Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
white label 18.06.20 12:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Leg
Taky nejsem ortodoxní ph. Třeba na GTS si maximálně cením přeplňování a PDK, což jde proti zákonům ortodoxních petrolheadů, zejména těch diskusních, kteří konec atmosfér v Carreře hluboce oplakávali, aniž by to měli možnost reálně porovnat.
Přitom pro představu, první přeplňovaná GTS 991.2 měla na NS stejný čas, jako GT3 RS 991.1! O tom si mohla atmo GTS 991.1 nechat zdát... a taky to vypovídá o tom, jaký skok udělala GT3 RS 991.2, což se zřetelně projevilo i na ceně jetých GT3 RS 991.1, které si mnozí kupovali jako investici a GT3 RS 991.2 jim představu o prodejní ceně poněkud nabourala.
Jinak s těmi argumenty pro příplatek za šestihrnek píšeš to samé co já, těm lidem se prostě hledají těžko, je to dost peněz na to, že to není na pohled vidět. A argumentují i rychlostními limity. Ale když pak dáš na Macan (Q5 apod.) s R4, 21" kola s šířkou 295 mm (vzadu), potom s tím těžko může předjíždět jako s "Porsche" (s prstem v nose). -
iudex 18.06.20 11:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Leg: ešte sa len musí ukázať, do akej miery tie výhody budú v praxi citeľné.
Ticho a bezemisnosť, beriem, to je jasné. Ale údržba a servis, neviem. Jasné, žiadna výmena oleja a pod., ale ostatné kvapaliny a spotrebné súčiastky zostávajú, plus si myslím, že servisný interval tam bude podobný ako u spaľovákov, takže nutnosť návštevy (pravidelného) servisu bude zrejme rovnaká.
Teoreticky by mala byť nižšia cena servisu (šetríš na oleji a spol.), nečudoval by som sa ale, ak pri elektre budú mať vyššiu normohodinu, čím sa to vykompenzuje. Plus je otázne, či dnes odservisujú elektro aj v inom ako značkovom servise.
Nemusíš na pumpu: to je hodne relatívna "výhoda", OK, ušetríš 5 minút na pumpe (ja s mojím nájazdom raz mesačne), ale doma budeš dobíjať 6 hodín a ak dôjde šťava náhodou mimo domu, tak jedným dobitím minieš čas na celoročné návštevy púmp.
Krátke trasy: to je argument, napr. pri Tvojom R6 to je určite pádne, veľký motor sa zahrieva dlhšie, ale fér by bolo porovnanie eUpu s benzínovým Upom a tam tá malorážka sa zahreje oveľa skôr. Naviac nemyslím, že by si chodieval do miestnej Jednoty či na ultrakrátke trasy autom a do práce či na iné dlhšie trasy tento argument padá.
Lepšie využitie priestoru: teoreticky áno, pri aute stavanom od podlahy ako EV, pri "prerobenom" ako bude Tvoj eUp to je skôr horšie, tam väčšinou uberajú baterky miesto v kufri.
Každopádne uznávam, že rozvoj EV ide prudko dopredu a dnes sú tie autá úplne inde ako pred pár rokmi. To je ale paradoxne ďalšie negatívum, pretože vieš, že EV, ktoré si dnes kúpiš, bude za 4 roky zúfalo zastarané, čo sa Ti pri spaľováku nestane.
Btw. včera hlásili, že nejaký vodič BMW medzi Dubovou a Častou zrazil motorkára a ušiel, tak snáď ma nebudeš potrebovať. >:D -
Leg 17.06.20 16:57
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Wl: Ja som nikdy ani ortodoxný petrolhead nebol. Ono Macan je zasa trochu iná liga, ale trebárz vo vyššej strednej tej dvojlitrovej nafte moc nechýba, v podstate ak človek jazdí kľudne, na diaľnici tých 140, a nie je nejaký fajnšmeker, ťažko sa hľadajú argumenty na pomerne výrazný príplatok za šesťvalec.
iudex: nezabúdaj, že v dobe objednávania som tú dotáciu nemal úplne istú, takže som bol zmierený s tým, že nakoniec možno za auto dám 19000€. Ja si myslím, že elektromobily nie sú úlet ale v budúcnosti legitímnou alternatívou ku spalovákom. Totiž okrem fiktívnej záchrany planéty ponúkajú skutočné výhody ako jednoduchosť z pohľadu údržby, lokálnu bezemisnosť (dôležité v meste), ticho, žiadne vybrácie (všetci plačú za najzamatovejšími dvanásťvalcami...), možnosť jazdiť krátke trasy bez toho, aby som škodil motoru, úplne odpadá návšteva čerpacích staníc a v neposlednom rade možnosť auto riešiť priestorovo výrazne efektívnejšie ako spalovák, samozrejme, pri použití vhodnej platformy, viď Tesla alebo VW ID. -
Dany 17.06.20 16:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
WL: Versys dá stovku za 3,6 a 200 za cca 13s. Videl som už aj lepšie časy, záleží na rozbehu a či dotáčajú do červeného. Versysu sa do 200 už moc nechce, predsa má maximálku niekde nad 220, tacho som videl skoro 250.
