Mercedes-Benz E (jpor (RSKa))
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Filip . 22.03.09 09:20
« Re: BMW M6 či 650i?
Netreba riskovat lebo je ich ako nakakane... a pozor napolicajne komanda i ked maju iba R32 to das >:D ...k tej znacke ... pocul som ze exitsuje folia na znacku ktoru nezachyti fotoaparat iba ludkske oko pri zamracenom pocasi myslim ze to suvisi aj so slnkom mozno kecam ... jj myslim ze ju uz ma a M5 isla na D1 tusim :-) ma pobavilo ako sa chvalil ze ma vypnuty obmedzovac :-! -
jpor (RSKa) 22.03.09 02:53
« Re: Filkovo hodnocení
no vyznám...do istej miery. Ale k veci:
normálny diff robí také, že ked cez neho prenášaš točivý moment na hnanú nápravu, on to delí medzi kolesá danej nápravy tak, že sa pri strate adhézie jedno začne pretáčať a to druhé nič, pekne sa ďalej odvaľuje. Takže v zákrute potom "hrabe" to vnútorné lebo je odľahčené. Auto je teda poháňané vždy len JEDNÝM kolesom v každej chvíli, aj ked diff strieda medzi lavým a pravým kolesom danej nápravy podla okolností.
Bežný diff má tiež tú vlastnosť, že keď jedno koleso pribrzdíš, prenesie točivý moment na druhé (a ide teda cestou menšieho odporu - vid situácia v zákrute). Riešenie je - pribrzdiť pretáčajúce koleso. Diff potom prenesie výkon na to druhé, ktoré je v zábere a ide sa ďalej. Existuje ale aj iné riešenie - samosvor. To je vec, ktorá TRVALE poháňa OBE kolesá danej nápravy, ale nie rovnakou silou. Delí točivý moment tak, že na jedno koleso posiela menší točák, ale min. napr. 30% (a nie menej; to je tá svornosť) z toho druhého "poháňaného". Takže ak vnútorné hnané zahrabe, to druhé vonkajšie je tiež stále hnané (30%) a tak nestrácaš rýchlosť, pretože prenos točáku na cestu sa neprerušuje. Toto poháňanie oboch kolies a delenie točáku medzi ne sa dosahuje tak, že poloosi hnanej nápravy sú medzi sebou trvale spojené niečím ako spojkou v olejovom kúpeli, ktorá dovoľuje istú mieru vzájomného pretáčania sa kolies. Mierou prítlaku tanierov spojky sa nastaví svornosť samosvorného diffu. Samosvor potom ale logicky namáha nápravu a karosériu, lebo v zákrute kde sa majú obe kolesá otáčať inou rýchlosťou (preto vôbec potrebujeme diff) samosvor tomu rozdielu otáčania bráni tou svojou spojkou, ktorá trvá na tom, že sa snaží udržať otáčky kolies rovnaké. Ale to už je iná kapitola.
Existuje aj ELEKTRONICKÁ NÁHRADA samosvoru - pribrzdí to jedno koleso brzdou a prenesie tak cez bežný diff točák na to druhé. Trochu to trvá, kým systém zasiahne, takže rozdiel je poznať. Inak toto sa využíva pri 4-kolkách (aj permanentných). Kvôli tomu rozdiel ale skutočné offroady potrebujú na ťažší terén uzávierky diffu, ktoré ho zamknú (= účinku samosvoru so 100% svornosťou) a nedebatujú. Obe kolesá sa točia rovnako, potom ale auto v podstate nedokáže zatočiť, jedine vďaka preklzovaniu kolies na podklade, čo ale v teréne je bežné. Na asfalte to nejde.
účel samosvoru je:
- zlepšuje trakciu - prenos točáku na cestu (z jednokolky urobí dvojkolku): rýchlejšie šprinty a zákruty. Teoreticky pomôže aj na snehu
- umožňuje zadokolke riadený drift, nakoľko bežný diff ti v zákrute pretáča jedno kolo a druhé sa drží cesty, drift trvá len krátko, kým sa kolesá chytia zase. Samosvor ti "rovnako" poháňa obe kolesá, takže sa pekne utrhne zadok a obe kolesá spoločne sa pretáčajú a ženú auto vpred pričom dovoľujú aj pohub do strany. Pokiaľ vhodne natočíš volant, môže sa šmyk ustáliť = drift.
