Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Thomasino 02.02.18 16:49
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Jsem úchylnej, já vím !! >:-[] >:D
Ale když jsem byl posledně v říjnu na okruhu s M2, musím přiznat, že jsem měl o to auto docela strach, přece jen silná zadokolka, měl jsem velký respekt :-! Taky ta váha je cítit a gumy CSC3 stály za houby, hned se přehřejí. A v hlavě jsem měl, že když to rozbiji, bude to sakra drahý! Evidentně v hlavě velký rozdíl, jestli rozbiji MRS po 2-3 letech za 500 tisíc, nebo eMko za skoro trojnásobek :-( Asi to chce větší budget, nebo větší koule. Takto když tam vezmu Cupru, dovolím si s ní mnohem více jet na hraně, přece jen stojí polovinu ;-) A M2 si budu hýčkat a šetřit, ale kdyby se nedařilo a něco podělalo, může se stát, že půjde z domu jako první, to se uvidí. Je to částečně "investiční" auto. Teď jsou zprávy, že kvůli emisím končí výroba M3 (ale M4 pokračuje), je otázka 2 let, kdy podobná auta se už nebudou vyrábět a po pěkných kouscích bude poptávka >:-[] -
iudex 02.02.18 13:19
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Leon je bezpochyby krajšie auto ako faceliftovaná Octavia a v kombíku sa jej vyrovná aj praktickosťou. Ono celkovo Cupra ST vyzerá ako ideálny kompromis dynamiky, praktickosti a ceny, za tie prachy nič podobne rýchle a priestranné nie je. Veď keď dojednáš cenu, pošli mi SZ.
A si jediný človek, ktorého poznám, ktorý má (bude mať) ako "to slabšie auto na bežné vozenie" 300-koňový hotheč/hotkombi. :-)
Inak pri tých farbách je na tom Leon parádne, inde má človek problém vybrať si jednu ako-tak prijateľnú farbu (pozerám na Teba, Golf), tu by som mal problém vybrať si spomedzi až troch veľmi zaujímavých farieb: ako červená, tak i modrá sú super a silne by som uvažoval aj o tej oranžovej, k ostrému hotheču sa výrazná farba hodí a naviac pekne oživí inak nevýrazný zovňajšok Cupry (ktorá sa líši od bežných modelov veľmi málo, čo vytýkam aj Golfu R). [odkaz] -
Thomasino 02.02.18 09:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
No mě teda ten nový čumák u Kokty RS fakt vadí. Jediná barva, ve které bych to snesl je tmavě šedá, ikdyž to vlastně zase ani barva není >:-[] Ale zaniká ten rozdíl. Ale když to svítí, tak je to stejně ošklivé, jak ty dva LED pásky na sebe nenavazují. Na druhou stranu, ze všech aut co jsem zkoušel, tak má druhé nejlepší sedadla pro vyšší lidi, hned po Civicu Type R.
[odkaz] (na konci jsou fotky těch sedadel v alcantaře a mají dlouhý sedák)
-
Emel 01.02.18 23:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Ale jo, já to beru, kdybych se rozhodl pro Cupru, tak bych tu modrou nejspíš taky vzal... ale červenou bych radši. Přesně, rozdíl v ceně proti RS230 je minimální a Cupra dává větší smysl. Kdyby aspoň neměla ORS ten nový čumák... ale má a s ním už ani neplatí to, že se mi Octa líbila víc. -
Thomasino 01.02.18 23:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Tam jsem na ni koukal, dokonce stojí venku vedle sebe kombík a pětidvířko ve stejné vínové, ale má ty základní sedadla která mi nevyhovují (pro mě důležitější než DSG a barva) a navíc taková sleva u nich zatím nehrozí >:-[]
P.S.: Jen upozornění, ta cena co je uvedena u některých nabídek je včetně "speciálního" financování Škofin, na kterém přeplatíš mnohem více než je rozdíl 20 tisíc, kterým se ta cena snížila.(na částce 360T přeplatek za 5 let je 75 tisíc!). Takže ta původně zvažovaná oranžová Cupra 300 5dv. uvedená za 699 tisíc je reálně za 719 tisíc s rozumnějším financováním a to je v tom ještě podpora 20 tisíc za výkup staršího auta. Takže reálná cena 739 tisíc! To jen tak na dokreslení ;-) >:D [odkaz] -
white label 01.02.18 23:25
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Tak to máš jak se ženskou, když se ti líbí a je zrovna volná ("skladem"), jdeš do toho...! >:-[]
P. S. V Brně (Louda) je i jedna skladovka CST v červené Desire (s dsg), ale musel by sis vyjednat nějakou "slušnou" slevu.
[odkaz] -
Thomasino 01.02.18 23:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Každopádně je to jedno, na výběr z výrazně zvýhodněných skladovek (s těmi lepšími sedadly) po celé ČR byla jen krátká oranžová nebo dlouhá modrá, oboje v Ostravě >:-[] Byla ještě možnost si to zadat do výroby s podobnou slevou (přes známého) a přidat např. adaptivní tempomat, dokonce jsem zvažoval 6-DSG, ale s automatem by bylo větší riziko že se nestihne vyrobit do 27-mého týdne kvůli DPF a i s manuálem tam bylo riziko. Sice bych si takové auto nemusel odebrat, ale skladovku mezitím někdo koupí, a budu v háji. A mě se to v té modré líbí, takže já jsem spokojen. Původně jsem přemýšlel že stačí něco jako Oktávka RS, Golf GTI apod., ale když jsem dostal nabídku na podobně vybavenou Oktávku RS 230 (bez samosvoru a bez adapt.tlumičů) za 720 tisíc (GTI 245 Perf. jen o pár desítek tisíc dražší) a náhodou zjistil, že skladovka Cupry 300 5-dv je za stejný peníze, můj zájem se nasměroval ke Cupře >:-[] Ten mírně slabší interiér proti Golfu nějak zkousnu, taky průměrné řízení, ale ten skvělý motor to jistě vynahradí!
