Snimac klepani Skoda Felicia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
"-- skrytý --" 25.03.07 01:27
« Re: Re: Strata výkonu motoru pri dlhšej jazde
len tolko by som ti chcel naznacit ohladne klepotu motora ze mam 1.3 MPI ma 600tis.km. ten motor ma take zvuky ze by si sa bal ist na tom 5km. a slape bez problem. sledujem tvoj problem ale nemyslim ze by to robil ten snimac hlucnosti. nemas kamosa ze by ste si vzajomne na skusku vynenili vsetky cidla. -
"-- skrytý --" 25.03.07 00:23
« Re: Strata výkonu motoru pri dlhšej jazde
Sice som spominal, ze mi to casto robilo na dialnici, ale neskor som skusanim zistil, ze to robi pri vysokych otackach. A mne sa to bohuzial neupravilo ani po dvoch tyzdnoch. Musel som vymazat chyby cez pocitac. U mna bude asi problem v niecom inom. -
"-- skrytý --" 24.03.07 23:28
« Strata výkonu motoru pri dlhšej jazde
Dobrý večer. Moja slúsenosť zo stratou výkonu po dlhšej jazde vysokou rýchlosťou, rozumej jazda po diaľnici, je následovná. Motor sa vždy začal chovať tak ako kedy niekto zapchal sacie potrubie, pridusil sa a pokiaľ som ho nenechal aspoň trochu vychladnúť, tak sa s tým nedalo normálne pokračovať v jazde. Povychladnutí sa motor choval znovu úplne normálne v celom rozsahu otáčok. Na závadu som niekoľkokrát upozorňoval v značkovom servise, ale navrhované riešenie, niekto to tu už spomenul, spočívalo v postupnej výmene všetkého. Počínajúc všetkými snímačmi až po vstrekovacie čerpadlo a riadiaci jednotku. Ale, aby som to skrátil, pomohla blbosť, výmena tesnenia pod sacím potrubím. A ako som sa neskôr dozvedel išlo o konštrukčnú chybu motorov 1,3 MPi s výkonom zvýšeným na 50 kw. -
"-- skrytý --" 24.03.07 21:41
« Re: Snimac klepani Skoda Felicia
Nie je to take jednoznacne, je tam sice napisane, ze to moze byt rozvodova retaz, ale nie som si isty. Neviem co by ine auto robilo, keby malo 150 tis. km najazdenych. Ta moja rozvodova retaz je sice trochu viac pocut, ale urcite to nie je ani zdaleka kriticke. To potom keby som to nechal bezat dalsich 100 tis km bez zasahu, tak by mi ten snimac klepani zasahoval uz pri 40 km/h?
S vymenou rozvodovej retaze ratam, ale chcem si to dat este otestovat niekomu sikovnejsiemu. Inak ten felicia klub som prehladal cely, ale nic viac o snimacu klepani som nenasiel. Skoda, vyzeralo to nadejne. -
dcgsd 24.03.07 18:55
« Re: Re: Snimac klepani Skoda Felicia
zapni parkovacky a odpoj baterku, pockej tak minutu a znovu baterku pripoj. Chybove hlaseni by mela ridici jednotka zapomenout.
Nemas moznost si pripadne cidlo polohy klikovky nekde pujcit?
Ty rozvody nebudou nejak zavratne nakladny. Kazdopadne alespon budes vedet na cem jses. Nadruhou stranu priznavam ze taky nerad lezu do motoru. -
"-- skrytý --" 24.03.07 17:09
« Re: Snimac klepani Skoda Felicia
Prave sa snazim zohnat niekoho, kto sa v tom vyzna. Zistujem u svojich znamych, lebo do autorizovaneho servisu sa mi nechce ist kvoli cene a aj kvoli tomu, ze oni hned vsetko vymienaju za nove veci a nevedia, ci je v tom chyba. Len neviem, ci niekoho takeho najdem v okoli Ziliny na Slovensku.
Nechcem hned menit rozvodovu retaz, lebo mam skusenosti, ze akonahle sa zacnem vrtat do niecoho, zacne sa rad radom vsetko kazit. Davam si pozor, aby som nesiel do vysokych otacok a nemusel znova chodit na diagnostiku.
