white label 26.09.18 13:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Tak já vím o jednom starším dědovi (můj otec), za tři týdny mu bude 79! a taky ještě jezdí v BMW s manuálem, akorát je to už starší kousek (myslím, to auto - e39 v M-paketu, první M-paket od BMW vůbec). ;-) -
woody-alien 26.09.18 11:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
dědo: O dalším takovém pradědkovi nevím.....snad jen podobném. Ve vedlejší obci bydlí pán, shodou okolností taky navrátilec z ciziny, který se v důchodovém věku (děti dospělé a manželka mu zemřela) rozhodl splnit si sny a jezdí v 370Z. ;-) Je teda o pár let mladší než ty (tuším 65-66), každopádně respekt Vám. :yes: -
praděda7 26.09.18 11:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Dany.....kua tys mě odhalil........ :-) Jestli nevíš, tam mě je 71 a jezdím s M140i v manuálu. Jestli o nějakém dalším takovým pradědkovi víš, tak mě dej prosím vědět. V Renocaru, kde jsem vůz kupoval o nikom takovém neví.
Svého času jsem byl podle Honda fans club nejstarší řidič Integry DC2 Type R na světě.... :-) To sem byl tehdá ještě cucák...bylo mě 62....
Ale abych byl upřimný, tak se přiznávám, že na 80% jízd dnes používám naše druhé auto Yaris s CVT.... ;-) -
Dany 26.09.18 08:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Iudex: U Thoma je to celkom jasné, chce stále viac >:D Len priestor, kam by sa mohol posunúť sa zužuje. Evidentne mu vadí sedlo, čo by sa možno dalo riešiť, ale je to ako s tuningom. Pri úpravách M2 by som išiel maximálne do továrenských performance dielov.
Dedo: bude iný oriešok :-) . Usrané štvorvalce, na každú otázku je odpoveď M2, potom to s tým TypeR... Telo by chcelo pohodlie v X5 a duch mladosti piští po rýchlosti a extravagancii. Len to nejak nejde dokopy. A treba mu uznať, že Macan má veľkostne bližšie k X5 ako k X2.
Tá X2 nie je až taký zlý nápad. Trochu toho štýlu mladosti má, vyššie sedenie, priestoru asi bude dosť, je to kompaktné. Najviac kritizované sedadlá a páku radenia vymenili. Cena za štýl asi nebude problém. Otázka bude, kde to bude s komfortom.
Ale obe vízie majú niečo do seba. Mne je asi bližšia verzia s dvomi autami. Predsa je dobré mať otĺkanka do mesta.
Ja normálne začínam uvažovať ako druhé auto Duster. Na prímestské poskakovanie to bude stačiť. Nejaké to otĺkanie pred supermarketom to znesie a aj na hríby sa bude chodiť ľahšie.
WL: a čo Audi? Že ho tak obchádzaš? -
praděda7 25.09.18 20:05
Boost....oprava...... Tak to vypadá, když člověk má co chtěl a kouká přes plot na sousedovic paničku.....NH syndrom.......- never happy.... ;-) -
white label 25.09.18 18:23
Když Audi nechce sdílet ten R5T s VW, mohlo by ho sdílet s Porsche, podobně jako teď u benzínových V6 3.0 a 2.9. To by pak mohl přijít hh snů od Porsche, jmenoval by se třeba CAMAN GTS. >:D
Ale i MGTS funguje parádně, čím častěji s ním jezdím, tím víc mu rozumím/přicházím na chuť. Nastavení 4x4 s masivní preferencí rwd a elektronickým samosvorem je skvělé, stejně jako PDK a naladění výfuku s manuálně ovládanou klapkou, nebo adaptivní podvozek (bez "vzduchu") + velká kola (ideální na suchu). Na tom autě se těžko hledají chyby i přesto, že to není "plnotučné" (911) Porsche, ale zase pokud by člověk chtěl jedno auto "na všechno" (včetně daily), je tohle příjemné řešení. Nikdy bych neřekl, že existuje auto, které by umělo nahradit obě dosavadní auta v garáži (allroad a hh) najednou. Akorát (proti vzpomínané dvojici) ta spotřeba, dostat se pod 10 l je prakticky nemožné a dostat se k 10 l je tvrdá ekorally se striktním dodržováním předepsaných limitů. Dá se jezdit v pohodě za nějakých 11-12, ale když se zapomenu na prázdné okresce, tak nějakých 15 l (těch 2x295mm/21" vzadu se nezapře) jen to hvízdne, ale nevytáčejte motor s tak návykovou zvukovou kulisou. Prostě se podařilo dostat do relativně běžného základu docela dost "DNA Porsche". -
praděda7 25.09.18 18:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Dany....možná jsem se nevyjádříl přesně enough....myslel jsem, že když už velký SUV, tak potom X5, protože mám s ní už nějaké zkušenosti. A X5 40i v benzinu by bylo fajn.
