white label 09.12.19 14:44
« Re: 911 GTS (991.2) vs M4 CS
iu
"trojvderové kupé"? Od kdy je M4 třídveřová? ;-)
Jinak souhlas, že samotný sebevětší výkon neudělá z (relativně) běžného auta ryzí sporťák. A celkový dojem z dynamiky nedělá jen výkon motoru.
Než se koupila 911 GTS, tak jsem měl možnost řídit párkrát jedničkovou Panameru Turbo S (V8 4.8, 550PS/750Nm) a to auto bylo fakt brutálně rychlé, dalo se v tom ujet prakticky každému autu (hned na první volnější rovince), které člověk na cestě potkal a pocitově to bylo ještě o poznání dynamičtější, než třeba M5C, které je papírově o něco silnější.
A 911 GTS rwd je i přes deficit (proti awd PanameřeTurbo S) 100PS/200Nm celkově dynamičtější, a ta dynamika je výraznější, než by člověk čekal od kupé 2+2 s "usranými" 450 koňmi. Takže, jak už jsem psal, jen o koních to není a přidat časem GTS nějakých dalších 50-100 koní by určitě šlo (relativně bez problémů), ale podle mě by to bylo na neokruhové ježdění zbytečné. -
pradeda777 09.12.19 12:16
« Re: Re: 911 GTS (991.2) vs M4 CS
Souhlas s upřednostněním M2C před M4CS pokud jde o dynamiku. Ale kdo preferuje větší a pohodlnější kupé by asi sáhl na M4CS (adaptivní podvozek). Avšak M2CS má teď adaptivní podvozek také. Zatím jsem nikde nenašel žádný test, který by nám o efektivnosti toho adaptivního podvozku něco řekl. Mám obavy, aby to nebyl zase jeden z těch, který je v comfort tvrdý jak sviňa, ve sport jak kameň a ve sport+ jak tvrdý kameň..... ;-) -
iudex 09.12.19 08:50
« Re: 911 GTS (991.2) vs M4 CS
zaujímavý ten dragrace (GTS vs M4), je fascinujúce, ako 911ka vyrazí, zjavne majú ten launch control úplne vymakaný, plus trakcia zadnej nápravy zaťaženej motorom; potom M4 pôsobí ako o 100k slabšie auto. A keďže M4 CS je drahé ako sviňa, blíži sa tej 911ke, tak naozaj nevidím dôvod na jeho kúpu. Inak tu sa len potvrdzuje moje tvrdenie, že trojvderové kupé á la M4 nie sú zrovna rozumný kauf: nemôžu sa rovnať klasickým športiakom ako je 911ka, zároveň neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu. To M3 je z môjho pohľadu lepšia kúpa: dynamika zhodná s M4, ale praktickosť štvorvderového päťmiestneho auta. Takže pri porovnaní s 911kou človek môže aspoň argumentovať, že ten deficit v dynamike vyvažuje výrazne vyššia praktickosť.
A keď niekto vyslovene trvá na kupé, tak by som ušetril niekoľko desiatok tisíc a namiesto M4CS kúpil M2C, ktoré má takmer zhodnú dynamiku ako M4CS: [odkaz] -
pradeda777 07.12.19 16:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Špindl KSA
Tak tak...i když nová X5 30d (620Nm) se alespoň krouťákem na starou 40d (630Nm) téměř dotáhla. Ale po nové 40d zatím ani vidu ani slechu.... ;-)
Jo, ještě je v nabídce tady ta 45e. Možná proto si dávají s 40d načas....
white label 07.12.19 15:55
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Špindl KSA
U tak těžkého a velkého auta se vyplatí připlatit si za silnější 40d, naopak 50d už stojí "nesmyls" a pocitově to není přínos odpovídající výši příplatku. U 50d je ten nárůst výkonu poznat hlavně na papíře a na ceně. -
pradeda777 07.12.19 14:42
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Špindl KSA
iu...X5 30d jsem v roce 2014 testoval a kdybych pak další den nejel s 40d, tak bych asi byl s 30d spokojen. Ale výkonový rozdíl byl natolik citelný, že jsem neváhal a objednal 40d. BMW R6d je parádní motor a i tady platí, že "těžko zjistit, že je to nafta".... ;-) -
white label 06.12.19 20:22
Do regálů ano, ale Turbo stojí o dost víc, než eSko... a jak by k tomu majitel Turba přišel, kdyby si doplácel za PCCB stejně, jako majitel eSka, který v základu ty PSCB nemá a má jen "železo" (byť trochu větší, než základní Macan s R4)?
Při stejné ceně doplatku za PCCB by kupec Turba o tu výhodu lepších brzd v základu fakticky úplně přišel. -
white label 06.12.19 16:19
pd777
Co je na tom zajímavého???
