Dany 24.07.20 09:52
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: slovakiaring
Poniektorí tu už vedia, alebo aspoň tušia, kam smerovali moje posledné kroky.
Na začiatok snáď, po vzore WL len rozkódujem poznávaciu značku.
TT, to je snáď jasné, kráľovské mesto, obchodná križovatka, Malý Rím... samá ku... samý kmín
140, optimálna rýchlosť na okresky
IH, najčastejšie používané citoslovce úžasu predbehnutých >:D -
Market 24.07.20 08:37
« Re: Re: slovakiaring
Ale vobec nie si smely :-)
V stredu po 18tej su na Slovakiaringu volne jazdy, stale mi to neda pokoj a rad by som si to auto vyskusal na okruhu.
Ale je tu jedno velke ALE, nejak sa mi vobec nechce drbat sa tam 300 km a 300 km zase po 20 hodine naspat :-(
A hlavne preto nie, lebo v pondelok idem sluzobne (nie na CUPRE) do Serede a v utorok do Kosic... -
white label 21.07.20 12:03
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Koronocestopis
iu
A kolik po těch třech hodinách potřebuješ času na "rekonvalescenci"?
Takový mladý sportovec-turista a neusedí víc jak tři hodiny za volantem...
A co dovolená v ČR, třeba na Valašsku..., viz woody, mohli bychom udělat další sraz. ;-) -
iudex 21.07.20 08:24
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Koronocestopis
wl: tak tá "žiadna veľká diaľka" znamená 8:50 hod. (bez zápch na hraniciach či mýtnych bránach). Limit môjho chrbta sú 3 hodiny.
Osobne sa lietadla vôbec nebojím (z hľadiska korony), príde mi, že nákup v obchoďáku je rizikovejší ako hodina v poloprázdnom lietadle. Napr. ten let do Splitu bol jediný let, ktorý v nedeľu z Blavy odlietal. A v Splite na letisku tiež nikto: [odkaz]
Uvidím, musím trochu popátrať, ako a kam z toho Splitu.
Zvažoval som Island (letenky sú takmer zadarmo, od 74 eur), ale tam treba karanténu alebo test na Covid.
Slovensko je totálne preplnené, tým, že sú všetci doma, je všetko ubytko tu beznádejne vybukované. ;-\ -
white label 20.07.20 21:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Koronocestopis
Souhlasím s Legem, že letadlo je pro rodinu aktuálně ten nejméně vhodný dopravní prostředek. Vlak je podstatně lepší, ale stejně bych jel raději autem, situace se může změnit ze dne na den a autem můžeš případně vyrazit zpět okamžitě. Z jihozápadu Slovenska to není ani do Splitu žádná velká dálka, případně se to dá řešit jedním noclehem po cestě. -
Leg 20.07.20 21:30
« Re: Re: Re: Re: Koronocestopis
iudex: Ja osobne by som rodinu v súčasnej situácii do jednej trubky spolu s ďalšími 150-mi ľuďmi neposadil, ak by sa tomu dalo vyhnúť. Ale to je tvoje rozhodnutie. Lôžkovým nočálesom som párkrát cestoval do Prahy a je to super + ako píšeš, deti budú mať zážitok. Každopádne, tak či tak to bude chcieť požičať nejaké auto, bez neho budete mať všetko kompikované.
My sme boli minulý rok v Lovrane, kúsok od Rijeky. Mestečko zažívalo rozmach už pred viac ako 100 rokmi a teda má ráz nie nepodobný francúzkej riviére. Ale aj ceny sa jej až nebezpečne približujú (kopec turistov zo západu), čo v kombinácii s chorvátskou "pohostinnosťou" nie je úplne ideálna kombinácia. A pobrežie sú samé skaly, nič moc pre kúpanie s deťmi.