EDIT: Speedfred - Giulia QV sice moc zajímavý auto, ale cena trochu už jinde. Za to mám M2 + Cupru ;-) -
Emel 01.02.18 22:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Modrou ne, tu maj vzadu pod plachtou, na salonu jen oranžovou. Teda měli to tak v prosinci. A červenou 4x4 měli v Průhonicích, ta na mě dělala nejlepší dojem. Beru splývání světel, ale nějak mi to neva... a naopak ta modrá mi přijde taková moc tmavá a málo zářivá, jak Octavii RS sedí nejlíp ze všeho, tak ke Cupře mi přijde moc konzervovaná :-)
Anyway... já se rozhodl pro páprdovský pekáč, takže vopatlávat Cupru už se nechystám. -
Emel 01.02.18 21:29
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Myslíš v Ostravě? Taky jsem se tam byl podívat :-) , na tu skladovku byla trošku lepší cena než na auto do výroby.
Já za sebe teda naopak musím říct, že jak se mi líbí modrá, tak na Cupru mi nesedí a podle mě to auto tolik nevynikne... a ta červená metla je podle mě dokonalá. -
Covenant 01.02.18 19:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Wl
Ač jsem příznivcem červené, tak Desire bych si nevybral, viděl jsem ji několikrát naživo a bohužel to není taková parád jak na fotkách z kterých jsem byl taky nadšený a kde vypadá jako na Jagu co měl webpaja....v reálu je ta barva víc taková tmavší vínová
Každopádně a´t už je na autě jakákoli barva, znova bych si jí nechal od profíka rozleštit, dostane pak daleko větší hloubku a celkově vynikne pigment pokud ho obsahuje.....z dnešní nabídky bych u seatu asi šel taky do modré, která je po strojním rozleštění pecka a má ji tu po úpravě i jeden v recenzi na mojeauto
-
white label 01.02.18 18:36
« Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Zrovna u Leonu je právě ten rozdíl docela zásadní (má i jiný rozvor) a větší, než u Golfu. U Golfu je nemalý rozdíl "jen" z profilu. Za mě, když už musí mít Leon 5 dveří, tak raději ST, což u Golfu naopak neplatí. Aktuální M3 je sportovní verzí 3er s jinak běžnou karoserií sedan , takže princip podobný jako u Golfu GTI/R, ale to neznamená, že M4 musí vypadat vždycky lépe. Třeba mně se silueta M3 líbí víc, než u M4, takže kdyby měla M3 jen jeden pár dveří, tak M4 (u mě) nemá šanci.
Z těch barev na Cupru ST bych osobně preferoval červenou metlu Desire, dobře trefený odstín, který může Seatu závidět i samotný VW.
[odkaz]
-
Thomasino 01.02.18 16:36
Z hlediska praktičnosti si také u DAILY auta raději vyberu nějaké, co má zadní boční dveře, kam si dávám bundu, tašku atd. Navíc když tam občas někoho vezu >:-[] Zvláště když u běžných hatchbacků ten rozdíl v designu není moc výrazným např. Golf 3D/5D, Leon 3D/5D, 1-er 3D/5D (tady když tak rovnou 2-er) atd. U sportovního auta je to samozřejmě něco jiného, vždycky bude lépe vypadat M4 než M3 ;-) -
white label 01.02.18 15:56
« Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Leg
Když mi nechceš brát naděje, tak mi je kuwa neber! >:D
Vím, že auta s jedním párem dveří jsou (už delší dobu) druh na vymření, u G8 to vypadalo, že bude jeden z posledních, co odolá, ale DG a následné šetření výr. nákladů, kde se dá, tomu naproti nejde, naopak. Ano mohou za to zákazníci, kteří chtějí další pár dveří, aniž by ho potřebovali, nebo spíš, oni ho "nutně" potřebují na odložení drobností na zadní sedadlo.
Dvoudveřové sedany skončily už dávno (odjezdil jsem v nich skoro celé dětství), teď končí 3dv. hb (viz i znásilněné MINI) a klasické kupé se vyskytují pouze vzácně.
