Mercedes-Benz E (jpor (RSKa))
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
jpor (RSKa) 27.01.10 23:59
« RS6 vs AMG: Cobalt & jpor
Tak ja by som pridal nejaké postrehy z RS6 a porovnanie s AMG:
RS6 má v niečom iný charakter a pritom je to stále snaha o pohodlné a použiteľné GT aj na dlhé trasy. Prvý dojem je z menšieho športového volantu, ruky bližšie pri sebe akosi automaticky navodzujú takú športovú ostražitosť. Škrupinové sedačky napriek tenkej vrstve tapacíru sú naozaj pohodlné, jedine vo výške ramien cítiť menšiu šírku, nie sú to kreslá z S-klasy...
Celé auto (karoséria) pôsobí hodne tuhým dojmom, určite aj kvôli cca 4000 km na tacho, tiež som mal ten dojem z AMG keď bol nový, ale buď sa karoséria "zvláčnila" alebo je RS6 ešte tuhšia.
Záber samozrejme zodpovedá 4-kolke, ale nástup točivého momentu je vďaka turboefektu, aj ked veľmi krátkemu, menej násilný. RS6 má 650 Nm od 1500 ot, AMG má 700 Nm ale až od 2650 ot. Cítiť aj vyššiu hmotnosť RS6, ale hlavný dôvod je určo turboefekt. Tá bezprostrednosť kompresoru je veľmi charakteristická. Keď nastúpia turbá, začne záťah. O niečo menší ako AMG, ale veľmi veľmi dlho trvá, je to ako keď štartuje prúdové lietadlo, nastúpi ťah od nulovej rýchlosti a subjektívne sa nezmenšuje až do odlepenia od dráhy pri 250 kmh. Motor znie o trošíčku tichšie, ale je jasné, že to nie je žiadny civilný utlmený 6-valec. Skrátka ten zúrivý podtón tam je. Zvonku na neutrál pri dupnutí na plyn je to taký mix vysokootáčkovej V10 z M5 a trochu viac basov, aj keď nie takých hromových ako AMG. Odhadujem že je to dané objemom jedného valca. Pri odpichu z miesta na plný ovšem V10 vycerí zuby, zvuk V10 naberie ešte na zúrivosti a pri ubratí plynu počas preraďovania si dosť basovo odkašle a okolie nepochybuje, ktorá udrela >:-[]
Veľkou otázkou pre mňa boli 2 veci: povestný interiér Audi (ktorý ma nijak zvlášť neoslovuje) a tvrdý podvozok, na ktorý sa sťažovali prvé recenzie na RS6, a napr. ja osobne počas skúšobnej jazdy na Q7 ešte pred vyše 2 rokmi. Tak ten komfort podvozku je u RS6 dosť dobre prijateľný pri nastavení Comfort, samozrejme Sport nadskakuje aj na malých nerovnostiach (ale to aj u AMG). Znamená to že aj na dlhé trasy bude OK, hlavne na diaľnici (teda neviem ako panely na D1, ale prežiť sa to bude dať). Majiteľ sa nesťažuje ani na okreskách, ale tam je Comfort podmienkou. AMG je oproti tomu asi o pol triedy mäkkšie pri všetkých režimoch, rozdiely medzi Comfort, Dynamic a Sport sú rovnaké ako u AMG, je to skrátka celé o pol stupňa posunuté do tvrdšieho...
Interiér som nejak podrobne neskúmal, preháňal som kone koľko sa dalo >:D ale tie dojmy teraz sú dosť priaznivé, tá starostlivosť s akou je interiér urobený tam je cítiť. Ergonómia je tiež OK, čo som videl ako majiteľ nastavuje podvozok, bolo to rýchle a jednoduché a grafika MMI veľmi pekná. Grafika prístrojov tiež, biele jasné podsvietenie aj v slnečnom dni OK, písmo displeja také akurát správne. Rozmiestnenie a celkový štýál interiéru mi prišli naživo lepšie ako z fotiek. Zvykol by som si >:D :-!
Zatáčanie som neoveril, nebol na to terén...v rámci normálu samozrejme zatáčalo OK. Dokonca vďaka trochu vyššej tvrdosti, kolesám a tuhosti karosérie bola RS6 presnejšia ako AMG (to zas nie je taký problém...), tam sa to auto proste len valí dopredu. RS6 je na pohyby volantu citlivejšia a mám pocit že to auto niekam smerujem volantom...
Brzdy - keramika má hodne silný a rýchly nástup. Orpoti oceli AMG pôsobia tak jedovato. Pri brzdení z vysokých rýchlostí rozdiel v max. brzdnom účinku nie je veľký, ale je patrný. Svoje robí samozrejme asi hmotnosť, ale keramiku hlavne neuťaháš. Dávkovateľnosť u kermaiky je údajne horšia, subjektívne som s tým ale nemal vôbec problém. Bola to otázka jedine zvyku na ostrejšiu reakciu, inak OK.
Celkovo je RS6 naozaj dobré auto, trochu iné a trochu podobné, Audi odviedlo solídnu prácu :yes:
Zatiaľ toľko, keď budeme spolu na SK ringu, pridám ďalšie dojmy ;-)
Na fotky a video nebol čas, hoci kamera bola v aute prichystaná, tak nabudúce ;-)
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!
Interiery sa takmer ani porovnavat nedaju, RS6 je nadherne spravene. Podciarkuje to ale najma tmava alcantara na strope, vynikajuce sedacky, a ako aj spomenul jpor malicky volant. A viac sportovy dojem ako v AMG, to o sebe okrem napisov na sedackach nedava vnutri vobec vediet. A napisu V8 Kompresor samozrejme :-)
Jedna uchylnost - skrinka pred spolujazdcom sa v RS6 otvara tlacitkom na palubnej doske. Absurdne :-)