PADDOCK LANE GP Bahrajnu - LÉČBA SE ZATÍM NEDAŘÍ
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse pod články na AUTO.CZ > Diskuse pod články FORMULE1
-
"-- skrytý --" 16.03.10 14:17
« Změny předpisů X zatraktivnění závodů...
Mám z toho všeho pocit jako liberální ekonom (což jinak nejsem) ze snah politiků ovlivňovat ekonomiku země. Čim více zásahů, tim hůř...
A v F1 to bohužel docela platí. Mám pocit, jako by změny pravidel nebyly domyšlené. Opravdu nikoho nenapadlo, že jinak chvályhodným (IMHO - pro zpřehlednění závodů nutnost) zákazem tankování ubude na trati vzrušení, které mohou kompenzovat jen piloti, kteří ve svých vozech budou umět předjíždět... To si opravdu někdo myslel, že tomu pomůže jen revoluční (PROČ???) změna bodování. Mam tomu rozumět tak, že se předpokládá, že zaplatí-li mi někdo miliardu korun za to, že předjedu na bruslích Sáblíkovou, že toho budu schopen...?
Zaplať pán bůh, že už se nepoužívají ony šílené drážkované pneumatiky, ale zase tu máme dvoupatrový difuzor... Takže ani úzké zadní křídlo ničemu nepomůže. Trochu se podivuju i zmenšení předních kol. Copak k lepšímu předjíždění nepotřebujeme velkou míru mechanické přilnavosti a o poznání horší aerodynamické?? Proč se tohle neřeší daleko víc? Proč se mrazí motory, jejichž úpravy se pak povolují nebo nepovolují podle míry "vylepšení spolehlivosti"... Proč sakra většinu okruhů vytvořil jeden a ten samej člověk, respektive jeho firma... Proč sakra většina z nich krásně vypadá, ale předjíždění obvykle, řekněme, neulehčuje.
Jako obdivovateli Chapmanových lotusů (a přiznávám, že nostalgie mě zmáhá i teď, ač Lotus není Lotus...) mi imponuje technické řešení McLarenu a "pohyblivého aerodynamického prvku" mezi pedálem a volantem. Na druhou stranu si ale myslím, že jezdec F1 by neměl být na vedlejšák hráčem Nintenda Wii... Přesto vše podle komisařů košér...
K tomu se pravidla hodně mění každý rok a málokdo to stíhá sledovat - kolik kamarádů mi jen za poslední roky říkali, že už ničemu nerozumí a v neustále měněných pravidlech se nevyznají...
Takže, co bych vlastně JÁ chtěl a považoval za rozumné? Osekat aerodynamiku, jak je jen možné. Dodat na významu mechanické přilnavosti, klidně za cenu pneumatik jako v 70. letech. A třeba problém motorů vyřešit daným maximálním množstvím paliva na km. lepší "economy run", než současná komedie. A pro vývoj by to určitě mělo smysl!
Abych jen nehanil, zapojení bývalých pilotů F1 jako komisařů, to je jedna z cest dobrat se více předjížděcích manévrů. Samo o sobě to mnoho neřeší, ale aspoň nevychovává z dravých mladíků kroužiče...
Trochu si tu vylejvám frustraci a nevim, jestli má moje řeč větší smysl, než u kolegy, kterého jsem za jeho názory lehce znectil, ale potřeboval jsem to napsat...
-
will83 16.03.10 14:13
« Příliš slabé motory
Současná minimální hmotnost je 620 kg. S plnou nádrží a jezdcem to dělá přes 800 kg....tomu musí odpovídat výkon motoru a ten je teď cca 800 koní a to je málo. Auta jezdí nudně bez šťávy a výkonový rezervy ve vláčku za sebou. Jízda a výkon samotného auta např. v kvalifikaci už prostě nikoho neohromí (alespoň tedy v tv přenosu), auto jede čistou stopu, minimum chyb......podle mého názoru je to F1 a ty auta prostě musí být takový bestie, aby bylo vidět jak s nima piloti zápasí. A pokud jde o bezpečnost - na moderních okruzích typu Bahrajn bych to neviděl tak černě. Pro srovnání tady je Wiliams Honda FW11 Turbo z roku 1986 v kvalifikaci (cca 650 kg i s pilotem a trochou paliva a k tomu výkon 1400 koní). V čase videa 2:30 začíná Nigel Mansel ostrý měřený kolo.....rozdíl je opravdu znát, zpočátku nestíhá ani kameraman: [odkaz]
-
Pete75 16.03.10 14:12
« Pánové, bojkot
Pánové, bohužel nevidím jiné řešení. Samozřejmě, že Berniemu můj bojkot vadit nebude, nicméně osobně je to jediné řešení. Tohle je hrůza a pokud tady někdo argumentuje, že závodění v LeMans je stejné, tak proboha, kde to jsme? Proto snad vymysleli kdysi vytrvalostní závody vs. Velké ceny... MotoGP rulez! -
"-- skrytý --" 16.03.10 13:55
« Re: ...
