Dany 27.04.22 08:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Celkom slušný rozptyl, ako to tak býva.
Mne zvyknú tŕpnuť ruky a tempomat využívam pomerne často. Teraz si to už neviem bez neho predstaviť.
Naša partia používala cestovnú rýchlosť 160 - 180 kde to šlo. Tam som im už so 650 nestíhal. Rozkotúlala sa na 200, ale vo vyšších už to nebola taká čiperka.
GS je fešanda, tie zlaté kolá jej svedčia -
speedfred 26.04.22 16:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Ano, není správny výlet bez toho aby človek nebol mokrý >:D
Gang pozostával z GS1200, Fazer 600 a 1600 Drag Star či ako sa volá tá Yamaha.Bol som prekvapený spotrebou aj u toho Drag S, to bralo trochu viac ako mne len to má malú nádrž. Písal som reálnu spotrebu iba podľa jednoho dotankovania, celkovú som ešte nepočítal.
Cesta: Jihlava-Skalica-Kúty-BA-Berg-Bük, naspäť sme to zobrali po Rakúsku. Dialnice boli iba CZ/SK aj to nie celá trasa, inak okresky. Dialnice 130-170, okresky 100-200+, obce 50.Však sám vieš ako sa asi jazdí, raz za čas treba rozcvičiť ľavé zápästie.Ja beriem dialnicu na moto ako nutné zlo, ale tam som tempomat využíval celkom hojne, potom ešte v obciach. Prvá moto s tempomatom a dobré.
Keď budem mať čas tak sa pustím to "ladenia" radenie kvôli topánkam, prípadne budem na bazoši hľadať iba nejakú podobnú ľavú :-)
Foto nejakú skúsim nahrať.
Dany 26.04.22 13:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
fred: tak ste aj zmokli. Ja si snáď nepamätám dlhší výlet, kedy by nás aspoň cvične neprehnalo. Apríl je na to ideálny.
Pohodlie je na GS vyhlásené so všetkým čo k tomu patrí. Na čom poskakovali kolegovci?
Spotreba parádna, ja sa držím cez 6 ;-) Stále si hovorím, teraz sa kľudne zvez, po zime bude štrku atp. ešte mi to nevyšlo >:-[] Čo znamená hodne svižne? Ak to môžeš napísať.
Keď sa ti zle radí, skús pootočiť páku radenia, možno to pomôže.
Daj fotku nejakú, nech viem na čom sa preháňaš -
speedfred 26.04.22 12:39
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Takže cez víkend sa podaril moto trip cez 700km a prvé rýchle poznatky:
-za silného dažďa je vcelku fajn ochrana ale asi i tak dokúpim nejaké dalšie plexi. A že je toho na výber. ;-) a vedia ako z teba vytiahnúť dalsie €€€.
-vario kufre sú dobre vymyslené ako vedia zväčšiť objem a krásne sa zbalia aj dvaja.
-ovládateľnost nad očakávanie dobrá za jazdy,akurát bez nejakého citu od predného kola.Manipulácia na mieste je už to čo nechceš, to je des.
-boli sme vo dvojici a pohodlie parádne, hlavne keď som videl ako kolegovia na "non GS" doslova skákali na rozbitej okreske.Vadia mi ale tenké riadidlá.
- spotreba cca 5,1l (zdravím iudex) ale full naložený a miestami sa išlo aj hodne svižne.
-motor taký nijaký ale ťahá aj keď bez nejakého dramatu, však má "len" 100kW.
-prevodovka dobrá a hlavne si zvykám na QS a hodne mu prichádzam na chuť-palec hore. V piatok som si kúpil fajn čizmy ale nevhodné na túto moto pretože sa mi strašne zle v nich radí.Uvidím čo s nimi.
Po dlhej dobe som si trocha vyčistil hlavu a dám sa asi na moto cestovanie, to človek príde na iné myšlienky keď sa kocháš krajinou..
PS benzín stojí v H 1,25€ -
white label 25.04.22 15:21
« Re: Re: UHP 2022
iu
Je to nějaké pomíchané, ale právě Michelin PS_ bych za UHP s klidem považoval, podobně jako Conti SC_.
Na těch stránkách je mezi M(ax)P a UHP tak tenká hranice, že mi to často hlava nebere...
Do UHP se tam nevleze nejen PS4S, ale ani PS2, stejně jako CSC6/CSC7.
iudex 25.04.22 10:39
« Re: UHP 2022
Test dobrý. Len ma trošku zaráža to označenie kategórie, tieto gumy by som ako ultra high performance neoznačil, za mňa sú to touring gumy, taká lepšia stredná trieda, či Conti premium contact, Goodyear Asymetric alebo Bridgestone T005 (tie máme na Mazde). Za UHP gumy by som vnímal až pneu o kategóriu vyššie, ako je Conti sport contact, Bridgestone potenza sport alebo Goodyear Supersport.
Malý offtopic na tému spotreba: cez víkend som nútene absolvoval takú kľudnú jazdu s Ma6 (na rýchlosť citliví pasažieri), tak som si povedal, že keď už, tak rovno ekorallye, že koľko to dá. A výsledok bol rovných 5 litrov na sto. Následne som išiel s 3kou, tak že to skúsim porovnať. Nebolo to úplne porovnateľné, 3ka mala aj diaľnicu, 6ka len okresky. Každopádne i tak bol výsledok solídnych 7,4 l. Ale 5 litrov pri Mazde je neuveriteľné číslo na dvaapollitrový benzín :-) -
Dany 22.04.22 12:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Fred, jasné že sa to dá sprasiť, ale možnosť nastavenia je vždy lepšia ako nemožnosť. Už len keď ti nesedí pruženie na tvoju váhu, je pritvrdé, alebo naopak rozbredlé.