Ano, taky si myslím, že X2 M35i bude přitvrdlá. Ale pokud bude k mání adaptivní podvozek, tak si myslím, že by X2 byla použitelná. Elektronické nastavení tuhosti tlumičů je momentálně pro X2 ve volitelné výbavě. Na mojí M140i je též adaptivní podvozek a v comfort nastavení je auto košer. Jinak opakuju....pokud zredukuju garáž na jedno auto, tak to nic většího než X2 nebude. Snad X1 ale to je max..... -
iudex 25.09.18 16:21
Skôr na tú Toyotu. >:D A možno som zvedavý aj na Tvoj názor na B58 z výšin Tvojich 510 koní.
Inak ja nekritizujem ten proces výberu (ostatne aj ja som išiel kupovať kompaktný hotheč a skončil som pri sedane strednej triedy), naopak mám to rád a predstavujem si, čo by som tak vybral ja. Aj keď nad niektorými dilemami sa nedá nepozastaviť. >:-[] -
speedfred 25.09.18 16:07
však že si hlavne zvedavý na moje nové Doblo Work Up ? >:D
Keď som pred cca 3-4 rokmi kupoval auto,tak to by nechcel vidieť ten zoznam kontrastov - nakoniec to bol P508GT -
iudex 25.09.18 15:10
Jj, zase sa tu predávajú a vyberajú autá, to mám rád, čím divokejšie lavírovanie, tým väčšia zábava. :-)
U Toma som úplne mimo, neviem, čo vlastne chce predať (a či vôbec), hlavne ale neviem prečo (v čom je nespokojný s M2) a čo chce kúpiť. Deda na jednej strane dá odkaz na ódu na jeho skvelé auto, aký future classic má, odsudzuje tu ussrrané štvorvalce a súčasne pozerá po náhrade vo forme zvýšeného hatchbacku s R4 a keďže mu stredné SUV Macan príde veľké, uvažuje o kúpe o triedu väčšej X5. Proste zábava. Ešte keby sa potvrdili tie wild rumours o možnom Golfe R s päťvalcom, tak by sa snáď pridal aj label. Ešteže my s woodym máme na tento rok vymaľované. >:D
Inak možno by stálo za úvahu spraviť nejakú stretávku (motokáry, alebo len tak), kým ešte nie je v Beskydoch sneh, rád by som videl všetky tie nové autá predtým, než sa predajú. >:D -
Dany 25.09.18 14:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Dedo: Macan je veľký a "radeji" X5? Ak jedno tak X2, ak dve tak + X5? Vyzerá to, že s výberom budeš mať slušný problém. Nechcem byť zlým prorokom, ale podľa mňa ti X2 vo verzii M35 bude pritvrdá. -
white label 25.09.18 11:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Hmm, fešák jak věšák...
P.S. Kdyby měl někdo zájem o nové Lambo za
super cenu, tak tady má odkaz na českou verzi www stránek: [odkaz]
praděda7 25.09.18 11:17
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Tms....very funny..... >:D
Ale v dnešní době je i nemožné možné, že? Kdo by před cca 20léty řekl, že MB se poníží k tomu že bude vyrábět hatchbacky? A že Porsche se kdy vydá na cestu SUV 4x4? Tak proč ne hh? Jedinou brzdou pro Porsche může být koncernový marketing. Tam má MB výhodu, protože není součástí nějakého koncernu....zatím....kua, ale ten A35 AMG je v té žluté opravdu fešák... ;-) [odkaz]
white label 25.09.18 00:31
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Ten zadek je stejný, jen někdo "sundal" ten démant z pátých dveřích a propojil ty původní světelné "ocásky" od Renaultu. Ještě je vidět jak je to spojení tmavší a kostrbatější. >:-[] -
white label 25.09.18 00:14
white label 25.09.18 00:05
Thomasino
A pročpak ten údajný hh od Porsche vypadá stejně jako MRS??? :-O :*) >:D >:-[]
P.S. Ale jestli někdy Porsche přijde na trh s hh, tak se (po zkušenostech s MGTS) rád postavím do fronty na něj. ;-) -
Thomasino 24.09.18 23:55
praděda - mám pro tebe ještě jeden zajímavý TIP na nový povoz. Co takhle chystaný HotHatch od PORSCHE, na platformě Golfa R ?? :-) Už ho testují v okolí bratislavského závodu VW.