Pár věcí, které píšeš smysl dává, ale obávám se, že jako celek to není zrovna rozumné.
Proč pro boha řešit například postavení na startu, to je spravedlivě - relativně spravedlivě - dáno kvalifikací. Zpomalit formule... uf! Různé motory na různé okruhy... To by áklady určitě snížilo... No nic! Vidím to prostě trochu jinak. -
MilanF1 16.03.10 13:04
« Re: Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg
Potom to chápu :yes:
Nikdo však nevím, kolik kol by ještě ty pneumatiky vydržely. Whitmarsh pronesl, že super měkké by vydržely určitě 25 kol (více než polovinu závodu), kolik ty střední ... snad ne celý závod (samozřejmě výkonnost klesá).
Ale těšili jsme na to, že vozy budou v závěru závodu zrychlovat, spíše ta jejich rychlost stagnovala, oscilovala okolo jedné hodnoty. Ale je určité vhodné si počkat na výsledky dalších závodů, nelze dělat ukvapené závěry. -
"-- skrytý --" 16.03.10 12:54
« Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg
Já myslím, že on spíš narážel na ten rozdíl v časech mezi kvalifikací a závěrem závodu (cca 5 s). Daleko větší vliv než množství paliva v nádrži (to asi moc velké nebylo) mělo nastavení vozu a podstatně horší stav pneumatik oproti kvalifikaci (odjeli na nich vlastně téměř 2 třetiny závodu). -
-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.10 12:01
« Re: Návrh
Hezky jsi to sice napsal, ale pak by třeba dostal někdo, kdo se motá na 15. místě, dvacet bodů za to, že se několikrát předjel s těmi slabšími okolo něho... toto není cesta... Stíhací jízda je dnes nereálná a pokud k ní dojde, tak ne proto, že by bojoval, ale proto, že má auto o sekundu rychlejší konkurence... také nereálné... -
neregistrovaný: "polo." [77.95.192.XXX] 16.03.10 11:47
« taktika
mne prijde divne, ze mclaren nejprve nuti hamiltona setrit pneu, a po zavode rekne whitmarsh, ze se na mekkych dalo ujet jeste 25kol! tak proc je pak jezdci zakazuji ojet az na samou mez? co to ma za smysl, menit neojete pneu?
a taky uz by se snad mohl najit jezdec, ktery se jim na podobne "chytre" sporive rady vykasle a rekne si, ze je lepsi zavodit i s rizikem defektu, nez krouzit jak na lince mhd... -
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.10 11:42
« ...
Už jsem tady několikrát napsal, že se nic nezmění, že žádná úprava pravidel nezatraktivní závody, protože je F1 na konci svého vývoje a tudíž nastává status quo... Jak vidět, průběh posledního závodu to jen potvrdil a nepomohly ani změny v předpisech. A nepomohou, dokud bude F1 stavěná tak, jak je. Mimoto je F1 samoúčelným podnikem, který pro motorismus nepřináší nic využitelného. Obrovské vyhazování peněz za účelem obrovských zisků jedince...