Na väčších endurách už je to nutnosť. Je rozdiel, či sa ideš sám previezť, alebo ideš nabalený so ženou. Ja používam zmeny pruženia pomere často aj keď sa idem len tak previezť. Na našom záhorí sú miestami pekne rozbité cesty a pri tvrdšom naladení už to odskakuje, prípadne až vykopáva zo sedla. Tie rozdiely sú markantné a stačí jeden klik. -
Dany 21.04.22 14:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
woody, výber máš parádny a plne ti rozumiem. Ja už som si týmto "návratom" po rokoch prešiel, preto tie vyššie nároky. Už iba vyskúšať, čo ti lepšie sadne.
Vrátil som sa k videu Z900RS od Jindry, kde zaznieva dosť informácií vo vzťahu k iným motorkám. Vlastní XSR900, s ktorou porovnáva najviac, ale zaznie tam aj CB650, Triumphy...
Nechcem aby to vyzeralo, že ťa snáď tlačím do Kawasaki, alebo o triedu vyššie. Ale spomína tam veci, ktoré vnímam podobne, ktoré možno Kawasaki tabuľkovo deklasujú (váha, výkon...), ale na druhú stranu použijú kov namiesto plastu, lepší podvozok, lepšiu trakčnú... Každý si nájde to svoje ;)
fred: Nestaviteľný podvozok nie je problém, pokiaľ je dobre naladený. Ak nie,, tak laboruješ s inou pružinou, s viskozitou oleja... Na staviteľnej otočíš šrobovákom a je. -
speedfred 21.04.22 13:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Tento víkend plánujeme nejakú jazdu Jihlava-Szombathely (okolie) s prespaním tak som zvedavý či niečo nepreskočí. Rád by som začal robiť nejaké dlhšie trasy tak preto takáto haraburda, inak mne celkom vyhovoval Fazer. Obratné, dobrý posed a keď človek chcel tak to bolo aj hodne svižné.
Na prvej moto mám toľko elektroniky tak som v očakávaní ako si sadneme, pretože už aj kopanie ABS ma občas znervózňuje.
Ja nie som ani nejaký zástanca elektronických podvozkov, keď sa dobre vyladí “základné železo” tak to podľa mňa stačí.
Guzzina V2 to je tiež pohladenie oka. Teraz som to kukol a aj cenovo si v limite. -
woody-alien 21.04.22 12:57
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Dany: Moc díky za zajímavé postřehy. Hele, nechci do toho teď vrážet hodně peněz a je jasný, že v týhle třídě a cenové kategorii to o kompromisech bude. Ať už stran techniky (podvozek, brzdy) nebo i provedení (lacinější detaily, displeje atd.).
Asi jsem už taky starej a klasickej vzhled taky upřednostňuje. Ale snažím se zabránit tomu, abych neskončil jako "kochač bez příčiny". Třeba po stránce vzhledu mě v tomhle cenovým rozmezí vážně hodně bere Guzzina V7 (ty dva válce výhružně vystrčený do strany >:D ) nebo i RE Interceptor. Možná to i zkusím, ale jak říkám, mám obavy, že tohle by mě tlačilo někam, kam zatím nechci.
A třeba mám o sobě jiný představy než bude skutečnost a po čase zjistím, že mi to úplně nevyhovuje. Tím spíš bych teď nehrotil vyšší cenovou kategorii, k tomu se můžu vrátit až zjistím, jak to se mnou je. Zatím je dobrý, že bedlivé oko hlídačů si víc všímá aut, kde zanedlouho bude vibrovat pedál plynu a houkat to na tebe, že jedeš 55 8-s a na motorky ještě chvilka času zbývá.
Když už jsi načal toho Tigera 660 Sport a Versys, ano,přesně tak. Triumph jde přesně proti Versysu 650 a Traceru 7. Čistě silniční stroje. Tiger se tady dostal na zcela vyrovnanou cenu, ale pokud se nepletu, stavitelnej podvozek nemá....jenom předpětí zadní pružiny. -
Dany 21.04.22 12:28
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
fred: tak gratulujem a prajem nech preskočí iskra. Ja som skúšal a neskočila, no.
S QS sa treba trochu zžiť. Zvykne fungovať vo vyšších otáčkach. Aj keď podraďujem, chce to taký agresívnejší prístup. Výraznejšie brzdiť a v tom podraďovať. Keď sa len tak plancem a brzdím motorom, tak nefunguje.
Tiež niečo spíšem, keď sa trochu rozjazdím. Zatiaľ mám tak 500 km. -
Dany 21.04.22 10:29
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
woody: SS zamrzí. Presne viem, ako si sa v daný moment cítil. Tiež ak sa chcem trochu zabaviť, tak musím tlačiť na hranu. Zvlášť pri nevypnuteľnom ESP, kde treba proste prepáliť rýchlosť, aby nejaké pribrzďovanie kolies už moc nezmohlo. Potom stačí malá zmena, teplota, vlhkosť a všetko je ináč. Hlavne že sa horšie nestalo.
