Porsche 911 (švihák lázeňský)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:45

« Re: Co bude až tady nebudem?

Rozhovor s panem Kyksym otištěný v časopise "Nudný fanatik" v létě roku 2010:

redaktor: Pane Kysky, kde jste se narodil?

Kysky: V roce 2001 zvítězilo konsorcium BAE Systems-Saab ve výběrovém řízení na dodavatele nových víceúčelových taktických nadzvukových letadel s nabídkou 24 letounů Jas-39 Gripen za 60,2 miliard Kč, když všechny ostatní firmy a konsorcia z výběrového řízení postupně odstoupily. Smlouvu pak v dubnu 2002 schválila Zemanova vláda, ale příslušný zákon o financování této zakázky byl zamítnut Senátem a Poslanecká sněmovna ho nepřehlasovala.

redaktor: No, na to jsem se neptal. Tak co nyní děláte, studujete?

Kysky: V té době byl údajně tehdejší senátor Michael Žantovský osloven s korupční nabídkou, o které učinil trestní oznámení (policie případ v roce 2003 odložila). Vláda tedy od záměru nákupu upustila a začala jednat o jiném řešení, pronájmu či koupi starších strojů. Nakonec vláda zahájila jednání se švédskou vládou o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen a v dubnu 2004 schválila smlouvy o desetiletém pronájmu 14 stíhaček za zhruba 20 miliard Kč.

redaktor: Haló, pane Kysky, víte na co se vás vůbec ptám?

Kysky: V únoru 2007 švédská veřejnoprávní televize odvysílala sérii pořadů o korupci, která provázela jednání o prodeji i o následném pronájmu letounů, s tím, že peníze od konsorcia měli postupně dorazit ke třem prostředníkům (rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, bývalý kanadský politik Otto Jelinek a ředitel Omnipolu Richard Háva), kteří měli zajitit přízeň českých politiků. Do celé věci měl být zapleten i politik Jan Kavan.Celý případ následně začalo vyšetřovat švédské státní zastupitelství a vyšetřování obnovila i Policie ČR, později i obdobné instituce ve Švýcarsku, Velké Británii a Rakousku.

redaktor: Sakra, tak jste normální?!

Kysky: V březnu 2009 uvalil rakouský soud koluzní vazbu na Alfonse Mensdorff-Pouilly, o pět týdnů později byl propuštěn. V dubnu zveřejnil rakouský časopis Format část tajné zprávy britské protikorupční služby, podle které Mensdorff-Pouilly korupčně manipuloval politický proces v případech nákupů letounů v Rakousku, Maďarsku a Česku. K tomuto účelu měl k dispozici asi 107,6 milionu eur (2,9 miliardy korun).

redaktor: Já už toho mám dost! Já se zabiju!

Kyksy: Ačkoliv letouny JAS-39 Gripen mohou být vybaveny širokou škálou zbraní, Vzdušné síly AČR mají k dispozici pouze 24 moderních řízených střel středního dosahu AIM-120 C-5 AMRAAM[8] a přibližně stovku střel krátkého dosahu AIM-9 Sidewinder. Dále jsou české Gripeny vybaveny už jen základním rychlopalným kanónem Mauser BK-27 se zásobou 120 nábojů.

redaktor: Nééééééééééééé!!!

Kysky: Osádka: 1 (2 pro JAS 39B/D)
    Délka: 14,1 m
    Rozpětí: 8,4 m
    Výška: 4,5 m
    Nosná plocha : 30,0 m˛
    Hmotnost (prázdný): 5 700 kg
    Hmotnost (naložen): 8 500 kg
    Maximální vzletová hmotnost: 14 000 kg
    Pohonná jednotka: 1 × dvouproudový motor Volvo Aero RM12 s přídavným spalováním
    Suchý tah: 54 kN
    Tah s forsáží: 80,5 kN

Tím rozhovor končí. Na pohřbu redaktora promluvil i premiér ČR a rozloučit se přisla řada známých lidí...
  • « 00 Reagovat !

foto vrkuboy

vrkuboy 08.10.10  21:41

Kysky: ale může být o pavučinách řeč! Česká armáda objednala a posléze obdržela 72 kusů jednomístné varianty L-159. Aktuální souží pouze pouze 28 z toho je 24 kusů L-159A a 4 kusy L-159T1, zbytek nelétá a už nějakej ten pátek se marně snaží sehnat pro ně ženicha ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:34

Kysky, chyba, ty nádrže spadly u Drnovic, a já to letadlo shodou okolností viděl!
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:32

A tohle je smeťák, kam vyvezli zinovo letadlo, které mu maminka vyhodila: [odkaz] :-)
  • « 00 Reagovat !

