americky ridicsky prukaz - kalifornie
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
-
JOB 24.10.2007 12:47
« Re: ridicsky prukaz z ameriky
Na platnost řidičáku nemá vliv jestli si ho dělal s manuálem nabo automatem,to je nesmysl. Jednak jsem i u nás viděl autoškolu s automatem a hlavně to by pak museli rozdělit řidičáky o další skupiny.
Spíš by mě zajímalo jak je to s věkem ,protože američani mají řidičáky rozdělené podle věku žadatele,jestli se nepletu.-
Barrichello 25.10.2007 10:26
« Re: ridicsky prukaz z ameriky
JOB: jiste na www.ridicak.cz. Stačí si tam ciknout, oni už ti pověděj, když si uděláš ridičák na káře s automatem, smíš řídit jen auta s autoamtickou převodovku. S manuálem NE!!!
V ridičáku ti to bude vyznačeno kódem podobně jako když máš mít brýle apod. Když si chceš udělat řidičák na manuál, musíš předem absolovat jízdy s autem smanuálem.
Ing.Horázný ti to vysvětlí :-)
-
-
-
Barrichello 24.10.2007 11:03
Re:
Zklouška na manuální převodovku za páč Kč? Těžko chlapče, když musíš absovlovqt všechny jízdy s manuálem.... -
"-- skrytý --" 24.10.2007 23:26
ridicak z kalifornie
kdybych vedel ze to neni nesmysl tak bych to nepsal... proto se ptam... ok, tak to neni podle automatu a manualu, ale jak to tedy je ?
americane tu to maji rozdelene tak, ze pokud vam je 16 let, tak si delate ridicak za nejakych 300 usd = ca. 6 000 Kc, pokud vam je 17.5,ci vice, tak muzete delat jizdy napr. s vasim tatou a zkratka jen udelat test...
vicemene to tu probiha tak, ze zdarma dostanete knizku kde je vsecko co musite umet ( je to mala brozurka mozna s 50ti stranami) ty se naucite, pak zaplatite 30 USD a podstoupite test... kdyz ho udelate, tak muzete jit delat jizdy s vasim tatou, ci s vasim blizkym, kdyz pak mate pocit, ze zvladate ridit v poradku, tak podstoupite ridicsky test s nejakym straznikem a ten usoudi zda muzete dostat ridicsky prukaz...
kdyz vam je mene nez 17.5 tak to funguje vicemene jako u nas... to znamena ca. pul roku jizd a skoleni apod.
me 17.5 bude za chvili, takze bych mel moznost si to tu udelat za tech nejakych 30 USD, jenze podstupuju riziko, ze napriklad nabouram, nebo nekdo naboura auto myho hostujiciho taty a ja pak budu muset zaplatit navyseni u jeho pojistovny, coz jsou nemaly penize...
coz se ptam je tedy, kyz udelam ridicak tu, budu ho moct pouzivat bez problemu v CR ? muze mi nekdo prosim zjistit jak to je ? ja to mam odsud ponekud komplikovany...-
Clayton 25.10.2007 05:14
« Re: ridicak z kalifornie
Nalezl jsem toto, vypadá to dost důvěryhodně:
Občan České republiky nebo cizinec, který není příslušníkem státu Evropské unie a který má na území České republiky trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dlouhodobé vízum33) na dobu delší než 1 rok, je povinen požádat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností o vydání řidičského průkazu výměnou za řidičský průkaz vydaný cizím státem do 3 měsíců ode dne návratu do České republiky, jde-li o občana České republiky, nebo ode dne právní moci povolení trvalého pobytu nebo přechodného pobytu na dlouhodobé vízum33), jde-li o cizince, který není příslušníkem státu Evropské unie. Má-li obecní úřad obce s rozšířenou působností pochybnost o platnosti řidičského průkazu vydaného cizím státem, ověří si jeho platnost na zastupitelském úřadu státu, který tento řidičský průkaz vydal."
Důležitý však je zde pojem " řidičský průkaz vydaný cizím státem", neboť jde pouze o řidičské průkazy definované § 104 odst. 2 písm. c) jako: "řidičský průkaz vydaný cizím státem podle Úmluvy o silničním provozu (Vídeň 1968) a Úmluvy o silničním provozu (Ženeva 1949) (dále jen "řidičský průkaz vydaný cizím státem"). Tzn., že řidičský průkaz vydaný cizím státem musí svým provedením odpovídat vzorům podle uvedených Úmluv.
