PADDOCK LANE GP Bahrajnu - LÉČBA SE ZATÍM NEDAŘÍ

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse pod články na AUTO.CZ > Diskuse pod články FORMULE1

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.03.10  20:54

« Nuda?

Ještě před dvěma lety jsem na povětšinou nudné závody dštil oheň a síru a velebil ty krásné zlaté staré časy velkých soubojů. Jenže zhruba před půl rokem jsem si začal z internetu stahovat přenosy Velkých cen, osmdesátá léta, sedmdesátá léta, onu zlatou éru. A považte, většina závodů je stejně nudných jako ty dnešní! Desítky předjíždění? Kdeže. Navíc dříve bylo kolem trati mnohem méně kamer a člověk ze závodu neviděl vpodstatě vůbec nic. Moc jsem se těšil na GP Jižní Afriky 1978, ten slavný závod který málem vyhrál zelenáč Patrese v čerstvě zrozeném Arrowsu. Z toho závodu nevidíte nic, kamery ani nezaznamenaly Patreseho odstoupení a slavná závěrečná bitva Petersona s Depaillerem probíhá kdesi v dáli, protože celou scénu snímá kamera ze druhé poloviny okruhu! A turboéra v osmdesátých letech je to samé co dnes. Šetření palivem, aby se to dovalilo do cíle. Třeba taková Velká cena Německa 1986, to je nuda k ukousání. Vtip je v tom že lidská paměť je mrška podšitá a časem prostě ty hluché momenty vymaže a my si pamatujeme jen to zajímavé. A tak máme pocit že to kdysi bylo skvělé, protože jsme zkrátka 80 procent balastu už dávno zapomněli. Ale pár krásných závodů a soubojů nakonec nabídne každá sezóna. Díky bohu za to.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.03.10  20:15

« Re: Re: Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg

Však už i Alonso během testů říkal, že se auto chová neutrálně. Plná nádrž a čerstvé gumy +/- stejné jako prázdná nádrž a sjeté gumy. To chování monopostů se dalo celkem očekávat. A jak psal někdo výše, zkusil bych bodově zvýhodňovat předjíždění, aby se jezdcům případné riziko vyplácelo. Pokud to nepomůže a nic se nezlepší, horší to už stejně nebude.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.03.10  19:48

« Re: Návrh

Když se zamyslím nad návrhem, že by se startovní rošt otočil, tak si myslím, že by to nemuselo být tak špatný. Ale stejně - zlatá sezóna 2001
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.03.10  19:00

« Re: Re: Re: ...

Taky dřív ty auta stála na startu klidně podle schématu 4-3-4 blíž za sebou... to se nedá srovnávat. Jsem na tom každopádně i s motorama tak, že Tvé názory mě moc neoslovily.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.03.10  18:56

« Re: Re: Re: Re: ...

Předchozí historickou vložku mám na triku já, jen se neumím přihlásit :-)
  • « 00 !

foto

"anonym" [213.220.211.XXX] 16.03.10  18:54

« Re: Re: Re: ...

Přežili bysme i novou turbo éru, je to jen o rozumném (...) nastavení pravidel.

No, s těma křídlama bych to tak jednoduše neviděl. S určitou mírou nepřesnosti řekněme, že motor dozadu se dostal v sezoně 1958 a křídla se objevila 1968. Důvod pro křídla primárně bylo, podle mého názoru, zavedení třílitrové formule v r. 1966, protože dostat na trať sílu předchozího 1,5l motoru bylo výrazně jednodušší, než u 3l motoru. (Lotus měl plnohodnotný motor 3l teprve od r. 1967)

Vzhledem k současné "aféře" McLarenu doporučuju sezóny 1968 a 1969 z technického pohledu trochu prozkoumat.
  • « 00 Reagovat !