Advík je na stovke za 3,5 a na 200 pod 10s. Maximálka potom 270 cca -
iudex 17.06.20 16:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Tak elektro má momentálne aj taký ten wau faktor, je to nové, iné, netradičné, tak ako si niekto kúpil povedzme lux limuzínu (hoci ju nepotreboval a nevyužil, proste pre image a prestíž), tak si teraz, keď má bavoráka či Mercedes hocikto, kúpi Teslu model S. Zaujme, je iný a imidžový.
Iste sú tam aj takí, ktorí to kúpia z presvedčenia, doma poctivo separujú, kupujú v bezobalových obchodoch a snažia sa minimalizovať svoju uhlíkovú stopu, takým určite rešpekt. Pri tých Teslách ale tú hipsterčinu vidím.
Tým samozrejme netvrdím, že toto sa vzťahuje na Lega, naopak tá jeho voľba (mini s veľkou dotáciou) je absolútne racionálna (nestotožňujem sa, ale plne rozumiem).
A súhlasím aj s jeho pohľadom na elektrické motorky. Skúter do mesta si vyslovene pýta elektrinu. Dochádzať denne pár km do práce, najmä v meste, bzučať nejakou šesťdesiatkou pomedzi autá, nerobiť zbytočný hluk (vytočené poldecáky nie sú nič ľubozvučné) a smrad (stáť na križovatkách a dýchať smrad vlastnej motorky), na to budú baterky ideálne. Tam ani nejde o nejaké vychutnávanie si cesty a bublania motora, kochačky prírodou či výlety na Grossglockner. To je naopak doménou veľkého cruisera ako je ten Harley a tam veľká motorka, ktorá nedôjde pomaly ani k hraniciam (a ešte stojí také prachy) je nezmysel. -
white label 17.06.20 15:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Leg
Jak tě poslední dobou pozoruji, stává se z tebe pomalu, ale jistě, elektro ostuda ortodoxních petrolheadů! Asi budeme muset svolat ustavující výbor a hlasovat o tvém setrvání v místní buňce. >:D >:-[] ;-)
P.S. Jarek by pro tebe mohl přezpívat ostudu traperů, na ostudu petrolhedů:
"Já jsem ostuda petrolhedů
co benzín tankovat nebudů,
namísto tankovací pistole,
jistí to zásuvka v stodole! -
white label 17.06.20 14:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Leg
Ano, většina lidí jde po značce, designu, infotajmentu...a z techniky je (v některých případech) zajímá maximálně tak awd (jakékoli). Místní známá si koupila menší MB a říkala,že vždycky chtěla třícípou hvězdu. Když jsem se jí ptal, jestli ví, že v tom má motor od Renaultu, tak říkala, že je jí to úplně jedno, co to má pod kapotou, hlavně, že to jezdí a moc to nežere.
A jiná známá, tentokrát z Blavy, se zamilovala do karmínově červeného Macana na velkých (21") černých kolech, hlavně kvůli designu a značce... a jak to jezdí? To je celkem jedno, určitě dobře i se základním R4, který musí stačit a pojede to dobře i s ním, dyť je to přece Porsche.
A dost těžko se vysvětluje, že na základního Macana budou stát jen ta kola a barva 200 litrů, zatímco za V6 se připlácí o 50 litrů méně. Jenže kola a barvu vidí každý na první pohled, motor nikoli...
A to je něco, co budoucnosti charismatických víceválcových spalováků příliš nenahrává, spíš naopak. A s větším dojezdem a nižší pořizovací cenou budou elektromobily určitě dál na vzestupu. -
white label 17.06.20 14:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Dany
A nějaký dragrace 0-200 km/h by to reálně dalo pod 12,4 s?