Zhodou okolností som tiež viezol auto z lakovania. Našťastie len oškretý lak z vlastnej blbosti. -
Dany 21.04.22 09:30
« Re: Pár slov k výběru
Kde začať. Začnem tým, že už som asi starý a tým pádom u mňa vedie klasický vzhľad neo retro čaj. Keď vedľa mňa zaparkoval na pumpe Thruxton R, tak som mu chcel vymeniť kľúče (od auta) a odísť. Ak teda opomenieme stránku komfortu, ktorá všetko iba komplikuje, pridáva na váhe, boptná na cene a špatí, tak by som to videl následovne:
V Yamahe by som sa pozrel po XSR700. Je síce trochu drahšia, ale za mňa odpadá problém s hmyzím xichtom, plast občas nahradí brúsený hliník a to podstatné zostáva.
U Kawasaki by som to videl podobne medzi Ztkom a RSZetkom. Rovnaká technika, RS je trochu vyššia, pohodlnejší posed. Trochu zamrzí použitie klasickej vidly a konvenčných bŕzd. To bude treba vyskúšať, možno sa za tie roky posunuli. Tiež sa mi nepáči použitie výfuku zo Ztka. Mohli to trochu posunúť a použiť riešenie zo Z 900RS. 900RS je celkovo už bez kompromisov: Nastaviteľný podvozok s obrátenou vidlou, radiálne brzdy, výkon čo nebude treba riešiť ani za 5 rokov... ale to už sme inde cenovo ;-\
Teraz som pozrel jeden test a vyzerá, že podvozok a brzdy sú na danú cenovku ok. Padla tam poznámka na rozhúpaný podvozok XSRka. Neviem, nejazdil som.
CBčko. To bude za dané prachy pravdepodobne najlepšie vyskladaná motorka. Obrátená vidla, radiálne brzdy, vyšší výkon aj keď vo vyšších otáčkach. Čo sa mi nepáči a schytáva aj v recenziách, tak je displej. V tejto kategórii kompromisov asi dosť slabé mínus. A vlastne ešte jedna vec. Na fotkách tie Hondy vyzerajú pekne, ale pri osobnom stretnutí ma vždy prekvapia niektoré lacné a škaredé riešenia. Obzeral som už aj NT1100 na výstave a je to o tom istom.
SVčko bola vždy rozpočtovka a je to na nej vidieť dodnes. Rovné profily na kyvke a všetky tie lacné riešenia čo som už spomínal. Ale po rokoch ho vyladili v rámci možností. Rám ala Ducati, prešívané sedlo...
Triumph som si musel pozrieť a zaradil by som ho presne k Versysu 650. Tak na pol ceste medzi naháčmi a cendurami. Vyšší podvozok, lepšia ochrana, ale stále koncipovaný na cestu. Tam sa už pridávajú ďalšie kompromisy. Neviem ako Triumph, ale Versys mal/má napr. kvalitnejší, plne nastaviteľný podvozok.
PS: ak by som ja neriešil pohodlie, chrbticu, kolená a iné zverstvá, tak by som momentálne vyberal medzi Triumpf Thruxton, Ducati Monster, Indian FTR, Kawa Z900RS atď -
iudex 21.04.22 08:33
« Re: Pár slov k výběru
woody: zaujímavý výber. Tie naháče som netipoval, ale ten Triumph Tiger mi tam naopak zapadá. Tiger je podľa môjho laického náhľadu cestovné enduro, čistý turista: [odkaz] Kamarát Tigra mal, akurát 800vku a veľmi si pochvaľoval, cestoval s tým po Európe, so spoľahlivosťou nemal problémy, ale zase vlastnil to len 2 roky. 660ka bude slabšia, ale zato ľahšia a obratnejšia.
Z Tvojich kandidátov sa mi takto laicky páči ten Tiger, jednak dizajn, jednak ten R3; potom CB650R a tiež prekvapivo ten café racer od Kawasaki, vyzerá štýlovo, ale pod tým retro kabátom je identická mechanika ako pri naháči Z650. Racionálne je ale najlepšou voľbou zrejme tá Honda, z dôvodu najvyšieho výkonu, servisu, spoľahlivosti a napokon aj najnižšej ceny. -
speedfred 21.04.22 07:24
Pekne si to rozpísal. :yes:
Strednú triedu som neskúšal takže neviem ako to jazdi ale z dizajnovej stránky u mňa vedie Triumph. Oni májú celkovo pekné moto a povedal by som angláni s dizajnom idú aj u áut.
Občas ide aj o cenu a termín dodania, keď som ja poptával Tigra 1200 tak tento rok bolo dodanie beznádejné. Všetko vypredané.
Otázka je aj spoľahlivosť Triumpha (o BMW platí to isté) kdežto u JPN to stávka na istotu aj keď výnimky sa nájdu (Honda XX). -
woody-alien 20.04.22 22:41
« Pár slov k výběru
Tak tedy pár slov k výběru motorky. Předně jsem si musel jasně definovat, o co mi vlastně jde. No, ono se to s tím má podobně jako to mám u aut. Jenom ta motorka už bude vážně čistě pro můj plezír a z toho taky vyplynuly základní poznatky.
1. Nemám v úmyslu se zabít - tedy pro mě bude určitě lepší (znovu)začít spíš zlehka a učit se, učit se, učit se.
2. Asi by se na tom mělo dát dojet i někam dál, ale není to priorita. Priorita jsou jízdy duševní očisty na vybraných okreskách a samozřejmě i příměstské přesuny, kde jinak v autě jedu sám.
3. Možnost bezpečného předjetí "plechovek" je pro mě důležitá, kochačka z donucení nepřipadá v úvahu.
4. Nejsem zrovna typ na víkendový venčení veteránů, a tak i když jsou některý retro kousky vážně povedený, tak to taky není nic pro mě.
