Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 26.08.20  15:58

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Joo všiml jsem si posledně, že se ti daří čím dál tím lépe ;-) >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 26.08.20  15:21

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Thomasino: jo, stará se o mě až moc dobře, od té doby co jsme spolu, se nevlezu do sportovních sedaček... >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 26.08.20  15:14

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Jo tak ty si vozíš už sestřičky sebou na dovolenou ?? No pěkně to máš zařízený, ale aspoň se o tebe dobře "postarají" >:-[] >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 26.08.20  12:43

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Speedfred: moje facko je v naprosto skvělém stavu :-!

Thomasino: Ale kdepak na službě, máme dovolenou, jsme v Maďarsku... sestřičky už na službě nebrousim, brousil jsem jednu a teď spolu máme dvě děti >:D
    Kdybych četl macz ve službách, mám diskuzních příspěvků jak nikdo, tolik mám služeb 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 26.08.20  10:40

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Ronault podľa mňa po nociach dáva dokopy svoje “fáčko” >:D
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 26.08.20  10:28

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

tms....Sunset Orange....Sakhir Orange II....ano, Sakhir Orange II je o fous světlejší. Nevím, co tím styling studio sledovalo, ale asi tam borci neměli momentálně co na práci anebo "měli okno" a zapomněli, že podobnou "rezavou barvu" už mají "na skladě"..... ;-) Na druhé straně je také možné, že byla na skladě moc dlouho a časem se "zlomila" a byl z toho nakonec nový odstín... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 26.08.20  00:10

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Musíš číst častěji a ne místo toho v noci na službě trtkat sestřičky !! >:-[] >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 25.08.20  23:41

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Kurnik, co vy jste se zase tolik rozepsali... půl hodiny to tu čtu...a joooo, barvičky, věčné téma >:D teď na posledním srazu jsem říkal, že jsme ostuda petrolheadu, že se celou dobu jen řešily barvy :*) >:D

Leg: tak volba zajímavá, ale sotva pár měsíců mám VW a už mi tohle dílo z Japonska příjde zcela odpudivé a v zelené až děsivé 8-s >:D ale přitom jezdím Picassem, tak asi prostě ne... Ale ať teda slouží.

Thomasino: je dobře, že nakonec půjdeš do oranžové, takle by si ani sousedi nevšimli, že máš nové auto, už potřetí >:D

WL: v tom jsme spolu, taky mi ty černé plasty nesedí skoro na ničem

Iudex: ve vší úctě, cestování letadlem z Bratislavy do Chorvatska mi přijde asi tak logické jako když jsem v době, když jsem bydlel v Brně letěl z Prahy do Vídně letadlem.
    Než se dopravim na letiště, tak jsem pomalu Szombathely, než tam zaletí to letadlo, tak jsem na dálnici v HR, odbavení a doprava na místo ubytování a jsi tam o hodinu dříve než já, jestli vůbec...a co se týče zad, tak v letadle i na letišti nejsou sedačky jako máš ve svých autech ;-) plus na místě chybí auto.
    Hodně se mi osvědčilo cestou spicnout v termálech v Maďarsku. Jednou jsme jeli tak, že v cca 5.30 z Biogradu, v 10 jsme byli v Lenti, děti koupání, blbnutí, já sauna, vířivka, wellnes, v cca 17h odjezd a kolem půlnoci doma, u tebe ještě dříve...a ještě odpočatý z Welness
    A ad Chorvatsko, už delší dobu pozoruji, že to není místy, hlavně ostrovy, levná destinace, naopak se tam sjíždí i smetánka...
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 25.08.20  22:54

Hlavně nejde tolik do hněda/rezava. Ta je trefená dobře, pokud takhle vypadá i v reálu. Je víč červená, než oranžová, takový "červený pomernč".
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 25.08.20  21:49

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Jestli "dobře trefený odstín červené", nebo dobře dobře trefený odstín oranžové, to už takový rozdíl nevidím !! >:-[] >:-[] [odkaz] . [odkaz]
    Ale uznávám, že oranžová Shakir Orange na M4 se mi líbí o kousek více, je světlejší!! :-) [odkaz] . [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 25.08.20  21:21

« Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Nějaká dobře trefená červená (viz ten Cayman) by tomu určitě slušela, toho bych se rozhodně nebál. Ale barevné metalické laky mi na ultimativnější verze typu M2C moc nesedí, a ta fialová metla, to je čirý "kolotoč". ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 25.08.20  20:57

« Re: Re: Re: Re: Game of the Day

My to s těma barvama holt máme jinak, já mám u sportovního auta rád výraznou barvu, takže na výběr moc nebylo. Jo kdyby byla nějaká jako Carmin Red u Caymana, nebo ta křiklavá zelená z M4 (Java Green), tak jdu klidně do ní. Nebo fialová Twilight Purple. My se barev nebojíme !! :-)
    [odkaz] [odkaz]
    Nebo kdyby tady v Evropě šly použít Individual barvy na M2 (což nejde), jako jde v Americe. Pak bych si dovedl představit M2 takto v barvě San Marino. Tu jsem si málem objednal na podzim na M4 místo M240i (což byla chyba že jsem neudělal, šla na to pěkná sleva). [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 25.08.20  20:53

