NAFTA vs BENZIN
"-- skrytý --" 24.02.10 13:07
« Re: Je to vše pouze podfuk?
nevím kde jsou ti uživatelé, nicméně s naftou souhlasím a s benzínem nikoliv: osobní zkušenost s 2,0 dohc je normální spotřeba kolem 8-8,5 litru bez nějakého výrazného důrazu ne hospodárnost, V6 v mondeu se dá kočírovat do 10ti v benzínu a s přímým vstřikem LPG to do 11l vleze taky. popisuju, co jsem měl sám v držení. -
superkutil 24.02.10 10:02
« Re: Je to vše pouze podfuk?
Barrichello: Ano, je to skutečně o stylu jízdy. Ale fyzikální zákony neočůráš. Ve státech jsme jezdili s velkým MPV pro 9lidí s motorem 4900ccm, AWD a automatem a nijak jsme ho nešetřili. Sice moc nejelo, ale spotřeba byla 10-12litrů. Bylo to ale proto, že byl motor hodně přiškrcený. Ony ty velkoobjemy mají ty emise velmi dobré, protože většinou nejedou na doraz.
Jinak když napíšeš, že jsi měl z Hradce do Poděbrad spotřebu 7,3 tak je to nic neříkající, pokud neuvedeš, kolik jsi jel. Já můžu taky jet se 160 koňovým dieselem pod 5 litrů, ale je to proto, že pojedu kolem 100km/h. Jinak jsem kdysi byl v Chorvatsku s kamarádem který měl 3litrový Fiat v dieselu a jel celou cestu za 5,3 litru.
Prostě a jednoduše, jediný způsob jak snížit spotřebu je zvýšit účinnost motoru a snížit třecí ztráty. Částečně se to daří pomocí turba a menšího objemu. Ale zase je to o metodice. To co uvádí výrobci aut, jsou většinou minimální možné spotřeby a to ještě v laboratorních podmínkách.
Třeba Ford uvádí průměrnou spotřebu u 2.0TDCI 5,9litru, ale ze zkušenosti 96uživatelů je spotřeba 7,3litru. U Mondea 2.0 benzín uvádí Ford 7,9litru ale skutečná spotřeba podle 91 uživatelů je 9,15litrů. Ale třeba u 2.2TDCI 114kW uvádí Ford spotřebu 6,5 litru a podle 74 uživatelů je 6,72litru což kupodivu sedí.
A třeba VW Golf 1.4TSI 118kW je podle výrobce 6,3litru ale podle zkušenosti 140 uživatelů je 7,87litru. ;-\
A ještě k tomu Mondeu 2,5 V6 tak ta je podle 64 uživatelů 10,32litru. ;-) -
Barrichello 24.02.10 09:15
Emise :o))
BTW kecy o rozežranosti velkých objemů sou nemysl, závisí to na stylu jízdy...
S V8 5,7 jde jezdit za 12....
Ale samozřejmě ne stylem brzda plyn, ovšem tímhle stylem nejezdí to TDI taky za 5-7 ale tak za 7-11 :-) :-) :-)
Jinak když sem vyresetoval PC, tak na cestě z Hradce do poděrad sem měl prům. spotřebu 7,3 - na 200 konový V6 naprosto šílená cifra...Sám sem tomu skoro nevěřil, ale bylo to tak.
Slavek-TDM 24.02.10 08:26
« Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Tak vsichni vime, ze tabulkova spotreba zavisi na metodice, ktera je v soucasne dobe nastavena tak, aby vyhovovala malym objemum. Navic takova pekna atmosfericka osmnactka s vykonem 150 koni dokaze jet velmi dobre. Co se tyce mnohavalcu - muj bratr ma MB 124, trilitr sestivalec s atmosferickym dieselem a automatem. Spotrebu po meste ma neco pres 9 litru. Dnesni moderni auto tyhle velikosti (tedy vetsi nez Mondeo Kombi) jezdi za to samy. Dvacet let stara pixla... Tak kde se stala chyba? -
Slavek-TDM 23.02.10 22:09
« Re: Re: Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Proc opevovane turbobenziny? Mne staci normalni jednoduchy benziny >:-[] Jinak novy motory jsou technicky skoro stejny pro benzin i naftu. CR, vstriky, turbo, kompresni pomery... Za chvili to bude ten samej motor pro obe paliva. Nebo pro vsechny paliva >:D -
WinDiesel 23.02.10 20:44
« Re: Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Až budou mít opěvované turbobenzíny najeto to co turbodiesely, budou z nich mrtvoly a navíc budou mít úplně stejné problémy se vstřiky, čerpadly (max. životnost 100 tkm), turby, dvouhmoťáky, EGR, a rozdíl se smaže.
