Rodinné kombi stredná trieda
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
Petrko 12.02.10 12:01
« Re: Re: Re: Kup Outlander-a
Připomínáš mi známeho co si koupil před pěti lety diesla a ten vždy když mě potkal tak se mě ptal jestki mně ty benzíňáky ještě nesežrali, když měl auto necelé čtyři roky tak jsem ho potkal vypadal ustaraně. Ptám se ho co je? A on že auto netáhne a hulí mu z výfuku a já nevím co ještě mi to tenkrát povídal. Nu potkal jsem ho za měsíc už vypadal lépe ale pořád nějak zdrchaně tak říkam co auto dobrý? A on že jo vše je opraveno auto zase o.k. ale taky dodal víš to co jsem za ty čtyři roky v naftě ušetřil jsem dal teď za opravu - najednou radši jsem se neptal kolik ale musela to být darda. Takže tak to je a bez namáčení. Jinak nebudu psat co má za auto a jaký motor neni to důležité a někteří tady by to nemuseli rozdýchat, nechci vyvolavat flame. -
Petrko 12.02.10 11:37
« Re: Re: Kup Outlander-a
Zdar chlape dle tvého profilu koukám že si forďák ale nechápu které vyšší investice po šesti letech máš na mysli. Měl jsem pár fordu tedy ne moc jen třináct a moje zkušenost je ta že u auta ve stáří 6+ už samozřejmě nekupuju díly u fordu ale v tzv. replice (spousta z nich je shodná s originalem co se dáva do výroby) a díky tomu že fordy se vyráběji v milionových seriich tak ty ceny dílu jsou levnějši jak na škodu. Btw. měl jsem vždy benzíny jelikož nejsem fanda td td td zvuku a s motory jsem neměl nikdy problém. -
jurkoboss 12.02.10 10:32
« Re: Kup Outlander-a
Nazdar, skúsim Ti odpovedať ako užívateľ Mondea, v Outbacku som ani len nesedel, preto ja zrovnávať nemôžem.
Dotaz 1: Predĺženie záruky závisí aj od počtu najazdených kilometrov. Ak za rok najazdíš 20 000 km, tak predĺženie na 5 rokov a 100 000 km sa vyplatí aj za cenu 20 000,--CZK. Mne osobne sa to nevypláca, mám väčší nájazd, limit kilometrov mám za 3 roky, preto predĺženie o 1 rok za tú cenu sa neoplatí.
Keď máš ten nájazd, čo si písal, tak do toho choď.
Dotaz 2: Kedy je výhodné kúpiť auto? Mesiac alebo niečo také sa nedá určiť všeobecne. Treba sledovať jednotlivé akcie predajcov, chodiť ich otravovať, aké môžu ponúknuť zľavy a pod. Uvažoval si aj o kúpe auta v zahraničí? Ja som auto kúpil v Nemecku, vyšlo ma to podstatne menej ako na Slovensku.
Dotaz 3: Výbava. Môžem Ti odporúčiť len na Ford Mondeo, u Subaru nemám šajnu aké sú vybavy. Minimálne ber výbavu Titanium, ešte lepšie je Titanium X, na SK sú ešte nejaké Bussines X. Tam už v podstate nič nemusíš dokupovať, má to všetko potrebné. Ale ak chceš môžeš si dokúpiť napr. vstavanú navigáciu, ...
Ja som premýšľal aj nad aktívnym podvozkom, nakoniec ho nemám, a vlastne ho ani nepotrebujem. Ako Ti odporúčali ostatní na fóre, priplať si za nezávislé vykurovanie auta, hlavne ak by si bral TDCI. Ostatné položky v cenníku si musíš rozhodnúť len Ty, či to chceš alebo nie. Inak fakt dobrá vec je Bluetooth prepojenie s telefónom. Nie som žiadny manažér, ktorý potrebuje neustále telefonovať za volantom, ale je to veľmi dobrá vec, hlavne v bezpečnosti jazdy.
Dotaz 4: Iné neprémiové rodinné kombi. Ja by som uvažoval možno ešte o Mazde 6. V podstate sestra Mondea, o niečo menšia, že vraj ešte viac zábavy za volantom. Potom ešte Honda Accord, má ale menší kufor. Ceny sú porovnateľné s Mondeom.
Ročne najazdím niečo cez 40 000 km, preto som volil 2.0 TDCI, pri nájazde do 20 000 km by som možno uvažoval o 2.5 V5 benzíne.
Ceny servisov:
Po 15 000 km: garančka okolo 280,-€ + regenerácia DPF na záruku
Po 40 000 km: garančka okolo 280,-€
Po 60 000 km: garančka okolo 310,-€, výmena všetkých filtrov
Inak žiadne problémy. Akurát na aute boli opravované preliačiny po krupobití, teraz oprava preliačeného boku na zadnom blatníku, ale všetko to bolo hradené cez poisťovňu. Zase to ale neboli chyby automobilu.
