Rodinné kombi stredná trieda
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
superkutil 20.02.10 11:04
« Re: Mondeo
Blue77: Porovnával jsem kdysi Mondeo 2.0TDCI 96kW/320Nm a 2.2TDCI 114kW/360Nm. A i když byl rozdíl v maximálním momentu jen 40Nm, tak ve skutečnosti 2.2TDCI jede mnohem líp a přitom rozdíl spotřeby je minimální, protože průměrná spotřeba Mondea TDCI 2001-2006 je 6,9litru a to mám také. Používám rozsah otáček na 2-5ku 1500-2200ot., a na 6ku od 1750ot.
U té 2.2TDCI 129kW je to prý už horší, žere kolem 7,7litru. Trošku je škoda, že maximální výkon je už v 3500ot, třeba BMW ho má až v 4400ot.
Já měl velké problémy, než jsem si zvykl na přechod z benzínu na TDCI. Měl jsem pocit, že auto hrozně rychle ztrácí s otáčkama tah, ale já měl vadný EGR a tak auto blblo. Teď už je to paráda, táhne i přes 4000ot. -
"-- skrytý --" 19.02.10 20:58
« Mondeo
Premýšlam premýšlam a stále bez zmeny vypadá to na to Mondeo vs. Legacy (možná Outback) uznávam, že trochu divná kombinácia. Mondeo skutočne zo všetkých porovnaní čo som zohnal (Passat, Mazda 6, Superb, Avensis, Laguna, C5 dokonca aj Honda) vychádza hodne dobre. Ešte by s tým mohla zamávat Mazda 6 ale tej moc neverím ale na jazdu pojdem vyskúšam ju.
Mam ešte dotazy k Mondeu
1) Motor TDCI či 2.0 103kW alebo 2.2 129kW ? pretože tých 400NM od 1750-2750 s maximom výkonu pri 3500 sa mi zda hodne dobrých bohužial tento motor na zvezenie nie je len tak k dispozícii. Čo sa týka pružného zrýchlenia vychádza my to na najlepší motor od Fordu. Mohli by ste niekto tieto motory zrovnat na základe vlastnej skúsenosti ?
2) Pri dnešných cenách u Fordu by to vyšlo možná aj na Titanium S ale mam obavy aby auto nebolo moc "tvrdé" ? -
Slavek-TDM 16.02.10 16:12
« Re: Re: Kup Outlander-a
Novou generaci Haldexu jsem vyzkousel, ale bohuzel zatim ne na snehu. I v terenu a na ruznych simulacich prekazek se chovala citelne a tak jak jsem si predstavoval (v Yetim). Na silnici takovej frajer abych jezdil dverma napred na suchu nejsem.
Stara generace haldexu (dlouha O1 1.8T 110kW) - na mokry silnici nebo snehu rozblikavala zurive kontrolky pri kazdym druhym pridani plynu a tak divne to hazelo s celym autem. Kdyz jsem pridal plynule, bylo to v pohode. Presto jsem byl v Alpach rad, ze ho mam :-) -
superkutil 16.02.10 16:04
« Re: Kup Outlander-a
kolmar: já jen vycházím z toho, co říkají uživatelé HALDEXu, že když auto v zatáčce uklouzne a připojí se HALDEXem zadní náprava, tak z principu 4x4 se auto snaží jít tečně ze zatáčky a je nutné víc natočit volant. U stálého 4x4 se auto snaží stále dostat tečně ze zatáčky a tak s tím řidič počítá. U toho HALDEXu je to prý dost šok, auto najednou změní vlastnosti. 8-s -
kolmar 16.02.10 15:39
« Re: Re: Kup Outlander-a
No ci z ESP alebo z tucta dalsich senzorov to uz neviem... ale moze byt - ved to vsetko pouziva aj ESP na vyhodnocovanie! A tie nove verzie to tak proste robia ako pises...neviem ci je na mieste vyraz "posielaju von zo zatacky" no v reali tomu tak prinajmensom pomahaju. No haldex 4 generacie som nekatoval - len slusne...bol to Yetik a mal letne pneu
Ano Real Time 4WD je kapitola sama o sebe...no netreba ju hadzat dohromady spolu s ostatnymi "lamelovkami" :-! -
superkutil 16.02.10 09:19
« Re: Kup Outlander-a
Blue77: Samozřejmě záleží na tom, zda bereš nové nebo jeté, kolik stojí servis, zrovna u Subaru je otázka benzín/diesel sporná, protože mají hodně krátké servisní intervaly. U Forda je pro diesel třeba 20000km, u škodovky i 50000km. Já teda u Forda do benzínu i dieselu platil stejně drahý olej. A co jsem za servis u benzínu platil po 15000km, to platím u dieselu po 20000km. Takže jen záleží na rozdílu pořizovacích cen. A pokud je to ojetina, tak se cena dieselu a benzínu přibližují.