foto kosmonaut

kosmonaut 16.03.10  18:54

« Re: Re: Pár bodů a jeden přímý odkaz

- nedělal bych z toho kovbojku, auta by se nevznášela, jen by se hůře ovládala ve vyšších rychlostech, o to jde
    - směřuji k malému lehkému motoru s vysokým točivým momentem v nižších otáčkách, což se zákazem kontroly trakce přinese horší přenos výkonu, o to jde
    - o starém Brnu píšeš ty, najdi si jak vypadá zrenovovaný a supermoderní Paul Ricard, je bezpečný a přitom neztratil nic ze své charakteristiky
    - Tilkeho tratím chybí místa k předjíždění.
    - psal jsem výrazně zrychlit charakter tratí, více rovinek, více rychlých zatáček, aby byl vůbec prostor na využití vzduchového pytle. Jak ho chceš využít, když pořád jen točíš volantem v ideální stopě?
  • « 00 !

foto

neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.10  18:08

« Re: Pár bodů a jeden přímý odkaz

- křídla tam být musí (hlavně to přední), jinak by se auta v těch rychlostech vznášela, bez nich to prostě nejde
    - patnáctistovky s turbem už zde byly, odstoupilo se o nich, tak nevím, kam směřuješ...
    - jestli chceš spoustu mrtvých pilotů, tak se vrať na staré Brno atd., ale předtím se zeptej Laudy, jak mu bylo, když hořel v autě...
    - Tilke je normální stavitel tratí a staví tam, kde mu přidělí místo. Že to místo je placka a není velké, neovlivní. Jenom se tady přebírají kecy o nějaké sterilitě, co pouští do světa televizní komentátoři... Neznám nikoho jiného, kdo by postavil na stejném místě trať jinou, možná se bude trochu jinak kroputit, ale výsledek bude opět stejný - široká silnice a hromada únikových zón okolo - tečka...
    - pekelná rychlost ale nevylučuje možnost vláčku...
  • « 00 !

foto

neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.10  17:54

« Re: Příliš slabé motory

těch 620 kg je i s pilotem bez paliva... Litr benzínu váží 0,75 kg a spotřeba je někde na 75 - 80 l/100 km... Tak si spočítej celkovou hmotnost.
  • « 00 !

foto

neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.10  17:52

« Re: Re: ...

Kdyby těch 1500 kobyl snesly, tak je dávno mají, jenže jestli sis nevšiml, turba právě kvůli takovým výkonům zrušili, protože jízda s takovým výkonem je docela brutální zážitek a jak to Berger řekl: přežili jsme turboéru a buďme za to vděčni... Křídla měly vozy od doby, co se umístil motor dozadu, tehdy měly Cosworthy cca 460 koní...
  • « 00 !

foto

neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.10  17:50

« Re: Re: ...

V počátcích formulových závodů se postavení na startu snad losovalo nebo se přidělovalo podle data přihlášky k závodu. Jenže závody byly dlouhé a postavení na startu nemělo takovou roli, jako má dnes. Ne různé motory, ale různě naladěné, což je jen výměna vačky a úprava softu v ŘJ. Ano zpomalit, 10 s na kolo nikdo nepozná a věř tomu, že se bude víc závodit.
  • « 00 Reagovat !

foto will83

will83 16.03.10  17:39

Souhlas myslim, že už jen odebrání křídel by udělalo hodně, auta z roku 1967 byly krásný.......dneska by to vypadalo asi takhle: [odkaz]
  • « 00 !

foto

neregistrovaný: "RoBertiino" [88.146.65.XXX] 16.03.10  16:00

« Re: Změny předpisů X zatraktivnění závodů...