Také moje krátke zhrnutie. Ber to len ako opis poznatkov od majiteľa Mondea, nebudem tvrdiť, že Mondeo je najlepšia voľba. Poznám aj autá, ktoré sú lepšie. Mne Mondeo nadmieru postačuje, taktiež si ho chcem ponechať čo najdlhšie, preto sa nezaoberám zostatkovou cenou. -
"-- skrytý --" 11.02.10 22:52
Auto chcem nové tiež bude bez DPH a to je dovod presadnutia z nižšej strednej do strednej, možna je to blbost kupovat nové a budú nasledovat len ojetiny ale ja túto príležitost chcem vyžit a mat nové autíčko :-)
Možno nemám uplne jasno v tom čo kúpit ale zatial to vypadá na Mondeo, nad Subaru len laborujem o tom sú diskusie aby som sa poradil.
Tak nejak sa mi zdá, že pokial to nie je po známosti ale v značkových servisoch sú tie ceny za servis hodne podobné aspon ako píšeš v rámci tých rozptylov... Jediné čo je fakt, že havarijné pre auto za 800tis bude o dost drahšie ako auta za 600tis.
Známost by bola v škodovackom servise ceny tiež fajn ale ja si proste v škodovkách nevyberiem :-(
Ešte ma napadá taká úplne základná otázka má zmysel kupovat diesel pri ročnom nájazde 15-20tis ? Dá sa povedat, že servis benzínu je lacnejší než nafty ? Uvažoval som aj nad benzínmi ale ich nevyspitatelná spotreba pri ostrejšej jazde ma trochu desí ... Trochu preskakujem ale ked tak majte prosím trpezlivost chcem prebrat rozne varianty :-) -
"-- skrytý --" 11.02.10 14:32
no já nevím, ale tady u nás se za malé prohlídky po 20tkm platí kolem 4500,00 a za velké prohlídky po 40tkm 7500, neberu ted v potaz prohlídky s rozvodama..... . šel bych do tzv. Jahresauta , do soukromého vlastnictví nemá pražádný smysl kupovat novotu, plný souhlas s kutilem. -
superkutil 11.02.10 13:40
Staré Mondeo v benzínu 1999-2006 jsem za prohlídky po 15000km platil 9-14tis. u Mondea v dieselu platím cca 9-12tis.Kč po 20000km. Kolega má Outback a platí 12tis.Kč po 15000km. Druhý kolega má také Outback ale nechává si dělat servis u kamaráda a je to srovnatelné s Mondeem, respektive méně, protože u Subaru díly tak rychle neodchází.
A co se týče porovnání ceny nového a 0,5roku starého vozu, tak třeba u Mondea je pokles 20-30%. Kolega takto koupil S-MAX. Původní cena 1,1miliónu a on za něj dal po 1/2 roce a 20tis.km cca 580tis.Kč.
Ale je na tobě, zda chceš zbytečně vyhazovat peníze za nové auto nebo koupit 1/2 - 1 rok staré.
A pokud uvažuješ mezi Subaru, Ford nebo KIA, tak to máš fakt hodně velký rozsah a možná by sis měl ujasnit co chceš. Zda kvalitní a pohodlné auto, nebo nízkou pořizovací cenu a nízké náklady na servis (i když i to je otázka, jak bude to levné auto spolehlivé).
Já jen všem říkám, nevyhazujte peníze za nové, kupte lehkou ojetinu, která je ještě v záruce. Ti co mě neposlechnou, mi pak potvrdí, že udělali chybu, když koupili nové.
Já beru nová auta (i když vždy v akci) kvůli odpočtu DPH a protože je odepíšu v účetnictví. :-) -
"-- skrytý --" 11.02.10 12:30
Superkutil:
V tom, že chcem nové auto mám jasno a šiel by som do toho aj keby som bol nútený íst o triedu nižšie Octavka, Focus, Ceed, Megane ...
Cena Mondeo dnes v stejnej výbave jak máš pri dnešných cenách odhadujem na 550-600kCZK. Mondeo z 2006 tj. starší model za tú nákupku v roku 2006 kedy sa ceny ešte držali, dnes 4 roky staré auto predpokladám viac ako 100.000km tak ma tá zostatková cena ani neprekvapuje je v tom zohladnený tiež generačný rozdiel, keby bolo Mondeo z 2007 myslím, že by si za neho dostal o hodne viac. Podobne si myslím, že na tom budú kludne aj Passaty ked príde nový model.
Ja plánujem auto na 5-10rokov preto som zostatkovú hodnotu moc neriešil.
Možem dotaz kolko stojí resp stála pravidelná servisná garančná kontrola teba ? Mne tvrdili, že 6-8kCZK u Mondea. Pre porovnanie Outback 9-15kCZK, Ceed 8kCZK čo viem od známych. -
"-- skrytý --" 11.02.10 10:24
mondeo je velmi solidní volba, jen si dovolím doplnit trošku kutila: origo navi nebrat, přídavné topení určitě ano.