Jasné, ani netvrdím že sa mobily vyrovnajú foťákom, len hovorím, že pokrok je v podstate v tom, že spraviť pokazenú fotku je pomaly umenie. :-) -
pradeda777 20.07.20 11:05
« Re: Re: Re: Re: Koronocestopis
iu....upozorňuji předem...já tam nikdy nebyl, ale od známých co tam byli již několikrát, jsem slyšel jen samou chválu. To je.....pokud tě láká Chorvatsko a musíš to řešit tam i zpět bez auta. Auto se snad dá namístě na pár dní půjčit, když by bylo potřeba. A ano....do Spiltu letadlem a dál pak trajektem.....
iudex 19.07.20 23:01
« Re: Re: Re: Koronocestopis
Keď ste načali tému dovolenky, dám do placu svoju dilemu. Práve nám Austrian zrušil let do Grécka (takže už druhá tohtoročná dovolenka v pr-eli). Tak zvažujem alternatívy. Chorvátsko som vždy odmietal, lebo s mojím chrbtom nedám takú štreku. Oddnes ale lieta do Splitu nová linka z Bratislavy, to ma zaujalo a možno pôjdem prvýkrát v živote do HR (ak nerátam Juhošku za socíku). Len neviem, kam odtiaľ, bez auta je všetko ďaleko, na ostrovy len trajektom, tak zvažujem. Nejaké tipy?
Tiež ako alternatíva je vlak do Rijeky, nočný lôžkový vlak, to je jednak celkom pohodlné, jednak by to mohlo byť pre decká atraktívne. Len Rijeka je moc na severe, to zaváňa chladným morom a to deti neradi. Plus rovnaký problém ako v Splite (nadväzujúca doprava).
Leg: ale áno, ten pokrok je obrovský, len stále je priskoro na vyhlásenia, že sa to vyrovná dedikovanému foťáku. To platí len sčasti, pre kompakty s malým senzorom (1/2,3"), tie fakticky zanikli a mobily ich vytlačili. Ale všetko od 1" vyššie znamená kvalitatívny rozdiel. Btw. kúpil som Fuji XF10, maličký kompakt s pevným ohniskom, ale APSC senzorom. Skvelý na túry do vrecka a kvalita fotiek ako X-E3/X-T20. Inak jedna mobilovka z dnešnej túry, to je ten základný objektív (najkvalitnejší), ten fotí dobre: [odkaz]
Btw. tá Giulia vyzerá parádne aj s tou pastelovou červenou (a to pastelové farby inak nemusím). -
Ronault. 18.07.20 23:13
« Re: Re: Koronocestopis
WL: roušky má obsluha a klienti při objednávání, u jídla ne. Dneska když je tu při sobotě docela dost plno, tak ve větší skupině lidí už i na ulici docela dost lidí má roušku.
Leg: dneska je tu docela dost lidí, na pláži ne, ale večer v centru a dokonce byly obsazené restaurace. Ale drtivá většina lidí jsou Italové. Přes týden dost prázdno, na pláži tak 25% obsazených lehátek, ani to ne... 15%...
Jasně, jsou lepší místa v Itálii, ale mohli jsme vyjet až v pondělí odpoledne a návrat v neděli, což je krátká doba třeba pro Gargano a letět jsme nechtěli... stejně tak Chorvatsko pro většinou kamenité pláže, to by si holky neužily (3 a 1 rok). Jsem dneska viděl tu menší se válet a s radostí padat do písku, to by v HR nešlo 8-s -
Leg 18.07.20 20:18
« Re: Koronocestopis
Ronault: Ach, severné Taliansko, na pláži hlava na hlave, hluční Taloši, bordel, ale z nejakého dôvodu to tam mám rád. Až sa mi zdá, že keď je to poloprázdne, tak to nemôže byť ono. :-)
Giulia Veloce, to dokážu len Taliáni. Len tá farba vyzerá na fotke úplne hrozne, to si fakt niekto objednal tú pastelkovú, keď môže mať krásnu perleť? Tomu hovorím šetrenie na nesprávnom mieste a druhý čierny bod sú kolesá, tam patria tie s kolečkami.