5. K romantice chopperů jsem zatím nedospěl....a je dost možný, že nikdy nedospěju. Jako jo, rád se na to dívám, ale to je tak všechno. A z valné většiny se totéž týká i cruiserů. Jasně, rozdíly mezi nimi jsou...a jsou i výjimky, ale míjí se to s mými představami.
6. Off-road a Supersport vůbec.
7. Kapotované street-biky. Jako OK, to by asi šlo. Ale nějak mi k nim chybí sympatie. Navíc se výrobci ohledně kapotáže zřejmě dohodli, že vyrobí drama i z motorky o objemu malého piva. Trochu jako ve světě aut Civic "tajpár look" s litrovým tříválcem.
8. Cestovní enduro. Výhody, které tahle kategorie nabízí a kterými oslovuje čím dál větší množství kupců (kdo z výrobců to nemá, jako by nebyl - trochu mi to připomíná SUV v autech), já úplně nedocením. Nemám nic proti pohodlí a univerzálnosti, ty mašiny jsou skvělé, rychlé, pohodlné, osadíš to kuframa a objedeš svět...ale to já přece vůbec nechtěl.
Tím jsem asi vyčerpal vše. A když jsem si z toho nejprve udělal dokonalej guláš, hezky pokorně jsem se vrátil k tomu, co je mi vlastní. Že mi stejně jako u aut vůbec nevadí některé věci ohledně diskomfortu (no tak na mě fouká, co má bejt) a mám v sobě mírnou dávku masochismu (Swiftem 1000 km za jeden den je pro mě spíš výzva než utrpení). A skončil jsem s tím, co přesně trefil Dany. Nízká hmotnost (relativně) a lehkost projevu a ovládání jsou pro mě klíčem k zábavě, na menší bike zároveň stačí menší motor, ale nechtěl bych po první sezóně cítit, že to byla blbost a chci hned něco silnějšího.
K tomu pak ještě přistoupily další věci. Zejména jsem si řekl, že si klidně dovolím nebránit se předsudkům a ani myšlenkou nezavadím o Čínu. I kdyby byla na úplně stejné úrovni jako Japonci a další osvědčení výrobci, neměl bych z toho pocit spokojenosti. Stejně jako z Hyundaie v éře páně Vošického. A ještě - to snad už bude úplně poslední podmínka - jsem se chtěl vejít s cenou do 250t.
No a tak mi z toho všeho prostě vyšly "naháče" střední třídy, kubatury kolem 600 a víc, a případně odvozené modely, ať už se tomu říká jakkoliv - scramblery, neo sports café atd. Někomu to možná může přijít jaksi obyčejné, pro mě je to ale nejlogičtější vyústění toho, co jsem chtěl. Motorku bez zbytečných blbostí jen tak pro radost.
Nuže tedy ke kandidátům. Samozřejmě tady ještě vstoupí do hry další faktory jako vzhled, pocit z jízdy, aby to na mě nebylo moc malý (naštěstí nejsem nějak přerostlej), dostupnost servisu atd. V tuhle chvíli nicméně vyloženýho favorita nemám....a to je právě prostor pro vaše názory.
Yamaha MT-07 Po faceliftu zepředu hmyzí xicht ala nový Hyundaie
Kawasaki Z650 Taková drobná, šikovná motorka...ale dost divokej look
Honda CB650R Nj, to je ten naháč s módním označením Neo Sports Café, až na pár drobností se mi líbí vzhledově, motor čtyřválec, hezky ječí ve vysokých otáčkách a samozřejmě oproti dvouválcům mu bude trochu chybět spodek. Plus je, že Honda má nejhustší síť servisů.
Suzuki SV 650 - spíš do počtu, asi neurazí, ale ani nenadchne
A to by asi tak bylo. V posledních pár dnech jsem tenhle krátkej seznam rozšířil ještě o dva modely, které beru celkem vážně.
Kawasaki Z650 RS - já vím, docela zvláštní, ale mně se to líbí a ten dvouválec je tam údajně nejlíp jedoucí ze všech modelů, co ho používaj. A je to taky větší motorka než drobná Z650.
Triumph Tiger Sport 660 - pro mě překvapení, o kterém jsem ani nevěděl. Trochu úkrok stranou, rádoby Adventura, kterou 17" vepředu i vzadu usvědčují ze lži a je to prostě naháč oblečenej do módního kabátku. A zatímco skutečnej naháč Trident se mi nelíbí, tak tohle jo. A navíc teda tříválec. Rozhodně nutno zkusit.
Co jsem mohl, jsem zkusil aspoň staticky, jestli se o tom dá vůbec uvažovat. A teď se chystám nějak skloubit zkušební jízdy, abych na tom nestrávil mraky času a zjistil, co potřebuju vědět.
woody-alien 20.04.22 22:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Thom: Nj, na Dacia Tour taky nepozvou každýho. >:-[] >:-[] >:-[]
Jinak si nemyslím, že by mě měly drobný šrámy na Swiftovi odradit od motorky. To jen člověk posouvá hranice a nedá se to převádět. Holt to riziko musíš zvážit a je jasný, že na motorce to bude jiný. -
Thomasino 20.04.22 22:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
iudex - buď v klidu, taky nemám papíry na motorku, protože vím, že bych se na tom asi zabil. Takže zůstávám u svižných aut (ale i tam to může dost bolet).
woody - ale jestli ses lehce vysekal se Svištěm, tak bych si tu mašinu dobře rozmýšlel, tam to bolí mnohem více :-O :'-(
P.S.: na Dacia Tour jsem teda pozván nebyl, ale příští týden jdu na nějakou večerní akci k oslavě výročí 50 let BMW ///M (spíše udržovat vztahy, ale nemyslím že by mělo něco v brzkých letech překonat M2c) a pak v květnu na nějaké odpolední grilování s představením novinek od dealera VW, kde jsem kupoval GTI CS a mám objednaného Tigouše R - a třeba ho někdy vyrobí >:-[] -
speedfred 20.04.22 17:52
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Tak ten SSS zamrzí.....rovno zo servisu (skoro ako ja s QV).