praděda7 24.09.18 15:12
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Nová X4 je taková jakási natažená...tvar bočního zadního okénka tomu napomáhá. Samozřejmě je to hlavně k vůli tomu, že je delší a nižší.
Macan? Moc velký....to už raději "krabici" X5.... ;-)
Uvidím jak to bude s pohodlím u X2 M35i.....ale upřímně si od toho moc neslibuju... -
white label 23.09.18 19:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Z profilu je hodně podobná "staré" X4:
A celkově se mi víc líbí ta nová.
Ještě je tu Macan. Škoda, že ses tenkrát nesvezl, jízdně dokáže hodně příjemně překvapit. Na Porsche fórech jsem už párkrát četl názor, že právě MGTS je ideální daily Porsche. -
praděda7 23.09.18 16:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Tms Tož jak píšu...X5 jsem už 2 roky měl a jezdilo se s ní parádně. Ano, s parkováním to nebyla zrovna pinkačka, ale jinak jsem si na tu velikost rychle zvykl. Nemám v plánu ji používat na sportovní svezení, (kdybych ji koupil... ;-)). Ano, nová X3 je už pořádná kráva. Zrovna tak i X4. Nevím, co tím nafukováním BMW sleduje....To pak raději X5.která se naopak kapánek zmenšila.
X2. Ta je zase naopak zbytečně scvrklá. Přesně jak píšeš...takový kousíček vyšší hatchback. Kdyby následovali daný trend, tak X2 měla velikostně kopírovat X1, což by bylo fajn. Asi zapomněli, že přichází nová jedničková řada, která bude X2 velikostně konkurovat.
Nabízí se také možnost koupě X1 s tím silnějším motorem, který by si logicky měl najít místo i v X1. Ta by také posloužila jako 1 auto v rodině. Je větší než X2, ale myslím, že tak akorát....
Thomasino 23.09.18 11:25
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
pradědo - nová X5 je strašně (a zbytečně) velké auto. Mě přišla už zbytečně velká a hlavně vysoká nová X3 >:-[] Včera jsem byl na setkání majitelů BMW M pořádané Renocarem, s pěknou projížďkou po Moravském krasu a následně malou párty na farmě Noe v Březině, kousek od Křtin. Měli tam novou X4, chvilku jsem ji okukoval, taky zajímavé auto, ale stále na můj vkus pro dva hrozně velké a těžké, vysoké těžiště (tedy nebezpečné z hledisky rychlých vyhýbacích manévrů). Mnohem více ti schvaluji X2 M35i s 2.0T, těžiště mnohem níže, sportovnější svezení (proti X3 kterou jsem řídil chvíli po X2), působí spíše jako Hatchback, jen o kousíček vyšší.
Jo a před tím bylo v Renocaru představení M2 Competition, tak jsem si ji zase pěkně okouknul a zjistil, že má konečně přímý přístup vzduchu k předním brzdám (teda aspoň do podběhů, ale to je rapidní zlepšení), minimálně k těm větším 6-ti pístkovým. Taky ty lepší sedadla jsou fajn, sedí se mi v nich lépe, ikdyž do Recar to má kus daleko. Jo a ta světlá stříbrná Hockenhaim na živo nevypadá tak dobře. -
boost. 22.09.18 23:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Th. Na zacatku prispevku prodavas auto, na konci auto zustava a stava se z nej daily biatch. Takovy emotional roller-coaster jsem dlouho necetl. >:D
Prodej oboje, kup si F80 a Thule a jezdi s tim celej rok. -
praděda7 22.09.18 12:50
On subject of....výměny aut....já jsem dosáhl 2 let s mojí "raketkou" a tak zvažuju....