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

LEG - pokud se bavíme o těch větších brzdách 400mm, co jsou v základu u M2 CS, tak si je každý u M2 Comp. objednává, takže tady neberu navýšení hmotnosti, beru jen rozdíly. Žádné rozdíly ve váze motoru a chlazení nejsou, jen to má jinou mapu motoru. Běžně tam borci dávají 500-520 koní >:-[] >:-[] Karbon splitter a zadní křidélko váží asi tak 3kg dohromady, to bych fakt neřešil, měl jsem to v rukách :-) U M2 CS jde o limitku, proto si za to řekli tolik peněz a skoro všechny jsou prodané, ať se nám to líbí nebo ne :-!
    Ale kdo chce auto na okruhy a sundat váhu, koupí M2c, dá karbon kapotu, blatníky, kufr, vyhodí přední i zadní sedačky, dá dopředu lehký sportovnější sedačky, jiný podvozek, lehčí výfuk, sportovní katalyzátor, jiný samosvor, lehký kola a pneu 265/30 a 295/30 R19, může dát lehčí brzdy od AP, dá lehkou baterku a rázem je to auto, které jak jsem dnes slyšel ujede na Nordschleife i Caymanu GT4. Ale s doplňkama stojí to co ten Cayman GT4 :-) Tohle všechno velmi často u Šenkýře na M2/M4 dělají, mají s tím hodně zkušeností, je tam velký potenciál :-) >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 25.08.20  19:44

« Re: Re: Re: Game of the Day

Th
    Tu barvu vybírala Renča, která se řídí (vlastním) obecným pravidlem, čím "barevnější" barva na autě, tím lépe. Já to mám jinak, podobnými pravidly se neomezuji.
    Z nabídky na M2C bych nejdřív vyhodil černou, pak bílou a ze tří zbylých bych nakonec volil jednoznačně HS. Takže pokud by HS nebyla v nabídce, dal bych přednost barvě před nebarvou.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 25.08.20  18:18

Th
    Já jsem ta auta nevážil, ale BMW o hmotnosti CS mlčí, resp. uvádí naprosto shodnou hmotnost, jako u C. úsporu 20-25 kg by určitě rádi prezentovali, to by byl docela slušný rozdíl, o moc víc se tady čekat nedá.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 25.08.20  17:38

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Praděda: vidím to podobne, malé auto kľudne v nejakej krikľavejšej farbe, veľké suv (pre mňa je NX už veľké) alebo sedan/kombi už si pýta decentnejšiu farbu (napr. iudexove BMW je zhruba na pomedzí, kedy ešte žiarivejšiu farbu znesie). Preto som nechcel ani červené ani orandžové.

Thom - čo sa týka karbónu, tak strecha 4 kilá, kapota trochu viac, zrkadlá a difúzor nič a všetko ostatné (splitter, krídlo) je navyše, takže hmotnosť pridávajú. Niečo ušetria disky (jasné, väčšia neodpružená hmota) ale zasa CS má aj väčšie brzdy. A má trochu lepšiu výbavu, trochu iné tlmiče, hardware motora, ja by som povedal, že vo finále aj tých 20 kg je moc. Ale nemyslím si, že to je podstatné, u týchto áut a ich predpokladaného využitia sú ušetrené kilá vhodné akurát do propagačných materiálov. Keď je ťažký základ, moc sa s tým urobiť nedá bez výrazného obmedzenia použiteľnosti. A keď už na to príde, zadné sedačky si vieš vyhádzať aj sám, s tým už máš skúsenosti.

P.S. nie je táto stránka nejaká vadná? Stále mi to píše nejaké chyby a nedokáže sa načítať...
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 25.08.20  15:35

M3 bude mít mega masku chladiče jako 4er......
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 25.08.20  14:40

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Leg....co se týče barev já to vidím tak, že s velikostí auta klesá vhodnost křiklavých odstínů barev. Malá auta, snesou téměř vše, hlavně sporťáky, ale jakmile se kastle zvětšuje, tak zároveň s ní se zvětšuje "údernost" těchto barev a člověk musí být hodně opatrný, aby se mu barva za nějakou dobu nezprotivila.....přinejmenším neokoukala.
    "Plukovnická zelená" je na Lexusu fajn, ta se hned tak neokouká.....ale bacha.....musí se od začátku i líbit...... :-!
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 25.08.20  14:16

« Re: Game of the Day

wl.....jasný, CS cena je hrubo přestřelená. Nevím co je k tomu vedlo. Měla to být limitka, ale teď ji mají na BMW configurátoru a už pěkně dlouhou dobu. Tož jako limitku bych to řekněme za 2.2 mega, což by bylo o 1/2 mega dražš než C, i akceptoval. Ale + 800k za pár k navíc a adaptivní podvozek to si "dělaj kozy". Není divu, že se z limitky stala řadovka, ale stále za cenu limitky.... >:-[]
    S nad-váhou teď bojují všichni výrobci. Z vlastní zkušenosti vím, že když chtějí docílit solidní NCAP ohodnocení, tak prostor pro snížení váhy, pokud nechtějí jít do exotických a drahých materiálů, je značně omezen.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 25.08.20  14:14