Cisto teoreticky, keby bol zapojeny notebook pocas jazdy a ja motor vytocil do vysokych "nebezpecnych" otacok, malo by mu nieco vyskocit, nie? Lebo raz mi robili aj testy za jazdy.
Este jedna otazka. V pripade nudze, ak by auto zase zblblo, daju sa tie chyby vymazat inak ako pocitacom? Napr. odpojenim baterky a pod.? -
dcgsd 24.03.07 15:41
« Re: Re: Re: Re: Re: Snimac klepani Skoda Felicia
Jestli diagnostika pozna vadny snimac polohy klikove hridele nevim ale hadal bych ze ne. Minimalne pri kratkodobych vypadcich by nic poznat nemusela. Muzes ho zkusit vyndat a ocistit. Je na prirube prevodovky a snima pohyb "zubu" na setrvacniku. Vedou k nemu tri draty
Cidlo klepani muze snimat hluk nejen od rozvovoveho retezu ac to tak byva nejcasteji (vule pistniho cepu, rozvody...). -
"-- skrytý --" 24.03.07 14:29
« Re: Re: Re: Re: Snimac klepani Skoda Felicia
Spominany 1 ohm je v popis suciastok pri diagnostickom programe.
Kontrolku som zle vysvetlil. Standartne, ked zapinas svetla, zapinas dve tlacitka. Prve nalavo zapina parkovacie svetla, rozsvieti sa horna kontrolka svetiel (parkovacie), potom stretavacie (tlacitko napravo od prveho, kontrolka spodna). Lenze mne standartne svieti iba spodna kontrolka, proste mi nesignlizuje rosvietene parkovacie svetla. Momentalne teraz po vymazani chyby mi stale svieti. Mozno je tam naozaj iba zly kontakt ako mi kazdy hovori. S chybou by to nemalo mat nic spolocne, nezasvieti sa pri startovani. Len viem, ze po vymazani chyb sa mi na urcity cas rozsvieti a potom po case zhasne a uz nesvieti. Asi fakt len chybny kontakt. Ostatne kontrolky svietia v poriadku a vsetky po nastartovani zhasnu.
Prave som prisiel po diagnostike, kde zase vykazoval chybu uplne novy snimac klepani. Spominal som mu rozvodovu retaz. Potvrdil mi, ze ju je pocut viac ako by malo ale ze to je bezne pri autach s najadzenymi 100 000 km. Vymenit mi ju vsak moze, len neviem ci to mne pomoze.
Spominas snimac polohy klikoveho hriadela. Da sa to zistit diagnostikou alebo mechanicky? Snimac klepani vzdy vykaze chybu po vysokych otackach, problem so startovanim sa ukazal len raz. Ten snimac polohy hriadela by sa pri diagnistike ukazal tiez, ci nemusi? -
dcgsd 24.03.07 14:02
« Re: Re: Re: Snimac klepani Skoda Felicia
memam sice konktertni podklady ke snimaci klepani u felicie ale ocakavam, ze je jako vetsina ostatnich tvoren piezoelementem a pri mereni "odroru" by mel vykazovat "nekonecny" odpor resp.hodnoty radu megaohmu. Hodnota 1ohm je tedy podle meho spatne.
Kontrolka signalizuje zavadu motoru (nouzovy rezim) ale podle meho ma byt rozsvecena jina kontrolka. Zavada se bude zrejme projevovat i pri vyrazene rychlosti a tak bude zavada snaze diagnostikovatelna. Kontrolka poruchy motoru na palubnidesce se ma testovat po zapnuti klicku kratkym rozsvicenim podobne jako kontrolka airbagu ci ABS. Pokud se pri zapnuti klicku rozsveci kontrolka svetel, je neco spatne.
Cas pro korekci predstihu smerem k vetsimu predstihu je v radu vterin, snizovan je predstih okamzite po detekci detonacniho horeni.