Moto predvádzačky to je celkom naprd. Ja som kúpil na slepo a len sa sžívam, až bude zle tak pôjde z domu a kúpim Multisrandu V4.
GS: no zatiaľ žiadna chémia neprebehla a kľudne by som zniesol aj viac koní.
Troška na mňa ale fúka, neviem či nekúpim ešte nejaký nastavec na plexi.
R4 motor je ale príjemnejší a jemnejší ako tento boxer.
Na QS si zatial zvykám, vedel by som ale žiť aj bez neho.
Inak ale príjemná moto a celkom pekne to padá do zákrut. Viac zhodnotím po nejakej dlhšej jazde, zatial niečo cez 300km (??). -
woody-alien 20.04.22 15:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Dany: Odkopat se mi nedělá nejmenší problém. >:-[] Možná že rovnou začnu tím,co ještě nevědí všichni. Dnes jsem vyzvedával z opravy SSS. Radostná jízda jednoho chladnějšího rána nedopadla úplně podle představ, i když si myslím, že v rámci možností jsem aspoň nezpanikařil a uchránil Swiště od větší pohromy. Nicméně i tak jsem bohužel lehce trefil všechno na pravoboku.
Co se motorek týče, musel jsem se nejdřív po těch letech trochu zorientovat, abych se neplácal sem a tam a výběr zúžil na nějakej rozumnej počet typů. Teď už mám celkem jasno ale výběr zdaleka není ukončenej, protože to nejdůležitější - jízdy, zatím moc neproběhly. Vypadá to, že sezóna ještě opravdu nezačala, všude je celkem mrtvo a na motorky (i ty zkušební) se teprve čeká.
Teď zrovna nemám čas ale ještě dneska napíšu víc. ;-) -
iudex 20.04.22 13:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
No pomaly to tu premenujeme na moje.moto.cz. >:D Dany veselo jazdí, speedfred už tiež moto má doma a woody vyberá. Asi som tu jediný, kto nemá ani len vodičák na motorku.
woody: daj aj výber moto, to bude zaujímať viacerých. Ja si len tak zbrucha skúsim tipnúť, že to bude rovnaká kategória ako Dany a fred, teda väčšie cestovné enduro. Na superšport, off-road ani na chopper ťa vôbec netipujem, pozér s café-racerom tiež nie si, možno ešte ako k bývalému metalistovi by sa ti hodil cruiser a univerzál je aj kapotovaný streetbike. >:D Ale najskôr to enduro. Trafil som sa? -
woody-alien 19.04.22 17:54
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
iudex: Jj, sleduju to, vím o tom. Psal jsem si o tom i s Ronaultem a platí to, co jsem napsal jemu. Že se z toho nepos.eru. Buď bude GR86 relativně normálně k objednání (a nejdřív ji chci vidět a svézt se s ní) aniž bych za místo v pořadníku musel darovat ledvinu >:-[] nebo jim na to prostě kašlu. Nemám z toho žádný nervy, třeba se za rok situace uklidní, Toyota si možná rozmyslí ten časově limitovaný prodej.....anebo ne. Na světě je spousta jinejch radostí. A navíc teď aktuálně řeším motorku. ;-)
A perlička na závěr. Dnes mi na mail přišla pozvánka na Dacia Tour. Známýho zaujal Jogger, tak že si zarezervujem termín na svezení. V Ústí obsazeno, tak jsem jen čistě ze zvědavosti projel další termíny a města - Ostrava, Olomouc, Brno, Pardubice. Ty první tři obsazený, jeden termín zbyl na 6.5. v Pardubicích. >:-[] To je taky auto, který málokdo viděl (ve třech nejbližších showroomech ho ještě nemaj) a už podepisujou objednávky. Škoda slov. -
iudex 19.04.22 15:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Nielen pre woodyho: na slovenskej stránke Toyoty je pri GR86 napísané: Dočasne vypredané. O opätovnom spustení predaja Vás budeme informovať na týchto webových stránkach.
Takže GR86, auto, ktoré nikto ani nevidel a prvé kusy prídu fyzicky tak o pol roka, je už vypredané. Jasné, že potom môžu predajcovia jednať so záujemcami pomerne arogantne, nekúpiš ty, kúpi niekto iný. 8-s -
pradeda777 16.04.22 23:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sdílení zážitků
Vynuceny-prechod-jen-na-elektricka-auta-… Šéf BMW otevřeně popsal, co způsobí vynucený přechod na elektrická auta, snad jako jediný z toho má rozum. Šéf automobilky Oliver Zipse na setkání s novináři v New Yorku řekl v podstatě tolik, co je každému jasné už třeba z pohledu na prodejní výsledky VW. Elektromobily nejsou řešením pro všechny - nejsou a nebudou. A stejně tak připomněl, že přechod na ně nás z područí jedněch mocností dostane do područí jiných, neboť podobně jako ropa a ropné produkty ani materiály a komponenty potřebné pro výrobu elektroaut nelze získat v podstatě z jiného než jednoho regionu. Oddat se stoprocentně elektromobilům tak znamená stát se vazalem někoho jiného a riskovat obrovské ekonomické ztráty pramenící z toho, že lidi, kteří elektromobilem jezdit nemohou nebo nechtějí, si ho prostě nikdy nekoupí.