Můj osobní názor je, že chceme po F1 něco, co nikdy neměla za úkol. F1 neměla za úkol bavit lidi, ale ukázat technický potenciál jednotlivých stájí a schopnost přijít s něčím, čím konkurenci porazí na hlavu. Měla lidi ohromovat technickými finesami, ne bavit. On je v tom totiž rozdíl. Pokud vím, tak motoristické závody jsou o tom dojet do cíle jako první, tedy absolvovat určenou vzdálenost na určené trati v nejkratším čase ze všech. (Nikdo si za celou dobu neevšiml jedné zajímavé věci a tudíž ji ani neřešil - že každý závodník má v závodě absolvovat jinou délku trati, což je dáno délkou startovního roštu, která není zrovna malá. Takže když ze dostanu ze šestého místa těsně na druhé za třeba prvního na startu, jsem vlastně vítězem já, protože jsem předepsanou vzdálenost ujel za kratší čas, než on... To je obecně problém všech závodů v libovolných disciplínách, kde se jedná o hromadné starty s mnoha závodníky.) Někdo k tomu využije lehkého vozu s několika tankovacími zastávkami, druhý zase pravidelné kroužení s těžkým vozem bez jediné zastávky (pokud to předpisy umožní). Otázkou je, kdo je tedy rychlejší, ale žádný předpis nestanoví, jakou taktiku mám v závodě použít, to je přece jen a pouze na mně... Důležité je, kdo absolvuje předepsanou vzdálenost za nejkratší čas. A o tom je závodění, ne o tom, aby lidi řvali nadšením. Pak to nejsou závody, ale cirkus. V USA když se pole příliš roztáhne, pošlou na trať safety car, všechno se sjede a poslední kola se prostě začíná nanovo - to by se vám líbilo? Mně tedy ne, to pak je skutečně jen cirkus a ne sport.
Zkoušel jsem promýšlet, jak to udělat, aby se předjíždělo, aby se závodilo. Došel jsem k závěru, že je nutné formule silně zpomalit, protože čím jedou rychleji, tím je menší možnost předjet, tedy snížit jim přítlak a celkovou adhezi. Pouhé zmenšení turbulencí za vozem k využití aerodynamického štítu pro vůz za sebou sice přinese možnost k předjetí, jak to známe ze závodů motocyklů, ale neřeší nic dalšího. Pokud budu mít zhruba srovnatelné vozy, tak teď předjedu já, další kolo ve stejném místě zase on a tak se budeme střídat až do konce závodu a bude záležet na tom, na koho vyjde předjetí v posledním kole. Je to sice teoretický popis, protože k tomu může přibýt chybování, změna počasí, vliv o kolo zpět jedoucího vozu atd. Pokud chceme vidět probojovávání se polem zezadu dopředu, jak to vidíme u motocyklů, musíme celkově zhoršit přilnavost vozu, aby mohlo dojít k rozlišení mistrů a neumětelů. Mistr takový vůz zvládne a dokáže s ním jet rychleji, neumětěl s tím třískne nebo pojede pomaleji... Fangio toto právě uměl, jezdil svou rychlostí a když byla vhodná doba, zabral a najednou všem začal ujíždět. Jenže s dnešní technikou toto prostě nejde, dnes kažedý jezdí naplno a když se podaří, udělá o půl sekundy rychlejší čas a tím to hasne, pak se zase vrátí na původní rychlost... Jenže přistoupí někdo na takový scénář, kdy se technicky vrátíme o nějakých 30 let zpět? Také si myslím, že by měly být závody delší, dřív se jezdilo se strašnými herkami 500 a více kilometrů a nikomu to nevadilo. A možná takový šestihodinový závod, při kterém se budou střídat piloti, by také nebyl od věci - ale co na to televizní přenosy, že... ;-)
Množství paliva - pokud chceme eliminovat tento problém, stačí zvýšit povinnou minimální hmotnost vozu o třeba 100 kg. Pak se procentuální rozdíl mezi plným a prázným vozem zmenší, rozdíl v rychlosti na kolo bude také menší. Že se pojede o 5 - 10 s na kolo pomaleji? A koho to zajímá? Když bude muset být vůz o tolik těžší, nebudu muset používat drahé slitiny na motor a převodovku, nebude problém pro piloty větších výšek a hmotností, bude se celkově jezdit pomaleji. Formulové vozy v USA mají předepsanou hmotnost 700 kg a jak to tam mrskají... Pneu - dá se vyrobit pneumatika, která vydrží 500 km v těchto rychlostech, bude mít sice menší grip, ale o to přece jde... Dnes mají všichni nazuto stejně, takže jak pak chceme vidět předjíždění, když jim to všem stejné brzdí a akceleruje, že...
