Rodinné kombi stredná trieda

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit

• « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.02.10  10:50

« Re: Kup Outlander-a

Mondeo má špičkový podvozek a dobrý poměr cena - užitná hodnota, ale nesmí se kupovat nové, ale 3 roky staré, kdy už je jeho cena třetinová a přitom ještě další 3 roky nepotřebuje moc údržbu. Mondeo starší 6ti let už potřebuje větší investice do výměny opotřebovaných dílů.

A porovnávat Ford a Subaru je poněkud mimo mísu, Ford je "těžký spotřebák" a tomu odpovídají i ceny, Subaru je špička v technologiích, původně letecká továrna, která používá některé technologie z letectví ve výrobě aut. Používají třeba svary po celé délce svaru ne bodové svařování a díky tomu je karosérie tuhá a přitom lehká. Také jako jediná automobilka dbá na ergonomii vnitřního prostoru a pohodlí posádky.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.02.10  22:51

« Kup Outlander-a

A máš to... :-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.02.10  22:52

« A vítazom sa stáva !

Takže po dlhšej odmlke mam velkého favorita a momentálne vítaza. Nakoniec do finále postúpilo zaujímavá dvojka "dobrodružné allroad kombi" a to Subaru Outback a pravdepodobne podvozkovo a čo sa týka jazdných vlastností najlepšia predokolka v strednej triede Ford Mondeo toto je samozrejme moj skromný názor získaný dvoma jazdami a kopou recenzií :-) Po pravde chcel som Outbacka ale po kalkulácii nákupnej ceny a zrátaní nákladov na 5 rokov servisu je Mondeo dokonca pri lepšej výbave pri dnešných akciach tak o cca 150-200kCZK lacnejšie a nad tým sa nedá mávnut rukou. Takže vítazom sa stáva Ford Mondeo Kombi. Chvílu si ešte počkám a pravdepodobne ho kúpim s 2 litrovým 140k TDCI s manualom. Výbavu poladit bude snad zábava. V užšej 4ke bolo ešte Legacy to som zrušil koli tomu, že o 25kCZK drahší Outback sa mi zdal dobrodružnejší a S-Max u ktorého mi chýbala hlavne nemožnost rezervy a vyššia cena oproti Mondeu a samozrejme jazdne vlastnosti na rozhraní Kombi a MPV.

Inak čítal som test v Svete Motoru č.51/2009 kde boli dvojlitrové kombiky v nafte Mondeo, Superb, Avensis pričom Mondeo a Superb skončili na 1. mieste zhodným počtom bodov. Píšem to preto, že ma pobavilo, že Mondeo to viac menej "projelo" na tom, že má lacné detaily v interiery čo je asi pravda, že má zložité ovládanie palubného počítača čo je tiež asi pravda a že nemá vyriabilný kufor. Vtip je v tom, že Mondeu namerali rozmery kufru šírka/hlbka/výška 115/87/46 a teda ak má Mondeo skutočne 87 hlbku tak si dám na obed svoje body s podrážkou ved takú hlbku má snád i krátka Fabia. Hlbka je 115cm a podla iných testov napr. v Auto Motor a Sport má Mondeo najlepšiu variabilitu a praktičnost čo bolo dokázané testom prepraviek. Ale o ten batúžek mi ani nejde ide skor o mystifikáciu čitatelov.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 25.01.10  11:09

« Re: Kdo z koho ?

Osobně bych jako rodinné auto doporučoval Renault Grand Scenic. Kamarád ho má ve 2.0 benzín a tak s ním občas jezdím a není mu co vytknout. Je to pohodlné, prostorné auto s velkým kufrem. Sedí se mi v něm líp jak v Mondeu (nebolí mě záda). Do kufru se perfektně leze a výhled je taky pohodový.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.10  22:31

« Re: Re: Kdo z koho ?