-
Thomasino 01.02.18 13:15
No popravdě to chvilku vypadalo na tu skladovku oranžovou krátkou (asi by to taky stačilo), to je nová barva od jara (Eclipse), ale mají tam s těmi lepšími sedadly také modrý kombík jako FWD (nechci 4x4), který prý ve finále sedí o něco lépe, líbí se mi více a jako daily to bude nakonec praktičtější. Zatím jsme ve fázi "vyjednávání", uvidíme. Ještě je kdyžtak pár dní čas na to, aby se zadala do výroby podobná a stihlo se to vyrobit než tam začnou v týdnu 27 dávat ty podělaný filtry pevných částic a sníží výkon zpět na 290 8-s -
iudex 01.02.18 12:59
Tak keď kupuješ kombík, tak jasne i30N ako hatch nie je konkurent, v podstate konkurencia nie je žiadna (ak teda neberieš 4x4, tam by bol Golf R, ale ten je zase cenovo inde). A pekná farba tá parížska modrá, asi je tých červených Cupier dosť, tak budeš iný. Ale mňa zaujala tá oranžová, čo je to za farba, v konfigurátore som ju nevidel? -
Leg 01.02.18 12:31
Iudex: proste napíš, že si vymäkol a namiesto šťavnatého hothatchu si šiel do tuctoveho nemeckého sedanu. >:D
Thomasino: práve minulý TypeR podobne ako RS Trophy R som mal za autá tvrdé ako skala kvôli NS. A potom príde VW a vyhlási, že jeho rekordman má práve kvôli hrbolatosti trate mäkší podvozok ako relatívne civilný Clubsport. Niečo mi tam nevychádza [odkaz] >:D
Chcelo by to viac jazdiť a menej teoretizovať. :-)
Woody: som zvedavý čo budeš hovoriť keď ho budeš predávať. :-) -
iudex 01.02.18 12:19
paja: problém je, že neviem, akú konečnú cenu by spravili a teda čo je reálna konkurencia (cenu som neriešil, lebo predajca vedel, že už mám nakúpené).
Pri rovnakej cene GTIP. Ale predpokladám, že ten bude pri porovnateľnej výbave cenovo výrazne vyššie. CtR je drahší, tiež MRS bude iste drahší. P308 ma z princípu (jeho debilného interiéru) nezaujíma. Najbližšie by mohla byť Cupra. A pri Cupre by som fakt váhal. Leon nemá tú vnímanú kvalitu, ako Golf, takže tam trochu odpadá tá konkurenčná výhoda a interiérovo je to vyrovnané. i30N pôsobí tak divokejšie a v móde N až hulvátskejšie, Cupra je taká nenápadnejšia a civilnejšia (a nemyslím len výzorom, ale zrejme aj prejavom). Fakt by som váhal a asi by to rozhodla cena. -
woody-alien 01.02.18 11:59
Leg: Máš pravdu. Třídvířka zabili samotní zákazníci. S mírnou, ale opravdu mírnou nadsázkou lze říct, že jim můžeš do auta dát dvouválec s vypínáním jednoho válce, filtry na cokoliv si vzpomeneš, může to mít jízdní vlastnosti dvacet let starýho rudlíku, může to mít prostornost železné panny a kufr, kam se sotva vejde tabatěrka, to všechno je v pohodě....ale NESMÍ to mít jeden pár dveří. To je prodejní sebevražda. ;-) -
Thomasino 01.02.18 11:28
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
To já vím že má i30N adaptivní tlumiče, celkem mám teď aktuální nabídku zajímavých HH nastudovanou >:-[] Ale i30N je celkem těžká, ale asi bude fungovat na okreskách dobře.
Já vybral HH asi o 100 kilo lehčí, adaptivní tlumiče má také, výkon +-50 koní podobný (pod 230hp bych nešel), hlavně má motor co něco vydrží >:-[] a nemá olej 0w-20 :-! -
iudex 01.02.18 11:21
Tom: no veď tá i30N má adaptívne tlmiče, a to sériovo. Takže vie plniť ako úlohu relatívne pohodlného rodinného auta, tak aj prskajúcej okruhovej mašiny.
Leg: veru ukazujú, predajca v ňom dokonca previezol pani, čo si prišla pozrieť hybrid Ionic. >:D
Speedfred: napíš o tej Giulii QV, tu nejde o literárnu hodnotu, ale o Tvoje dojmy. -
Thomasino 01.02.18 09:43
Auto na Nurburgring nemůže být tvrdé jako kámen, to tam pak nefunguje tak dobře. Proti běžným HH má být sice o něco tvrdší, ale naladění na běžné okruhy typu Brno, Slovakiaring apod. má být ještě tvrdší. Když jsem byl naposledy na NS s Meggie (červen 2016) a podvozkem KW Clubsport, měl jsme ho nastavený celkem na tvrdo ze závodů Carbonia asi 2 týdny před tím, ale na místě jsme ho trochu změkčili a zvedli, abych projel Karuselem aniž bych tam nechal přední splitter >:-[]
Takže ideální asi je, když takový HotHatch, který má být především univerzální, má adaptivní podvozek, který se dá přepnout. Ony adaptivní tlumiče navíc pracují trochu jinak.. -
Leg 01.02.18 09:33
Inak to s tým ladením na Nurburgring je celkom zaujímavé. Každý tvrdí, že autá naladené na NS sú tvrdé ako kameň a potom príde Volkswagen s GTI Clubsport S a vyhlási, že má špeciálny režim na NS ktorý je mäkší ako štandartný sport v iných GTIčkach a to kvôli tomu, aby si podvozok lepšie poradil s hrbolatou traťou.
Tak buď tomu ja celkom nerozumiem, alebo niekto robí chybu (tipujem a je správne) :-) -
Thomasino 01.02.18 09:12
Ktorej? ;-) >:D
Už jsem vystřídal : Škoda, Citroen, Honda, Mazda, Ford, VW, Hyundai, Renault, BMW...
edit: podle všeho CTR neladili jen na čistou stopu a na čas na NS, naopak tím lehkým změkčením funguje prý mnohem lépe i na rozbitějších silnicích a nazývají ji zatím králem předokolek -
Leg 01.02.18 08:51
« Re: i30N jazdné dojmy
Iudex- velice pekný report, po prečítaní tebou zoradených slov, rovnako ako z dojmov z iných kútov internetu mám dojem, že Hyundai to zobral zo správnej strany. Nenechal sa strhnúť nezmyselnými pretekmi o najrýchlejšiu slučku a namiesto okruhovej žiletky typu TypeR si šiel vlastnou cestou a stvoril auto, ktoré sa v rámci možností snaží priniesť čo najviac zábavy na bežnú cestu. Auto za rozumnú cenu, nie zbytočne hardcore, ale ani nie vymäknuté. Pravdupovediac, byť potenciálnym kupcom hothatchu, vážne by som uvažoval, že by som tomu dal prednosť pred GTI. A to napriek predsudkom založeným nie na ryžových rezancoch ale hlavne na negatívnej skúsenosti osoby blízkej s ich produktom. Ale najprv by som sa šiel previezť.