Dalším nesmyslem je zmrazení vývoje motorů. Postavil bych taková pravidla, která by prostě neumožmnila dosahovat extrémních výkonů (500 - 550 kobyl stačí) a nechal bych na stájích, jakou cestou půjdou, jestli max. výkonu nebo průběhu výkonové křivky. Každý by si zvolil provedení motoru na daný okruh a bylo by. Zmrazení prostě vede k tomu, že kdo stihnul postavit výkonný motor, je na tom prostě lépe. Red Bull sice ukazuje, že to není jen o motoru, ale Neweye nemá v týmu každý... Mimochodem, osobně se mi KERS zamlouval, ale jeho použití mělo být neomezené na kdykoli. Každopádně pomalejší formule je levnější jak na stavbu, tak na provoz.
Problém je jeden - není politická vůle něco radikálně změnit. Diváci z celého světa se zúčastnili jakési ankety, jak by si představovali F1, ale nic z toho se do předpisů v F1 nedostalo. Ale pořád hledají cesty - není to paradox?
Komentáře na Nově - momentálně nemáme nikde na žádné televizi typického automoto komentátora, který se věnuje výhradně motorsportu a má celkový přehled. Buďme rádi i za to kopyto, co je na Nově, protože když si vzpomenu na Nikodýma z Primy, je to jiné kafe. Od Novy nikdy nemůžeme čekat nic kloudného, protože Nova není televize na úrovni, je to stanice pro plebs, neochotný přemýšlet, kterému stačí žít podle starého římského "chléb a hry". Správně by měli komentovat dva, jeden koukat na trať a druhý pindat o tom ostatním, jeden toto dohromady nezvládne. -
MilanF1 16.03.10 10:45
« Vettel vs. Rosberg
Díky RoBertino za parádní článek. Nicméně budu trochu oponovat "souboji" Vettel x Rosberg.
V průběhu závodu jsem sledoval live timing a když se objevila porucha na Vettelově voze, zpomalil na čas okolo 2:04, Rosberg a MS jezdili 2:00. Posledních asi pět kol jel Vettel 2:00 - asi přepnul nastavení vozu do kvalifikačního režimu.
Chyba není tedy v Rosbergovi (jezdil pořád stejné časy). Nicméně jen z TV to poznat nejde.
Jen by mě zajímalo, kolik paliva měli vozy v cíli, protože Mercedesy v žádné kole nepokořili hranici dvou minut na kolo! Kvalifikace se jela pod 1:55, takže rozdíl pěti sekund. Z toho času vyplývá, že v autě měli snad 100 kg paliva ...
Co se týče Richtera, taky jsem byl z něho znepokojen, jsou v dějišti, je to ok. Zaujalo mě, jak poslouchal Vettelův motor, když jel okolo jejich komentátorského stanoviště (nejsem si jist, zda to byl schopen poznat).
Já jsem nikdy nekomentoval a jen tak to dělat nebudu, historická data mi blízká nejsou, tu dobu jsem nezažil, ale rád se poučím. Proto také na ty přenosy koukám, ale jen tak plácnout vstup Renaultu do F1 mi nepřijde profesionální, on by to měl vědět nejlépe.
Pozávodní studio bylo otřesný, jak tam někdo komentoval to pořadí, to nemělo hlavu ani patu, nevěděl, co má říkat. Ale hlavně, že si to kluci v Bahrajnu užili, taky bych se tam klidně jel podívat. :-)

Odpadly by velké nádrže a přezouvání a nejzajimavější části závodu, tedy start a dojezd by se znásobily.
Už se nesmírně těsím na motorky. Ty jsou zajimavější a dramatičtější než F1, kdyby ale asi jela jenom třída MotoGP, tak by to asi také nebylo pravé ořechové. A bohužel zrovna tato třída začíná "formulovatět". Pár lidí na startu na šíleně předražených motorkách a cca 3 lidí kteří vyhrávají s celkem dominancí jednoho jezdce. A často i poslední v cíli boduje. Musím konstatovat, že v nižších třídách jsou bitvy až jiskry létají a zvlášť jsem letos zvědav na "katalogovou" novou třídu Moto2. A to nemluvím o Superbike, to nejsou závody, to je válka.