U Subaru mám zkušenost s Foresterem 2.0 benzín 116kW a 2.0 diesel 108kW. Obě auta jezdí přibližně stejně, naopak bych řekl, že diesel je mnohem pružnější a tišší. A pokud jde o spotřebu, tak diesel jede za 7litru a benzín za 10. Takže bych návratnost viděl dříve. Ale samozřejmě pro nájezd 15000km je skoro škoda si kupovat nové Subaru. A ten diesel není jen o úspoře, ale hlavně o pocitu z jízdy a tišším motoru. >:D
ladacargo: Subaru tvrdí, že diesel želvu nepotřebuje, že to motor utáhne. -
"-- skrytý --" 15.02.10 21:35
« Re: Kup Outlander-a
Tak som zistil, že benzin vs. diesel u subaru myslím 2.0 (otázkou je či tieto motory je možné zrovnávat ?) tak cenový rozdiel nakupky je 60kCZK z toho vyplýva nižšie havarijné a zároven vraj len na oleji pri každoročnej výmene ušetrím viac ako 2kCZK. Udajne olej do dieselu 1l=800kč a do benzinu 1l=300kč. Samozrejem atmosfera boxer 2.0 je tiež pekne žravý realne tak 9-10 litrov...
Hodil som to do kalkulačky a pri dnešných cenách benzínu pre spotrebu 6,5 diesel a 9 benzin, nájazdu 15.000km ročne a odhadnutej cene za servis a poistenia s rozdielom cca 4000Kč v prospech benzinu sa náklady vyrovnajú po cca 100.000km a 6 rokoch.
Neviem či to má zmysel komentovat netvrdím, žena základe tochto chcem benzín :-) ale toto je odhad, ktorý si je potreba uvedomit. -
superkutil 15.02.10 21:25
« Re: Kup Outlander-a
Slavek-TDM: Já třeba mám Mondeo 2.2TDCI s EURO4 a oproti 2.2TDCI s EURO3 mám lepší parametry, ale kvůli emisím vyšší spotřebu. Ono zvyšovat účinnost motorů už není moc snadné a zákony fyziky nejdou moc překonat. Třeba 2.2TDCI 129kW dodávaný do Mondea po roce 2006 má vyšší výkon ale i spotřebu. Celkově vzato, čím novější verze TDCI, tím větší je závislost spotřeby na práci s plynem. >:D
Dnes se automobilky snaží snížit spotřebu tím, že snižují objem motorů a zvyšují výkony a moment. Problém je ale se spotřebou, ta je sice při jízdě s lehkou nohou nižší, ale při potřebě výkonu, je vyšší. Takže i při stejném stylu jízdy je nakonec větší. Tuto zkušenost udělal i VW s motorem 1.6TDI 77kW nahrazujícím 1.9TDI 77kW. -
Slavek-TDM 15.02.10 17:08
« Re: Re: Kup Outlander-a
Tak zazracny opravdu neni, navic je spolehlive osklivy - OB H6. Kdybych pravda mel merit spotrebu jen na to poskakovani vedle do vsi, tak tam bude 15 to je jasny. Ale vzdycky se to nejak zasmouli nejakou delsi trasou, ze to ve finale je kolem toho co jsem psal.
Nevedel jsem, ze Mondea po roce 2008 zraly vic nez predtim. Fakt je to tak znat? S kombikem r.v. 2003 jsem najel jen par kilometru... -
superkutil 15.02.10 16:40
« Re: Kup Outlander-a
Slavek-TDM: A co to máš za zázračné auto? Mondeo po roce 2007 hodně ztěžklo a u 2.0TDCI je hodně citlivý plyn na spotřebu. Prostě aby to vypadalo, že to jede, tak i při lehkém přidání motor hodně zabere a tak i žere. Je to o tom, umět s tím jezdit. Mám 6ti kvalt a odstupňování v pohodě, jen 6ka by mohla být víc do pomala. Jinak nevidím na spotřebě rozdíl mezi létem a zimou, v zimě jezdím pomaleji, v létě zase nižší pneu a rychleji. -
Slavek-TDM 15.02.10 16:16
« Re: Re: Kup Outlander-a
154kw na 3.0 je docela malo, ale mne to staci >:D Stejne s tim jezdi zena - proto 4x4 a automat. Pri 130ti na tacho toci asi 2800 otacek. Pri tyhle rychlosti bere pod 9 litru.
