Porsche 911 (švihák lázeňský)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
vrkuboy 08.10.10 21:41
« Re: Co bude až tady nebudem?
Kysky: ale může být o pavučinách řeč! Česká armáda objednala a posléze obdržela 72 kusů jednomístné varianty L-159. Aktuální souží pouze pouze 28 z toho je 24 kusů L-159A a 4 kusy L-159T1, zbytek nelétá a už nějakej ten pátek se marně snaží sehnat pro ně ženicha ;-) -
David Silver 08.10.10 21:31
Vrkuboy: Jelikož L-159 A/B jsou cvičné letouny, stejně jako předchůdce L-39 Albatros, jsou každouchvíli ve vzduchu a piloti na nich nalétávají potřebné hodiny atd. Na stejné účaly létají i Jas-39 Gripen, ovšem v menším množství. Tento rok se jak na 22.letecké základně Sedlec, Vícenice u Náměšťě nad Oslavou tak i na 21.základně taktického letectva Čáslav dějí rekonstrukce přistávacích drah a stojánek + hangárů, po určitých intervalech se vystřídali letouny jak z Náměšťě tak i z Čáslavi (včetně Gripenů) na záložním letišti v Pardubicích (některé L-159 z Čáslavi byly i v Náměšti) . Ikdyž byly na záložním letišti, tak ipřesto létali. O tom vypovídá několik chyb mladého pilota, který na letounu L-159A nechtěně odjistil v západních čechách podvěšené přídavné nádrže, které dopadly nedaleko obydlené části, tak i jeho chybné přistání na Náměšťském letišti, při němž poškodil podvozek svého letounu, to vše za jeden měsíc, takže o pavučinách nemůže být řeč ;-) -
David Silver 08.10.10 21:22
zino: >:D no to zvládl google.... >:D ale měl jsem problém najít první verzi draka. Chtěl jsem draka ze Shreka :yes: >:D Ta dračice se mi mooooooc líbila, ale na Google jí v obrázcích neměli, tak jsem musel hledat heslo pohádkový drak >:D -
vrkuboy 08.10.10 21:20
Já jednou udělal draka z velkého igelitového pytle cca o velikosti popelnice, hoši to mělo tah že by se za to nemuselo stydět ani švihákovo "přebouchaná Tatra 911" Nebýt toho že se urval provázek tak bych asi narušil vzdušný prostor a po dlouhé době by AČR vymetla pavučiny z motorů těch L-159 a měl bych problém >:D -
Dylan McKay 08.10.10 21:15
To já jsem si s letadlama vždycky vyhrál. Ze špejlí a papíru jsem si stavěl 3D modely letadel, a bombardér B2 s rozpětím 70 cm dokonce létal! Někdy ti doma ukážu fotky. Silvestrovskou raketu jsem předělal na letadlo, i celý den mi to trvalo, a pak letěla cca. 3 sekundy... :-| -
Dylan McKay 08.10.10 21:00
Pche! To já mám dnes 0,0 litru! Protože jsem nikam nejel... >:D
Zato jsem chtěl synáčkovi pouštět draka. Sestavil jsem ho, a odešli jsme na louku. Potom jsem se rozeběhl, vyhodil jsem draka do vzduchu, ten zakroužil, a zamotal se do stromu. Tak jsem řekl "to je ale blbej drak!", a odešli jsme domů... :-)

redaktor: Pane Kysky, kde jste se narodil?
Kysky: V roce 2001 zvítězilo konsorcium BAE Systems-Saab ve výběrovém řízení na dodavatele nových víceúčelových taktických nadzvukových letadel s nabídkou 24 letounů Jas-39 Gripen za 60,2 miliard Kč, když všechny ostatní firmy a konsorcia z výběrového řízení postupně odstoupily. Smlouvu pak v dubnu 2002 schválila Zemanova vláda, ale příslušný zákon o financování této zakázky byl zamítnut Senátem a Poslanecká sněmovna ho nepřehlasovala.
redaktor: No, na to jsem se neptal. Tak co nyní děláte, studujete?
Kysky: V té době byl údajně tehdejší senátor Michael Žantovský osloven s korupční nabídkou, o které učinil trestní oznámení (policie případ v roce 2003 odložila). Vláda tedy od záměru nákupu upustila a začala jednat o jiném řešení, pronájmu či koupi starších strojů. Nakonec vláda zahájila jednání se švédskou vládou o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen a v dubnu 2004 schválila smlouvy o desetiletém pronájmu 14 stíhaček za zhruba 20 miliard Kč.
redaktor: Haló, pane Kysky, víte na co se vás vůbec ptám?
Kysky: V únoru 2007 švédská veřejnoprávní televize odvysílala sérii pořadů o korupci, která provázela jednání o prodeji i o následném pronájmu letounů, s tím, že peníze od konsorcia měli postupně dorazit ke třem prostředníkům (rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, bývalý kanadský politik Otto Jelinek a ředitel Omnipolu Richard Háva), kteří měli zajitit přízeň českých politiků. Do celé věci měl být zapleten i politik Jan Kavan.Celý případ následně začalo vyšetřovat švédské státní zastupitelství a vyšetřování obnovila i Policie ČR, později i obdobné instituce ve Švýcarsku, Velké Británii a Rakousku.
redaktor: Sakra, tak jste normální?!
Kysky: V březnu 2009 uvalil rakouský soud koluzní vazbu na Alfonse Mensdorff-Pouilly, o pět týdnů později byl propuštěn. V dubnu zveřejnil rakouský časopis Format část tajné zprávy britské protikorupční služby, podle které Mensdorff-Pouilly korupčně manipuloval politický proces v případech nákupů letounů v Rakousku, Maďarsku a Česku. K tomuto účelu měl k dispozici asi 107,6 milionu eur (2,9 miliardy korun).
redaktor: Já už toho mám dost! Já se zabiju!
Kyksy: Ačkoliv letouny JAS-39 Gripen mohou být vybaveny širokou škálou zbraní, Vzdušné síly AČR mají k dispozici pouze 24 moderních řízených střel středního dosahu AIM-120 C-5 AMRAAM[8] a přibližně stovku střel krátkého dosahu AIM-9 Sidewinder. Dále jsou české Gripeny vybaveny už jen základním rychlopalným kanónem Mauser BK-27 se zásobou 120 nábojů.
redaktor: Nééééééééééééé!!!
Kysky: Osádka: 1 (2 pro JAS 39B/D)
Délka: 14,1 m
Rozpětí: 8,4 m
Výška: 4,5 m
Nosná plocha : 30,0 m˛
Hmotnost (prázdný): 5 700 kg
Hmotnost (naložen): 8 500 kg
Maximální vzletová hmotnost: 14 000 kg
Pohonná jednotka: 1 × dvouproudový motor Volvo Aero RM12 s přídavným spalováním
Suchý tah: 54 kN
Tah s forsáží: 80,5 kN
Tím rozhovor končí. Na pohřbu redaktora promluvil i premiér ČR a rozloučit se přisla řada známých lidí...