To by mě zajímalo za kolik by to dal ten HD na baterky, když tak úžasně zrychluje, mohl by to dát pod 10 s. Kromě toho bídného dojezdu by mi na tom vadil i ten nijaký zvuk. Motorka už je nebezpečná tím, že je méně vidět, než auto. Výrazný zvuk to může do jisté míry eliminovat, ale "neviditelná" rychlá a tichá motorka, to je skoro sebevražedná kombinace. -
Leg 17.06.20 13:04
Pred zhruba dvomi rokmi som dostal super nápad kúpiť si skúter na lietanie okolo domu. Keďže mám averziu voči jačavému zvuku ich motorov, elektro bola jasná voľba. Lenže v ponuke bolo pár čínskych šmejdov (vraj) a potom jedno BMW, ktoré sa mi velice lúbilo. Lenže u nás sa nepredávalo a v Nemecku bol základ za vyše 20000. Tak nič). Teraz vraj Vespa predáva niečo za výrazne lepšiu cenu, tuším okolo 10000. -
Leg 17.06.20 12:59
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Ja neviem, podľa mňa elektrifikácia nerobí autá nutne horšie. Ak sa zvolí správny user case, elektro aj hybridy sú lepšie ako spalováky. Mild hybridy zasa robia startstop znesiteľným.
Podľa mňa, to že dnešné spalováky robia dva kroky vpred a jeden vzad (občas aj dva alebo tri) má v zásade tri faktory: v menšej miere ekopožiadavky spolu s faktom, že spaľováky sú na vrchole svojich možností. Hlavne je to ale preferenciami zákazníkov, ktorí sa rozhodujú primárne podľa dizajnu a ceny. Či si všímam svoje okolie, aj ľudí, čo sa považujú za fanúšikov automobilov, v zásade takmer nikoho netrápi, čo jeho auto poháňa, ako je riešený pohon atď... a napr. GLC so štvorvalcovou naftou s cenníkovou cenou 75000€ nikto nepovažuje úlet, veď aké pekné auto a načo by bol silnejší motor, veď tento ťahá pekne. -
Dany 17.06.20 08:54
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Woody, ja som si test pozrel s "odporom" >:D a okrem tej šialenej ceny je to pre mňa nevhodné hlavne dojazdom. Do mesta, "dvěstě v městě, třista z místa" by to bolo fajn. Čo by som ale povedal kamarátom na ceste do Álp, prípadne do Čiech a už na hraniciach? Počkajte ma nejakú tú hodinku ;-) a za 100 zas.
Ďalšia vec, že sa asi poponáhľam práve kvôli elektrifikácii. Veď stačí pozrieť, čo sa robí s autami... -
iudex 17.06.20 08:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
woody: najprv som lúštil, čo sa skrýva za HD, ja že niečo s obrazovkou (high definition). >:D Inak popri tom elektrickom Harley za 33000 eur a dojazdom len 142 km sa javí akákoľvek Tesla ako super racionálna kúpa. -
iudex 16.06.20 13:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Dany: no tak hanbím sa to sem dať, bieda. V nedeľu cca. 2:53 min. Teda napriek vyššiemu výkonu skoro o 100k som sa na 3er ani nepriblížil ku GTI, nieto ešte prekonal (s tým si pamätám tuším 2:48). Ako píšem, hmotnosť (+250 kg), gumy a brzdy prevážia prínos výkonnejšieho motora. -
Dany 16.06.20 12:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Iudex, aké časy si robil na Ringu? Golf/3. Viem že si sem nejaké časy dával, len si to nepamätám. Rosina, keď jazdil v porovnávačke RS230/MGT tak spravil na Octávii 2:41,40 a na GT 2:46,78 cez obedné horúčavy.
Túžiť? Iste. Momentálne asi pohrebák ST ;-) -
iudex 16.06.20 12:33
« Re: Re: Re: Re: Slovakiaring
Dany: Ako píšeš, viac než prípadné nedostatky áut (nízky výkon) sú to nedostatky nás šoférov. Ani GTI s "len" 230k ma neobmedzovalo, iní borci na tom istom aute robili časy o 12s lepšie ako ja, takže zlepšovanie potrebuje predovšetkým vodič. :-)
To mi ale nebráni túžiť po výkonnejšom aute. >:D -
Dany 16.06.20 11:38
« Re: Re: Re: Slovakiaring
Woody, WL: Chipa by som mu pod nos netlačil. Ak by som mal okruhové ambície, tak inú káru. Na trati som bol v každom prípade slabším článkom ja, auto celkom držalo.