Prumer mame ted v zime asi 11 - jezdi se hodne kratoucky trasy do 5ti km a tak to jedna delsi trasa nevytrhne. Mame svetlou vysku skoro 20 cisel a to na odporu vzduchu taky neprida.
Jel jsem s kratkym Mondeem po FL tj. 2008 nafta 2.0 (vykon nevim). Dvakrat Budapest a zpet. Prumer lehce pres 7 dle PP, vetsinou kolem 130ti-150 na tempomat. Pokud se dobre pamatuju, kolega na dojizdeni od Berouna do Prahy v zime hlasil neco kolem 8.5.
Nebylo to spatny auto, hodne mista vevnitr, ale kdyz jsem to vzal do zatacek, najednou jsem nevedel jak radit (dvojka kratka, trojka dlouha). Ale jak pisu, spotrebu nejak extra neresim, je to jen jeden naklad na auto. A radeji si priplatim za klid, ze mi zenska nezustane nekde viset. -
superkutil 15.02.10 16:04
« Re: Kup Outlander-a
Petrko: Tobě točí Mondeo 2.0 benzín na 5ku ve 130km/h jen 3600ot? Tak to buď rád, většina aut točí 4000ot. 3600ot je až u 6ti kvaltu.
Slavek-TDM: S dieselem ve 130km/h budu na nějakých 6 litrech nafty a na 2200ot. Mondeo mi dlouhé tratě jezdí 5,5litru, pokud dodržuju povolené rychlosti a jedu na pohodu. Jinak tak kolem 6ti. Problém má nad 130km/h, tam žere. Dlouhodobě (50% město, 30% dálnice, 20% silnice) je 6,9 litru. A to je 2.2TDCI 114kW, zrychlení 50-100km/h na 5ku za 5sec. Co to máš za auto? Není 154kW na 3.0 nějak málo? Kolik máš průměrnou spotřebu? Pokud se spotřebou nevěříš, tak u mého auta je dlouhodobá spotřeba. A u tebe vidím jen staré Subaru 85kW s 8,5 litry. A to zní už o něco lépe. ;-) A asi jezdíš hodně divně, když jsi s TDI 81kW jezdil za víc jak 5,5litru. S tou se dalo jezdit za 4,5 litru [odkaz] . :-O -
kolmar 15.02.10 13:29
« Re: Re: Kup Outlander-a
Kazde ma svoje :yes: a :no: . No tvrdit ze jeden system je vyslovene lepsie je blbost. AWD je istota vzdy... aj tu subaru dokaze perfektne nastavit ESP a auto ide famozne... teoreticky tento system zvysuje kapinek spotrebu, no to co predvadza boxer diesel aj s AWD je na standing ovation - treba uznat.
Co sa tyka haldexov, tak dnes mame 4 generaciu. Ten system je rychlejsi ako si dokazes predstavit. Auto ma milion senzorov ktore vyhodnocuju sami kedy zopne spojku, napr natocis volant, slapnes na plyn a bez toho aby auto hrabalo automaticky posle krutak dozadu... Uz aj starsi haldex mal reakciu taku, ze v reali by ti to predne koleso ak by si si nan dal ciarku hrablo tak max. 10 cm a zabral by zadok, cize zahrabanie pre to vobec nehrozi.
O ake auto sa jednalo na tom parkovisku? nebola to CR-V alebo HR-V? tam bol (a bohuzial aj je, no uplne iny) REAL TIME 4WD, co fungovalo na tlaku oleja a v reali sa zadok pripojil az ked predok cca 2 cele otakcy pretocil - cize to bol (je) dost na houbi system! No treba povedat, ze nove CR-V ho maju podstatne vylepseny, no na ziadny haldex ci AWD proste nemaju...
Ak si mal na mysli ine znacky (nissan, ford, toyota, mitsu) tak oproti AWD je vzdy cas sklz, no v dnesnej dobe uz naozaj minimalny a tak mer nepostrehnutelny - ta elektronika tento neduh lieci.

Máte niekto nejaké skúsenosti s Mazdou 6 či už dobré alebo špatné ? Ak by niekto zrovnal s Mondeom alebo Legacy na základe vlastnej skúsonosti bolo by to zajímavé. Zatial som skúšobnú jazdu nedal ale mám slúbené auto na požičanie aby som si ju vyskúšal v klude (GTA Wagon Diesel 2.2 136kW 400Nm 18").