Mondeo 1.8TDCi - rady pro výběr
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
superkutil 02.07.09 09:30
« Re: Spotřeba
Moik věřím, že to jede a je pravda, že jezdit předepsanými rychlostmi a bez předjíždění je bezpečnější.
Mě se hrozně líbilo to Norsko, jedeš 90km/h a nemůžeš předjíždět a přesto jsi v pohodě. Ale oni jsou celkově v pohodě, nikam nespěchají.
To jen v Čechách musí všichni někam spěchat a jeden chce jet rychle a předjíždět, druhý jede pomalu a toho rychlého nechce pustit, protože ho chce vychovávat nebo neunese, že by ho někdo předjel. Setkávám se s tím denně.
Občas vozím na střeše katamaran a tak jedu kolem 70-80km/h. To bys nevěřil co lidi začnou dělat, když mě dojedou. Taky jezdím s dcerou, která teď dostala řidičák a jezdí podle předpisů. A to je šílený jak se řidiči chovají, ona jede ve městě 50km/h a ostatní se jí snaží předjet i za cenu kolize nebo vytlačení.
Já osobně bych dal nějakou daň na silná auta. Protože máš pravdu, že i se slabším autem se dá dojet z místa A do místa B. Ale já bych dal daň i na velká auta. Občas mimo Mondeo jezdím i s Fiestou a odveze mě kam potřebuji i se všemi věcmi. A byť má jen 55kW, tak to úplně stačí.
Pošlu SZ a prubnem ho. -
Moik 01.07.09 23:05
Já nejel s S-MAXem 1,8TDci, nemůžu ho soudit. Je o 15% těžší jak Mondeo, můžu z toho jen odhadovat, že pojede hůř.
Neříkám, že vyšší výkon je na nic, tak to není. Z mé zkušenosti ale můžu říct, že se silným Focusem jsem jezdil podstatně nemebzepčněj jak s tímhle Mondeem (podotýkám, že ale taky stárnu :-! ) - přesto že se s ním dal kamion předjet rychlej a i přes to, že zastávám názor, že jet za kamionem je nebezpečnější jak ho předjet...
Prostě to Mondeo jede dobře, nemá problém ani s kopcem ani s plným kufrem... a nepřecházel jsem ze slabšího auta, naopak
Napiš mi SZ, potkejme se v Praze, můžem mu dát kapky. -
superkutil 30.06.09 22:15
:-) To zní hezky a máš pravdu. Pro běžnou jízdu povolenou rychlostí opravdu stačí nečekaně malý výkon. Horší je to už v kopcích. Ale největší problém je dostatek výkonu pro bezpečné předjíždění. Tam většina aut pohoří. Pak jsou z toho ty šílené smrťáky, kdy se lidé snaží předjíždět i když na předjetí nemají dostatek výkonu. Na českých silnicích je potřeba výkon hlavně pro předjíždění kamiónů v kopcích, protože nemají potřebný výkon na udržení rozumné rychlostí.
Současné Mondeo 114kW jsem kupoval hlavně proto, že předchozí Mondeo 85kW nestačilo současným vozům. Nyní zjišťuji, že ani současných 114kW nestačí na plno současných aut, a to třeba i na Oktávku 2.0TDI.
třeba v Norsku nejsou dálnice, ale jednopruhové silnice bez možnosti předjíždění a všichni jedou 90km/h. Jak osobáky tak kamióny. A ty silnice jsou postavené tak, že se těch 90km/h dá jet pořád a že to zvládají i kamióny. To je úžasný nápad. Pak mi stačí auto s malým výkonem.
Ale osobně mám zkušenost, že malý výkon nerovná se malá spotřeba. Takže výkon by měl vždy odpovídat hmotnosti a velikosti vozu a odporu vzduchu.
Zajímavé je, že ti připadá, že S-MAX 92kW jezdí líp jak Focus 80kW. Když porovnám hmotnost obou vozů. Jezdil jsem Focusem 1.8 85kW a připadal mi živější jak S-MAX 1.8 92kW. A 5kW zas není tolik. -
superkutil 29.06.09 15:46
Kolik jsi jel maximálně a kolik mimo město? Průměrná rychlost moc nevypovídá. U TDCI totiž nad 110km/h jde prudce nahoru spotřeba. Ve Skandinávii jsem s Mondeem 2.2TDCI jezdil maximálně 110km/h s průměrnou rychlostí 80km/h a se spotřebou 5litrů.