Tak tak, Jene, bohužel pravidla většinou vymýšlejí lidé, tedy aspoň to tak opravdu vypadá, kteří v autě typu F1 nikdy neseděli. Připomíná mi to takovou tu komunitu mravenců, kteří potřebují nějakou změnu, tak se skupina jejich šéfů rozhodne, že zbijou slona.
    Mám dojem, že F1 se pořád motá jen kolem dvou tří věcí - pit stop, motory, pneumatiky. Takže buď měnit palivo ano a pneu ne, nebo naopak, pak dovolíme na nějakou chvíli měnit oboje a pak zase oboje zakážeme. Dále těm vechslířům s pravidly asi nikdo neřekl, že když se budou přidávat nebo ubírat koně v motoru, tak to ještě neznamená do důsledků, že se vše zrychlí nebo zpomalí. Já teď jenom trnu, až nějaký borec, co musí dokázat, že své miliony dolarů na nějakém bezvýznamném postu bere oprávněně, se náhodou zakouká do Autosportu z roku 1984, uvidí McLaren na přepravních discích a nadšeně zařve - zavedeme zase tyhle kola a bude to jezdit pomalu.
    A ještě jeden názor - F1 je možná (i když asi stále méně) demonstrací techniky, margetingu a obchodu, ale nelze souhlasit s tvrzením, že nebyla de facto určena pro lidi. Ecclestone naopak moc dobře ví, že je to spojená nádoba, když lidi na F1 nebudou chodit, nebude ani reklama, tudíž ani peníze a celý ten cirkus totálně ztratí smysl. Proto se asi snaží to nějak změnit, ale na rozdíl od posledních 20 let minulého století, kdy udělal z F1 organizačně skvěle fungující mašinu, už teď nějak nemá ani na to, aby se chovala jako rezavá posunovací lokálka.
    Takže si řekněme věc třeba nadsazenou či příliš odvážnou, ale co zkusit ještě před změnami technickými změnit trošku myšlení?
  • « 00 Reagovat !

foto kosmonaut

kosmonaut 16.03.10  15:55

omlouvám se, nevím jak z Youtube dát URL. Zkopírujte na Youtube do vyhledávání prostě toto: Porsche 956 - Old Le Mans (On Board) *Good Sound*
  • 00 Reagovat !

foto kosmonaut

kosmonaut 16.03.10  15:51

« Pár bodů a jeden přímý odkaz

- aerodynamika vozu: přední a zadní křídlo pryč, povinnost rovné podlahy
    - zmenšit obsah motoru na 1,6 litru, přidat turbodmychadlo
    - vyházet všechny ty charakterem naprosto stejné tilkedromy, vrátit tratě typu Paul Ricard, kde po více jak kilometrové rovince Mistral následuje rychlá zatáčka na pravou ruku a až po ní teprve utahovací zatáčka taktéž na pravou; prodloužit hockenheimring na původní vzdálenost
    - výrazně zrychlit charakter tratí, vyházet většinu šikan, podívejte se například na staré Le mans ([odkaz] pekelná rychlost před Mulsanne. Jsou to závody, ne kličkování.
  • « 00 !

foto

neregistrovaný: "Dep" [212.96.172.XXX] 16.03.10  14:48

« Re: Změny předpisů X zatraktivnění závodů...

:yes: Prosím, jak se jmenuješ? Ptám se, že bych měl nového kandidáta na funkci prezidenta FIA
  • « 00 Reagovat !

foto chufu

chufu 16.03.10  14:46

« Re: Vettel vs. Rosberg

Co se týká historie, naprosto geniální zdroj informací je: [odkaz]
    A kdyby bylo potřeba, stačí napsat, pokud budu vědět, rád pomůžu. hlavně jsem sledoval sedmdesátá léta. Mozek byl mladý a lecos v něm snad ještě zůstalo ;-) .
  • 00 Reagovat !