« Re: Re: Game of the Day

WL - rozdíl ve váze mezi M2c a M2 CS bude kolem 20-25 kg, nic podstatného. Ty kola co jsou u M2 CS jsou o 7,4 kg lehčí než má M2c (viz.foto níže). Pak je tam karbon střecha (-4kg) a karbon kapota, počítám spolu kolem 13-15kg. U Šenkýře to vážili, když na jejich M2c nechali střechu a dali karbon kapotu, blatníky s výdechy a kufr. Úspora hmotnosti 20 kg. Potenciál na lehčí sedačky nevyužili, ale při tom nová M4/M3 bude mít úplně suprový sedačky, už ji ukázali klientům před 2 týdny na Slovakiaringu na M Drive Tour. Něco jako příplatkový skořepiny u Porsche. Ale možná adaptivní podvozek u M2 CS bude o pár kilo těžší. Chlazení mají obě pokud vím stejné, vylepšené má už M2c proti M2. [odkaz] [odkaz]
    Jo a když už jsem prásknul tu barvu Sunset Orange, tak může WL kritizovat že se mu moc nelíbí a IUDEX naopak chválit že je fajn >:-[] Oba to věděli dříve ;-) >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 25.08.20  13:04

« Re: Game of the Day

Label: neviem úplne do detailu, aké sú presné rozdiely medzi týmito dvomi, ale cs evidentne nie je o hmotnosti- karbónové diely sú skôr na efekt, ak by chceli skutočne šetriť, museli by vychádzať sedačky, odhlučnenie, laminátové sklá, výbavu, klimošku a to im evidentne nestálo za obmedzenie v použiteľnosti. Kolesá sú kované aj tam aj tam. Naopak, cs by mala mať zosilnené chladenie z M4 a to hneď doženie tých pár kíl ušetrených drahým karbónom.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 25.08.20  11:59

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

pradeda: zaujímavé zrovnanie, takto podľa ich dojmov by som asi volil aj ja v rovnakom poradí. Otázka je, ako by poradím zamiešalo, keby tam namiesto CS bola competition, ktorá je o nejakých 25 litrov lacnejšia a z pohľadu jazdenia mimo okruhu by tam nemal byť zásadný rozdiel.

Tom: ale hej, ak ťa to ťahá viac k žiarivým farbám, tak Hockenheim nemá zmysel. Inak nedávno som videl trojku asi v luxury line v sunset a v kombinácii s horou chrómu to vyzeralo hrozne. Ale judexova shadow M vyzerá super, takže by som bol kľudný. :-)

Dnes som zrovna videl ten zelený superb, špinavý na slnku, a bola to hrúza. Až tak, že som zneistel, či som spravil aj ja dobre. Tak dúfam, že to neoľutujem. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 25.08.20  11:51

« Game of the Day

"Překvapivě" vyhrál CGTS 4.0 ;-)
    Největším konkurentem M2CS je M2C s výrazně lepším poměrem ceny, výkonu a hmotnosti.
    To, že CS neváží ani o kilo méně, než C, mi přijde, vzhledem k ceně CS, až lehce skandální....
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 24.08.20  22:01

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

• « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 24.08.20  18:04

I kdybych si mohl vybrat Misano blue z M2 CS, tak bych si vybral Sunset Orange. Mě se ten odstín na živo nelíbí. Vůbec se mi nějak nelíbí veškeré "pastelové" barvy, přijde mi to jako levná základovka bez příplatku a bez metalízy. Netřpytí se to, neleskne.. Málokde se mi to aspoň trochu líbí..
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 24.08.20  17:54

tms....škoda, že nenabízí M2C v Misano Blue. Ten odstín se mě opravdu líbí.....[odkaz]
    Sunset Orange ve vysokém lesku na druhé foto "looks briliant"..... :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 24.08.20  17:18

LEG - s tou barvou to bylo těžší, ale už jsem nechtěl potřetí stejnou modrou, ikdyž je super. Bílo-šedá Hockenhaim je na mě moc světlá, je na tom vidět každá moucha (a že jich v těch šílených rychlostech na projížďce pochytáš!!), ikdyž uznávám, že na slunku vypadá hodně dobře. Takže nakonec zvítězila iudexova oranžová Sunset Orange, která se líbila paní Thomasinové a chtěla ji už na M240i :-) Já ji také od té doby párkrát naživo viděl a líbila se mi, navíc razím teorii, že sportovní auto má mít výraznou barvu, také aby bylo vidět, když člověk nejezdí úplně pomalu. Teda když nesvítí slunko a není úplně čisté, tak je spíše cihlovo-hnědá, to už tak pěkná není, ale aspoň to není všudypřítomná bílá, černá, stříbrná, šedá, jako je 70% všech aut >:-[]
    Jo a časem tam musím dát ten karbon splitter, karbon difuzor a to křidélko na kufr. Pak to bude vypadat takto nějak. Viz. první 2 fotky: [odkaz] [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 24.08.20  17:10