Turbo má PSCB v základu, proto má cenu za PCCB poníženou o cenu příplatku za PSCB pro MS, který PSCB naopak v základu nemá, a sedí jim to na korunu:
218.880 - 81.080 = 137.800,- Kč -
pradeda777 06.12.19 16:12
Tady máme 3 turbo R6 v naftě...... ;-) (Za +- stejný peníz jako Tuareg V8, ale s nižší spotřebou).(Tuareg spotřeba NEDC std. 7.4l/100)
BMW X5 M50d
Výkon/otáčky (kW (k)/1/min)
294 (400)/4400
Max. točivý moment (Nm/1/min)
760/2000-3000
Mimo město (l/100 km)
6,7-6,3
Kombinovaná (l/100 km)
7,2-6,8
Ale také bez V8 bublání..... ;-) (BMW X5 V8 v benzinu si vezme o cca 3l/100 víc). S bubláním... ;-) -
white label 06.12.19 16:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Špindl KSA
iudex
Ano, Touareg V8 TDI je na prémiové třídní špičce a to nejen motoricky, ale i podvozkem. :yes:
Jediné (na poměry větších SUV) s čím mám problém je design jeho aktuální g., včetně interiéru, že se to líbí v Číně apod., o tom naopak samozřejmě nepochybuji.
Jeden můj místní bývalý spolužák, který je finančně hoooodně za vodou, teď zrovna po delší době přešel z X5 (několik nových po sobě) na nového Tourega a nemůže si tu změnu vynachválit. Kromě motoru, chválí hlavně komfort podvozku spojený s jeho agilitou, lepší posaz a prostornost vpředu (je vysoký). Jeho žena zatím u BMW zůstává a má teď novou X4 40d.
Jiný zdejší náš (movitý) známý má SQ7 předface, na naše doporučení šel nakonec do červeného laku (do té doby měl vše černé).
Tyhle diesely jsou velmi kultivované, zejména po zahřátí na provozní teplotu, takže jako dálkové expresy na polykání dálničních km není o čem. Kdo jezdí kratší trasy a netrhá rekordy v nájezdech, tak si může spíš dovolit víceválcový benzín i v SUV, ale vždy je to za cenu podstatně vyšší spotřeby, viz i MGTS, kde je spotřeba zřejmě jeho jedinou slabinou, na druhou stranu zvuk (i za studena!) naopak jeho velkou předností. -
pradeda777 06.12.19 15:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Špindl KSA
Macan S
Porsche Surface Coated Brake (PSCB)
81.080,00 CZK
Keramické kompozitní brzdy Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB)
218.880,00 CZK
Macan Turbo
Keramické kompozitní brzdy Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB)
137.800,00 CZK
Zajímavá cenová politika...... :-! -
pradeda777 06.12.19 15:37
« Re: Re: Re: Porovnávačka GTI TCR, MRST, CtR, i30N
Dany....video jsem již jednou viděl, ale rád jsem se podíval podruhé abych si osvěžil vzpomínky. Samozřejmě výsledky byly někde jinde než u těch kluků na SR. Škoda, že ten den neměli po ruce CTR. Ale CTR tam na tom jejich okruhu měli před tím a zajeli s ním 1.01,92. Renault R.S. T (automat) zajel 1.01.06, což je o kapku rychlejší. Samozřejmě to bylo v jiný den, podmínky byly jiné, Rasťovi v ten den, co testoval CTR nešlo zrovna nejlépe řadění....zkrátka nastupují tady další variables se kterými je nutno počítat. -
iudex 06.12.19 15:20
Dedo: keby som reálne uvažoval o kúpe veľkého SUV, tak by zrejme zvíťazilo rácio a volil by som naftový šesťvalec, a to i ten slabší (ako je 30d). Len to je taká klasika, 95% veľkých SUV má takúto motorizáciu a keby som chcel niečo viac, tak by som siahol práve po V8TDI. Pretože V8 benzín by ma asi zožral zaživa, z vyše 2 tonovej kravy ani V8 nespraví športiak a celkovo sa tam viac hodí nafta so svojím krútiakom. A samotné parametre toho TDI sú fascinujúce: stovka pod 5 sekúnd (ako najlepšie hotheče) a pružnosť vďaka brutálnym 900 Nm krútiaku. No a k tomu kultivovanosť V8, kde jedine som ochotný priznať pravdivosť toho klišé, že "nezistíš, že je to nafta".
Btw. včera som obzeral známeho SQ8 (v oranžovej) a musím sa opakovať, že je to pre mňa najkrajšie veľké SUV, k tomu keď pridám tento brutálny V8TDI, tak to je kombinácia, ktorá by ma asi aj prehovorila na SUV. :-) Ešteže na to nemám a nemusím vysvetľovať názorové obraty. >:-[] -
white label 06.12.19 15:14
pd777
Navíc podstatně méně "práší/špiní" kola. Macan před faceliftem tuhle možnost brzd ještě neměl, teď jsou u Turba v základu a u eSka si je můžeš připlatit za cenu mnohem přijatelnější, než je cena za full karbonkeramiky, u kterých je navíc extrémně drahý servis, protože jak se v praxi ukázalo, ani jejich výdrž/životnost není neomezená.

Rozdíl v prostornost M2C vs M4CS je poměrně nepodstatný a cenu si M4CS vedle M2C prostě neobhájí, jedině jako limitka pro sběratele.