2 objekt: věčný souboj koncernu a fordu, řeší se tady všude okolo....nevím čím je mondeo zprofanované, možná lidmi co ho nikdy neměli nebo měli štěstí na auto na kterém se už popásali "odborníci".
Lagunu jedině novou a po ukončení záruky ihned prodat. Celé auto představuje jeden velký problém, zejména el. systémy a u starších kousků i nápravy, spojky, netěsnost čehokoliv a také koroze.... -
objekt21 11.02.10 08:11
« Re: Re: Kup Outlander-a
nuz, ak ti ide o pokles hodnoty - jedine skodka, alebo VW..
Ak ti ide o uzitok - potom japonec.
Mondeo je dost sprofanovane a pokles ceny je velmi vyrazny.
Ak ti ide o pohodlie a mas odvahu - potom Laguna, aktualne najlepsi pomer cena a vykon.
Moje ocakavanie je, ze ceny novych aut tento rok este pojdu dole - kriza zdaleka este neskoncila.. 8-s -
superkutil 10.02.10 23:47
Mám Mondeo 2.2TDCI kombi s výbavou 6ti kvalt, dešťový senzor, stmívání zpětného zrcátka, automatické rozsvěcení světel, xenonová světla, ostřikovače světel, vyhřívání sedaček, vyhřívání předního a zadního okna a zrcátek, el.okna, dálkové ovládání, couvací asistent, ESP (ASR, ABS, EBD, ESP atd), dodělávané Nokia HF a originál autorádio Ford Sony MP3. Chybí mi přihřívání chladící kapaliny a mohla by být navigace, originál HF a automat.
3leté auto co mám se prodává za méně jak 250tis. Když vezmu, že nové stálo cca 720tis, tak je to smutné.
Jinak třeba 1/2 roku starý Forester 2.0D se dá sehnat za 600tis a ta cena za údržbu mi připadá hodně vysoká. Majitelé Subaru hovoří o ceně údržby 1Kč/km.
Takže pokud bych mohl radit, běž do 3 roky starého Mondea TDCI, model co končil 2006. A za slušné peníze máš velké, prostorné, bezpečné a pohodlné auto s rozumnou cenou servisu. -
"-- skrytý --" 10.02.10 23:18
Subaru je sen a Mondeo realita. Bohužial u Subaru mi to vychádza, ze aj ked na nom neurobím ani kilometer tak mesačne bude stát v priemere viac ako 4kCZK čo je husté, porátajte to na 5 rokov a je to mazec.
Nechcel som porovnávat Mondeo a Legacy či Outback skor to malo vyzniet tak, že Subaru by som chcel ale nemám na to. Mondeo je dostupnejšie páči sa mi, splnuje moje očakávania na "zábavnejšie" rodinné auto.
Každopádne doba je zlá a dnes sa dá kupit subaru MY2010 s 15% slevou a Mondeo s 24% slevou a to je len leden predaje pokulhávajú. Už v polke 2009 som dúfal, že 2010 bude ideálny na kúpu nového auta, zatial sa to naplnuje ...
Dotaz 1:
Má zmysel kupovat predlžené záruky napr u Mondea (standard 2roky) alebo Outbacka (standard 3roky) na 5 rokov za cca 20kCZK ?
Dotaz 2:
Netušíte ktorý mesiac je najlepší na kúpu auta kedy bývajú najlepšie akcie ? Jaro, Léto ?
Dotaz 3:
Poprosil by som nejaký rozumný návhr na výbavu do čoho sa určite oplatí investovat ? prípadne čo je pruserové napr je to lákavé ale poruchové alebo drahé na údržbu alebo tak niečo.
Dotaz 4:
Ešte raz sa k tomu vrátim, čo by ste si kúpili za neprémiové rodinné kombi strednej triedy vy a prečo ? Heslo: Na cene záleží.

Benzín zdá sa trochu zníži náklady pri mojich plánovaných nájazdoch ale musím to ešte preskúmat. Ako som písal úplne na začiatku rád by som naftu plynie z nej pre mna jedna bližšie nešpecifikovaná výhoda...
Zdá sa, že Mondeom nič nepokazím ked som študoval akékolvek testy problemy boli len v lacno vypadajúcom interii resp detailoch ale inak ,vždy obsadzoval prvé priečky, určite ešte počkám.
Každopádne nahlodali ste ma a ešte dám kolečko Mondeo, Mazda, Legacy, Outback. Ak by šli Subarka pod 20% oproti ceniku asi by ma zlomili :-) Len neviem čo by som vzal či Legacy alebo Outbacka kde cenový rozdiel nie je velký ale na druhú stranu 99% jazdy strávim na štandardných asfaltových cestách takže by to vypadalo skor na Legacy ale mám obavy, že je moc nízke a každé parkovanie z predu k obrubníku by bolo trochu adrenalinové musel by som si vždy dávat majzla, na druhú stranu nechcem aby to vyznelo, že by som kupil Outbacka koli parkovaniu :-) Outback je zavalitejší a je to kus poriadneho Auta na cesty a necesty.