foto David-Silver

David Silver 08.10.10  21:31

Vrkuboy: Jelikož L-159 A/B jsou cvičné letouny, stejně jako předchůdce L-39 Albatros, jsou každouchvíli ve vzduchu a piloti na nich nalétávají potřebné hodiny atd. Na stejné účaly létají i Jas-39 Gripen, ovšem v menším množství. Tento rok se jak na 22.letecké základně Sedlec, Vícenice u Náměšťě nad Oslavou tak i na 21.základně taktického letectva Čáslav dějí rekonstrukce přistávacích drah a stojánek + hangárů, po určitých intervalech se vystřídali letouny jak z Náměšťě tak i z Čáslavi (včetně Gripenů) na záložním letišti v Pardubicích (některé L-159 z Čáslavi byly i v Náměšti) . Ikdyž byly na záložním letišti, tak ipřesto létali. O tom vypovídá několik chyb mladého pilota, který na letounu L-159A nechtěně odjistil v západních čechách podvěšené přídavné nádrže, které dopadly nedaleko obydlené části, tak i jeho chybné přistání na Náměšťském letišti, při němž poškodil podvozek svého letounu, to vše za jeden měsíc, takže o pavučinách nemůže být řeč ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto vrkuboy

vrkuboy 08.10.10  21:28

lázňák švihovský: tohle je drak! >:D [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:26

vrkuboy jde pouštět draka: [odkaz] ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto vrkuboy

vrkuboy 08.10.10  21:24

Tady je to ale taky na draka co >:D
  • « 00 Reagovat !

foto David-Silver

David Silver 08.10.10  21:22

zino: >:D no to zvládl google.... >:D ale měl jsem problém najít první verzi draka. Chtěl jsem draka ze Shreka :yes: >:D Ta dračice se mi mooooooc líbila, ale na Google jí v obrázcích neměli, tak jsem musel hledat heslo pohádkový drak >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:22

Tohle je ten stromový drak: [odkaz] Mamka nám ho přivezla z Tunisu. Tuniský drak na českém stromě... >:D
  • « 00 Reagovat !

foto vrkuboy

vrkuboy 08.10.10  21:20

Já jednou udělal draka z velkého igelitového pytle cca o velikosti popelnice, hoši to mělo tah že by se za to nemuselo stydět ani švihákovo "přebouchaná Tatra 911" Nebýt toho že se urval provázek tak bych asi narušil vzdušný prostor a po dlouhé době by AČR vymetla pavučiny z motorů těch L-159 a měl bych problém >:D
  • « 00 Reagovat !

foto David-Silver

David Silver 08.10.10  21:20

A viděli jste létající auto? anejen dolů ze skály...? Takhle vypadal Raketoplán Robin udělaný z nějakýho starýho auta [odkaz]
    Celá reportáž a pokud Top Gearu zde: [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Brandon-Walsh

Brandon Walsh 08.10.10  21:18

svihak ja som staval modely z papiera tie leteli taktiez tri sekundy ked uz mama stratila nervy a vyhodila ich do kosa >:D
    kysky druha moznost je ta spravna len neviem kde si vyhrabal presne moj model >:D
  • « 00 Reagovat !

foto David-Silver

David Silver 08.10.10  21:16

Zino: a stavěl jsi ho ve tvaru draka [odkaz] anebo tohoto draka? [odkaz] ;-) >:D Já si pamatuju, když jsem byl ještě mrňavej a vždycky jsem se účastnil drakiády :-) to bylo žúžo :-!
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:15

To já jsem si s letadlama vždycky vyhrál. Ze špejlí a papíru jsem si stavěl 3D modely letadel, a bombardér B2 s rozpětím 70 cm dokonce létal! Někdy ti doma ukážu fotky. Silvestrovskou raketu jsem předělal na letadlo, i celý den mi to trvalo, a pak letěla cca. 3 sekundy... :-|
  • « 00 Reagovat !

foto Brandon-Walsh

Brandon Walsh 08.10.10  21:10

ja som si draka pustal raz mal som asi 7 rokov a vyrobil som si ho na vytvarnej vychove to bol ale blby drak >:D ten ani neletel
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  21:00

Pche! To já mám dnes 0,0 litru! Protože jsem nikam nejel... >:D

Zato jsem chtěl synáčkovi pouštět draka. Sestavil jsem ho, a odešli jsme na louku. Potom jsem se rozeběhl, vyhodil jsem draka do vzduchu, ten zakroužil, a zamotal se do stromu. Tak jsem řekl "to je ale blbej drak!", a odešli jsme domů... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Brandon-Walsh

Brandon Walsh 08.10.10  20:44

dnes nam v skole na prednaske rozpraval profesor o panovi fordovi >:D akoby som bol cely cas na macz >:D a nieco k autam dnes som dosiahol spotrebu 4,4 litra na sto :-! >:D
  • « 00 Reagovat !

foto David-Silver

David Silver 08.10.10  18:48

Fefe: jde ale jedině nějakou náhradou ;-) je tohle dobrý spojení přátelství a vzájemného koníčku :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 08.10.10  18:32

Fefe, když zůstanu já, tak zůstanou i jiní podivíni... ;-)

Ještě před rokem jsem si přál MACZ bez RSKa, a teď bych chtěl aby zůstali.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…