To, co mám v S-Maxu i to, co jsem měl ve Volvu fungovalo tak, že se řídící jednotka rozhodla, zda je moc velká zima a v tom případě zapla při běžícím motoru naftový příhřev. V S-Maxu se dá nastavit, zda to má řídící jednotka opravdu zapínat při zimě, nebo ne. V obou se pak dá ten příhřev zapnout samostatně před spuštěním motoru nebo po zastavení jako nezávislé topení. Ve Volvu naopak to šlo vynutit i při běžícím motoru nebo při vyšší teplotě. V S-Maxu, když nastartuju, tak už na to nemám vliv, kromě toho, že můžu zabránit zapnutí.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.01.10  17:13

« Re: Re: Re: Re: Kdo z koho ?

ano, je to tak, predehreje motor pred jizdou a vytopi kabinu. pokud mate garaz nebo nejezdite v zime na hory, neni to tak velka vyhra, pokud ale parkujete venku a vcas to zapnete, sednete si do vyhrateho auta i v mrazech, neskrabete led a snih a hned muzete jet (skoro) naplno.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.01.10  22:37

« Legacy Kombi 2.0D

Je mozne vzhliadnut momentalne jediny CZ "video test" na www.autotelevize.cz ...
  • « 00 Reagovat !

foto JOB

JOB 12.01.10  19:34

Dlouhý doběh je normální je potřeba topení ochladit proto fouká ještě po vypnutí zapalování.Já mám třeba na autě pomocné vodní čerpadlo které nahrazuje vodní pumpu při vypnutí motoru .Dokonce se dělají moduly které zařídí že po vypnutí zapalování ještě nějaký čas běží motor na volnoběh,vhodné hlavně pro turbomotory. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.01.10  13:03

můžu soudit přídavné topení z Fordu Connect, šlo o příplatkovou výbavu ( a ne zrovna levnou ), mám verzi se 3 řadama sedaček a bufík nebyl v rozpočtu..... . Přídavné topení se ovládá v tomto konkrétním případě poměrně krkolomě - na ovládacím panelu je barevně označeno vzájemné postavení čudlíků ( teplota vzduchu + směr vzduchu a rychlost větráku ), pak to teprve přídavně topí. ale musím říct že funguje k plné spokojenosti, jen trochu zamrzí poměrně dlouhý doběh po vypnutí motoru ( v řádu minut ) .
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 12.01.10  08:10

Blue77: Topení funguje jen při nastartovaném motoru (musí běžet vodní čerpadlo) a myslím, že ho ničím neovládáš. Ale může to být třeba tak, že má čidlo venkovní teploty a teploty chladící kapaliny. To fakt nevím. Dává se skoro do všech nových dieselů. Mají totiž tak vysokou účinnost, že se chladící kapalina skoro neohřívá a pokud používáš v zimě topení v autě, tak na ohřátí ztrátové teplo motoru nestačí. Byl jsem před vánoci v Alpách, jeli jsme v noci a bylo -18°C a při sjezdu z hor teplota chladící kapaliny klesla natolik, že v autě začala být zima a topení začalo do auta foukat studený vzduch. To že tento přídavný ohřev v mém autě chybí považuji za velký handicap. Bohužel nešlo v ČR ani přiobjednat a dokoupit se mi ho nedaří (cena cca 8tis). A klasický bufík za 40tis. se mi kupovat nechce.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.01.10  23:16

Dakujem za vysvetlenie este mi ale vrta hlavou či pridavny ohrev zapínam vypínam sám čudlíkom alebo o tom rozhoduje nejaké teplotné čídlo a zapína sa automaticky pretože napr. v lete ohrev asi potrebovat nebudem ? Predpokladám, že ohrev ak je potrebný je možný len po naštartovaní motoru.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.01.10  21:29

Blue77: Jedná se o přídavný ohřev chladící kapaliny, u Mondea je to bedýnka v motorovém prostoru, do které přivádíš naftu, 2 hadice s chladící kapalinou, přívod napájení a sání a výfuk. Když je chladící kapalina studená, tak přídavný ohřev naftovým hořákem ohřívá chladící kapalinu proudící z motoru do topení. Když kapalina dosáhne určité teploty, topení se vypne. Jde o to, že ti mnohem dříve topí topení a i motor se rychleji ohřeje. Viděl jsem přídavné topení u Mondea pro Dánsko a je to fakt jednoduché. Nekteré TDCI měly přídavný elektrický ohřev, v podstatě to byla trubka na hadici vedoucí od motoru do topení v autě a v té bylo něco na způsob žhavících svíček. Problém je v tom, že elektrickým ohřevem nikdy nedosáhneš potřebného výkonu pro ohřev chladící kapaliny.
  • « 00 Reagovat !

foto jurkoboss

jurkoboss 11.01.10  19:59

Nazdar, no asi aj preto, lebo Octavia nie je stredná trieda.
    Veľa ľudí ju sem zaraďuje a pritom tam nemá čo robiť.