Řidičský průkaz USA svým provedením vzorům podle Úmluv neodpovídá, k řízení motorových vozidel na území České republiky neopravňuje a nelze ho vyměnit za český řidičský průkaz. Je pouze možné řídit motorová vozidla na základě platného amerického mezinárodního řidičského průkazu.-
Clayton 25.10.2007 05:30
« Re: Re: ridicak z kalifornie
Docela mě to zajímalo a tak jsem ještě hledal. Když to nejde jednoduše, nějaká cesta být musí. Nalezl jsem toto:
If you are 18 years and over, you may drive in France on a valid U.S. driver's license for one year from the time you receive your residency permit. (It is recommended that you attach a French translation to your US driver's license, made by a sworn translator, a traducteur expert-juré. Contact details of translators available at your Mairie or Préfecture)
Students note: The US licence is valid for the full duration of your studies.
Temporary visitors on a holiday visa (under 90 day visit) may use a valid US driving licence, an International driving licence is wise but not essential.
If your licence was issued by any of the following states, you may exchange your licence in the same way as EU and EEA member licences are exchanged (see above), provided you apply within 9 months of being issued your residency permit:
Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Kansas, Kentucky. Michigan, New Hampshire, Ohio, Pennsylvania, South Carolina and Virginia.
If you do not have a driver's license from one the states mentioned above, you must take the French driving examination within one year of your residence in France, otherwise you are illegal and uninsured to drive. See Driving Licences.
Předpokládám, že jako občan EU máte právo se trvale, byť ve skutečnosti jen na chvilku ;-) usídlit ve Francii a vyměnit si tam svůj americký řidičák. S francouzským řidičákem pak už problém mít s výměnou v ČR nebudete. Uznávám, že tohle už je ale dost kostrbaté řešení a těžko se někomu vyplatí. Je ale vidět,že všechno jde, když je dobrá vůle...
-
-
-
"-- skrytý --" 25.10.2007 05:57
:((ahhh..
diky za prispevek, ale dost me to zklamalo :-( kvuli tomu jezdit do francie nebudu, a tak teda kdyz nebude platit, tak to asi nema smysl delat :(( jak je to mimochodem aktualni ??? a je nejaka moznost ze b y mi ho precijen za cesky vymenili ??? slysel jsem, ze by treba stacila jedna jizda se straznikem a to by stacilo... -
"-- skrytý --" 26.10.2007 00:00
automat manual
Barichello: takze ty chces rict, ze kdyz si tu udelam ridicak s manualem tak jsem v poradku ???
nekdo mi opet tvrdi, ze po navratu do CR musim udelat pisemne testy a jednu jizdu se straznikem...
[odkaz]
toto je web, tkery se tim (asi) oficialni zabyva, jenze to tam neni uplne presne vyjadrene... pisi tam, ze ridicsky prukaz vydany z ciziho statu bude do 20ti dnu bez poplatku vymeneny za cesky... ale nepisi do kdy se to musi vymenit, a z jakych zemi ten ridicak plati... jsem vazne zmateny... nikdo mi tak nejak neni schopny potvrdit, jak to doopravdy je...-
wikinko 26.10.2007 04:14
« Re: automat manual
by som chcel vidiet, ako by ceski policajti pozerali na americky vodicak. zrejme ako bager na tvrdu hlinu.
ja by som si ho v USA spravil a v cechach na nom jazdil az kym by mi nebolo policajtmi vyslovne povedane ze nanho jazdit nemozem...
skoda ze nasi policajti nie su az taki natvrdli (nie ze by celkom neboli) ako americki. raz som serifovi v yellowstonskom narodnom parku ukazal slovensky preukaz zdravotneho poistenia a presvedcil som ho ze je to vodicsky preukaz. nezdalo sa mu to, ale zozral to.-
-
wikinko 26.10.2007 18:16
« Re: automat manual
poustnik, nemyslim si ze by bolo v US vsetko tak zalozene na cestnosti, vzdy sa svojmu sefovi snazim nahovorit nejaku hovadinu a nikdy mi neveri :-) asi preto ze nie som cestny american :-)
americania su sice usmievavi a dari sa im pretvarovat ze su cestni, ale su to falosne hovada. nemozem si pomoct, ale uz ich tak nenavidim !!! od nas ludi su americania proste prilis odlisni.