Ak by môj rodinný pohrebák potreboval čip, tak pre suverénnejší prejav v nižšom pásme otáčok. -
Leg 16.06.20 10:04
Dobre ste tomu chlapci dali! :yes:
V tom valci mal asi tie karbónové disky. :-) Tých 70000 je celkom masaker, to ani 150 za Giuliu sa už nezdá byť také šialenstvo. Aj keď, samotné disky pravdepodobne majú vyššiu hodnotu ako Megane v základe + keramické brzdy, Ohlins a Akrapovič... Vo finále chudák majiteľ :-) , na jednej strane sa žiada túto limitku oprašovať, na druhej to auto používať ináč, ako ho lágrovať na okruhu asi nemá zmysel.
Minulú generáciu Trophy R som kedysi videl, len tak zaparkovanú v jednom francúzkom veľkomeste. -
iudex 15.06.20 17:26
Market: nehľadaj dôvody prečo by to nebolo dobré. ;-) Zriedka jazdíš na okruhu sám (aj keď to sa mi raz podarilo), ale ono sa to na tom 5 km okruhu roztratí, takže málokedy je to vyslovene preplnené. Reálne veľa áut vadí buď vtedy, keď si moc pomalý a všetci ťa predbiehajú, teda musíš stále sledovať späťák, alebo naopak keď ideš na čas a pomalší sa ti motajú v ceste a brzdia ťa. Na čas by si na začiatku iste nešiel a naopak zavadzať tiež nebudeš, máš Cupru R, takže by si patril k tým výkonnejším autám na okruhu (včera drvivo prevažovali hotheče). Takže ak ti to najbližšie vyjde, rozhodne treba skúsiť. Na ceste sa s tak výkonným a rýchlym autom, ako máš, k limitu moc nepriblížiš (resp. ten limit na bežnej ceste bude už nebezpečný), okruh je na to najlepší. -
Market 15.06.20 16:42
« Re: Re: Re: Slovakiaring
Skoda, ze mi to nevyslo a nevyskusal som si okruh. Ale ak tam bolo vela aut, asi by som si to velmi neuzil. :-(
Ja by som to prirovnal ku sexu, na prvy krat a hned grupak asi nie je to prave orechove :-)
Inak, to Trophy R ma nielen karbon keramicke brzdy, ale aj karbonove disky. A aj cena cca 70 tis. Eur je sialena... -
Dany 15.06.20 14:44
« Re: Slovakiaring
Jasne, odvážne >:D . Blb, som sa nestihol pripraviť. V sobotu po návšteve a litri vína som pred polnocou pozrel onboard Čabáka a myslel som si, že to dám na oči. Ó, ako som sa hlboko mýlil. Niekoľko horizontov, dlhé zákruty, ktoré sa jazdia na dva apexy, ďalšia zatvárajúca... furt ma niekto predbiehal... Ale užil som si to. Aj keď to na konci tak nevyzeralo, tak s odstupom mi to dalo veľa a na budúce už by som nebol taký "odvážny".
Iudex si dával aj ľahké placky [odkaz]
Na trati som stratil krytku náboja, ale za to nabral nejaký dezén. Cestou domov potom vypadla aj druhá. Asi im bolo teplo. Brzdy ešte chvíľu chrčali, ale mám pocit, že im to prospelo a teraz reagujú ostrejšie.
Ešte Trophy R
[odkaz]
Pozrite tie, ako hovorí Iudex, pizze čo má v kolesách -
iudex 15.06.20 08:33
« Slovakiaring
Tak sa včerajší zraz na Slovakiaringu obmedzil na dve osoby: mňa a Danyho. Ale zajazdili sme si po jednom stinte. Na mojom aute sa podľa očakávania negatívne prejavila vysoká teplota, gumy sa začali šmýkať už v treťom kole a od štvrtého už to bolo pískanie a šmýkanie v každej zákrute a neustále cukanie volantom, hľadajúc mieru adhézie. Ale aj to bol zaujímavý poznatok, ako sa auto správa v takomto stave. Každopádne časy som radšej nepozeral, určite boli rekordne slabé. >:-[]
Zjavne po karanténe malo mnoho ľudí absťák, bolo plno (prekvapivo veľa českých značiek), našťastie nie hneď zo začiatku, neskôr sa ale bolo treba dosť obzerať (hlavne keď sa z ničoho nič zjavila GT3 RS). Hothečov tam bolo ako maku, klasika Cupry a Megany RS, vrátane Trophy a dokonca Trophy R. No a i30N akoby tam mali hniezdo, v jednom momente som ich napočítal 7.
