BMW 320si (Wii-Jay)
Erl 16.05.10 20:13
« Re: brzdeni
Wii : je to pěkně napsaný... sice jsem se tam toho moc novýho nedočetl, ale jako takovej úvod do světa motorismu dobrý :-) :yes:
thanantos : i s předokolkou se dá dobře vyblbnout... Stačí přehlednější úsek nebo kamaráda s vysílačkou :yes: a spoustu z toho o čem tu píšeme se dá i na předokolce ověřit. ;-) -
thanantos 16.05.10 20:05
« Re: brzdeni
Brzdeni smykem je ale už docela sofistikovaná technika:-) hlavně je přesně jak píšeš nutný aby jí člověk opravdu uměl, jinak je venku raz dva.. Taky záleží na tom jaké jsou na autě pneumatiky, a jak moc(míněno o kolik km/h) se vůbec brzdí a podobně. myslím že se shodnem na tom že těch faktorů je hodně;-) každopádně díky za tip. zkusím se na to podívat.
bohužel horší je pak ten přístup k vyzkoušení v praxi... jednak se dostanu jen k předovce nebo 4x4 a hlavně vhodná trať bude asi ten hlavní problém:-D
Wiii 16.05.10 20:02
Thanantos:
Zkusit se dá všecho, tak pak poreferuj co to delas se čtyřhrabem :*) :*) >:D >:D Jinak BMW jako značka právě ve výrobě dělá auta lehce nedotáčivá aby tím předešli až přílišné přetáčivosti (zadní kola mají poměrně velký negativní odklon a přední jsou v rovine, nebo taky jiný rozměr pneu a vzadu nedotáčivosti také napomáhá) ;-)
Richie:
Tak ono to bude fungovat vseobecne se zadním pohonem :-) Protože i kdyz já nemám ten nejsilnější motor, tak je velký rozdíl mezi - bez výraznho plynu, plyn až na podlaze a na brzdách :-) Tu trakci ti to přidá :-)
Erl:
Jo souhlasím, bavíme se o ostřejších zatáčkách ;-)
PS: Horký volant [odkaz] -
Erl 16.05.10 19:52
« Re: brzdeni
thanantos - když to člověk umí, tak průjezd zatáčkou "bokem" může být rychlejší... jsou jezdci, kteří brzdí právě tím smykem (tzn bez použití brzd na autě) ;-)
jinak myslím, že se bavíme o ostřejších zatáčkách ;-)
BTW : pro lepší pochopení je dobrý si přečíst publikaci "Horký volant" kde je to moc pěkně popsaný :yes: :-) -
thanantos 16.05.10 19:39
« Re: brzdeni
Však jo, těch možností je víc. pokud se jede ideální stopa (míněno na asfaltu) tak je podle mě jediná nezpomalující metoda co jsi zmiňoval left-foot-braking, skandinávský flick i ruční brzda rozhodí záď a než se to chytí, člověk ztrácí setiny a desetiny. na šotolině a kluzkém povrhchu je to samozřejmě něco jiného. Co se týče rally zatáčení, třeba ve vracečkách, tak tam to bývá často kvůli tomu že mají zámek řízení a neprojeli by vlásenku vůbec ne? (a jinak to jde použít jen u dostatečně pomalých zatáček ne? pokud se rozhodí zadek v rychlé zatáčce tak se spíš ztrácí...
ale jak říkám..v reálu to ozkoušené nemám (nemám zadovku..)