„Když se podíváte na technologii, která přichází, tlak na elektromobilitu, musíme být opatrní, protože současně s tím jen zvýšíme naši závislost na několika málo zemích,” řekl Zipse s tím, že dodávky většiny nezbytností jsou ovládány převážně Čínou. Snad ještě podstatnější nám ale přijde jeho narážka mnohými zcela opomíjený projev „nevnutitelnosti” elektrických aut některým lidem. Někde jsem četl, že elektrické auto není auto, ale ideologie. A je to něco, co rozumný člověk musí podepsat. Že jeho slova nejsou jen nemístnou obavou, ukazuje dění na trzích, kde elektromobily už nějaký ten pátek intenzivně tlačí. Jít jen touto cestou je ze strany automobilek jen strkáním hlavy do oprátky a je dobré vidět, že někteří jsou si toho vědomi. Jak dlouho ale budou aspoň slyšet - natož, aby mohli něco dělat -, je otázkou. Tlaky na unifikaci přístupu k věci jsou ohromné a nebude snadné jim odolat. -
iudex 14.04.22 14:27
« Re: Re: Sdílení zážitků
Dany: vitaj po dlhej dobe. Som rád, že som dobre poradil a si spokojný. Paradoxne ja sám som tie EBC nedal, presvedčili ma v servise na ATE Ceramic (možno ich proste mali skladom a chceli si uľahčiť robotu), tiež len vpredu, lebo zadné vraj boli ešte úplne v poho. Takýto test ako Ty som im ešte nedal, z bežných ciest mám len také povrchné dojmy, brzdia citeľne lepšie ako staré (pochopiteľne), ten nástup je taký hladší a čitateľnejší, pri tvrdšom brzdení sa tiež výraznejšie zakúsnu. Zvuk či pískanie žiadne. A hlavne takmer vôbec neprášia. Ale ako som čítal recenzie, tak to nie sú nejaké high performance platničky, takže netuším, ako sa budú správať na okruhu, ich hlavnou popisovanou devízou je bezprašnosť. Ale podľa skúseností aj tak skôr ako brzdy budú problém gumy, keď Conti CSC5ky nie sú nejak extra lepivé, po prehriatí plávajú. Ale keďže majú ešte dosť veľa vzorky, meniť ich túto sezónu ešte nebudem. -
Dany 14.04.22 07:29
« Re: Sdílení zážitků
So IV som ešte nemal tu česť, ale tak nejak som počítal, že komfort podvozku vyladili k lepšiemu. Veď už aj Kórejci robia, na také to domáce jazdenie, vydarené podvozky.
Ja by som prispel so svojou skúsenosťou s brzdami. Možno si pamätáte, že som po Iudexovom nahodení siahol po EBC a to kotúče Ultimax a zelené platničky, najviac čo išlo na GT navoliť. Vymenil som zatiaľ iba predné, keďže zadné boli ešte v pohode. Po zábehu som im naložil na sérii kruháčov PSA, kde som to otočil 2x (čo je asi 10 brzdení zo 130-140) kým začali vädnúť, vlastne zvädli úplne a posledný kruháč aj keď som už vypúšťal som skoro nedobrzdil. Chvíľu som vychladil a brzdy hrali všetkými farbami. Kotúče prežili bez deformácie, ale chvíľku im trvalo, kým sa vrátili do pôvodnej kondície. Na okruhu som ešte nebol, takže neviem posúdiť, či na kruháčoch dostali viac pofajčiť, ako by pobrali na okruhu. Proti základu je cítiť lepši prvotný skus, mierne výraznejší účinok pri normálnom brzdení (nižších rýchlostiach). Pohodlie nenarúšajú žiadnym pazvukom, možno len mierne viac špinia. Kde sa láme chleba sú vyššie rýchlosti, kde je rozdiel proti sérii výrazný. Keď som prvý krát skúsil naplno brzdiť zo 140, tak sa mi mierne zamotala hlava. Neviem to porovnať s podobne vychádzajúcimi Brembami, Zimmermannmi, ale vidím to ako slušný upgrade proti sérii.
Ešte pridám jednu skúsenosť po piatich rokoch a to s bezkontaktnou umyvárkou. Tak som sa snažil šetriť lak, že ak som išiel na umyvárku, max 2x do roka, tak to bola bezkontaktná, bezkefujúca. Lenže tým, že sa nečistoty neodstraňujú aj mechanicky, musia použiť agresívnejšiu chémiu, ktorá špinu rozpustí. Chémia je tak účinná že so špinou zobrala aj nápisy na ozdobných lištách a pravdepodobne aj UV ochranu svetiel. Na svetlách sa po rokoch objavili mikropraskliny, ktoré pokrývali celé svetlo. Jedno viac, druhé menej. Svetlá sa mi podarilo vymeniť na záruku, ale bránili sa statočne. Na bezkontaktnú umyvárku už chodiť nebudem.