Ideálna hot mrdka II na každý deň pre thomasina. :-)
P.S. Díleri H-čka sa tešia, že konečne môžu ukazovať ľuďom porádne auto. Som zvedavý, ako dlho im to vydrží. :-) -
iudex 01.02.18 08:44
« Re: Re: i30N jazdné dojmy
praděda: naopak, tá i30N nemala s výkonom 275k na predku najmenší problém, prenos výkonu na vozovku bol suverénny, človek mal pocit, že to auto zvládne aj viac, teda v Hyundai evidentne rešpektovali starú poučku, že podvozok má byť rýchlejší, ako motor. Takže v tomto súhlasím s Tomom i Danym, že dnes hotheče zvládnu cez 300k na predku bez problémov.
Emel: je to tak, z môjho pohľadu žiaden zásadný problém., bude to hlavne o tej značke.
wl: ak to správne chápem, ten prvý odkaz je Clubsport. To by bolo fajn, vôbec som nezachytil, že ešte v súčasnej generácii plánujú túto verziu GTI (notabene keď Angláni Clubsport označovali ako edition 40, teda výročný model).
fOE: jednoduchá odpoveď: za rovnaké peniaze GTI. Jednak je celkovo dotiahnutejší, máš taký hodnotnejší dojem z neho, najmä v interiéri; aj keď je i30N rýchlejšia, pre mňa je dôležitejší ten subjektívny pocit z auta ako celku než absolútna rýchlosť, plus je tu ten image GTI, ktorý si N ešte len musí vybudovať. Ale Nko za rovnaké peniaze nie je, stojí menej, o niečo samotná základná cena a dosť robí výbava, ktorú Nko má a v GTI si musíš tvrdo priplatiť (od full LED cez navigáciu až po 19" disky); otázka je, čo zľavy a koncová kúpna cena. Takže tam je to o zvažovaní, nakoľko zaujímavá bude tá úspora; pri nie zanedbateľnom rozdiele to Nko za to stojí.
Dany: pokiaľ viem, je to ich predvádzačka (Hyundai TT na Nitrianskej), takže je tam stále (a čo som videl včera, je stále v permanencii, jeden záujemca vystúpi a hneď nasadá druhý), takže tam rovno choď, kým ho niekto nerozstrelí. >:D -
Leg 01.02.18 08:25
« Re: Re: Re: i30N jazdné dojmy
Label: nechcem ti brať nádeje, ale obávam sa, že fakt, že to zabalili s Polom takmer definitívne pochoval nádej na 8 gen 3D Golf. Nejaká tradícia to pravdepodobne nezachráni, podľa mňa ani Golf nie je taká ikona aby si u neho držali karosársku verziu, ktorú nikto nechce. Teda až na dve výnimky - woodyho a teba, obaja ste už ale zaopatrení, ty ich máš dokonca priam nadbytok. >:D Ale vážne, hrobárom 3D Golfu nebude VW ale zákazníci - v dnešnej dobe sú autá s jedným párom dverí absolútne mimo kurz, ak nepočítame dvojmiestne a 2+2 konfigurácie. Väčšie kupé väčšinou nahradili placaté sedany/liftbacky a.k.a. štvordverové kupé, 3D hatchbacky prakticky úplne vytlačili ich 5D súrodenci. Ja osobne si pamätám jeden jediný trojdverový Golf siedmej generácie, čo som videl na ceste, ale je pravda, že pravdepodobne som ich viac prehliadol.
Keď sa nad tým človek zamyslí, kto to dnes má, trojdverový hatchback, tak my z toho vychádza toto:
Golf
končiaci Proceed - netuším kam sa dávajú tie apostrofy a hashtagy, v ďalšej generácii nebude
Yaris
A1 (3D A3 sa už nerobí)
1er - tiež končí a nástupca asi nebude
Leon - ibiza už len 5D, podobný osud stihne asi aj Leon
DS3 - škoda reči
Mini - aj tu už získava prevahu tá päťdverová ochechula
Corsa - tiež by som si na 3D nevsadil, že bude aj v budúcej generácii
Evoque - toho som sem zaradil z milosti, je to skôr SUV
Pojazdné nákupné tašky typu Fiat 500, UP a spol - tam sa to ešte ako tak drží
A to je všetko a bude horšie, aj keď Andrej sľubuje pravý opak.
Čo som zabudol keď tak doplnte.
Edit: jáj, ešte som zabudol na ľavú polku Velostera >:D -
Dany 01.02.18 06:10
Iudex, pekne napísané dojmy. Nemáš náhodou informácie, dokedy budú mať predvádzačku na salóne? Som momentálne mimo a rád by som ju skúsil. Zvlášť som zvedavý na tie kritizované veci, ako riadenie a spojka. Po oslavných testoch ma prekvapilo hodnotenie riadenia v porovnaní s Golfom, lebo ani GTI nemá nijak ostré riadenie a je skôr "pohodlné".