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

"protože většina mechanických komponentů je už "v provozu" v jiných BMW" - no vzhledem k tomu, že tam bude nejspíše opět motor z M4, který bude jiný, a zase ho podladí, tak bych to s tím odzkoušením v jiných BMW tak pozitivně neviděl. A na to navazuje spousta dalších věcí ohledně chlazení atd. Prostě je nesmysl kupovat auto v prvním roce, ať si ty problémy řeší někdo jiný. Já naopak raději kupuji odzkoušená auta po min. 2-3 letech provozu a nejlépe jednom faceliftu, kde i slevy bývají zajímavější. Vzhledem k častějšímu střídání auto to pal tolik nebolí ;-) >:-[] Většinou... Na Leonu Cupra jsem za rok projel jen 60 tisíc, to není ani operák na Rapida >:-[] >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 24.08.20  16:12

woody: ani ja sám nie som úplne bez výhrad voči zelenej, ale nakoniec by som sa ku nej podobne ako pri up!e dostal vylučovacou metódou: čierna a strieborná mi nič nehovoria, červená, oranžová a modrá sa hodia (v týchto odtieňoch) na menšie prípadne športovejšie autá (v tej červenej mali na predajni LC500 a to bola pecka), k bielej by som musel nosiť bielu nočnú košeľu s červenou károvanou šatkou na hlave. Zostáva titánová, ktorá je celkom fajn, ale nepáči sa manželke a práve táto plukovnícka zelená (copyright Ďeda). A tá je za nás oboch OK. Tú na Superbe som asi naživo ešte nevidel (alebo som si ju nevšimol, je to Superb, who cares), ale takto na fotke to nie je ono.

Thom: za mňa jednoznačne tú skorobielu, na nedávnom výlete ma niekto s podobnou M2 pravidelne provokoval okolo nášho ubytovania a vyzerá to super. Ale zasa nie každému to sadne, to uznávam. Červené si kúp Ferrari a modré si už mal dve. BTW borec na nej mal nejaký ladený výfuk a bolo to strašne hlučné aj v nízkej záťaži, nebolo počuť nič iné, ako hučanie výfuku. Podľa mňa to úplne zabil, ale to je len pohľad náhodného okoloidúceho, možno keby ma poriadne zviezol, tak by som na zvuk zmenil názor.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 24.08.20  09:29

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

tms.....nekupovat auto v prvním roce výroby nebude nutně platit o nové M2, protože většina mechanických komponentů je už "v provozu" v jiných BMW vozech. Ano, v interiéru se můžou vyskytnout nějaké "muchy", ale to by tak mělo být asi všechno... ;-) :-!
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 23.08.20  23:47

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Než novou M2 vyladí zase tak dobře jako nyní M2c, tak to bude tak 3 roky trvat a do té doby mohu "testovat" a užívat si M2c >:-[] >:-[]
    A nikdy nekupuji auto v prvním roce výroby, než vychytají první chyby..
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 23.08.20  23:21

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

tms....v Česku su 11 roků a mám již páté auto. Tož to zase není tak špatný průměr. Ale je pravda, že teď už lámu rekord, protože mě 1er jako první vydržela do STK..... ;-)
    Je také pravda, že nebýt rohlíkového expresu Yarise, tak bych jich otočil možná víc... ;-) A nebo taky míň..... ;-) Člověk nikdy neví co by bylo kdyby bylo, že?..... ;-) Aktuálně vybírám dýl, protože možu..... ;-)
    Nová 2er.....zatím nevíme jak bude vypadat "in the flesh"..... ;-) Ale bude jiná....nová...já bych si pro jistotu ještě chvíli užíval M240i a odložil "final decision" až bude šance si novou "ošahat"... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 23.08.20  21:38

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Market
    Tak dlouho ji určitě mít nebude... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 23.08.20  21:36

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Přesně tak !! Praděda vybírá auto 2 až 3 roky, to já stihnu 2x otočit ;-) >:-[] >:D
    Ale plán je teď nechat 3 roky!
    P.S. nová 2er zatim dost ošklivá!! :-(
  • « 00 Reagovat !

foto Market

Market 23.08.20  21:15

Kym bude nova gen M2 v predaji, Thom bude akurat predavat tuto teraz objednanu... ;-)
  • « 10 Reagovat !

foto white-label

white label 23.08.20  20:33

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

pd7
    Ty máš času dost, ale Thomasino si nemůže dovolit ztrácet čas... >:D >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 23.08.20  19:32

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Freddie.....2.0 l Supra....performance ok. Ale bez manuálu bych o ni ani nezavadil. 6 vál...bych s auto toleroval, kdyby nebylo zbytí.... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 23.08.20  19:26

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

tms.....nová 2er je "za rohem", tož nevím jestli bych ještě chvilku nepočkal... 8-s
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 23.08.20  17:26

Technicky bude asi M2 C ďalej ale Supra sa mi daleko viac páči. Nedaávno som ju očumoval a za mňa môže byť. Ja ale nekupujem ništ a ani neplánujem tak nič.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 23.08.20  16:21

Jenže za cenu Supry máš M2 Competition, která je vyladěnější a o chlup rychlejší
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 23.08.20  15:52

Vidíš! Supra by bol celkom slušný kandidát na kúpu. To auto sa mi fakt páči :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 23.08.20  14:54