Prudke snizeni vykonu motoru pri prechodu do nouzoveho rezimu neni dano jenom snizenim predstihu ale i dalsim opatrenim ridici jednotky (napr. bohatost smesy, casovani vstriku..). Do nouzoveho rezimu samozrejme muze ridici jednotka prechazet i kvuli jinemu cidlu (poruse). Proveril bych hlavne snimac polohy klikove hridele u priruby prevodovky jakozto mozny zdroj vsech jmenovanych obtizi (spatne starty zavisle na teplote, klepani, nouzovy rezim). -
"-- skrytý --" 24.03.07 13:18
« Re: Re: Snimac klepani Skoda Felicia
Mam auto len spominanych 9 mesiacov, nemam este vela skusenosti, lebo sa na nom okrem snimacu klepani zatial nic nekazilo. A chlapik co mi to diagnostikoval (moj bratranec) naozaj nema vela skusenosti s diagnostikou. Bol som vsak este za jednym jeho znamym (pri prvom vyskytnuti sa chyby), on je z tych skusenejsich. Jemu vsak dokonca ani ziadne chyby neukazovalo, ale po jeho testoch sa auto asi po 10 km jazdy vratilo do normalneho vykonu. Potom som vsak uz za nim nebol, iba za bratrancom, ktory bud chyby vymazal a auto okamzite jazdilo normalne, alebo naposledy vymenil suciastku.
Tvoje rady som si vytlacil a budem sa aspon vediet dozadovat urcitych testov. Zatial som vsak na diagnostike este nebol, potom budem urcite mudrejsi.
K tomu startovaniu: to mi povedali aj bratranec, ze tie dve suciastky, co vykazovali chybu (snimac, lambda) nemaju nic so startovanim spolocne. Problem pri startovani som mal prvykrat a vzdy to bolo iba za studeneho motoru. Akonahle som uz nastartoval, potom kym motor uplne nevychladol (niekolko hodin), startovalo bez problemov. Po vymene suciastky snimaca sa problem uz neobjavil. Problem startovania sa prejavoval tak, ze auto tocilo a tocilo, ale vobec nechcelo chytit. Po pridani plynu, auto ako tak zacalo chytat. Ak sa mi aj podarilo natocit, musel som to este asi 30 skeund udrziavat stlacanim plynoveho pedalu, inak malo tendenciu zhasnut. Aj zvuk motora bol cudny, akoby v nom nieco o nieco sprngalo (ako ked sa kedysi na bycikle davala umela hmota do kolesa, aby to tak pekne rapkalo). Po tych cca. 30 sek. vsak uz bolo vsetko v normale, zvuk motora cisty. Nakolko sa po vymene snimaca klepania problem neobjavil, viac som to neriesil, aj ked mi nebolo jasne, co mohlo problem sposobit.
Spat k mojmu hlavnemu problemu. Tebou navrhovane premeranie osciloskopom budem vyzadovat, potom aj napisem sem, ako to vsetko dopadlo. Este k tej vymene snimaca klepania podotknem, ze sme stary snimac aj premerali, ale nedala sa namerat hodnota 1 ohm, ako by mala. Aj z toho sme usudili, ze snimac je vadny.
Spominas rozvodovu retaz. Uz pri kupe mi spominal bratranec, ze rozvodova retaz je volnejsia. Ale necakal som, ze by to malo mat taky vplyv. Rozumiem sa normalnym pocitacom, ale tym ukrytym pod kapotou vobec. Ak je vsak pravda to, ze riadiaca jednotka vie prepnut motor do nudzoveho rezimu, tak je to mozno aj moj pripad.
Za normalnych okolnosti, ak by bol motor v poriadku, by po znizeni predstihu riadiacou jednotkou prestalo detonacne horenie, snimac by uz nic "nepocul". Za aky cas sa potom predstih vracia do normalu? Par sekund, menej ci viac? Lebo ked som raz skusal po vymazani chyby vytocit motor a isiel som na dvojke do kopca, tak asi pri 5000 otackach s autom trhlo a v tom momente stratilo na vykone.
Este jedna perlicka na zaver: vzdy, ked auto prejde do nudzoveho, menej vykonneho rezimu, rozviesti sa mi kontrolka zapnutych stretavacich svetiel. Ta inak, ak auto ide v poriadku nesvieti. Uz som si zvykol, ze ked mam zapnute svetla, tak svieti iba kontrolka dole, teraz pri chybe vsak svieti aj kontrolka svetiel hore. Ta okamzite zhasne o vymazani chyb. To je pre mna zahadou.
Zatial dakujem za radu.
Rado -
dcgsd 23.03.07 23:13
« Re: Snimac klepani Skoda Felicia
To je prace na *..... Uz to pisu podruhe.
