci, což je tak 7% proti Conti TS850.
Pak je možnost, že si Picasso dá neutrál sám, ale to jsem nikdy nepozoroval. Možná to dělá v režimu eco, který já hned vypínám, protože mě irituje start stop (i když pravda, že tenhle je nenápadný a funguje zatím nejlépe co jsem viděl - reverzní startér).
Takže otázky jsou...
Index odporu vzduchu je rozdílný o 0,2, udělá to větší odpor než brzdění naftovým motorem? Je vůbec možné, že Picasso má lepší aerodynamiku, když je to krabice na kolech proti docela nízkému Meganu? Je možné, že asymetrický dezén zimních gum je o tolik úspornější? (Ale i TS850 mají směrový, takže se mi to nezdá).
Zatím každý, komu jsem to říkal a ptal se, kdo komu ujede, tipoval rychlejšího Megana. Počkám si až pojedeme zase dvěma auty a nechám jet manželku první :-O
PS: nejsme pohádaní ani ekoteroristi, že jezdíme každý svým autem stejnou trasu, ale byla za mnou v práci >:D -
praděda7 08.02.19 13:10
Macan? Už ne. Je to velká kráva. Já už jednu krávu měl...X5..... ;-) Potvrdil jsem si to, když ji měl wl zaparkovanou u mě v garáži.
Jetta je šikovný sedan. I mechanicky fajn. Ale v ekofašistické EU by asi neprošel... :-(
Můj list se zúžil na :
X2 M35i
AMG A35/45
SQ2
SQ3
RSQ3
Evoque P300 MHEV
(BMW M140i manuál..... ;-) Všechny vybrané vozy jsou totiž pouze v automatu.... ;-\ ) -
iudex 08.02.19 08:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frgály podruhé
Keďže si dal ten odkaz, predpokladám, že Macan vyhral. ;-) But seriously, tiež by som z danej dvojice bral Macan (aj keď teda taký Velar SVAutobiography s 5,0 V8, hmmm) a predpokladám, že teraz po facelifte bude Macan ešte o chlp lepší.
Mňa zase zaujala americká Jetta GLI, mal som US Jettu zafixovanú ako lowcost sedan so staršou technikou a teraz z nej spravili nečakane hot-sedan z technikou GTI, t.j. 2,0TSI, samosvor, multilink, veľké brzdy (z Performance/R): [odkaz] -
Thomasino 01.02.19 15:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frgály podruhé
Co já vím a pamatuji si, když jsem studoval v rychlosti ofiko materiály od BMW, když jsem psal na Driversweb upoutávku na právě představenou X2 M35i (lehce jim vypomáhám co by externí redaktor a tady jsme byli druhý web na FB co o tom vůbec psal ;-) ), tak je pouze jedna varianta pohonu a to 4x4, ale vylepšili to dalším diferákem, takže by to mělo být ještě lepší než běžné xDrive u X1/X2 (kde je to hlavně předokolka s připojováním zadku). A když si vzpomenu na ježdění s RS5, která taky vychází z předokolky, tak na mírném mokru to s tím přídavným sport.diferákem jezdilo pěkně bokem jako zadokolka. Takže sice předokolkové X2, ale bude se díky tomu dost pravděpodobně vyrovnávat zadokolkovým M140i nebo X3 M40i apod :-! >:-[]
Takže Praděda, počkáme na testy, někde se s tím svezeme a příští zimu objednáváme, co? ;-) -
praděda7 01.02.19 00:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frgály podruhé
wl....v tom odkaze vidím na kolébkovém tlačítku i eco pro ....to jsem měl i na X5, kde byly 4 volby nastavení podvozku.....eco pro - comfort - sport - sport+(eco pro bylo na "plachtění"). Nevím, jestli to eco pro nastavení mělo nějaký vliv na podvozek. Nikdy jsem to nezkoušel.
Tož doufejme že bude "jakýž takýž" komfort..... ;-) Na mojí M140i, když jedu v nastavení "sport", tak je to na drtivé většině povrchů s přehledem snesitelné.... :-! -
praděda7 31.01.19 23:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frgály podruhé
Tms....podvozek bude adaptivní. Už jsme to řešili s wl.... ;-)
Ty slevy jsou určitě zajímavé a M140i xDrive je určitě parádní svezení. Měl jsem před tím, než jsem objednal moji M140i na víkend Martinovu M135i xDrive a byla to senzace. ALE. V manuálu nešlo objednat... ;-\ Takže no go.... ;-)
A v manuálu už delší dobu nejde objednat žádná M140i/M240i..... ;-\ Ale mě to nevadí....já jednu mám.... >:D Zatím.....
Zajímavé, že na konfigurátoru pro M140i stále uvádějí výkon 250kW/500Nm, i když to po přidání GPF by to mělo být o facku míň.. :-O. Třeba na nové X5 B58 motor ztratil 50NM.... :-(