V každém případě je to na tak velké auto hezká spotřeba. Je otázkou, zda plně obsazené je schopné bezpečně předjíždět. Ale zase 92kW je docela slušný. -
Moik 29.06.09 15:02
« Spotřeba
Motor se zajíždí...
Jihlava - Žirovnice - JH - Třeboň - ČB - Prachatice, 80kmh průměr podle GPS, svižná jízda, jezdím to celkem pravidelně, mám to najetý, 2dosp.+2děti+plnej kufr, kočárky apod.... průměr 5,6l/100km
Tak a teď to všichni vyměňte za 1,8TDCi >:D
Prostě asi když tam ty zbytečný koně nejsou, tak ani zbytečně nežerou... -
superkutil 15.06.09 00:45
« Re: PP 1.8TDCi
Moik: Zkoušel jsem co dostanu z mého Mondea a do 180km/h jede v pohodě, i na 200km/h se dá na rovině rozjet, ale při 200km/h má motor už 3400ot a to už ztrácí dech. Z kopce se dá rozjet na 230km/h, ale na rovině to jet nechce. Může to být nevhodným zpřevodováním. Kamarád má Volvo V70 D5 s objemem 2400ccm a výkonem 120kW/4000ot a momentem 340Nm/2000ot. Má mít sice zrychlení nižší jak moje auto, ale výrazně živější. Problém je zřejmě v tom, že jeho motor se dá točit do vyšších otáček a tak může více využívat 5ku. tím chci říct, že u auta není důležitý jen maximální výkon, ale i zpřevodování a otáčky maximálního výkonu. :-O -
Moik 11.06.09 14:35
Zas tu nechci vyvolat dojem, že je 1.8TDCi v Mondeu trhač asfaltu.. Je to na dnešní poměry svižný auto, který nikde nebrzdí provoz. Teď jsi mě s tou maximálkou tak zviklal, že to budu muset zase zkusit. Napíšu sem. Rozhodně jsem s žádným ze svých aut 215 ještě nikdy nejel, až s tím papírově nejslabším :-) -
superkutil 10.06.09 12:13
Hm, tak to je zajímavé. To je zpřevodované hodně do pomala. Ve 217km/h bys pak měl mít 3900ot, což už je hodně, je to už za maximálním výkonem. Já mám s 2.2TDCI ve 217km/h cca 3700ot, což je také 200ot za maximálním výkonem. Na to že mám o 24% vyšší výkon, tak rozdíl maximálek je minimální. Tak to před 1.8TDCI klobouk dolů. Já bych bral na 6ku více zpřevodované do pomala.
Je zajímavé jak malý je rozdíl mezi 1.8TDCI a 2.0TDCI u Mondea. V těch porovnáních vychází 1.8TDCI dokonce líp. Asi jsem se neměl bát té 1.8TDCI v S-MAXu. :-)
Nejhůř asi vypadá ta 2.2TDCI 129kW, protože zrychlení nic moc a spotřeba ve městě hodně vysoká. :-O -
superkutil 04.06.09 15:13
No tak to nechápu. Mám sice o 24% větší výkon, ale do výměny EGR byl problém dosáhnout rychlosti vyšší jak 200km/h, teď to jde na víc, ale 215km/h je už na rovině problém dosáhnout. Z kopce to samozřejmě jede víc, maximálně na dlouhém sjezdu v Německu asi 230km/h.
Měl jsem Mondeo 1.8 benzín 92kW a v kopcích na dálnici bylo nutné někdy řadit z 5ky na 4ku. 4ka jezdila do 188km/h, 5ka na rovině 205km/h. Takže mě dost překvapují tvoje hodnoty. Kolik ti to točí na 6ku při 130km/h? -
Moik 04.06.09 13:32
To sem se musel zasmát :-)
To zvládá v těch kopcích perfektní akceleraci na šestku, ze 110 se tomu chce míň, ale já pětku nepřeřazuju, jinak jak jem psal někde dole:
Focus 100kW dosáhl rozjezdem na 6-ku ze 110km/h na stejné vzdálenosti o 4km/h více (136 vs. 132)
Max jsem dosáhnul 215, dál jsem se po D2 už bál cajtů, akcelerace normální
Moje Mondeo si zahulí a vyrazí kupředu :-! :-! -
superkutil 04.06.09 13:10
Moik: Klobouk dolů, fakt dobrej motor. Myslím, že TDCI nemají spotřebu až tak závislou na obsazení. těch 6,3 teď taky dosahuju, ale na dálnici smím tak do 140km/h, pak to jde hodně nahoru.