Kruháče PSA dôverne poznám, je to vynikajúce miesto na testovanie. Prehľadné rovnaké zákruty naskladané za sebou :yes:
Pridávam sa k Thomovi, 275k nie je hraničná hodnota pre predokolku. Taká CTR je úplne v porádku ;-) -
white label 01.02.18 00:31
Sem tam se objevují (nepotvrzené) informace o tom, že by, podobně jako např. aktuální Polo, nemusel mít ani G8 třídveřovou variantu. Doufám, že se to nakonec nepotvrdí. U běžných verzí, by to tak nevadilo, ale u sportovně orientovaných určitě ano. :-O 8-s
A takhle by mohl (očekávaný příchod 10/2018) vypadat poslední sportovní derivát G7 (fwd/cca 300PS):
[odkaz]
U G8R se dokonce píše o 400PS/450Nm z 3.0 twin turbo VR6.
[odkaz] -
praděda7 31.01.18 22:19
Good stuff! Tento test jen potvzuje moje zkušenosti s MMPS a M140i. Těch 275koní je na FWD HH i s LSD tak maximum. MPS měla vyšší krouťák, ale to už je mucha. 300koní i s LSD je zkrátka mocičky moc. Pak už je třeba 4x4. Golf R? A M140i? xDrive v automatě no problem. Automat RWD? Nevím. Nejel sem. No a manuál RWD jen pro hodně odvážné. S LSD nevím. Nejel sem. LSD s automatem "vodí" speedfred......sorry for doubling up... -
Thomasino 31.01.18 21:39
To si nemyslím, že 275 koní je na FWD už moc. O víkendu jsem řídil FWD s 370 koníky a taky jelo pěkně. Prostě při výjezdech ze zatáčky nedáš plnej jako bezmozek, stejně jako s RWD :-) Kolem 300-350 hp s dobrým samosvorem je stále v klidu, o čemž svědčí např. poslední Civic Type R s 320 koníky, nebo i Cupra 300 ;-) Jen to chce trochu řídit a nešlapat na pedály stylem ON / OFF
P.S.: Mimochodem je zajímavé, že u Cupry 300 ST je za sucha rychlejší (a zábavnější) verze FWD se samosvorem, než 4x4 s Haldexem -
praděda7 31.01.18 20:43
Good stuff! Tento test jen potvzuje moje zkušenosti s MMPS a M140i. Těch 275koní je na FWD HH i s LSD tak maximum. MPS měla vyšší krouťák, ale to už je mucha. 300koní i s LSD je zkrátka mocičky moc. Pak už je třeba 4x4. Golf R? A M140i? xDrive v automatě no problem. Automat RWD? Nevím. Nejel sem. No a manuál RWD jen pro odvážné. S LSD nevím. Nejel sem. LSD s automatem "vodí" speedfred...... -
-
iudex 31.01.18 16:56
« i30N jazdné dojmy
Práve som vyskúšal i30N, tak pár dojmov. Model Performance (202 kW, samosvor, 19ky, prezentačná modrá).
K samotnému autu: zvonka i zvnútra sa snaží odlíšiť od štandadnej i30 a minimálne zvonka sa to Nku celkom darí: je výraznejšie ako GTI na prvý pohľad, avšak ďaleko od CtR a stále dostatočne decentné, aby som sa v tom nehanbil chodiť do práce. Zvnútra už tá palubovka základ nezaprie, materiály nedosahujú úroveň Golfu; komu vadí tabletový štýl, ani Nko to nezmení, inak sa ale snaží ozvláštniť interiér, ako sa dá: pekný hrubý volant s modrými tlačidlami volieb režimov, športové sedadlá, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale aj fungujú, osobitné režimy na tablete i prístrojovke, ktoré sa menia podľa režimu (vrátane podsvietenia), kratšia radiaca páka s výraznou hlavicou. Celkovo ale dojem z interiéru (napriek vylepšeniam oproti základu) trochu slabší, ale samé osebe by ma to určite neodradilo (ako pri 308). Sedadlá mi celkom sadli už na prvý posed, nemal som k nemu žiadne výhrady, bočné vedenie slušné, podpora stehien tiež, niet čo vytýkať. Pedále detto, nikde som nezapieral špičkou (ako v 1er).
Štartujem; motor je zahriaty (na predvádzačke sa jazdí v kuse), takže ho šetriť nemusím. Po meste skúšam režimy, normal, šport a eco; medzi prvými dvomi nie je cítiť rozdiel, režim eco pridusí všetko, dokonca mi motor na križovatke pri rozjazde skapal. Pruženie na 19kach je prekvapivo slušné, v podstate na úrovni Golfu, páka prevodovky má primerane krátke a presné dráhy, jediné výhrady mám k spojke, ktorá je nečakane mäkká, mäkšia, ako v GTI (a to nie je nijaká posilovňa), až sa pri tom výkone človek diví. A ešte riadenie, je tuhé a dostatočne strmé (aj keď GTI má strmšie), ale okolo stredu je ten pocit taký troška umelý, drobné korekcie smeru (ktoré na širokých nízkoprofiláčoch občas treba) tak nie sú úplne presné a človek skôr tipuje. Ale pri výraznejšom zatočení už problém nie je.