Čtení na neděli....
    [odkaz]
    Edit. BMW u Z4 k tomuto motoru manuální převodovku nepoužívá. Manuál nabízí pouze u slabšího dvoulitru.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 23.08.20  13:41

tms....tak v roce 2016 bych do toho GLC Coupé snad ještě šel. Líbilo se mě docela dost. Ale dnes už su o 4 roky starší a priority, a můj životní styl, se za tu dobu změnil. Nyní vše, co má na délku víc než 4.5 m je moc dlouhé (velké). V roce 2016 jsem také prodal F15 X5 právě proto. Jak známo, chystám se zredukovat vozový park a ten další vůz musí být univerzál. Čili, musí dobře posloužit v i mimo město. Proto se dívám i na GLA.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 23.08.20  12:08

w-a
    No, na Supu nic moc.
    Jak jsem psal, moc tmavá je, pokud si to naživo (když je zataženo) z několika metrů spleteš klidně s černou.
    Na tom NX má taková tmavá barva výhodu v tom, že zanikají ty černé plasty, které já moc nemusím (i na allroadu bych si je zase nechal nalakovat).
    Když vezmu nabídku barev na NX, tak bych se asi nakonec rozhodoval mezi titanovou sonic (ta bude i praktická), červenou morello a zelenou khaki. Rozhodlo by se to až naživo.
    Ale nejdřív bych z výběru vyřadil tu černou a astronomickou modrou (ten odstín mi k tomu autu vůbec nesedí).
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 23.08.20  12:03

iu : dobrá poznámka k záruke u Thoma :-) , aj keď sa to bude asi lepčie predávať po pol roku ešte s tak dlhou zárukou.
    Ja teraz kupovať šporťák tak sama neviem čo by som najradšej. Celkom by ma zaujímala nejaká reálna predajná cena Caymana GTS.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 23.08.20  10:28

Ty základní brzdy jsou lepší jak mám v M240i. Jsou 370mm a 4-pístky, stejné jako má M3/M4, nebo jsem měl na M2. Když se daly lepší desky, brzdilo to už pak dobře. A jsou bimetalové a děrované. Pak tam ale u M2c začali nabízet skvělé 6-ti pístky 400mm a přidali přívod vzduchu do podběhu >:-[]
    Pradeda - mají tam u Hoška uvnitř pěkný černý GLC Coupe 43AMG. Když jsem si dal sedačku co nejvíce domů, tak mi to přišlo hodně fajn. To auto vypadá dobře, tohle je i skvělý motor, jako daily s výkonným motorem to nemá chybu. Jen bych tomu dal modrou nebo šedou, černý auta nemusím. Jo a CLC se vyrábí ve Finsku, GLC kupé jako jediné prý v Německu, od GLE se všechny SUV vyrábí v americe a čekačka je přes půl roku. Ty výkonnější skoro rok :'-(
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 23.08.20  09:28

Ešte malá poznámka k téme japonské SUV a spoľahlivosť. Včera som bol v Roháčoch s kamošom na jeho Nissane X-trail. Kúpený nový minulý rok a odvtedy bol už trikrát v servise. Rôzne chybové hlášky motora, padanie do núdzového režimu, strata výkonu. Najprv podozrenie na turbo, potom na vstrekovače, celkovo v servise mesiac (!). Po výmene vstrekovačov už OK. Ale aj počas jazdy blbol infotainment, pri nabíjaní mobilu cez kábel rádio stále samo prepínalo na pesničky v mobile, tak sme napokon rádio vypli úplne. Takže zjavne nie všetko japonské je automaticky spoľahlivé.
    Tom: celkom ma fascinuje, že zrovna Ty si kupuješ predĺženú záruku, pre Teba je aj základná 2-ročná zbytočná. :-) A tiež ma prekvapuje, že v modeli M, naviac Competition nie sú M športové brzdy štandardom. Ešte pri M240i to pochopím, ale pri M2C?!
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 23.08.20  09:14

tms.....ok...tá.....trochu odtažité.....tož to je "penalty", která se platí za tu trochu extra komfortu.....a pak je to přece jen 4x4 crossover.
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 23.08.20  06:02

wl: Shodou okolností stál zrovna včera na parkovišti pod Obřím sudem Javorník Sup v podobné zelené. Sama o sobě ta barva špatná není, ale zrovna na Supu žádná sláva. A když nesvítí slunce, tak už vůbec.
    [odkaz]
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 22.08.20  23:29

Zkusil jsem Comfort, Sport i Sport+, nějaké rozdíly tam jsou, v tom komfortním je to úplně v pohodě. Jen je to celé tak trochu odtažité proti M2c nebo i CTR :-!
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 22.08.20  17:21

tms.....ještě k té A45S. Co podvozek? Drncalo - nedrncalo? Všiml sis, jak byl podvozek nastaven? Comfort nebo sport?
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 22.08.20  14:52

Leg: Gratuluju k novému povozu. :yes: Snad se na mě nebudeš zlobit, když dodám, že ani na jedné fotce (to zdůrazňuji, naživo jsem neviděl) mě ta barva nepřesvědčila, resp. se mi prostě k tomuhle autu nelíbí. Ale jak správně psal iudex - důležité je aby se líbila tobě, potažmo paní Legové. ;-)