Taková je pravda. Howgh. -
Slavek-TDM 23.02.10 20:32
« Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Tak Foresterem jsem se svezl, ale dlouhodobou zkusenost nemam. Bratranek ho ma - starsiho rok 2001 a ted mu zacal hlasit chybu - zrejme katalizator (ma najeto asi 180 tisic). Jinak ze zavad na 5ti nasich Subaru (4x Impreza, 1x OB) si vzpominam na spojku - dvouhmotak, nahnile lemy zadnich blatniku (po 12ti letech), krive kotouce - stazeno na soustruhu, dvakrat novy kotouce, jedny gumy kosti stabilizatoru (korunova polozka) a jeden volnobeznej ventil (zatim stacilo vycistit). Jo a jedny kabely sezrany od kuny. Jinak jen pravidelna udrzba, ktera je ovsem pomerne draha a probiha kazdych 15 tisic nebo 12,5 tisic u starsich kusu. Jo a jeste 2 konce vejfuku a jeden predni dil a dve baterky, vzpomnel jsem si. Auta maji najeto dohromady asi 700 tisic kilometru, z toho 500 jsme najezdili spolecne od novoty. Dve z nich byly ojetiny. -
superkutil 23.02.10 17:40
« Re: Je to vše pouze podfuk?
ladacargo: Je to možné, jezdil jsem jen s 2.0 a 2.5 Mondeem a nebo BMW 318 a nebo s Lagunou 2.0 a Renault 25 což byl myslím 3litrový 6ti válec. Ty 2.0 benzíny se s 2.2TDCI nedají srovnávat, 2.5 Mondeo zase jezdilo za 12litrů což je skoro dvojnásobek toho co bere TDCI.
Chtělo by to srovnání jednoho modelu s naftovým a benzínovým motorem. Třeba Mondeo 2.0 benzín a 2.0TDCI. TDCI nové o 30tis dražší, spotřeba rozdíl 2 litry, zrychlení u TDCI o malino lepší (pružné bude výrazně lepší), maximálka stejná. To už je jako srovnání použitelné. Teď jde ještě vzít náklady na servis a prodejní cenu. A spočítat to třeba pro prodej ve 200tis.km. -
"-- skrytý --" 23.02.10 17:27
« Re: Je to vše pouze podfuk?
dovolím si nesouhlasit s několika argumenty pro naftu:
pohodlí u nafty - není to pohodlí, spíš nebylo kutile s čím relevantním srovnávat ?
spotřeba u velkých benzínů - relativní veličina.procentuální poruchovost je přece jen menší než u nafty která je dopována maxi tlaky a právě menší poruchovost vyvažuje jakože úspornost při tankování. navíc takový povedený V6 v benzínu se třeba 2,5TDi až tak nevzdaluje jak by se mohlo v teoretické rovině zdát.
určitě to tu bylo už x-krát, ekonomika provozu není jen o momentální spotřebě. Pokud chci vyčíslovat kolik mě stojí ujetý kilometr a tím pádem srovnávat jestli jsem dost bohatý abych mohl kupovat drahé auto, musím brát v potaz kolik za auto zaplatím při nákupu, co stojí šaškárny spojené se servisem a údržbou, jen jako jedna z mnoha je položka za palivo a v závěru zůstatková cena.Pak je posouzení férové a neřekl bych, že nějaký povedený 6ti hrnek nebo třeba 2,0 od subaru nebo forda si stojí až tak dramaticky špatně.je to samozřejmě věc názoru, ale pokud mám omezený rozpočet a nechci řešit stabilně precizní údržbu, není lepší řešení než takový odolný benzínový 2,0 - 2,5litr, pokud možno s řetězem v rozvodech >:-[] ( ale ted nemluvím o třeba twinsparku o AR, to se nepočítá .... ) -
superkutil 23.02.10 15:17
« Re: Je to vše pouze podfuk?