Opúšťame mesto, dávam nohu na podlahu. A... začínam sa usmievať. Celé auto pôsobí príjemne tuho a rubustne, žiadne krútenie karosérie, naozaj má človek dojem poctivosti a že to auto ten výkon zvláda. Motor je viac ako slušný, človek mu tých 275 koní verí, nejde o žiadne povestné podviživené kórejské kone, skrátka ten bonus 45 koní oproti môjmu autu som cítil. Vytáča sa bez problémov, žiadna progresívna atmosféra to síce nie je, klasické stredové turbo, ale ide dobre cez 6000, pri odhadom 6700 zasiahne obmedzovač (keď som ignoroval pribúdajúce diódy upozorňujúce na vhodné preradenie). Na výjazdoch sa zameriavam na prenos hnacej sily a prípadnú nedotáčavosť, ale všetko je v najlepšom poriadku, na suchom (aj keď studenom) asfalte gumy držia výborne a keď za apexom pridám, samosvor výrazne pomôže auto vytiahnuť zo zákruty, suverénne a čisto. Klobúk dolu. To som však už v móde N, ktorý výrazne zmení správanie auta. Motoru zhrubne hlas (ale ide o umelý zvuk), výfuky pri ubratí plynu strieľajú ako o život, reakcie na plyn sú ostrejšie, riadenie tuhšie (aj keď tak trochu umelo tuhšie), pri podraďovaní auto sádza mediplyny. Tesne pred maximálnymi otáčkami sa spod palubovky ozve zvuk, pri ktorom neviem, či je to nejaký rezonátor a teda zvuk úmyselný, alebo to tam nepatrí. Mierim na sadu kruháčov pri areáli PSA (Leg iste vie) a tie skúšam prechádzať maximálnou rýchlosťou. A auto sa nebráni, akurát pred kruháčmi pri prudkom brzdení pozorujem, že brzdy nie sú tak dobré, ako v GTI, ale to môže byť dôsledok únavy po celodennom jazdení. Na výjazdoch si ale opäť potvrdzujem prvotný dojem, že Performance so samosvorom nemá problém s trakciou, vždy pekne vytiahne nos so zákruty, možno ešte o chlp lepšie, ako moje GTI. Idem na diaľnicu, tam režim N už trochu obťažuje a pôsobí neprimerane, tak prepínam na normal a auto sa pekne skľudní a utíši. Až tam zisťujem, že je k dispozícii obiahla telematika a informácie á la MRS, rôzne záznamy a grafy pre hračičkov.
Celkový dojem? Výborný. Čakal som pomerne dosť po všetkých tých pochvalných testoch a nebol som sklamaný. Hyundai zjavne zamakal, aby z pomerne priemernej i30ky spravil šoférsky podarené auto. Jeho najväčšou devízou sú jazdné vlastnosti, výborný istý podvozok, agilný, optimálne tuhý a pritom dostatočne komfortný, výborná trakcia vďaka samosvoru, motor naozaj má svoj výkon a kone sú tam cítiť, dynamika v priamke slušná, v zákrutách ešte lepšia, pri jazde som sa naozaj usmieval. Teda ten základ, ktorý robí dobrý hotheč, tam nesporne je a v zásade nič podstatné neprekáža, nie je tu žiaden jasný deal-breaker. Ak by som mal vymenovať negatíva, je to trochu interiér, ktorý materiálovo nie je úplne na najvyššej úrovni, tablet s hrubým orámovaním pôsobí lacno, ako aj niektoré ovládače. Riadenie nie je úplne presné a komunikatívne, v stredovej polohe je také vágne, spojka je dosť mäkká a brzdy zjavne už mali toho dosť (ale to bude záležitosť danej predvádzačky). No a potom samozrejme image značky, ktorý mnohí neprekúsnu.
Celkovo ale ide o veľmi vydarené auto a zábavný hotheč, ktorý jazdí skvele a môže sa smelo merať s najlepšími. -
Thomasino 31.01.18 14:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Jen malinko o 13% a podle vyjádření tří lidí co se zabývají motory (a viděli fotky vnitřku motoru), to nebyl hlavní důvod, šlo nejspíše o výrobní vadu, která by se později tak jako tak projevila. Jen jsem to větším používáním nejspíše trochu uspíšil >:-[] Zase kdo může říct, že si koupil za 160 tisíc motor, že?? ;-)
Ronaulte - na čepy, těhlice (problémové věci u MRS) a další podvozkové části se to právě nevztahuje, většinou se cukají a musí lidi v ČR a na SK zaplatit. Ale při tom v Německu a Rakousku (vyzkoušeno nějakými lidmi) to bezproblémů platí. Tady je rozdílný přístup k řešení záručních věcí, ale také jsou tady nižší ceny na tyto auta, takže se snaží pak ušetřit tady na servise :no: 8-s
Kabelový svazek airbagu je samozřejmě na záruku, ještě aby ne! -
Ronault. 31.01.18 05:54
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Thomasino: spotřební materiál se fo záruky nepočítá a to jsou třeba brzdy atd., beztak i čepy. Ale třeba já sice nemám RS, ale na předku docela těžký motor a zatím po 83t km nic nebylo třeba měnit na podvozku. Teď mi opravovali seřízení volantu a měnili kabelový svazek k airbagu a v pohodě na záruku i po 4 a půl letech. -
Thomasino 30.01.18 20:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Vidíš, motory od VW vydrží i to! :-) U Megana ani ne 50 tisíc s občasným návštěvováním okruhu ;-)
Ale i kdyby byl sedák v novém MRS delší, stejně bych si ho asi nekoupil, pokud nezmění v ČR a na SK podmínky záruky na podvozek, kdy záruka končí po 2 letech / 50 Tkm :-( -
Thomasino 30.01.18 17:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Možná kdyby tu Hyundai nedělal tak agresivní reklamu, přemýšlel bych o něm vážněji, ale také zkušenosti se servisem a také kvalitou po pár letech nejsou nic moc 8-s To už právě raději Seat nebo Renault, než Hyundai.. -
Thomasino 30.01.18 13:39
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Jel jsem se projet se známým co má Cupru 300 v kombíku, trochu poladěnou na 370 koní, upravený soft na DSG aby řadila rychleji, přední kotouče z GTI Clubsport S (nyní také u Golf R Performance), nějaké mírně tužší silentbloky a stabilizátory na podvozku (výfuk, splitter, jiný difuzor). Moc pěkně to auto funguje, jsem rád že jsem si zkusil, kam se ta Cupra ST dá kdyžtak posunout. Mají doma čerstvě právě i30N a sám říkal, že v základu je ten HnůjDay zábavnější než Cupra v základu, že s tím pár dní jezdil a překvapivě dobrý auto. Ikdyž o poznání těžší. Možná se na to pojedu podívat, ale tak nějak mi to není příliš "blízké" >:-[] -
iudex 30.01.18 09:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
wl: jasné, 440i je len automat, naviac 4er sama osebe je drahšia, ako 3er; išlo mi len o dizajn, kde 3er kombi nie je až tak pekné; ak praktickú variantu, tak potom to GranCoupé (a je tu ešte 3GT, ale to je dizajnovo najhoršie z celého radu 3/4).