Ještě mě v souvislosti s Up!em napadlo, jestli nezměníš nick na E-Leg, když už jezdíš na tu elegtřinu. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 22.08.20  14:46

Thom:

ad 4) "Ale min. rok to nechám jak je"....chceš říct, že řešit, případně neřešit to bude už příští majitel. :-O >:-[] ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 22.08.20  12:18

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

1.) Protože nechci předváděčku a chci to mít trochu jinak podle sebe
    2.) Podvozek mi přišel hodně fajn, když jedeš hodně rychle. Ale dá se tam dát KW DDC s přepínám z kabiny mezi komfort a sport. Což je podle všeho stejný podvozek jako je v M2 CS s adapt.podvozkem,. Jen stojí asi 90 tisíc >:-[] Nebo KW V3 za 50 tisíc, ten si pojedu vyzkoušet na M2c u známého
    3.) rozhodně ANO, u takto silného auta je lepší (i rychlejší) mít ruce na volantu a můžeš si řadit pádky. Ona ta "chlapská" manuální převodovka není u BMW zase takový zázrak. Navíc tady ta dvojspojka je pekelně rychlá a dá se nastavit její rychlost ve 3 stupních. Taky stojí 100 litrů navrch. V příští generaci M3/M4/M2 bude "jen" 8ZF, která má prý lehký problém s chlazením, pokud na ni dlouhodobě tlačíš. A není tak rychlá.
    4.) ano, potahy na sedadlech je problém :-( Ale dá se časem možná vyměnit za to Recaro Sportster.
    Jde s tím dělat spousta věcí, pokud by člověk chtěl. Ale min. rok to nechám jak je, než si na sebe zvykneme.
    P.S.: svezení s A45s AMG bylo zajímavé, ale jen krátké, chtělo by to delší jízdu než 30 minut. Ale ten motor je pecka, zvuk taky, základní sedačky néé, ale sednul jsem si pak do GT-R, kde byly to samé co jsou za příplatek a to je super. A tváří se to více jako čtyřkolka, než předokolka s připojováním zadku. A dá se to prý různě nastavit. Možná si to půjčím na delší dobu, abych to pořádně vyzkoušel.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 22.08.20  10:40

« Re: Re: Re: Re: Re: Game of the Day

tms....když už ses rozhodl pro M2C, zajímala by mě odpověď na 3 věci:
    1. Proč nekoupíš tu M2C, kterou jsi otestoval a která je teď na prodej s rozumnou výbavou?
    2. Podvozek. Plánuješ upravit podvozek? Psal jsi, že na nové M2C je podvozek podobně tvrdý jako na Tvé původní M2, kde jsi měl v minulosti k němu určité výhrady.
    S přihlédnutím k tomu, že si potřebuješ opatrovat záda bych předpokládal, že máš v tomto směru nějaký solidní plán.
    3. Je Tvé rozhodnutí opustit "bratrstvo chlapské převodovky" součástí toho plánu? ;-)

Edit. Bacha na potah sedadel. U M2C je čalounění pouze v kůži Dakota, se kterou je v létě velký prů.ser s pocením. A ventilace sedadel není v nabídce.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 21.08.20  22:31

« Re: Re: Re: Re: Game of the Day

Dostupná literatura ;-) [odkaz] Ale není nad vlastní test!
    A vítězem se stává M2c s dvojspojkou DCT :-)
    Jedna ze tří barev v následujících 6-ti fotkách... Ale to až časem ;-) >:-[] [odkaz]
    Větší brzdy, lepší sedačky, jen prostřední audio HiFi (s ohledem na váhu), protože nyní mám Harmana a nic moc proti HiFi co jsem měl před tím (ve dvojce to chce spíše vytlumit dveře), karbon dekor, větší NAVI je v základu, stejně jako LED světla a pár dalších věcí. Jo a záruka na 4 roky nebo 200Tkm. Plus kola s tmavším provedení, viz.druhé foto modré M2c. Ty černé lehčí na předchozí modré M2c by se mi líbila více, ale ty nejdou objednat z výroby, jen pro M2 CS. Nepřiplácel jsem za elektr. nastavení sedadel (taky trochu kvůli váze), ale je tam v sérii el. nastavení šířky opěradla a bederní opěrky.. No snad to vše klapne..
    Market - Cayman GTS před tím se šestiválcem a manuálem měl divné zpřevodování a v Alpách to s ním bylo trochu trápení. Ale u nového je to možná jinak, ale asi bych chtěl i tak PDK :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Market

Market 21.08.20  22:16

Takze ja tipujem M2C s DCT ;-)
    Inak, prekvapilo ma to GTS 4.0 s PDK a nie s manualom....
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 21.08.20  22:07

Ach so, to boli štyria neúspešní kandidáti, ja som myslel, že z nich si vybral víťaza. Tak potom je to jasné. To vysvetľuje aj nadštandardné vzťahy s dealerom. O tej alpinke mi asi rozprával niekto iný.

