BMW 320si (Wii-Jay)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
-
Erl 16.05.10 20:13
« Re: brzdeni
Wii : je to pěkně napsaný... sice jsem se tam toho moc novýho nedočetl, ale jako takovej úvod do světa motorismu dobrý :-) :yes:
thanantos : i s předokolkou se dá dobře vyblbnout... Stačí přehlednější úsek nebo kamaráda s vysílačkou :yes: a spoustu z toho o čem tu píšeme se dá i na předokolce ověřit. ;-) -
-
thanantos 16.05.10 20:05
Brzdeni smykem je ale už docela sofistikovaná technika:-) hlavně je přesně jak píšeš nutný aby jí člověk opravdu uměl, jinak je venku raz dva.. Taky záleží na tom jaké jsou na autě pneumatiky, a jak moc(míněno o kolik km/h) se vůbec brzdí a podobně. myslím že se shodnem na tom že těch faktorů je hodně;-) každopádně díky za tip. zkusím se na to podívat.
bohužel horší je pak ten přístup k vyzkoušení v praxi... jednak se dostanu jen k předovce nebo 4x4 a hlavně vhodná trať bude asi ten hlavní problém:-D
-
Wiii 16.05.10 20:02
Thanantos:
Zkusit se dá všecho, tak pak poreferuj co to delas se čtyřhrabem :*) :*) >:D >:D Jinak BMW jako značka právě ve výrobě dělá auta lehce nedotáčivá aby tím předešli až přílišné přetáčivosti (zadní kola mají poměrně velký negativní odklon a přední jsou v rovine, nebo taky jiný rozměr pneu a vzadu nedotáčivosti také napomáhá) ;-)
Richie:
Tak ono to bude fungovat vseobecne se zadním pohonem :-) Protože i kdyz já nemám ten nejsilnější motor, tak je velký rozdíl mezi - bez výraznho plynu, plyn až na podlaze a na brzdách :-) Tu trakci ti to přidá :-)
Erl:
Jo souhlasím, bavíme se o ostřejších zatáčkách ;-)
PS: Horký volant [odkaz] -
Erl 16.05.10 19:52
thanantos - když to člověk umí, tak průjezd zatáčkou "bokem" může být rychlejší... jsou jezdci, kteří brzdí právě tím smykem (tzn bez použití brzd na autě) ;-)
jinak myslím, že se bavíme o ostřejších zatáčkách ;-)
BTW : pro lepší pochopení je dobrý si přečíst publikaci "Horký volant" kde je to moc pěkně popsaný :yes: :-) -
thanantos 16.05.10 19:39
Však jo, těch možností je víc. pokud se jede ideální stopa (míněno na asfaltu) tak je podle mě jediná nezpomalující metoda co jsi zmiňoval left-foot-braking, skandinávský flick i ruční brzda rozhodí záď a než se to chytí, člověk ztrácí setiny a desetiny. na šotolině a kluzkém povrhchu je to samozřejmě něco jiného. Co se týče rally zatáčení, třeba ve vracečkách, tak tam to bývá často kvůli tomu že mají zámek řízení a neprojeli by vlásenku vůbec ne? (a jinak to jde použít jen u dostatečně pomalých zatáček ne? pokud se rozhodí zadek v rychlé zatáčce tak se spíš ztrácí...
ale jak říkám..v reálu to ozkoušené nemám (nemám zadovku..)
wii-Jay - té filosofii rozumím, dostat váhu dopředu logicky dává mechanický přítlak na ovládanou nápravu, takže lepší zatáčení, ale právě by mě hodně zajímalo jak se to projevuje u jiných náhodnů...koneckonců to se dá někdy ověřit/vyzkoušet -
Wiii 16.05.10 19:28
Thanantos:
Jo první odstavec je takový ten všeobecný názor!!! ;-) Tk sem to bral do včerejška >:D >:D Jinak je to rada od profi jezdce s mnohaletou zkušeností se zadním pohonem. Víceméně ke mě přišel a začali jsme si povídat o BMW (on tam řídí M3 jako Safety Car). No a pak mi dal tuhle radu! To co říkal je logický, přeneseš váhu na přední kola a ty tak získají mnohem lepší přilnavost. navíc začneš brzdit později, takž i získáš čas a jelikož se zbavíš nedotáčivosti, tak ti to dává ožnost projet zatáčku v mnohem vyšší rchlosti! A vskutku to funguje! ;-) Jestli to funguje i u předo- nebo všehrabu nevim... Nemám ozkoušeno ;-)
Nebudu tu nikoho o tom přesvědčovat, každý ať si to zkusí sám, možná to někomu nebude vyhovovat! ;-) -
Erl 16.05.10 19:25
thanantos - většinou to platí tak jak píšeš, ale v ostřejších zatáčkách je dobré pomoci autu zatočit - to lze různými způsoby... Buď použít scandinávský flick, ruční brzdu, brždění levou nohou nebo jakési rozhození pomocí brždení do apexu... vše samozřejmně záleží na konkrétním autě, povrchu a zatáčce.
Nejlíp je to vidět na rally v utažených zatáčkách ;-) :yes:
Páni to jsem dneska chytrej co? >:D >:D >:D >:D >:D
K tomu editu : jj je to o přenosu váhy.
brzdit převodovkou na okruhu je docela blbost... hlavně u zadokolky >:D (jde to jedině s meziplynem)