Automat vs. brždění motorem
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
« Re: to je
jednoduchéí. Kdžy do má jen D + sekvenčku, tak bud musíš jezdit an D a nebo kvedlat ze strany na strnu sekvenčkou a řadit stupně ručně. Si vyber...
U aut bez sekvenčky bývalo bud OD D L nebo OD 3 L nebo OD 3 2 atd. Záleží na typu převodovky. každopádně o brdžení motorem je infor vždy k manuálu vozu. Pokud ho nemáš, stáhnout z netu nebo si někde sehnat... -
"-- skrytý --" 28.03.07 19:28
« Re: re
no jo, ale ne všecky převodovky mají polohy 2 a 3... co pak??
Nema-li 2 a 3, pak ma M soucasne s + a - ("M" jako "manual", + a - je myslim jasny)*.
jo, a jaká je rozdíl mezi OD a D?
D je Drive. Ted se to da vylozit dvojim a presto "spravnym" zpusobem. Drive je volba na volici pro bezne jezdeni, kdy jsou automatem razeny kvalty od 1. az po kvalt, ktery ma prevod 1:1. A tim se dostavam k ty druhy ... "definici", Drive je prave ta rychlost s prevodem 1:1. U trikvaltu to je nejvyssi kvalt, u ctyrkvaltu to je predposledni kvalt (v obou pripadech jde tedy o trojku - netusim jak to maji peti a vice rychlostni automaty). Pro srovnani, takovy petirychlostni manual ma na ctyrce priblizne srovnatelny prevod.
OD je OverDrive. Jde o prevod vyssi nez je Drive tudiz jde o tzv. rychlobeh. Jeho pouziti by pry melo byt zejmena na dalnici (s tim mi moc nesedi to jak to funguje u me prevodovky, ale budiz :-)). Pri srovnani s manualem jde o neco podobneho jako je petka u petikvaltu nebo petka a sestka u sestikvaltu.
*) Vyhovalo mi vic klasicke usporadani volice, s 1 2 ... . Ta "skorojakobysekvencka" je jen parodie na sekvencku a navic jakmile to clovek pouzije, pak musi kvedlat furt vsechny kvalty dokud to zase nevrati na "D". -
« Re: Re: Automat vs. brždění motorem
Jasně že jde brzdit motorem, proč by jako nemělo jít. Ale rozhodně to nejde na všechny polohy, proto jich je tam taky víc. Napřed na D v krožku, tj OD to většinou nebrzdí vůbec, ale třeba na 3 nebo 2 jo. V případě sekvečního řazení to brzdí zas na nkteré stupně z té škály (podle toho klik má převodovka stupnů). Více by mělo být v každém návodu k vozu v tzv. Owners manuálu... -
"-- skrytý --" 26.03.07 02:07
« Re: Automat vs. brždění motorem
zdarec, eště nikdy sem nemel auto s automatem (doufam ze nikdy mit nebudu), ale zajíma mně jak je to s bržděním motorem, protoze sem neco slysel, ze prý to nejde... .
Brzdit motorem jde.
U starsich automatu je brzdny ucinek o neco nizsi nez u manualni prevodovky, u novych automatu byva vyuzito premosteni menice a prevodovka pak brzdi uplne stejne jako manual. Nekdy je treba prehodit volic automatu na nizsi stupen (na nejvyssi kvalt se z kopecka blbe brzdi :-)). To ale zalezi na konkretni prevodovce.
Nevim jak se to chova u jinych prevodovek, ale ta moje dela to, ze mi "pomaha pri brzdeni", t.j. podrazuje sama jen slapnu na brzdovej pedal a v drtive vetsine pripadu jde o situaci ze to prijde vhod. Napriklad jedu z kopecka, auto diky tomu zrychluje, pribrzdim si a automat tam lupne nizsi kvalt a vyuzije premosteni cimz ze to ve vysledku chova uplne stejne jako kdyz clovek brzdi motorem u manualu (nekdy ani ta brzda neni nutna a prevodovka podradi sama).
Za dva roky s touhle prevodovkou jsem ji nepotreboval "rict" (pomoci volice) ze bych chtel jinak. Kdyby na to jednou doslo, pak razeni jde prehodit na jakosekvencku a pak je to na mne co tam zvolim za rychlost (na vynuceny podrazeni pri jizde z kopecka bych pak provedl s volicem pohyb ne nepodobny zarazeni 2. rychl. stupni na manualu - zatim ale stacilo prislapnout brzdu aby se tak stalo bez kvedlani s volicem).
Jsou chvile kdy se nemuzu zbavit dojmu ze ta prevodovka nekde musi mit cidlo naklonu :-).
P.S.: Automatizovane prevodovky (DSG nevyjimaje) maji chovani totozne jako manual, neb je to dano jejich principem, ktery je shodny (t.j. spojka/spojky + klasicka prevodovka). Jen nemam informace jestli k "brzdeni motorem" je nutny nejaky podnet nebo jestli to udelaji "samy". -
Sprint 25.03.07 22:19
« Bez nadpisu
Když napíšu příspěvek a chci ho odeslat a nedám nejdřív náhled, tak se pak v diskuzi objeví odkaz, který není normálně vidět.
Kdo pak na něj klikne a nemá antivir co si s ním poradí, má o srandu postaráno, jako já. >:D
Chytil jsem ho tady asi před 14. dny.
Budu muset naformátovat disk, ale že by se mi do toho chtělo se říct zrovna nedá. 8-s
Nejdřív musím dát náhled, pak se odkaz objeví, pak odkaz smazat a znova náhled (už bez odkazu na virus) a pak až příspěvek odeslat. >:-[] -
"-- skrytý --" 25.03.07 19:33
« neklikajte na link v prvom prispevku
filda 1800 !!! kurwa do pitchi, uz si ten virus nechaj vymazat alebo sem nepis
chytil som ho od teba pred tyzdnom v threade 'aky motor do ML'
toto vlakno alebo tvoj prispevok vymaz aby od teba ludia ten virus nechytili, a ak ho rozsirujes zamerne tak si poyeb segru, pretoze si mi narobil zbytocnu robotu na cely den