iudex 08.04.22 08:47
« Re: Sdílení zážitků
woody: mám rád Tvoje vtipné postrehy, nech je to aj z najnudnejšieho služobáku na svete. :-) Celkom sa teším na Tvoj výber budúceho auta, keď budeš prechádzať jednotlivých kandidátov (a snáď o tom napíšeš).
dedo: Ty si fakt pochodil kus sveta, možno tu na ACZ sa nájde niekto, kto bol v Japonsku, ale asi nikto nejazdil na okruhu v Suzuke. :yes:
Inak čo takto nejaký jarný minizraz na Morave? Ja už mám prezuté letné. -
woody-alien 07.04.22 19:48
« Sdílení zážitků
Je hezké, že se tady sdílí zážitky. Ať už z důvodu porovnávání dojmů nebo proto, že je ten zážitek exkluzivní a málokdo se k němu dostane. Většinou se samozřejmě těšíme na ty nevšední....M2, RS3, Versys, přimrzlej e-Up atd. ;-)
No já mám dnes jeden docela všední, zato nesmrtelnej. Vyrazil jsem na služebku....Octavií IV 2.0 TDI 85 kw. Strávil jsem s ní cca 8 hodin a rovnou vám řeknu závěr, ať nejste napnutí. Shodit to ze skály a ještě poch.cat.
A jestli myslíte, že mě natolik rozhodil novej dotykovej interiér, tak to jste na omylu. To bylo ještě to nejmenší. Snad kdyby mé cesty vedly čistě po dálnici (tedy opravené dálnici, aby bylo jasno) byl bych shovívavější.
Poslední služebku jsem absolvoval ještě se čtyřvočkem 1.5 TSI 150k a jakkoliv je to auto dosti nudné, bylo to taky asi to jediné, co jsem mu mohl vyčítat. A to otupění 1.5 TSI vůči předchozí 1.4 TSI do toho tak akorát zapadlo.
Tato zkušenost mě ovšem nepřipravila na dnešek. Tedy po stránce absence jakýchkoliv očekávání ano, ale nečekal jsem, že to bude ještě horší.
Hele, o motoru se snad ani bavit nebudu, to prostě tak je - služebáckej nafťáček, co moc nejede, ale tak nějak se s tím smíříš a prostě se rozhodneš to přežít. Interiér jsem moc neřešil, vypnul jsem co šlo a kašlal na to. Nic nezamrzlo, tak jsem si prostě pustil hudbu a rezignoval. Chvilku mi trvalo než jsem si zvykl na řízení. No vlastně ne, za těch osm hodin jsem si na něj nezvykl. Že to nezatáčí proti SSS, to bylo jasný, ale troufnu si tvrdit, že to byl dost markantní rozdíl i proti Leonu. Brzdy maj nástup vlažnej asi jako čaj, co byl pár hodin v lednici, ale co....neřeš.
Co mě ale naprosto zabilo, byl diskomfort podvozku na jiný než zcela hladký silnici. To není auto, to je plechovka usazená na vlakovém dvoukolí bez pružin. Jestli jsem kdy řekl křivýho slova na sníženej a přitvrzenej podvozek Leona na 18", tak to se hluboce omlouvám a beru zpět. Tenhle * na 17" ze mě vytřásl i ty zbytky duše, která ve mně po 49 letech života zbyla. Ano, samotnej hluk od kol byl utlumenej slušně, ale co je to platný, když podvozek mlátí jako ta kráva. Příměr k prknu tady není úplně na místě, podvozek jako celek tak zběsile tvrdej není, ale kola mlátěj jako by tam snad ani nebyly tlumiče. A ne, neproklínal jsem Škodovku. Celou tu dobu naprostého utrpení na okreskách jsem strávil pomstychtivou představou, jak svážu Šimpanze (jestli se nepletu, myslím toho nekritického obhajovače koncernu), posadím ho na sedačku spolujezdce a nechám ho si to pořádně užít.
Jako já nevím. Za prvé - to čtyřvočko s 1.5TSI bylo v pohodě. Tohle je asi 1.5 roku starý a má to najeto 68.000 km, převážně po dálnicích. To nemyslej vážně. A tak jediný, co snad můžu považovat za klad, nebo spíš překvapení, je to, že ani při tomhle stylu "tlumení" v interiéru nic nevrzalo a neskřípalo. Jinak ale platí ten závěr, co jsem napsal v úvodu.
pradeda777 07.04.22 18:28
« Re: Re: Re: CtR
Tak ono to není ani vteřina a nevíme jaké byly povětrnostní podmínky, teplota tratě atd. a kdo vůz řídil. Proto jsem psal, že je potřeba aby vůz řídil ten samý řidič a v ten samý den. Také nevíme jaké používali pneumatiky a kolik kol odjeli než začali měřit čas a jestli to byl nejlepší čas anebo průměr 3 nejrychlejších kol. Okruh SUZUKA znám. Byl jsem tam osobně. Má přesně 5.86403 km jak je napsáno na coffee hrnku, který jsem si tam koupil. Má i flyover a podle mě tam ztratit nebo získat 0.873 vteřiny na kolo není problém. Já tam jel pouze jako pasažér v Toyota Supra. -
iudex 07.04.22 14:27
« Re: Re: CtR
Na dveapolminútovej trati je už sekunda rozdiel. Plus sa to porovnáva s oholenou verziou Limited, ktorá mala vyhádzanú klímu či izoláciu, takže rozdiel oproti bežnému type R bude zrejme väčší.