Tak snáď to dobre dopadne. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 21.08.20  21:22

Jo o M2c tu byla už řeč, ta do toho úzkého výběru TOP 5 samozřejmě patří. Porsche Cayman GTS 4.0 PDK by se mi tůůůůze líbilo, ale to až k 55-tým narozkám a ne teď k 50-tým >:-[] >:-[] Takže ano, ve finále byl CTR, M2c a A110S ;-) Do té se v pohodě vejdu, mimochodem. Řídil jsem A110 a má ji kamarád..
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 21.08.20  20:57

Leg
    Někde ti v těch tvých tipech vypadla M2C, o které tu naposledy Th tak básnil... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 21.08.20  20:55

Leg
    Na tom prvním odkazu vypadá ten odstín (nasvětlená část) dobře.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 21.08.20  20:45

Thom- no počkaj, ak sa mi dobre marí, tak do Alpinky sa úplne nezmestíš (aj keď dizajnovo a vraj aj jazdne úplna pecka), starší Cayman asi do výroby neobjednáš, C43 mi moc nevychádza, ak chceš zasa po M240i niečo ostrejšie (ak som to dobre pochopil). Takže jedine Type-R, alebo ti label dohodil super deal na GTS 4.0. Ale tomu moc neverím, hlavne by ti nedovolili ho potom neodobrať.

Takže Honda. Inak musíš mať s predajcami super vzťahy, ak od teba prijmú objednávku, ktorú nemusíš odobrať. Ale pri tvojej frekvencii nákupov áut sa tomu až tak nevidím, veď ty autosalóny musíš navštevovať častejšie ako ja miestnu pekáreň. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 21.08.20  20:32

No, drobček to teda nie je. A UX tiež už moc nie. A to má na svoju veľkosť až absurdne malý bagážnik.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 21.08.20  16:29

tms...jedeš otestovat tu bílou AMG A45S u Hoška? Tak v té sem už seděl, ale na mě příliš nízká. Ještě tak před 10 lety bych možná aj kývl, ale dnes už potřebuju něco vyššího. Slíbili, že až se tam objeví nějaká AMG GLA tak mě dají vědět.
    Nezapomeň předat dojmy.....zítra večer?.... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 21.08.20  16:05

Leg.....hmmmm...dezinformace?
    UX.......NX?
    Si prví s tou plukovnickou khaki....ani se nedivím... >:D
    Ale proti gustu....žádný dišputát...... ;-) Hlavně, že to máš z krku.....
    NX s délkou 4640 mm už není zrovna nějaký městský drobeček.... :-! Ono samotné UX se svými 4495 mm bylo "pisálky" označeno jako "patřící k těm delším" ve své třídě..... :-!
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 21.08.20  15:36

Jako najít Golf GTI TCR ve třídvířku, to by se mi asi líbilo, ale spíše na daily >:-[] >:-[]
    To bych musel ale do Německa, bohužel se u nás prodávaly jen jako pětidvířka :-(
    Nicméně CTR je na řízení mnohem zajímavější, ikdyž ve finále bude jen o kousek rychlejší...
  • « 00 Reagovat !

foto Market

Market 21.08.20  15:24

Jasne Civic Type R som myslel.
    TCR bol Golf GTI. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 21.08.20  15:13

Market - myslíš CTR, jako Civic Type R ?? Ještě spolu s A110S, Caymanem (starší GTS s B6) a C43 AMG byly ve finále >:-[] :yes:
    Ale zítra jdu ještě zkusit Mergla A45s, protože se mi líbí celkem CLA45s, ale k vyzkoušení mají jen A45s. Je tam jinak řešený ten pohon 4x4, který umí posílat prý více dozadu, tak to chci zkusit. A dostat z dvoulitru Turbo přes 400 koní mi přijde hodně šílené, to musím prostě zažít ;-) A kdyby se mi to náhodou líbilo, tak do toho pořád mohu jít :-! Ale máš pravdu, že takovou M2c by si na sklad někdo bral spíše s automatem, všechny skladovky co jsem nedávnou koukal byly s automatem.
  • « 00 Reagovat !

foto Market

Market 21.08.20  15:02

Kedze nemusi odobrat, tak TCR, alebo M2C automat. 
    Neviem, ci by niekto vzal na sklad M2 manual len tak...
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 21.08.20  14:50

Dědo, najprv ti vadia dúhové Porsche, potom zelené Lexusy. Nie si nejaký vzťahovačný >:D

Dnes ma poslali na parkovisko importéra, vraj tam stojí jeden zelený UX. Tak som tam bol, na slnku tá farba ide v odleskoch do žlta, v tieni je zasa tmavozelená s jemne nažltlým odtieňom (také kaki :-) ). Určite nie je zameniteľná s čiernou. Vnímam to ako moju Le Mans Blue, ktorá je v tieni pomerne nezaujímavá tmavomodrá a zažiari až na slnku. Čo mi na nej trochu vadí je, že na slnku sa trbliece pomaly ako kolotočárske autíčko, ak ale človek poodstúpi, nie je to až tak vidieť. Inak je dojem presne taký, ako som očakával, zaujímavé a pritom decentné.
    [odkaz]
    [odkaz]

Takže som podpísal objednávku na jeden NX300h Limited edition v Khaki Green (vraj som prvý, čo nabral odvahu) a tmavohnedým interiérom. No a keďže toto máme z krku, môžeme sa venovať podstatným veciam. Čože si to Thome objednal? Type-R alebo M2 Comp? >:D
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 21.08.20  11:30