Leg 18.07.20 20:11
« Re: Zraz & mobilové okienko
speedfred:
Hamuj s tým iPhone SE2, na jeseň bude 12-ka v základnej veľkosti nie väčšej ako SE2 a form factorom iPhone X (displej cez celý predok + face ID)
iudex:
Tak foťáky v mobiloch samozrejme za ten čas prešli obrovským vývojom, ty sa len na to pozeráš nesprávnym "prosumerským" pohľadom, keď fotky hodnotíš podľa prevedenia detailov, bokehu, preostrenia atď., skrátka to hodnotíš ako klasické fotoaparáty. Ja ale najväčší vývoj vidím v tzv. "computational photography", tzn využitie výkonných procesorov v dnešných mobiloch na to, aby z relatívne slabého hardwaru daného konštrukčnými obmedzeniami mobilov dokázali pomocou viacnásobného snímkovania (a ich následného zloženia do jedného obrázku) vytrieskať absolútne maximum. Jasné, potom často pri priblížení pôsobia mnohé detaily umelo, na druhej strane aj vo veľmi náročných podmienkach je schopnosť spraviť obstojnú fotku často až zarážajúca. Už sa mi párkrát stalo, že kde som bol s APS-C Fudžinou bezradný, tam iPhone fotil veselo ďalej.
BTW Bokeh: MKBHD sa sťažoval u Galaxy S20 Ultra na veľmi nízku hĺbku ostrosti, ktorú prináša vysoká svetelnosť objektívu spolu s veľkým senzorom. Jednak v kombinácii s nespoľahlivým autofocusom (pravdepodobne medzičasom vyriešené updatom firmwaru) to prinášalo často nezaostrené fotky, jednak bokeh u týchto skiel vôbec nevyzerá pekne, ale hlavne ak chceš väčšiu hĺbku ostrosti, nič s tým nespravíš, alebo variabilnú clonu už tento rok nerobia. Takže, ak by som chcel byť uštipačný, poviem že klasický Samsung, na papieri skvelé parametre, v reáli not so much... Ale to je len poznatok z jedného videa, ktoré som videl dávnejšie, v testoch telefónov sa mi fakt nechce hrabať. A ani som ho nikdy nedržal v ruke.
Čo týmto všetkým chcem povedať je, že ak sa na mobil pozeráš rovnakými očami ako na svoj APSC kompakt (mmch ktorý? Naposledy čo si pamätám si kúpil zrkadlovku Fuji?), budeš logicky vždy sklamaný. Ak hľadáš vreckový zachytávač okamihov, s ktorými sa následne podelíš so svojimi známimi (nehovoriac o masívnej kompresii väčšiny platforiem), maximálne ich vytlačíš na 10x15, myslím, že pokrok je viac ako zrejmý. -
Ronault. 18.07.20 02:22
« Re: Re: Koronocestopis
WL: podobně to vnímám i já, prostě je to sice letovisko, ale má to malebné centrum, nějakou atmosféru, za mě spokojenost. Bydlíme v apartmánu hned na začátku pláže Ponente
[odkaz] , pěkný a zrekonstruovaný apartmán, paráda. Zvažovali jsme hotel s jídlem, ale loni na podzim jsme byli v Tortoreto de Lido a ačkoliv jsme si užili italskou kuchyni, tak večeře s holkama byly o nervy, prostě neusedi, všude binec, navíc Italové moc nefrci na bufetové večeři, což je pro děti taky problém... takže takto je to lepší...
Díky za tip na zmrzlinu, zatím vždy náhodně, ale zítra poslední den zkusím tohle :yes:
Káva se u nás zlepšuje, ale Caffé Macciato tady u pláže je...hmmm... :-! -
white label 18.07.20 01:15
« Re: Koronocestopis
Ron
Caorle je moje srdcovka v oblasti severovýchodní Itálie. To místo má (mimo jiné) nějakou zvláštní historicky specifickou energii.
I loni, když jsme se vraceli z Elby, jsme tam taky na pár dní ztvrdli.
Byli jste už na zmrzku i v Punto gelato u pláže Levante?
Kde jste ubytovaní?
