Toyota yaris vs Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.07.2007  23:31

Které auto je lepší pro začatečníka

Jsem začátečnice a chtěla bych si koupit automobil, rozhoduji se mezi Škodou Fabii a Toytou Yaris. Chtěla bych vědět, které auto z těchto dvou je bezpečnější, Toyota mě láká pro svou malou velikost a pěkný desing. Škoda Fabia zase pro menší cenu a větší dostupnost nahradních dílů. V autech se moc nevyznám a proto děkuji za Vaše názory a odpovědi.
    • 00 Reagovat !

foto T-Y-N-G-

T.Y.N.G. 11.07.2007  11:52

« Re: Které auto je lepší pro začatečníka

Mám Toyotu Yaris NG 5dv.
      Bezpečnost: Nevím ale myslím že nová Fabia ještě neprošla crash testy EuroNCAP. Yaris má 5 hvězdiček

Fábia má sice v základu nižší cenu, ale když se srovnají výbavy vyjde Yaris levněji.
      Dostupnost náhradních dílů a cena je dle mého názoru shodná, cena práce je podobná.
      Yaris má variabilnější interier díky posuvným zadním lavicím. Yaris má nižší spotřebu.
      Bude vhodné když si obě auta projedete. Je důležité se projet jak po městě, tak i po rychlostní silnici.
      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.07.2007  16:05

« Re: Re: Které auto je lepší pro začatečníka

Z finančního pohledu to vychází nastejno. Ve Škodovce v záruce za jakékoliv dovybavení se tvrdě zaplatí. Na poruchovost je nyní příliš brzy. Spotřeba bude ve městě a v zimě na kratší vzdál.vycházet o něco lépe pro litrový motor (oproti 1,2 u Škodovky). Mimo město to bude podobné. Na dálnici litrový motor v nevýhodě příliš nebude (pokud na tom nebude dokonce lépe) max. toč. moment je v 3800ot/min. a tak i při 130km/h bude přijatelná spotřeba. Pro velmi časté ježdění po dálnici je vhodné zvolit silnější motor - oba tříválce (1.0 od toyoty a 1,2 od Škodovky budou mít v dálničním režimu - nad 130km/h omezenou životnost cca. 150 000 km). Nejlepší bude se v nich svést a dát na pocit z jízdy. Pak už záleží čemu se dá přednost (neseděl jsem v nich), ale můj odhad je, že yaris bude pohyblivější a snáze se s ním bude zatáčet a manévrovat a ve Škodovce bude větší pocit bezpeží.
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.07.2007  12:28

Záleží také na tom, jaký motor a výbavu si přejete. Nicméně je Fábia přece jen o dost větší auto ve srovnání s Yarisem. Případná oprava (každý začátečník může udělat chybu) bude vždy levnější u Fábie. Zůstatková prodejní cena bude asi stejná pro obě auta (respektivě ztráta při následném prodeji). Pokud budete jezdit více mimo město, pak jednoznačně Fábie.

PS: mám zkušenosti jak s Toyotou tak Škodovkou (coby řidič) a ani s jedním jsem neměl nikdy problém.
      • 00 Reagovat !

foto T-Y-N-G-

T.Y.N.G. 12.07.2007  13:37

Pokud myslíš starýho Yarise tak ano - je Fabia větší. Ale s novým se rovnat nemůže! Proč je Fabia lepší mimo město?
        • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.07.2007  19:33

Opravdu je větší ;-)
          [odkaz]
          vs
          [odkaz]

Větší auto je na cesty mimo město vždy lepší, jednoznačně. Navíc kufřík u nového Yarise je nejen špatně (subjektivně) řešen, ale i malý na to odvést cokoliv.
          Jediná opravdová výhoda u Yarise je, možnost koupení 3D verze (ale já osobně bych již 3D aut nechtěl).
          • 00 Reagovat !

foto T-Y-N-G-

T.Y.N.G. 16.07.2007  13:09

Ano rozchod je u Fabie o 2mm větší (pekelný rozdíl >:D ), celková delka 20 cm. O 5 cm je užší. Kufr Fabia 300 l - Yaris 275 - 363 l. No nevím, ale matematika říká něco jiného a vlastní zkušnost s kufrem Yarisu také. Výkon a spotřeba hovoří pro Yaris. A rozhodně nevím v čem je Fabia lepší a větší? Oboje to jsou mini auta.
            • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.07.2007  19:34