To víťazstvo Insi v danej konfigurácii je logické, sám by som volil rovnako, výkonnejšia nafta za menšie peniaze, komfortnejší podvozok, čo sa k naftovej lodi hodí. Obdobne by zvíťazila Insi v silnejších dízloch (154 vs. 140 kW). V benzíne je to už iné, 2,0t vs. 2,0TSI by som videl v prospech Superbu, ale zase je tu ten faktor ceny, teda či je ten dvojliter v Insi natoľko horší, aby stálo za to tak veľa si priplatiť za Sup. Mohol by to zrovnať slabší 2,0TSI, naviac proti 1,8TSI nemá Insi čo ponúknuť.
Ad prezident: tak kombo Zeman + Babiš vám nezávidím, tam niet byť na čo hrdý. [odkaz] Aj keď pri tých symbolických právomociach prezidenta by nad tým ešte človek mohol mávnuť rukou; v tomto je dôležitejší premiér a tam vidím väčší problém. S jeho "firemným" vzťahom ku štátu je tu veľké riziko, aby ste nešli poľskou alebo maďarskou cestou. Mimochodom keď spomínam Maďarsko, videl som výborný maďarský film, teraz nomimovaný na Oscara: O tele a duši; veľmi odporúčam (a nielen kvôli slovenskej predstaviteľke hlavnej postavy).
Tom: keď pozeráš po dostupnom HH so samosvorom, i30N si nepozeral?
EDIT: test Insignií (benzín i nafta) od Rasťa Chválu: [odkaz] -
Emel 30.01.18 09:35
Kufr a displej nepochybně... a nejen displej, ale celá navi je divná. Asi proto zavedli OnStar... než bys něco naťukal do navi, je lepší zavolat operátora. I obraz z kamery je takový... no jako couvat se podle toho dá a to je tak všechno. Překlady jsou nesmyslné, furt tam vyskakujou nějaké hlášky, které můžeš odmáčknout volbou "Zamítnout". V tomhle obecně vidím velkou přednost Superbu, tam infotainment funguje tak nějak intuitivně a neprudí. I budíky se mi líbí v Superbu víc.
Řízení a agilita nevím, já jezdil v naftě Superb i Insi na 18" a volební hantýrkou řečeno bych to tam Superbu nehodil. -
speedfred 30.01.18 08:07
pán Roman L odvádza iba dobre svoju prácu za ktorú má asi zaplatené. To že stojí na druhej strane barikády je už vec druhá. Pre väčšiu polovicu národa stojí na tej správnej strane,prip sa mu podarilo ovplyvniť viacej ľudí. -
white label 29.01.18 23:38
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
iudex
Jak jistě víš, 4er GC (40i/xD) není v manuálu.
Ten test Insi vs Sup je s dieselovými verzemi s manuály, navíc Insignia má ten diesel silnější a přitom je levnější. Kombinace slabšího turbodieselu se Sportlinem není (u Superbu) moc logická.
Insignia bude na 18" určitě komfortnější, než Sportline na 19", viz i test., navíc má více výkonu a velmi slušnou výbavu za méně peněz, což jsou hlavní důvody proč vyhrála.
Sportline má lepší řízení/lépe se řídí, řazení, agilitu, ostřejší displej a větší kufr.
Souhlasím s Emelem, že test je až příliš stručný.
My jsme si (co tady chodíme) takto nezvolili, navíc třeba v našem městě a jeho okolí (město + 4 obce) ten "samolibý hulvát" naopak prohrál.
Té naší skoro polovině nezbývá, než se dál stydět a doufat, že ve volbách zneužitý problém s údajnou imigrací u nás, po volbách nevystřídá reálný problém s emigrací (těch, u kterých to zrovna není žádoucí).
Tento znovu prezident je obrazem těsné nad poloviny voličů, a tu zatím bohužel nikdo změnit neumí. Jak (výstižně) řekli Jan Přeučil s Evou Hruškovou:
"Nerozumíme lidem, kterým nevadí hulvátství a samolibost. Nakonec řada z nich následuje svého vůdce, že?"