Káva se tady v Česku výrazně zlepšila, ve srovnání s takovými devadesátými léty, je to nesrovnatelné. Dřív to byly spíš výjimky s dobrou kávou, dnes je to už skoro naopak. -
Ronault. 17.07.20 23:30
« Koronocestopis
Tak jsem si na idnesu přečetl jak tvrdá opatření jsou v Itálii, respektive jen v nadpisu a v textu nula nula nic... novinařina na vysoké úrovni :no: [odkaz]
Nicméně čtu si to popojice víno v Caorle na severu Itálie a tedy několik poznatků z cesty. Nikde nás nikdo nekontroloval, nebýt objížďky rozkopaného mostu přes Novomlýnské nádrže přes Hustopeče, byla by to příjemná cesta. Samozřejmě Rakušané a Italové hojně opravují a je často sveden provoz do jednoho pruhu, ale díky malému provozu naprosto v pohodě. Odjezd z MSK v 23.15, v Caorle 9.45 s přestávkami, spotřeba 5.3 l/100km, Picasso opět předvedlo své kvality na dlouhé vzdálenosti.
Tady pláže poloprázdné, některé hotely ani neotevřely, celkově méně lidí, ale večer to trochu žije. Nicméně dle SPZ a poslechu nejvíce Italů, asi stejně jako Češi zůstali letos doma.... občas Češi, pár Němců.
Nikde nikdo teplotu neměří, roušky jen v restauracích a obchodech, když nemáte, obsluha vám nabídne. Na pláži skoro nikdo jí nemá.... Za nás spokojenost až nadprůměrná z riviéry na severu, kde nás odrazovali roky všichni od návštěvy. Samozřejmě Gargano je hezčí, ale o dost dále a malé děti ocení písek a pozvolna do vody, my super pizzu a já konečně kvalitní kávu a ne české hnuso břečky, čest výjimkám, třeba WL.
Ciao :-) -
iudex 17.07.20 13:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: foto okienko
Ja som práve obdivoval novučičkú Giuliu v červenej, síce nie QV, len "obyčajné" Veloce, ale práve v tej červenej je to krásne auto. Aj som to cvakol mobilom, ale na fotke to nie je vôbec ono: [odkaz] Mimochodom fotené s teleobjektívom, ale ako som písal, opticky nič moc, chýba tomu ostrosť (optická, nie softverové doostrenie) a mikrokontrast, proste furt tam ten mobil je jasne vidieť. -
speedfred 14.07.20 14:11
« Re: Re: Re: Re: Re: foto okienko
Ja nie som žiadny “jabĺčkár” ale keď som sa dostal pred pár rokmi k prvému tam som to už nemenil kvôli tomu že telefón funguje aj po rokoch stále rovnako. Samozrejme že to kupujem za iné ceny ako v iStore.
Je ale pravda že som pred X rozmýšľal hodne silno nad S10 a to čo máš ty mi príde už celkom veľké. Ja som aj XR menil za menšie X pretože tie tablety sú pre mňa už nepraktické (rozmerovo nie funkčne). Možno pôjdem ešte do menšieho SE 2. -
white label 14.07.20 14:04
« Re: Re: Re: Re: foto okienko
sf
Mladý po hodně dlouhém jablečném období přešel ze štrůdlu XS na Note 10 a teď čeká s čím přijde Note 20. Mobilní jabko začíná celkově pomalu ztrácet.
Zrovna eS modely od Samsungu mě neoslovují tolik, jako řada Note, to je správný pracovní mobil (v případě pluska spíš phablet) po dobře odladěném faceliftu (jarního eSka). -
iudex 14.07.20 13:33
« Re: Re: Re: foto okienko
wl: pozeral, fotka samotná pekná, ale na posúdenie optickej kvality nevhodná, jednak veľmi malé rozlíšenie (71 kB, asi WhatsApp kompresia), jednak kontrastná s podexponovanými tieňmi neumožňuje zistiť vykresľovaciu schopnosť. Ale keď ide o rovnaký foťák, tak mi je jasné čo čakať.
fred: iP X poznám, ten dáva na pohľad ľúbivejšie, veľmi sýte a kontrastné fotky, ten JPEG engine je trochu vymakanejší, ale inak platí to isté čo pre Samsung. -
iudex 14.07.20 12:42
« Re: foto okienko
Tak pozerám, že Galaxy S9+, S10 aj Note 10 by mali mať rovnaké základné foťáky (12 Mpx senzor veľkosti 1/2,55", s f1,5 objektívom) aj teleobjektívy (so svetelnosťou f2,4). S10 a Note majú naviac širokouhlý objektív (so svetelnosťou f2,2). Takže by to malo byť to isté a fotiť rovnako.