-
-
-
-
"-- skrytý --" 26.10.2007 04:37
thx
diky vsem za komentare... dalsi komentare ohledne teto problematiky jsou vsak smele vitany...
jak rika poustnik... zde v americe to je vylozene zalozene na duvere... lez je tu silne odsuzovana a velka vetsina lidi tu je cestnych... razantni rozdil oproti ceske republice...
wikinko: co myslis, ze mi pak ten policajt muze udelat... kdyz to tedy nebude legalni s tim ridit ? dostanu body ? sebere ho ? pujdu do vezeni ? zaplatim silenou pokutu ?
nevim, nechci nejak riskovat... jen mi je lito, ze toto tidkutovani je takove neoverene... nevim uz kam se podivat, kde bych dostal 100% spravne a zarucene informace... -
"-- skrytý --" 14.05.2008 16:23
California DL
jen tak jsem nahodou narazil na toto tema.. uz je asi pozde, ale prece jen odpovim pro pripadne dalsi dotazovatele..
V US jsem si ridicak udelal za 26$, bylo mi uz tehdy 18 let a ridit jsem umel takze vsechno probehlo behem mesice a pul. V americkem ridicaku se nepise jestli se dela na automatu nebo manualu, takze v tom by problem nebyl. Taky jsem nevedel, jak je to s platnosti u nas a tak jsem si u firmy AAA (zadna podobnost se ceskym autobazarem btw) nechal vystavit International Driver Permit, ktera je pro americany cestujici do EU na delsi dobu. Pri vyrizovani se me nikdo neptal jestli jsem obcan US a tento mezinarodni ridicak me stal nejakych 10$.
Po navratu do CR jsem psal na ministerstvo dopravy, jestli lze na zaklade US licence a International Permit dostat za nejaky poplatek Cesky ridicak bez prislusnych zkousek...bylo mi odpovedeno:
"k Vašemu dotazu Vám bohužel musíme sdělit, že na podkladě dvou citovaných dokladů, tj. národního ŘP a mezinárodního ŘP, vydaných v Kalifornii, USA, nelze v ČR žádat o vydání českého národního ŘP. Jednoduše je tak tomu proto, že USA nepatří mezi státy, jež přistoupily k Úmluvě o silniční dopravě z Vídně z roku 1968 a jejich řidičské průkazy neodpovídají vzorům dle této úmluvy.
Jelikož však USA naopak jsou členskou zemí Úmluvy o silničním provozu ze Ženevy z roku 1949, můžete v České republice řídit motorové vozidlo na základě řidičského průkazu kalifornského a k němu vydaného mezinárodního ŘP, nejdéle však po dobu jednoho roku od data jeho vydání. Druhým předpokladem je, abyste byl tzv. účastníkem mezinárodního provozu, tedy „návštěvníkem“, nikoli řidičem s trvalým pobytem v ČR."
Z odpovedi jednoznacne vyplyva,ze ridic s trvalym pobytem v CR s timto mezinarodnim ridicakem ridit nesmi. To jsem ignoroval s tim, ze alespon ten jeden rok, nez vyprsi platnost, s nim ridit budu. Asi po pul roce me zastavia policejni hlidka..podal jsem ji onen International Driving permit a California Driver License. Podivali se na sebe, zeptali se, jestli nemam ceskej.. rekl jsem ze ne.. oni na to, at chvili pockam.. sli si nekam zavolat, asi po 10 minutach se vratili, omluvili se za zdrzeni a poprali stastnou cestu :-)
Dale jsem tedy ridil s timto ridicakem, az se blizila doba vyprseni platnosti, prihlasil jsem se do jedne autoskoly, dohodli jsme se na jedne jizde, v nejblizsim terminu povolenem zakonem, tj. myslim 3 tydny, jsem delal zkousky. Cena vsak zustala nejakych 7000kc.
momentalne se na jeden skolni rok nachazim v americe, kalifornii a mam tu moznost udelat si ridicsky prukaz za nadhernych 30 dolaru, coz je 600 Kc a to je ponekud prijatelnejsi nez beznych 8000 Kc u nas...
chci se zeptat, jestli nekdo vi, jestli by u nas takovyto ridicsky prukaz fungoval... je to pro me velice dulezite...
nekdo rika, ze je ridicsky prukaz platny sest mesicu a pak je potreba udelat novy klasicky u nas za tech ca. 8000 Kc, nekdo riksa, ze staci udelat jen zkousku na manualni prevodovku coz je zalezitost par korun a nekdo zase rika, ze to bude fungovat bez problemu... napriklad v nemecku to funguje, ridicsky prukaz z USA je bezproblemu platny (v nemecku) jak je to ale u nas ???
kdyby nekdo mel moznost jak ziskat zarucene korektni informaci o teto problematice, nebo pokud nekdo 100% vi jak to je, ci k tomu ma co rici... budu moc moc vdecny !!!
muzete me kontaktovat jak na muj email, tak na me ICQ, ci zde...
diky !