P.S. Mimochodem, zase jste nám v tom "pomohli", jako by nestačilo, že tu loupí a prudí Bureš.
[odkaz]
. -
Ronault. 29.01.18 17:22
« Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Pánové, čeká mě největší řidičský zážitek. F-Type V8 je proti tomu nuda. Tentokrát to bude legenda z Itálie, legenda všech legend, spoustu plnokrevníků pod kapotou...
V dubnu jedu na školení a jelikož nás jede dohromady 5, tedy nemocniční Rapid v holobytu je hraniční, ředitel nám Superba v kombíku nepůjčí zbývá pro mě neuvěřitelná a velmi zachovalá, protože v ní nikdo asi nechce jezdit... MULTIPLA! :-! >:D
Dokonce je to model před faceliftem, takže to bude super reklama :-!
Mimochodem, kdo z vás pánové Multiplu řídil? GTI zná každý, to je nuda >:D -
Ronault. 29.01.18 17:11
iudex: Jestli ty taky nebudeš ta pakáž novinářská, co šíří o našem milovaném lidovém prezidentovi bludy. Každý dobře ví, že se nepotácí po Becherovce, ale roky pro upevnění zdraví občas vypije litr až dva slivovice ;-) >:D -
Thomasino 29.01.18 16:22
:-( :-(
Tak ty mi GTI neprodáš ?? :-( ;-\
Po zkušební jízdě s novým GTI 245 Performance a 7DSG, kdy mě ty reakce na plyn moc nepřesvědčily, mi asi nezbyde nic jiného, než koupit tu Cupru :-! Protože cena Oktávky RS 230 (bez samosvoru) a zvýhodněné skladové Cupry je v podstatě stejná (kolem 720T), GTI 245 Perf. jen o kousek vyšší (ale nechci motor kam se leje 0w-20). Teda pokud se na to vyfláknu a nenechám to jak to je... -
-
iudex 29.01.18 11:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První test Megane R.S. od Garáž.cz
Emel: to už skôr 4er GranCoupé. ;-) Ale nie, budem sa musieť naučiť žiť so sedanom. Myslím, že truhla to porieši, ostatne z Mondea mám strešný nosič, na ktorom len vymením úchyty na strechu; priečne nosníky a tiež nosič na lyže aj na bicykle ostávajú.
Btw. možno ťa to poteší: na Autoexpresse vyhrala Insignia porovnávačku so Superbom (dokonca v Sportline): [odkaz] (aj keď v nafte).
P.S. Ale ste si zvolili... 8-s
Zaujal ma ale malinký o to viac potešujúci detail sklápateľných vonkajších zrkadiel. Do auta sadneš a až po naštartovaní sa odklopia. Prečo sa mi to páči? Pretože sa nezaklápajú/odklápajú při každom zamknutí/odomknutí keď niečo zabudneš v aute čo je u mňa časté.
No a k samotnej jazde. Auto je už trochu hlučné aj v normálním režime ale nič obťažujúce a jazda trošku tvrdšia jako v M235i-komfort režim. Režim dynamický už má celkom grády a zvuk ako bonus.
Race (všetko off) som moc nechcel skúšať ale keďže počasie bolo fajn tak som sa odhodlal na popud predajcu ktorý bol so mnou.To auto sa akoby úplne zmenilo.Neskutočne išlo za volantom a to fakt.Nejdem písať o nejakom cite v riadení pretože moje nervové ukončenia v prstoch sú nejaké asi menej citlivé.Reakcie na plyn perfekt a to som netočil do obmedzovača takže ozaj radost z jazdy bola aj u AR.Podvozok hodne pritvrdil.Na daily jazdenie nič-moc ale nejaký masochisti by si možno chrochtali blahom,na okruh či krásne okresky za EU peniaze asi ideal. Povedal by som že v prepínaní režimov boli vačšie rozdiely ako u BMW.Vcelku ma zaujal zvuk motora v kabíne,nie nepodobný motorom typu R3 :-) . Až po ceste domov na mojom aute som si uvedomil,o koľko je QV silnejšie auto oproti mojim 240kW…. pritom QV v režimoch normal/dynamic mi neprišlo nejaké brutálne,ale tá sila tam bola.Troška miatol aj rýchlomer pretože kde mám ja možno 60km/h tak Alfa mala v tej polohe ručičku na 120km/h…..
Chod a radenie prevodových stupňov bez výhrad,a čo mám nejaké matné spomienky z posledného manuálneho BMW čo som jazdil asi to bolo u Julky aj lepšie.
K brzdám sa vyjadrovať nebudem,pretože som im moc nedával a hlavne ma obmedzovala moja obuv.Občas som mal problémy aj so spojkovým pedálom,to ale tiež pripisujem topánkam.Ináč chod a silu čo treba vyvinúť na spojkový pedál taký normál.
Musím ale priznať že som pozítívne naklonený Alfe a QV zvlášť, takže nejaké chybičky som nenašiel a možno ani nehľadal.Dalšia vec je že porovnávam to iba s 235 čo je úplne iné auto,pretože M3/M4 som ešte nejazdil.
Takže za mňa : keby som sa zbavil M235 za nejaký slušný peniaz tak asi idem do toho (do úvahy ešte prichádza M2) , ale po prvotných nástreloch výkupnej ceny asi len ostanem při tom čo mám.
Ak si ale Julku nekúpim tak si to budem vyčítať celý život,pretože manuál tam už končí a údajne bude iba 2 ročná záruka namiesto súčasnej 5 ročnej.