Tu je video z jazdy predchodcu:
Názor na dizajn CtR si vzájomne poznáme, Tebe wow efekt chýba, ja hovorím chvalabohu. Stále to bude dostatočne výrazné, najmä zozadu: [odkaz] -
pradeda777 07.04.22 13:22
« Re: CtR
iu....bylo by zajímavé vidět jaký čas by ten samý borec v ten samý den zajel s předešlou CTR, protože ten rozdíl byl nic moc.
Budu se opakovat, ale ta nová CTR mě vzhledem vůbec nezaujala. Kdyby neměla ten velký střešní spoiler, tak si jí nikdo ani nevšimne. Žádný wow effect se konat nebude.... ;-\ >:-[] -
iudex 05.04.22 08:28
« Re: FaRS
Tom: paráda, tak má byť M2ka zvečnená, utekajúci zadok, predné kolesá v protipohybe.
:yes: 2er sa mi začína páčiť čím ďalej tým viac, stará len vo verzii M2, nová aj slabšie verzie. Mimochodom bavoráky zase nenápadne zdraželi, 2er aj 3er o 2000 eur. :-(
wl: to bol jasný prvý apríl už z nadpisu. A Fabia RS Clubsport so samosvorom a manuálom to zaklincovala >:D >:-[] -
Thomasino 04.04.22 23:19
« Driftík na sekvenci :-)
Tak jsem dostal 6 fotek v sekvenci z jednoho driftíku, jak jsem byl nadšenej z té jedné fotky. Jsou sice většinou lehce mázlé, ale je z toho pěkně vidět jak jsem pravým předním kolem lízal čáru >:-[]
Tady a následných 5 fotek: [odkaz]
P.S.: iudex - sice jsem pro tu červenou na brzdách nehlasoval, ale celkem to jde. Není to sice úplně ideální, ale ten rozdíl je malý :-) Teď už jen šedý vnitřek kol ;-) -
iudex 04.04.22 08:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Golf GTI Clubsport 300 FOR SALE
Jj, schválne som na fotke zachytil aj tie športiaky. Majiteľ servisu je fanúšik youngtimerov, má všelijaké kúsky od GTI II až po Ferrari Testarossa. Na tej fotke má pred salónom Ferrari 348.
speedfred 04.04.22 08:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Golf GTI Clubsport 300 FOR SALE
Ja som si zase až na druhé obzretie všimol tie ďalšie autá >:D na fotke.
Videl som nejaké YT video z toho autocentra a chlapík tam má pekné kúsky. -
pradeda777 01.04.22 16:59
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Golf GTI Clubsport 300 FOR SALE
iu....brzdy... :yes: Měl jsem obavy, ale myslím, že ten odstín trefili borci moc dobře... :yes: -
pradeda777 01.04.22 09:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Golf GTI Clubsport 300 FOR SALE
iu...re- třetí výfuk....se stejným argumentem (reduction of back pressure) přišla Honda, když byla dotazována na ty 3 výfuky u CTR...... :-!
Tady je ten zadek docela blízko poslední "divoké" CTR...[odkaz] -
pradeda777 01.04.22 09:29
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Golf GTI Clubsport 300 FOR SALE
Freddie....Toyota se do toho "obula", protože se změnilo vedení a přišla mladší generace. Hlavní zásluhu má na tom Akio Toyoda (roč. 1956), vnuk zakladatele Toyota, který je fanoušek sportovních a závodních vozů a vede firmu od roku 2009.
Master Driver "Morizo"
As an avid auto racing fan and driver himself, Toyoda has promoted sports models like the Lexus IS-F and Lexus LF-A at auto races. He has participated as a driver at events like the 2009 24 Hours Nürburgring race employing the pseudonym Morizo Kinoshita.[13] In 2009, he reached the 87th position overall and the fourth position in his class with his LF-A Prototype No. 14.[14][15]
In 2016, Toyoda approved the project that would result in the GR Yaris; during the development of that car, Toyoda (as Morizo) served as a test driver. Morizo crashed the first test car during a mid-winter test drive at a Hokkaido track; after exiting the car on his own, he remarked that he didn't "like the feel of it". As Morizo, Toyoda continued to drive development prototypes, and since the car's release, has campaigned the car in races.[16]. -
speedfred 01.04.22 08:49
Za mňa to má zbytočne moc výfukov a dverí, inak sa mi to páči. Toyota sa do toho v posledných rokoch "obula" a za to palec hore.
Nepíšu tam nejaký nástrel ceny? -
iudex 01.04.22 08:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Golf GTI Clubsport 300 FOR SALE
Jj, práve som pozeral. Ono parametrami a technikou veľmi pôsobivé, 300 koní a 370 Nm z trojvalca, klolúk dole. K tomu RWD biased AWD, dva samosvory, manuál, 355 mm brzdy, karbónová strecha, hliníková kapota... Fakt dobré. A ani ten dizajn nie je taký zlý, ako z toho úniku, aj keď na mňa stále moc "tajpárovské".
Prekvapili tie tri výfuky, že skutočne sú rôzneho tvaru, vraj to ale má funkčný dôvod: This design, intended to reduce back-pressure, is key to the G16E-GTS engine’s power increase, Toyota says.
Až je škoda, že sa v EU nebude predávať, s trojvalcom a pomerne nízkou hmotnosťou (na štvorkolku) a najmä s flotilovými emisiami Toyoty by som v tom nevidel problém. Ale vraj sa Toyota vyjadrila, že na jeden trh max. tri GR modely. A my už máme Yarisa, GR86 aj Supru.