Ja ho mám zatiaľ len pár dní a moc som toho nenafotil, ale z prvých fotiek som tak nejak čakal viac oproti starému Galaxy S7. Zdá sa mi ale, že nejde o vyššiu optickú kvalitu (foťáku/objektívu), ale skôr o výraznejšie softwarové úpravy výslednej fotografie. Takže ako hlavný (jediný) bonus oproti S7 vidím pridanie toho teleobjektívu (to sa hodí) a podmienečne aj širokouhlého objektívu (jeho kvalita je pre mňa na hrane akceptovateľnosti). -
Thomasino 14.07.20 11:22
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
iudex - já mám Galaxy S9+ s optickým zoomem (2x), fotí poměrně slušně na třídu mobilů. Samozřejmě foťák to nahradit nemůže, ale na ty fotky co pak člověk stejně má někde v mobilu nebo na FB, který to stejně zkomprimuje, to celkem stačí. Foťák jsem nevytáhl ani nepamatuji. Jestli má S20 optický zoom 4x, tak to je bezva, já ten zoom občas použiji :-! -
pradeda777 13.07.20 16:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
Právě sem se vrátil z hradu....ehmmm ze Zlína, kde jsme byli pozvání na "čum čum" nového Yarise. Yarisek, který tam za tímto účelem byl prezentován, je údajně jedinný ve střední Evropě. Byla to prý "Japan only" verze s panorama střechou, která v Evropě nebude v nabídce. (Zajímavé, že vůz byl s levostranným řízením....? Asi to byl show car pro cancelled Ženevský Autosalon ).
Rumělkově červená ji sluší....možná až moc....rumělkový nádech vhodný na rtěnku je očividně zaměřený na dámy. Na fotkách tak provokativně nepůsobí jako ve skutečnosti. Avšak tato červená je v Evropě rezervovaná pouze pro Premiere Edition Hybrid s černou střechou. Motalo se tam kolem toho Yariska spousta lidí a s jasnou převahou žen. Posed je subjektivně nižší než ve stávajícím Yarise. To se dá částečně korigovat seřízením výšky sedáku. Celý vůz působí kompaktnějším dojmem než stávající, i když nás presenter ujišťoval, že tomu tak není. V kabině jsem nějaký extra prostor nezaznamenal a i prostor pro zavazadla v kufru je menší....snad kapku hlubší. U exteriéru tu extra velikost výrazně podporují vyboulené blatníky jak vpředu tak i vzadu. Trochu mě to připomínalo VW Brouka.... ;-)
Objednávku jsme nerealizovali....myslím že si raději počkáme na Yaris Crossover,
který by se měl objevit záhy. Pak je tu také plánovaná Corolla Cross
...a ta se jeví jako potenciální, šikovný univerzál.......pokud bych se vzdal prémiových plánů..that´s it... ;-)
Nový Yaris...
PS. V sobotu mě to bohužel nevyšlo, i když sem to měl v plánu. Na poslední chvíli se "vynořilo" pár důležitých věcí, které se nedaly odložit ani přeložit.... ;-\ Tož snad příště... ;-) -
iudex 13.07.20 16:06
« Zraz & mobilové okienko
Tak v kontexte spotrebovaného benzínu cestou do Rožnova asi káva pre všetkých nebude položka. ;-) Fakt škoda toho sobotného počasia, nielenže sme nejazdili, ale ani cesta cez Bumbálku, na ktorú sa vždy teším, nebola zábava ako obvykle, ale ťahanie sa za kamiónmi v daždi. Ale neľutujem, aspoň sme pokecali a v slušnej zostave.