Existujú aj elektronické "samosvory", ktoré nedržia onú spojku v zábere stále, ale iba keď elektronika dá povel. Kombinuje výhody samosvoru a normálneho diffu - nenamáha karosériu a nápravu. Ale má istý reakčný čas... Toto robí BMW xDrive, ale aj "chytré" diffy od Quaife (má ho Focus RS starý aj nový myslím) a dajú sa domontovať do mnohých áut...
Tak to by bolo v tej skratke...uff ;-) -
jpor (RSKa) 22.03.09 01:50
Drága filko - vďaka srdečná za body :yes:
Tvoje stručné a trefné slovné hodnotenie tiež potešilo, poviem o tom aj Šarkanovi ;-)
Pododpovede na podotázky: 4 rúry sú, ako iste vieš, na AMG vozoch už odjakživa, tak je z toho istý poznávací znak vrcholného modelu, rovnako ako aj u M3,M5,M6 a Audi RS4/6. Zo začiatku mi to tiež veľmi nevoňalo, ale prešlo ma to a teraz som aj trochu rád, páč je to istá hrdosť na stroj pod tvojím zadkom, vizitka ktorú ukazuješ svetu. Na druhej strane, pre tých, ktorí chcú vyslovene nenápadné monštrum, existuje AMG individual cenník, kde okrem kompozitových brzd, samosvoru, koženého čalúnenia úplne všetkého atd. existuje aj - sada zadného nárazníka a výfukov, ktoré sú komplet skryté, takže zozadu stojace auto nerozoznáš od od E200 CDI :-|
Mercedes proste myslí na všetko :yes:
Hlavička školáčky tú hviezdu elegantne sklopí, páč to ide velice ľahko. Bezpečnosť je provradá, neviem si predstaviť že by bola tá hviezda pevná. Asi by tam už nebola, ožratí puberťáci by to lámali len tak z plezíru 8-s
O tom prevracačskom talente G55 AMG som inak nevedel. Odkiaľ to máš?
Tak celkovo DÍK a príď zase niekedy prispieť do debaty ;-) :yes: -
jpor (RSKa) 22.03.09 01:37
maxo: lebo len Kleemann ponúka 640 hp >:-[]
Brabus ide do 530, Carlsson neviem ale pozriem, Kicherer tiež tak podobne, ešte A.R.T. má verziu 630 hp ale to radšej Kleemann, ten sa tomu venuje hodne dlho, docela im verím. Keby mal Brabus cez 600 hp tak je vec jasná, ale nemá ;-\ -
jpor (RSKa) 22.03.09 01:34
« Re: Podobnost tam s M je...
406: 635d celkom prekvapila, ale pozor na 1 sekundu - medzi 6,0 a 5,0s z 0 na 100 je výrazný rozdiel v autách. Keby to bolo 10 vs 11 sekúnd, to je iná vec.