Porovnávať Octáviu k Passatu, Mondeu, BMW 3, Audi A4, asi moc nie je vhodné.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.01.10  18:45

Ja octavku nepokladam za bezpecne auto - karoseria sa kruti, na priečnych nerovnostiach odskakuje a v ncap mala špatny vysledok. Nie som odbornik ale s octavkou som nico najazdil a myslim ze mondeo, passat, legacy su minimalne o tridu vyssie vo vsetkom...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.01.10  18:36

« Re: Re: Re: Kdo z koho ?

Mam taky hlupy dotaz k comu je dobry a jak funguje pridavny ohrev ktory spominate myslim palivovy ? pretoze elektricky je v zaklade ten predpokladam je o zhaveni pred startovaním alebo kecam ?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.01.10  18:32

« Re: Re: Re: Re: Re: Kdo z koho ?

Facelift mondea mozno bude predstaveny v breznu ale kupit si ho bude mozne az na konci 2010 :-(
    To S-Max a Galaxy budú k dispozicii mozno v breznu skor v dubnu otazkou za ake ceny ...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.01.10  13:22

« Re: Re: Re: Kdo z koho ?

... šestiválec má ale ještě lepší ;-)
    Samozřejmě bych ten Taurus bral ... BMW a Audi tu má kdejaký idiot, ale Taurus v Evropě ... asi by to chtělo jen trochu poladit podvozek ...

Amerického Forda jsem ještě neřídil, tak nemohu posuzovat.
    Ale třeba v GM je v podvozcích a převodovkách obrovský rozdíl třeba mezi Chevroletem a Pontiacem.
  • « 00 Reagovat !

foto sir

sir 07.01.10  11:16

4x4 jsem nepsal ted k faceliftu..jen ze je to skoda ze neni. 4x4 bude v nove generaci...mozna by mohl prevzit podvozek z Taurusu, pohon zadnich plus pripojitelny predek k tomu 3,6 ecoboost 350 konicku >:D ajajaj. Jinak jak rikas Volvu uz dodavaji ecoboosty a porad jeste cast dieslu...ze by 2,5T uplne zrusili? asi jo :-( krasny zvuk...moc moc
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.01.10  09:33

To: sir a superkutil

Já to topení dával do skoro nového auta. Mám 1,8 TDCi s litinovým blokem který se ohřívá snad 15 kilometrů. Po první zimě jsem to vyhodnotil jako nutnost. Navíc ho chci provozovat ještě alespoň 5 let, takže to je jiná situace.

To, že by bylo Modeo 4x4 a že by si nechali motor 2,5 moc nevěřím, budou se chtít odříznout od závislosti na Volvu (v opačném směru naopak dodávat Volvu co nejvíce). Navíc vzhledem k trhu, na který míří, je asi prodej této vrcholové motorizace marginální. Škoda, ještě radši bych v Mondeu a S-Maxu viděl šestiválec 2,7 D, který používá PSA, nebo starý dobrý benzinový třílitr.
    No - třeba to s těmi motory budou v Evropě prodávat jako Lincoln, když se zbavují Volva. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 06.01.10  17:38

Mám Mondeo 2006 a do něj se mi přídavný ohřev sehnat nedaří. A dát 45000 za topení se mi opravdu nechce, když cena auta je tak 250000Kč.

Pokud jde o S-MAX, tak mě celkově připadá větší jak Mondeo, ale v S-MAXu si vpředu i vzadu připadám stísněný do šířky a taky řidič sedí hodně na svislo, volant jak v dodávce. A díky středovému panelu a širokému boku je tam místa méně. Ale porovnávám Mondeo 2006 a S-MAX, takže jsou to generačně rozdílná auta.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…