P.S. Po rokoch som nahradil svoj starý (a stále bezchybne slúžiaci) mobil (Samsung Galaxy S7) novým. Vyberal som hlavne podľa kvality fotoaparátu a zvolil Galaxy S10. Má to papierovo parádne parametre: trojitý foťák: širokouhlý, štandardný a teleobjektív. Pričom základný má aj slušne veľký senzor a vysokosvetelný objektív (f1,5) s variabilnou clonou (čo je pri mobile výnimka). Teda s takýmito parametrami by už mohol nahradiť foťák (na menej náročné účely, web a pod.). Ale zatiaľ som pomerne sklamaný, stále na tých fotkách vidím ten pôvod v mobile. Rozostrenie pozadia či bokeh nemá ani teleobjektív, ani ten svetelný záklaďák, resp. je to také umelé. Farby sú síce na prvý pohľad pekné, výrazné, fotky veľmi ostré, ale opäť pri bližšom pohľade tam vidím tú neprirodzenosť, preostrenie a nejakú, ako to nazvať, počítačovosť, akoby dokresľovanie detailov či naopak neprirodzené vyhladzovanie pleti či hladkých plôch (o ktorých si softvér myslí, že ich treba vyhladiť). Proste čakal som za 4 roky oproti môjmu starému mobilu väčší posun. Takže môj kompakt s APS-C senzorom ďalej nosím so sebou. -
Thomasino 13.07.20 11:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
V sobotu proběhl fajn srazík za účasti: White Label, Woody, Iudex, Speedfred, Ronault, Thomasino :-)
"áčko" za neúčast ze stálých mají: LEG, DANY a Praděda. Příště platí všem kafe >:-[] >:-[] -
Thomasino 10.07.20 22:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
Rone - umytí neřeš! Taky jsem to nestihl umýt a cestou asi zmokneme, takže to nevadí (cestou se to ještě odmočí). Jak píše správně WL, max. jestli chceš honit lehce parádu, tak rychle opláchneš na wapce ;-) Dojeď aspoň na hodinku na kafe, když už bude taková sešlost, máš to kousek! -
Ronault. 10.07.20 20:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
Uvidím jak to zítra budu stíhat, máme toho dopoledne nějak moc v plánu, budu po službě, před službou a v pondělí mámě v plánu odjezd na pár dní k moři... vypadá to, že před srazem u WL Polo nestihnu umýt... Ale jestli bude pršet.... -
woody-alien 10.07.20 19:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
wl: No byl to dneska zážitek. Až do Hradce to přitom vypadalo na pohodu, ale pak jsem se dvakrát vracel abych objel totálně ucpané úseky u Vysokého Mýta a u Moravské Třebové. No a dovršilo to 50 minut čekání na dálnici před Olomoucí, uzavřeli odbočku na Ostravu, Hranice atd, a bylo vymalováno. No ale teď už jsme po bazénu, po večeři...takže konec dobrý,znáš to. ;-) -
white label 10.07.20 12:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
Th
Ty máš novou "babu" - Drahušku? To bude Renču zajímat a "veselá" z toho asi spíš nebude... >:-[] ;-)
Chudák woody, dneska v tom počasí, taková štreka..., a zítra se probudí a za chvíli začne chcát... 8-s -
Thomasino 10.07.20 10:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
Počasí prý asi nebude žádná sláva, ale stejně mám auto ještě zaflákané z minulého prodlouženého víkendu v Kutné Hoře. My dojedeme s drahuškou na tu 14 hod.
A přivezeme vzorek Korony z Kutné Hory (nové malé centrum nákazy hned za Kutnou Horou) ;-) >:-[] -
pradeda777 09.07.20 17:02
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
iu.......
S tím koupáním v moři v tropech to není až tak tragické. A určitě nejsou problém krokodýli, ale spíš jedovaté ryby a mořští hadi ale hlavně jellyfish, která tě nepříjemně popálí svými dlouhými chapadly. Tyto svině se vyskytují po celém východním pobřeží Austrálie, ale obvykle na ně beach hlídka upozorní, když se objeví. Proto se doporučuje koupání v moři jen na hlídaných plážích. U jižního pobřeží jsou to spíš obávaní žraloci White Pointers, kteří občas napadnou surfaře. Napadení koupajících se u pláže je velmi vzácné. V Melbournském zálivu za těch 40 let, co sem tam žil, sem o žádném případě neslyšel ani nečetl. Ale v Adelaide a v Perthu se to stalo.
Australian Outback........some nice shots............