Tie ručičky tacho trochu klamú, 650i mi prišla dosť rýchl kým som nepozrel Šarkana [odkaz] a potom je to vidieť :-! -
jpor (RSKa) 22.03.09 01:17
Filip: no zase keby ma naháňali tak zastanem, utekať veľmi nemá význam, aj keď už som pár úspešných príbehov o únikoch už počul, ale viacmenej v meste, kde sa dá odbočiť rýchlo po sebe do uličiek a ak nevideli značku...ale to ja by som neriskoval. Len by som si zavaril. Však pokutu zaplatím, vodičák nedám, a keby som oň prišiel, tak budem mať pár mesiacov šoféra. Kandidáti sú vybratí (jmurjr to vyhral už pred pár mesiacmi ;-) ) a náhradníci sa tiež nájdu... -
jpor (RSKa) 22.03.09 01:12
Po prehliadke origo M6 fotos je jasné, že M6 to nie je. Výfuky a spojler by si určo nechal originály. Vytie a hlasitosť motora vylučujú diesel, naopak svedčia o tuning výfuku. Podľa rýchlosti auta to bola 650i so zvýšeným výkonom, ale osobne si myslím že z 367 max. na 400 koní, páč to vidím ako hranicu dosiahnuteľnú za normálne peniaze, teda nejaká úprava ECU, výfukov, možno športový katalyzátor. A teda žiadne ostré vačky, s nimi by šiel asi na 430-450. Zase ked tak nad tým premýšľam, aj to by mohol mať, pretože bol pomalší len a málo... Škoda že som s ním nepokecal, šiel potom v BA dlho rovnakou cestou ako ja, rozdelili sme sa až pri benzínke pred Auparkom. Ale zase ked nešiel tankovať tak ho nebudem naháňať po parkovisku Auparku... -
filko 22.03.09 00:29
Znovu jsem se musel podívat na Šarkana. Ač již nějakou dobu hodnotím spíše slovně, toto auto musím ohodnotit i body (viz body).
Filkovo hodnocení tedy:
Šarkan v sobě spojujě několik ikon a mýtů:
Mercedes
krutý Vosmiválec
klasický sedan, kvalita, spolehlivost, elegance.
Neexistují žádné otázky. Odpověď je jediná E 55 AMG.
Zbývají dvě podotázky: opravdu nešlo odolat pokušení čtyř rúr výfuku, přestože korespondují s čtyřmi světlomety na druhé straně vozu?
Co udělá hlavička školačky při nešťastném kontaktu s zaměřovačem Mercedes na kapotě na přechodu?
Lepší už je jedině G 55 AMG, protože to je jediné auto, které se dokáže samo o sobě na rovině převrátit na bok.
Celkově tedy: :yes: -
"-- skrytý --" 21.03.09 23:16
jpor preco, len KLEEMANN?
Preco nie BRABUS, alebo Carlsson.
Ved ceny maju strasne vsetci a vykonovu skalu tiez.
Viem, ze Kleemann ponuka viac verzii a ta najsilnejsia je uz dost, ale skus si pozriet Carlsson, tiez je tam silna verzia.
Potom je tu este Lorinser a Kicherer, ale to uz nie je prva liga. -
"-- skrytý --" 21.03.09 22:34
Mno 35d tiez neni najpomalsia ,rozdiel medzi 650i v akceleracii 0-100km/h je len 1 sekunda, a pruzne zrychlenie to uz presne neviem,630i [odkaz] 635d [odkaz] , 645i [odkaz] 650i [odkaz] , M6 [odkaz] , ja viem ze videa nekvalitka a setko okolo toho ale je to len pre zrovnanie zvuku a motorovych verzii nic viac. :-) -
"-- skrytý --" 21.03.09 13:16
no E63 AMG ma vyzsi vykon, ale Nm ma slabsie a musi sa hodne tocit oproti E55, v nizkych otackach je na tom E55 podstatne lepsia.Vyleti zo startu lepsie.
Ja to porovnavam podla testov do 200 km/h a tam je rozdiel zanedbatelny v prospech E63.0,1s az 0,2s povazujem, len za hru cisielok.
Ja by som si vybral radsej E55, tak ako jpor, lebo tu je srdce numero 1.
jpor tu ti posielam odkaz M6 gegen M5, ale nie z tube a tu na okruhu asi o 1,5m vyhrala M6.
[odkaz]
-
"-- skrytý --" 21.03.09 12:58
tieto youtubacke veci ja moc nemusim, ja to mam, len vycitane z testov nemeckych americkych a anglickych testov.Je, ale pravda, ze tam robia merania zrychlenia, ale len do 200.Napr C 63 AMG vyhrava nad M3 aj Lexusom ISF.U E 63 AMG verzus E 55 AMG je to temer na chlp to iste a M5 tak isto, tak z toho vychadzam, ze M6 ma ten isty motor a na okruhu je M5 rychlejsia ako M6 o chlp a na dialnici je to to iste.