foto Dyzl

Dyzl 16.03.10  14:25

« taky návrh

Již jsem jej zde kdysi psal. Jezdit po vzoru Superbike na dvě jízdy a o přestávce mezi ními jet kratší závod nižší soutěže která by byla mimo jiné přesně definovanou kvalifikaci pro F1. Do druhé jízdy dát postavení na startu dle výsledku první jízdy. Takže by první jízda byla nejen vlastní závod, ale i vlastně kvalifikace pro druhou jízdu. Vypadá to sice bláznivě, stejně se tak ale mohl před pár lety jevit systém dnešních kvalifikačních jízd který se relativně snad osvědčil.
    Odpadly by velké nádrže a přezouvání a nejzajimavější části závodu, tedy start a dojezd by se znásobily.
    Už se nesmírně těsím na motorky. Ty jsou zajimavější a dramatičtější než F1, kdyby ale asi jela jenom třída MotoGP, tak by to asi také nebylo pravé ořechové. A bohužel zrovna tato třída začíná "formulovatět". Pár lidí na startu na šíleně předražených motorkách a cca 3 lidí kteří vyhrávají s celkem dominancí jednoho jezdce. A často i poslední v cíli boduje. Musím konstatovat, že v nižších třídách jsou bitvy až jiskry létají a zvlášť jsem letos zvědav na "katalogovou" novou třídu Moto2. A to nemluvím o Superbike, to nejsou závody, to je válka.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.03.10  14:17

« Změny předpisů X zatraktivnění závodů...

Mám z toho všeho pocit jako liberální ekonom (což jinak nejsem) ze snah politiků ovlivňovat ekonomiku země. Čim více zásahů, tim hůř...

A v F1 to bohužel docela platí. Mám pocit, jako by změny pravidel nebyly domyšlené. Opravdu nikoho nenapadlo, že jinak chvályhodným (IMHO - pro zpřehlednění závodů nutnost) zákazem tankování ubude na trati vzrušení, které mohou kompenzovat jen piloti, kteří ve svých vozech budou umět předjíždět... To si opravdu někdo myslel, že tomu pomůže jen revoluční (PROČ???) změna bodování. Mam tomu rozumět tak, že se předpokládá, že zaplatí-li mi někdo miliardu korun za to, že předjedu na bruslích Sáblíkovou, že toho budu schopen...?

Zaplať pán bůh, že už se nepoužívají ony šílené drážkované pneumatiky, ale zase tu máme dvoupatrový difuzor... Takže ani úzké zadní křídlo ničemu nepomůže. Trochu se podivuju i zmenšení předních kol. Copak k lepšímu předjíždění nepotřebujeme velkou míru mechanické přilnavosti a o poznání horší aerodynamické?? Proč se tohle neřeší daleko víc? Proč se mrazí motory, jejichž úpravy se pak povolují nebo nepovolují podle míry "vylepšení spolehlivosti"... Proč sakra většinu okruhů vytvořil jeden a ten samej člověk, respektive jeho firma... Proč sakra většina z nich krásně vypadá, ale předjíždění obvykle, řekněme, neulehčuje.

Jako obdivovateli Chapmanových lotusů (a přiznávám, že nostalgie mě zmáhá i teď, ač Lotus není Lotus...) mi imponuje technické řešení McLarenu a "pohyblivého aerodynamického prvku" mezi pedálem a volantem. Na druhou stranu si ale myslím, že jezdec F1 by neměl být na vedlejšák hráčem Nintenda Wii... Přesto vše podle komisařů košér...

K tomu se pravidla hodně mění každý rok a málokdo to stíhá sledovat - kolik kamarádů mi jen za poslední roky říkali, že už ničemu nerozumí a v neustále měněných pravidlech se nevyznají...

Takže, co bych vlastně JÁ chtěl a považoval za rozumné? Osekat aerodynamiku, jak je jen možné. Dodat na významu mechanické přilnavosti, klidně za cenu pneumatik jako v 70. letech. A třeba problém motorů vyřešit daným maximálním množstvím paliva na km. lepší "economy run", než současná komedie. A pro vývoj by to určitě mělo smysl!

Abych jen nehanil, zapojení bývalých pilotů F1 jako komisařů, to je jedna z cest dobrat se více předjížděcích manévrů. Samo o sobě to mnoho neřeší, ale aspoň nevychovává z dravých mladíků kroužiče...

Trochu si tu vylejvám frustraci a nevim, jestli má moje řeč větší smysl, než u kolegy, kterého jsem za jeho názory lehce znectil, ale potřeboval jsem to napsat...

• 00 Reagovat !

foto Pete75

Pete75 16.03.10  14:15

« A jen tak mimochodem....

V F1 fandím Kimimu.

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…