X5 jsem měl také 2 roky. MPS gen.II 4 roky a MPS gen.I 2 roky.
V zaměřovači mám novou X2 M35i. To by posloužilo jako jedno auto v baráku.
V případě, že zůstaneme u 2 aut (Yaris + 1), tak nová X5 přichází v úvahu....
X5 je moooooc pohodlné auto a právě to pohodlí starým kostem a scvrklému zadku letos na cestách chybělo. ;-) -
praděda7 22.09.18 12:10
Včera na Kypru teplota vody 28°C. U nás doma 29.5°C. Přes noc se prudce ochladilo a trochu sprchlo. Momentálně je tu 16°C, ale svítí slunéčko...su zvědavý, co to udělá s teplotou vody v bazénu. -
Thomasino 21.09.18 18:29
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Přesně, rok a čtvrt už je dlouhá doba !! >:D >:D
Jako nechci to prodat za každou cenu, ale kdyby se rozumně prodala, nejspíše bych to nahradil něčím hodně podobným ;-) Ale v březnu půjde z domu asi Cupra ST a plán je, že bude přece jen jedno auto, ale nějaké co mě bude bavit. Klidně zůstane M2 a bude z ní "dejlyna" >:-[] Aneb stále se něco děje ;-) -
praděda7 21.09.18 09:25
Aussie dollar........platí stále....při dnešním kurzu tak 15.50Kč....je to slabý. Když jsem renovoval v Kyjově barák, tak se pohyboval mezi 20-22Kč, což bylo moc dobrý. Při dnešním kurzu by mě renovace stála o milion víc..... ;-\ -
praděda7 20.09.18 19:12
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Dnes byla v bazénu voda 31°C. Rekord drží 33.5°C, kterým bazén dosáhl nastaveného maxima. Byli jsme 6 dní na cestách a zastřešení bazénu bylo celou dobu uzavřené. Během léta jsem bazén "chladil" tím, že jsem jej nechával přes noc otevřený. -
praděda7 20.09.18 13:55
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Já měl v bazénu od 24 dubna vodu minimálně 28°C. Sledoval jsem teplotu vody v letoviscích ve Středozemním moři na zprávách v TV, ale nikde mě nemohli konkurovat. Až posledních pár týdnů v Tunisku a Turecku se občas teplota přiblížila ke 30. Já mám ještě dnes vodu stále na 30°C. Ani v Austrálii v Jižním Queenslandu se Pacifik neohřál na víc než 26°C. V Melbourne jsme se koupali v 19°C, když byla vedra..... :-) -
white label 20.09.18 11:49
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Kypr je ještě o kus jižněji, než Zakynthos (mrkni na mapu) ležící v Jónském moři mezi Řeckem a "podrážkou" Itálie. A pravděpodobnost, že tam bude koncem září pršet je prostě menší, než na Jónských ostrovech, a bude tam taky o něco tepleji/teplejší moře.
Např. Limassol je označován jako nejteplejší (teplotně ;-) ) město v rámci celé EU.
Pokud bych měl jet na dovolenou do středomoří někdy na přelomu září/října, tak by byl u mě Kypr jasně na prvním místě.
K Maurícius apod., předpokládám, že tam "normální" evropané nejezdí v období, kdy je v Evropě léto, ale pokud se chtějí ohřát u moře v období, kdy je tady zima (roční období), tak se nějakému tomu delšímu letu nevyhnou.
P.S. Letos je v EU abnormální léto, loni bylo např. v Benátkách chladno už začátkem září, letos je tam horko ještě dnes. -
iudex 20.09.18 09:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Naopak v južnejších častiach Stredomoria je september najstabilnejší, more ešte vyhriate, ale slnko už tak nepečie. Takže Cyprus či Zakynthos je úplne jedno. Ja som bol v druhej polovici septembra/září v južnom Taliansku a super počasie. A naopak v auguste/srpnu som mal celodenný dážď na Kréte (aj keď to bolo aj pre miestnych dosť prekvapenie).