Jo to znám z USA, jenže u těch velkých objemů je to zase o těch nákladech. Ale je pravda, že kdybych nenajel moc km a měl přebytek peněz na pojištění, tak bych taky šel do velkoobjemového 6ti válce a co bych ušetřil na kupní ceně, to vrazil do benzínu. :-)
Jenže já nemám auto pro zábavu, ale na práci a tak jsou náklady důležité. Najedu dost km a průběh TD mi plně vyhovuje. Dám tam 6ku, nastavím tempomat a auto si to uhání za 5litrů v tichu a pohodě. -
Slavek-TDM 23.02.10 15:17
« Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Tak pomer TD a benzinu je jasne danej tim, ze naklady na kilometr jsou u TD mensi = spotreba a o tom zde jiz dobrou ctvrt hodinu hovorime, mlho. >:D Naftaky najezdi vic kilometru, proto je potkavas casteji nez benziny, kterych je vic. A u benzinu a nafty co se tyce hluku - mam takovej dojem, ze porovnavas ruzne stary auta.
No nic, ja jsem nenasel dost argumentu, abych si koupil o tretinu drazsi ojetinu v nafte. Necham si svy uzrany benziny. -
sybokcz 23.02.10 15:10
« Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Protoze ja mam tu zkusenost, ze na dalnici je perfektni (z tech auto co jsem mel nebo ridil) V6, povaluje se v nizskych otackach, nebrbla, je na povel pripraven vyrazit, krasa. Mondeo je perfektni, mam ho rad, jezdi se mi s nim skvele, ale pokud bych si mel vybrat znovu (a neohlizel se ne naklady), tak jdu do V6. -
superkutil 23.02.10 15:06
« Re: Je to vše pouze podfuk?
Současné auto je můj první TD, předtím jsem měl 6x benzín a jeden atmosférický diesel v Passatu 4x4. A současný TD je moje nejtišší auto. Ale pokud by byl turbo benzín, tak bych možná zvažoval co zvolit. Ale stačí se podívat na naše silnice a na poměr TD a benzínů a je to jasné. Ale jinak mám ještě malé auto v benzínu a taky pohoda. Jen kdyby tolik neřvalo. >:D -
Slavek-TDM 23.02.10 14:30
« Re: Re: Je to vše pouze podfuk?
Nejen dalnici ziv je clovek. To ze benzin nejede a rve, to je jen tvuj nazor. Podle mne diesel s turbem daleko vic huci a navic ma nevhodnej prubeh momentu (nic-vsechno-nic). Co se tyce hluku, zkus se postavit na magistralu v Praze ke kolone aut, ktery uslysis vic. Kdyz tam bude najednou 5 naftaku, bude hluk daleko vetsi, o vibracich nemluve. V aute je to otazka odhlucneni, ale pri vyssich rychlostech uz vsechno prehlusi aerodynamickej hluk a valivej hluk pneumatik. No nic, ty jsi zarytej fanda nafty, ja benzinu. Kazdej si za penize koupime to co chceme. Ale ver mi, ze kdyz bude mit auto stejnou spotrebu a provozni naklady v nafte a benzinu (a ta situace nastane brzo), ze vetsina lidi sahne po benzinu (ale pravda, budou to turba). -
superkutil 23.02.10 14:12
« Re: Je to vše pouze podfuk?
sybokcz: TD neřve, táhne v nízkých otáčkách, na dálnici je v autě příjemné ticho a otáčky kolem 2300ot. Plyn reaguje lépe jak u benzínu. V kopci auto neztrácí rychlost, nezadejchává se. Jezdím mimo 2.2TDCI i s 2.0 benzínem a ten benzín nejede a řve. A nebo ho musím točit někam k 5000ot. >:D
Cestování na dlouhé trasy je velmi příjemné, když chci předjet, tak lehce přidám, žádné přeřazování.
Ale je to částečně o turbu, být benzín v turbu, tak to bude taky jiné.
Mám v současnosti Mondeo 2.2TDCI a je tišší jak předchozí Mondeo 1.8 v benzínu a to bylo zpřevodované do pomala a tak točilo ve 130km/h jen 3250ot. Konkurence točí většinou kolem 4000ot.
Benzín je dobrý tak do malých aut nebo sportovních. I do velkých se dá dát benzín, třeba v 6ti válci, ale tam je zase otázkou spotřeba. ;-)