wii-Jay - té filosofii rozumím, dostat váhu dopředu logicky dává mechanický přítlak na ovládanou nápravu, takže lepší zatáčení, ale právě by mě hodně zajímalo jak se to projevuje u jiných náhodnů...koneckonců to se dá někdy ověřit/vyzkoušet -
Wiii 16.05.10 19:28
Thanantos:
Jo první odstavec je takový ten všeobecný názor!!! ;-) Tk sem to bral do včerejška >:D >:D Jinak je to rada od profi jezdce s mnohaletou zkušeností se zadním pohonem. Víceméně ke mě přišel a začali jsme si povídat o BMW (on tam řídí M3 jako Safety Car). No a pak mi dal tuhle radu! To co říkal je logický, přeneseš váhu na přední kola a ty tak získají mnohem lepší přilnavost. navíc začneš brzdit později, takž i získáš čas a jelikož se zbavíš nedotáčivosti, tak ti to dává ožnost projet zatáčku v mnohem vyšší rchlosti! A vskutku to funguje! ;-) Jestli to funguje i u předo- nebo všehrabu nevim... Nemám ozkoušeno ;-)
Nebudu tu nikoho o tom přesvědčovat, každý ať si to zkusí sám, možná to někomu nebude vyhovovat! ;-) -
Erl 16.05.10 19:25
« Re: brzdeni
thanantos - většinou to platí tak jak píšeš, ale v ostřejších zatáčkách je dobré pomoci autu zatočit - to lze různými způsoby... Buď použít scandinávský flick, ruční brzdu, brždění levou nohou nebo jakési rozhození pomocí brždení do apexu... vše samozřejmně záleží na konkrétním autě, povrchu a zatáčce.
Nejlíp je to vidět na rally v utažených zatáčkách ;-) :yes:
Páni to jsem dneska chytrej co? >:D >:D >:D >:D >:D
K tomu editu : jj je to o přenosu váhy.
brzdit převodovkou na okruhu je docela blbost... hlavně u zadokolky >:D (jde to jedině s meziplynem) -
thanantos 16.05.10 19:15
« Re: brzdeni
Vždycky záleží na tom o jakou zatáčku se jedná, jak je prudká, jaký má povrch... Pokud ale člověk jede opravdu na krev, tak by se měl držet pravidla slow in fast out pokud já vím... Dokud lze dobrždovat do zatáček tak buď není jízda na hraně a nebo se netrefí ideální stopa. Toliko alespoň moje zkušenost. (né že bych vymetl závodní dráhy, to bohužel zatím nikoliv, ale něco teorie bylo ověřeno v simulaci i praxi:-))
Nicméně o tom brzdění do zatáčky je to zajímavý poznatek - pokud je to rada od profi jezdce, tak by to mělo mít nějakou váhu. Pravděpodobně to bude ale hodně záležet na rozložení váhy auta resp. těžiště a druhu náhonu. Dovedu si představit že přirozená přetáčivost BMW dovede dobře vyvážit nedotáčivý efekt brždění do zatáčky...S předovkou by to ale nejspíš byla vstupenka do kačírku ;-) -
Wiii 16.05.10 19:05
Thomasino:
Neřeš to, mluvíme tu o jízdě na okruhu! Mluvíme o ostrých zatáčkách a o tom, jaký názor převládá u většiny amatérských jezdců! ;-)
Jinak muj výraz na té fotce asi neuvidíš, jelikož přez mou pusu je kukla >:D >:D Ta divná čára co vypadá jako pusa je jen zadýchaný proužek >:D >:D Tomu se jen říká levná kukla :*) >:D -
Wiii 16.05.10 18:59
« Re: FOTOSOUTĚŽ - KVĚTEN 2010 - TÉMA
Erl:
ten jsem myslel >:D Skandinávský >:D Finlandská je vodka >:D >:D
Ronault:
Jo to jsme dva.. já chtěl vektorovou grafiku, ale moc mi to nešlo a tak jsem na to hodil bobek >:D >:D
Thomasino:
Nauč se s Photoshopem!!! Jinak to Photo znamená Foto kdybys tomu nerozuměl >:-[] >:-[]
Suba:
Viz druhá část u Thomasina!!
Ricardo:
Moje řeč!!! Kdybych uměl udělat vektorovej obrázek, tak ho udělám a mám vystaráno >:D >:D :yes: -
Thomasino 16.05.10 18:55
« Re: FOTOSOUTĚŽ - KVĚTEN 2010 - TÉMA
To je částečně pravda. Téma by se podle toho muselo trochu zohlednit :-) Já třeba Photoshop nemám ani nainstalovaný, používám jen IrFanView a Malování, oboje zadara :-) A nějakou retrofotku jsem s tím dokázal spáchat, ale není to nic moc, ještě nevím jestli ji vůbec přihlásím :-|