Tady je artikl na UX z ACZ. Samá chvála a nakonec jen 3.5 hvězdičky....nechápu... :-O
    [odkaz]

Edit. Možná za to může ta barva....
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 21.08.20  09:09

wl: súhlas, tá zelená je priveľmi tmavá. Podľa mňa top je tá červená: [odkaz] jednak odtieň sám osebe vydarený, jednak sedí aj samotnému autu. Ale samozrejme záleží na pani Legovej, nie nám sa musí farba páčiť. :-)
    Inak keď už sme pri pomerne neznámych značkách a modeloch, natrafil som na Genesis (luxusný brand Hyundai/Kia) G70, ktorý v Amerike konkuruje 3er
    [odkaz]
    [odkaz]
    Nevyzerá vôbec zle a technika tiež prémiová, RWD (prípadne AWD s preferenciou zadku), šesťvalec 3,3 s 370k (zrejme ten istý čo v Kii Stinger), 8°ZF, v USA stojí o 10000 USD menej ako M340i.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 21.08.20  02:39

pd7
    Touto "logikou" by pro změnu ta oranžová byla dobrá tak pro nějakého popeláře.... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 20.08.20  22:57

Sorry jako....ale ta khaki zelená by byla dobrá tak pro nějakého plukovníka ve výslužbě... ;-)
  • « 02 Reagovat !

foto white-label

white label 20.08.20  21:57

Leg
    Podle těch fotek je to celkem hodně tmavé, takže by to chtělo vidět naživo.
    Moc praktická barva to asi nebude.
    Ale tady zepředu vypadá ten odstín nadějně:
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 20.08.20  20:58

...já bych ho bral v "iudex rusty" colour... ;-)
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 20.08.20  20:50

LEG - ta zelená vojenská je zajímavá, neobvyklá, ale asi bych si ji nevybral. ALe to bude tím, že jsem se roky bránil vojně a nakonec po velkém úsilí vybojoval modrou knížku >:-[]
    Ale zaujala mě tam ta pěkná oranžová! [odkaz]
    inzerát na M240i za super výhodnou cenu pro zájemce zde: [odkaz] ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 20.08.20  20:25

woody: Z toho si nič nerob, tú Mazdu si trafil celkom presne. A tej to ušlo celkom o vlások. Ja Lexusy stále sledujem jedným očkom, na jednej strane ma fascinuje ich povesť skutočne kvalitne postavených áut (poznám aj pár majiteľov), na druhej strane je špecifický prejav hybridného pohonu a ich dizajn je často prinajlepšom zvláštny, hlavne v posledných rokoch. Ale čo už, pre mňa vlastniť auto so zvláštnym dizajnom nie je žiadna novinka a manželke sa vyslovene páči. >:D

iudex: tak majiteľ 911 asi neopeká lančmít na priváte, ceny krajších hotelov tam vedia ísť pekne vysoko a Cayenne coupe aj 911 Turbo sú podľa mňa jedny z ideálnych áut na takýto výlet, takže prečo nie.

Farba na Lexus: mne sa celkom páči ten "armádny" nádych, ktorý by mala mať. Tu je pod mrakom [odkaz] a tu nižšie na slnku [odkaz] . Podľa mňa celkom fajn, na slnku ide trochu do žlta (tieto "viacfarebné" metalízy moc nemusím, ale väčšinou je efekt výrazne slabší ako na promo fotkách), pod mrakom "army" tmavozelená. Ale ťažko vyberať podľa fotiek, fakt by bolo dobré vidieť naživo. Inak zaujímavé, že to má byť novinka a článok o UX hore je z roku 2018. Tak možno je to novinka pre NX alebo novinka pre SR.

Dany: dik za radu, ale asi už do Hondy nepôjdem. Ale niečo si o CRV určite prečítam/pozriem.

Pradeda: Áno, prvá RAVka bola supercool, najprv bola myslím iba 3D a 5D prišlo neskôr a vyzeralo ako jazvečík. Potom to s nimi šlo dolu vodou, každá generácia horšia ako predošlá. Akurát posledná si oproti predchodcovi trochu polepšila, ale to je už latka, ktorú je ľahšie prekročiť ako podliezť. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 20.08.20  19:45

Leg: Zcela otevřeně přiznám, že o existenci nějakého NX300 jsem neměl ani tušení a i kdybych měl, vůbec by mě nenapadlo o něm uvažovat, protože bych si myslel, že je totálně mimo limit. >:D

Takže narozdíl od Up!u jsi mě dostal. Ale beru to statečně a utěšuju se tím, že coby příslovečný mainstreamový kovboj vnímám z prémie pořád hlavně ta "klasická" auta, sedany, kupátka. ;-)

A na závěr si dovolím poznamenat, že moje neinformovanost může být způsobena i aktuálním stavem absolutní spokojenosti se svými auty. :yes:
    PS: Thom - za kolik že prodáváš tu svojí M240i ? >:D >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 20.08.20  18:19

iu
    Tak 14 dní zpátky, jsem u nás potkal tmavě šedou 911 cabrio (991) s čtyřčlennou! posádkou... a žádné malé děti vzadu, spíš dospělé.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…