Je pravda, že rozvor je v podstatě stejný, narozdíl od délky (242 mm pro F-II.) Ten kufr u Yarise mne osobně odradil, mimo jiné, při výběru nového auta před rokem (druhé do rodiny). Nakonec to ale "vyhrálo" úplně jiný nový model. Obě auta jsou skutečně malá, ale mít 3,75 auto, nebo 3,99 auto je opravdu veliký rozdíl při jízdě mimo město. Motory má ale Toyota jednoznačně lepší.
    • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 03.08.2007  08:48

Tak crashtest Fabie II už proběhl a to s výsledkem, že jeho bezpečnost je o chlup horší než Yaris první generace (z roku 2000), na nového Yarise ztrácí víc, lépe řečeno celou 1 hvězdičku (Fábia 4*, Yaris 5*) ;-)
      • 00 Reagovat !

foto Sranki

Sranki 04.08.2007  12:46

Mám pocit, že si tie testy vôbec nevidel len používaš predžuté informácie z médií.

Yaris I - ochrana posádky 29b, ochrana chodcov 13b
        Fabia I - ochrana posádky 26b, ochrana chodcov 12b
        Yaris II - ochrana posádky 35b, ochrana detí 34b, ochrana chodcov 18b
        Fabia II - ochrana posádky 32b, ochrana detí 36b, ochrana chodcov 17b

Neviem kde si videl, že nova Fabia je v bezpečnosti horšia ako Yaris I.

Ak sa tu už hráme na hviezdičky, tak novej Fabií ušla piata hviezda o jeden bod a to len preto, že sa pri bočnom náraze pootvorili zadné dvere. Neotvorili sa úplne len vyskočil zámok do druhej polohy a dvere sa dali v pohode otvoriť.

Len pripomeniem, že rozdiel jedného bodu je v tomto hodnotení pomerne veľmi malá hodnota, pretože stačí prekročenie limitu zaťaženia posádky len o 1N a body idú dolu.

Yaris II je spolu s Cliom a 207 jedno z najbezpečnejších áut tejto triedy (aj vďaka kolennému airbagu, ktorý ale nie je v SR v základnej výbave), to nijako nespochybňujem. Ale vadí mi ak sa v médiach prezentuje výsledok Fabie II ako zlyhanie automobilky. Je to výsledok plne porovnatelný s ostatnými autami triedy.

Ešte k tej výbave dodám, že Yaris nemá v základe ani bočné airbagy. Takže ako by dopadli výsledky crashtestov v tomto prípade? :-|
        • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 06.08.2007  08:08

Došel jsem k tomu jednoduše, nekoukal jsem na celkový bodový výsledek kde se dávají body za takové blbiny jako je upozornění na bezpečnostní pásy apod. Takže samotné nárazy vypadají takhle:

Fabia I:
          Náraz ze předu: 12 bodů
          Náraz z boku: 14 bodů
          Výbava: pouze airbag řidiče

Fabia II:
          Náraz ze předu: 13 bodů
          Náraz z boku: 15 bodů
          Výbava: přední airbagy, boční a hlavové airbagy

Yaris I:
          Náraz ze předu: 13 bodů
          Náraz z boku: 16 bodů
          Výbava: pouze přední airbagy, boční nemá !!!

Yaris II:
          Náraz ze předu: 15 bodů
          Náraz z boku: 16 bodů
          Výbava: přední airbagy, boční a hlavové airbagy

Takže jak sám vidíš, tak Fabia II. s bočními airbagy má při bočním nárazu horší výsledek než Yaris I. bez bočních airbagů ! Fabia II není špatné nebo nebezpečné auto, jen je prostě horší než Yaris, toť vše.
  • 00 Reagovat !

foto T-Y-N-G-

T.Y.N.G. 11.07.2007  11:55

Dotaz jinam

Jo a podle toho jak je zde na auto.cz "žhavá diskuse", zkuste stejný dotaz na www.autorevue.cz
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.07.2007  14:25

Já volím Yarise

Se škodovkou příliš zkušeností nemám, najezdil jsem s ní jen pár stovek km. Měl jsem Yarise benzín 1,0 a teď mám Yarise naftu 1,4. Nedám na ně dopustit. Za náhradní díly vydáno minimum (v podstatě nic víc, než destičky kotouče a olejové filtry). Nafta dle mého lépe drží na silnici, než benzín. Po 150000km bez závady. Pouze měním olej.
  • 00 Reagovat !

foto JOB

JOB 16.07.2007  17:45

škoda vs. toyota

Neznám ani jeden z těhto vozů , ale mého pohledu jako obavatele sídliště by se mi klidněji spalo kdybych měl na parkovišti Toyotu. Říká se že Toyota už není co bývala ale asi na tom se spolehlivostí bude lépe. ;-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…