Inak ale súhlasím s Tebou, že v rámci Stredomoria je všetko blízko, či sú to 2 hodiny alebo 2:30 je už jedno. Mňa skôr fascinuje že ľudia sú ochotní letieť 12 hodín na Maurícius a pod. aby tam potom boli zavretí v rovnakom rezorte ako v Turecku. -
white label 19.09.18 23:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Tak ta cca + 1 hodina už by mě nezabila. Ve druhé polovině září bych dal rozhodně přednost Kypru. Letos bylo dlouhé léto skoro všude v Evropě, ale jinak je Kypr v tomto období nesrovnatelně větší zárukou opravdu letního počasí bez srážek, než Zakynthos a spol. ;-) -
iudex 19.09.18 15:38
« Re: Re: Re: Re: Re: Komu nestačí GT86/BRZ, koupí Supru :-)
Už som písal v blogu, že do Z4 som sa vošiel úplne v pohode, mal som ešte rezervu na posunutie sedadla dozadu, až som bol prekvapený. Ak Supra nebude vnútri výrazne skromnejšia (a nie je technický dôvod, aby bola), tak sa tam vojdeš úplne v pohode. -
Thomasino 19.09.18 15:28
« Re: Re: Re: Re: Komu nestačí GT86/BRZ, koupí Supru :-)
Mě se ty hrubé tvary zatím také hodně líbí. Jen se trošku bojím toho předku, ty světla s tím fousem protáhlým doprostřed vypadají divoce, něco jako fousy u Megana R.S. pod světly >:-[] >:-[]
Snad se do toho vejdeme :-) -
iudex 19.09.18 15:22
« Re: Re: Re: Komu nestačí GT86/BRZ, koupí Supru :-)
Tak ako som predpokladal, Supra bude mať B58 s automatom ZF. Teda sayonara manuál.
Cit. Autoexpress: "...installing the BMW-sourced turbocharged 3.0-litre straight-six... The engine – along with the eight-speed automatic gearbox – is one of only six components the Supra will share with its German half-brother, BMW’s new Z4."
Každopádne proporčne to vyzerá parádne: [odkaz] Presne takto má podľa mňa vyzerať malé kupé. -
Thomasino 19.09.18 14:53
« Re: Re: Komu nestačí GT86/BRZ, koupí Supru :-)
Do toho slabšího třílitru jim asi motor z M4 nedají, to si taky myslím. Ale jestli Z4 M40i a nebo chystaná M340i, má mít kolem 385 koní, tak jim takový motor bude bohatě stačit. A třeba jim ho půjčí na ten vyšší model, tam není problém 450-460 koní se dvěma turby jako má M4 a M4 CS. -
iudex 19.09.18 14:29
« Re: Komu nestačí GT86/BRZ, koupí Supru :-)
Rejlek trošku trepe o tom motore, cit. "Toyota Supra využívá služeb motoru z modelu BMW M3/M4. Výkon nám inženýři neupřesnili, ale měl být mít hravě přes 300 koní."
Cez 300 koní má aj dvojliter z X35i, S55ka má predsa 420 koní v sérii, o Performance či CS nehovoriac. Ono to bude tak, ako som písal na ACZ, teda "normálna" B58 ako mám ja a deda, možno z ľahko zvýšeným výkonom á la M340i Performance, ale rozhodne im bavorskí nedajú eMkový motor S55.
Inak súhlasím, že Supra na báze bavoráka vyzerá na perfektné kupé. Ak by tam dali manuál, je to dokonalé, ale to sa dosť obávam, jednak BMW už do nových trojlitrov manuál nedáva (a zo skúsenosti sa ani nedivím, prečo) a žeby Japonci vyvíjali novú prevodovku len pre jeden okrajový model, to pochybujem, takže to skôr vidím na A/T ZF. Ale uvidíme. -
praděda7 19.09.18 09:07
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW novinky
Nemám tušení kde toto přirovnání mohlo vzniknout a kdy a proč, ale už jako malý kluk jsem to často slýchával v různých obměnách. Když jsem pak poprvé přijel s matkou do Brna (cca1953-4), tak mě to bylo jasný. A poté, co jsem tam poprvé v životě ještě dostal v cukrárně rakvičku se šlehačkou, jsem o tom velkém Brně už neměl pochyb.... ;-)
Které Audi máš na mysli, to co mám v garáži (allroad), nebo RS3 hb?
Chtěl jsem ten R5T do Golfu hlavně proto, že bych ho pak mohl mít ve třídveřovém hb, protože Audi ho dávalo jen do 5dv. hb. Teď, když už i G8 bude jen jako 5dv. hb, je to vlastně jedno.