Jak zvládá 1.8TDCI kopce? Musíš řadit za 5 nebo to v kopcích udrží těch 150km/h? -
Moik 04.06.09 12:52
« PP 1.8TDCi
Překontroloval jsem PP, ukazoval 6,2, spotřeba dotankováním vyšla na 6,3
Jinak teda 6,3 s kompletním průměrem 59kmh! To je jízda po městě + dálnice 150 na tempomat. Prostě 10dní používání auta a 800km
Z toho cca 400km v plném obsazení (když sečtu děcko se sedačkou, dá to manželku :-) ) + kufr věcí
A veřte mi, nevypínám za jízdy motor, abych tu mohl oslňovat... holt asi dobrej oddíl, no :-! -
Moik 04.06.09 12:48
« Re: 1.8TDCi 125k
Tak hrozný to není, že by klesly otáčky pod 1800 a hotovo, jede to krásně od 1200ot, vyšší kvalty (456) nemaj ty nízký otáčky rády, tak to jede tak od 1500 dobře.
Taky by mě zajímalo, kolik ta 1,8TDCi má doopravdy, jedno ale vim, 4kW ji nežere DPF... a rozdíl 7kW zřejmě už není při běžné jízdě pocitově znatelnej. -
superkutil 03.06.09 11:32
Moik: Hm, ta 2.2TDCI táhne od volnoběhu, ale rozumně je využitelná od 1500ot. Zažil jsem 1.8TDCI 85kW ve Focusu a bylo to šílené. Do 1800ot nic a potom brutální zátah. Takže třeba když při průjezdu zatáčkou na 2ku klesly otáčky pod 1800ot, tak za zatáčkou auto vůbec nereagovalo na plyn.
Porovnával jsem S-MAX 1.8TDCI s Mondeem 1.8 kombi. Je mi jasné, že 2.2TDCI je někde jinde.
Když tady píšeš o Oktávce TDI 77kW, tak kolega má Fabii kombi TDI 77kW. Teď byl na čipování a přímo z továrny měl ten motor 88kW a čipli mu to u Cimbu na 120kW. Musím říct, že tam tě to do sedaček zatlačí spolehlivě.
Ale ani ta 2.2TDCI v Mondeu nezatlačí do sedačky tak jako třeba 2.0TDI PD 103kW v Golfu. A hlavně v golfu táhne do 4500ot, zatím co mě motor vadne kolem 3800ot.
Já bych si asi z motorizace S-MAXe vybral tu 1.8TDCI nebo 2.2TDCI. Souhlasím, že z pohledu ceny a spotřeby je 1.8TDCI super. Je zajímavé, že se třeba v Německu neprodává. -
Moik 03.06.09 09:58
Superkutile, 2.2TDCi 114kW s autem 1500kg prostě umí zacvičit, nepřekvapuje mě, že ti přijde 92kW se 1700kg línější a taky je... ale to neznamená, že to nestačí.. Octavia 1400kg nebo kolik a 77kW taky není žádnej drak.
S Mondeem to doslova cvičí a to jsem přešel z Focuse 100kW, kterej jede hodně dobře, ale Mondeo 2.2 jede ještě o poznání líp...
Mně chybí na tom motoru jen to benzínový chování v otáčkách od 1000 - 1200... na jedničku, dvojku, jinak jazz
Závěr: ANO, 1.8TDCi 92kW jede s Mondeem hatchaback 2+2 lidi, kočár a pár drobností 215kmh podle tachometru, aktuální spotřeba 12,5
I mě ty jízdní výkony překvapujou, až mě napadlo, jestli není načipovaný, já jsem ho koupil s 19tis km... dalo by se to nějak poznat?