Dany sa hneď na prvýkrát pustil odvážne, ono ten jeho rodinný kombík ide prekvapivo slušne no a gumy má rozhodne lepš ako ja, žiadne plávanie. Tak už len vyhádzať zadné sedačky, vymeniť brzdy, dať trojbodové pásy, negatívne odklony a bude z toho Meggie 2. >:D
[odkaz] -
woody-alien 14.06.20 11:20
« Návrh na sraz Červenec 2020
Zdravím všechny,
moc se tady teď neobjevuju, protože v práci docela blázinec. A vzhledem ke změně mé pozice výše došlo i na úpravu termínu dovolené. Výsledek je ten že od 10. do 16.7. budeme s rodinou znovu ve Sport Art Centru NA (wl mě jistě pochválí >:D ) Prostřední Bečvě. Čili o víkendu 11.-12.7. bychom se mohli všichni, kdo mají zájem a čas, zase po nějaké době sejít a projet. Jenom SSS na tuhle cestu asi neprosadím >:-[] takže u mě nic zajímavého. -
-
Dany 12.06.20 14:43
« Re: Re: Renault Megane RS Sport, Cup, Trophy and Trophy-R Track Test
Čavte banda. Ako Ring? Ja by som prišiel na prvé školenie o 9:00. Ak tam bude Honza, tak zvažujem lístok na pol dňa. Kvôli bezpečnostným opatreniam bude zrejme lepšie zakúpiť lístok dopredu. Ako ste na tom ostatní? -
Thomasino 11.06.20 22:10
« Re: Renault Megane RS Sport, Cup, Trophy and Trophy-R Track Test
Market - v neděli bohužel nedojedu, moje záda nejsou ještě tak v pohodě jak jsem myslel, 2 dny mě bolí za krkem a hlava, dneska jsem byl na masáži a prej mám záda slušně zablokovaný, chce to klid a nejdříve ještě pokračovat v posilování a cvičení. Možná se tam dojedeme podívat, ale vezmu dailycar aby to bylo pohodlnější.
Honza Červenka tam bude, iudex na něj má číslo, je to domluvené a mohu opravdu odporučit, aby ssi to s ním pod dohledem na okruhu zkusil. Jednak by bylo škoda mít takové auto a nezkusit to a navíc se naučíš hodně věcí. Není lepší investice než do sebe a koučingu. -
iudex 10.06.20 13:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hranice
wl: dá sa robiť všeličo, napr. v tejto súvislosti mi napadol starý vtip:
Príde robotník na Krížnu ulicu v Blave (pozn.: tu zvykli stávať ľahké devy) a pýta sa jednej z nich:
- Čo spravíš za 100 eur?
- Za 100 eur Ti ho vyfajčím.
- A čo spravíš za 500?
- Za 500 spravím, čo len budeš chcieť.
A robotník na to: tak si naskoč do auta, ideme na stavbu betónovať základy. >:D -
pradeda777 09.06.20 13:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hranice
Ta zpráva ohledně rozbití kartelu VW. Takovou "věc" dlouhodobě ukočírovat a držet v utajení, když v tom jede tolik lidí, je téměř nemožné. Někomu jednou určitě pr.dnou nervy a je konec. Dost možná, že to bude mít souvislost s aktuální situací na trhu... :'-( -
Market 09.06.20 12:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hranice
ja ak pojdem, tak sam. moja sudruzka neprejavila zaujem...
speedfred: v nedelu ma clovek odpocivat a nie robit. dnes je to na slovensku velka tema...
ja napr. chcem, aby si v nedelu mohli oddychnut v prirode aj farari so svojimi rodinami a detmi :-)
ku kartelu: myslim si, ze taky kartel maju vsetci predajcovia... -
iudex 08.06.20 08:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hranice
Market: nemusíš sa báť, polhodinový stint autu nijak neublíži, najmä ak nepôjdeš každé kolo nadoraz, ale dáš aj nejaké chladiace kolo. Gumy trošku utrpia, to je logické, ale takisto ich nezoderieš. A ostatne na toto sú autá typu Cupra R robené, takže konečne Tvoje auto "bude doma". :-)
Fred: ja mám motokáry neďaleko, takže kvôli tomu na SK ring jazdiť nemusím, tam jednoznačne okruh. Ostatne aj včera som bol s deťmi na motokárach, zapáčilo sa im to: [odkaz]
A dal by si s tím Advíkem reálně 200 z místa pod 10s, nebo je to spíš teoretická hodnota jako u těch 0-100?
U CB 1000R mě ten velký výkon příliš nevyhovoval, člověk si na tom nemůže tak "zařádit", jak by chtěl, jenom to vytočíš (skoro na jakoukoli rychlost) a hned tam máš hříšnou rychlost a odpor vzduchu tě tahá z motorky. Raděj bych šel do slabší a ještě točivější CB 650R, která točí 12 tis., má "jen" 95 PS a dá se víc "ždímat".