Snimac detonacniho horeni (klepani) je vlastne neco jako mikrofon ktery posloucha, jak probehlo horeni ve valci. Pokud dojde k detonacnimu horeni, cidlo uslysi odlisny hluk. Nasledne ridici jednotka snizuje hodnotu predstihu. Toliko spravna funkce.
Casto ale snimac klepani "uslysi" i hluk od nejake "vadne" mechanicke casti motoru (nejcasteji od volneho rozvodoveho retezu). Potom je podobne jako v pripade detonacniho horeni snizena hodnota predstihu s tim, ze pokud falesny signal prichazi opakovane dostane se hodnota predstihu za preddefinovanou hranici, pri ktere uz nemuze z konstrukcniho hlediska k detonacnimu horeni dochazet. Ridici jednotka pri prekroceni teto hranice oznaci cidlo za vadne resp. hodnoty cidla mimo tolerance a prejde do nouzoveho rezimu se snizenym vykonem.
Z tohoto prikladu potom vypliva, ze ne vzdy je cidlo oznacene ridici jednotkou opravdu vadne (hodnoty mimo meze). Chybne hodnoty lambda sondy s problemem mohou souviset at uz jako pricina ci dusledek. Problem se startovanim vsak nikoliv uz jenom proto, ze hodnota ani jednoho z uvedenych cidel (lambda, klepani) se pri algoritmu startu nepouziva. To uz by zavada spise ukazovala na vadne cidlo polohy klikove (vackove) hridele. Netusim sice jak u teto konkretni ridici jednotky ale casto se vazna zavada znovu testuje treba az po 80tem nastartovani. To by vysvetlovalo casvou zavislost zavady. Odpojeni akumulatoru pamet chyb vymaze "okamzite".
V dnesni dobe je vsak velice malo mechaniku, kteri opravdu umi udelat diagnostiku.
Casto totiz mechanik jenom pripoji k ridici jednotce pocitac a nasledne vymenuje cidla (pocinaje hlasenym) az se "to" opravi. To je ale postup hodny cvicene opice.
Byt Tebou tak bych se dozadoval diagnostiky pomoci osciloskopu pomoci ktereho se da urcit na kterem valci pripadne v jake poloze klikoveho hridele je "detonacni" horeni indikovano a z tohoto nasledne usoudit na skutecnou zavadu. Lambda sonda se take da verohodne proverit osciloskopem.
Tech co umi diagnostiku je opravdu pomalu a nechavaji se casto dobre zaplatit. Potom je na Tobe jestli radeji nechas zavadu resit cvicenou opici ktera vymeni cidla za nekolik tisic s nejistym vysledkem nebo radeji zaplatis podobny obnost za urceni opravdove zavady.
Jsem zvedav na vysledek. Napis sem.
Hodne stesti
Petr -
"-- skrytý --" 23.03.07 17:09
« Snimac klepani Skoda Felicia
Po hodinach hladania informacii na internete som objavil toto forum a preto skusim popisat moj problem. Hadam mi budete vediet niekto pomoct.
Mam asi 9 mesiacov S-Feliciu Combi r.v. 1999, dovoz z Nemecka. Som s nou spokojny, ale akosi prilis casto sa mi vyskytuje jedna a ta ista chyba.
Po vytoceni motora do vyssich otacok prudko poklesne vykon motora (asi o jednu tretinu). To by mal zabezpecovat snimac klepani, ktory by mal znizis predstih (neviem ci to je po slovensky predzapal alebo nie). Po diagnostike a vymazani chyb problem zmizol, avsak po case sa vzdy vratil. Uz sme aj vymenili samotny snimac klepani (stal asi 900 Sk a preto sa mi ho nechce menit znova) a hned po vymene som skusil opat vyssie otacky. Vyzeralo to, ze problem sa uz nevyskytuje. Avsak asi po 2 tyzdnoch jazdenia som opat vytocil na vyssie otacky (max. 5000 ot.) a problem sa opat vratil. Motor netaha a ide akoby na polovicny vykon, proste pridam plyn a akceleracia minimalna.
Este podotykam, ze nejazdim sportovo, skor som pokojny sofer, nevyuzivam casto vysoke otacky. Ale problem sa vzdy vyskytol na dialnici aj pri rychlosti 130 km/h.
Na internete som nasiel priblizny popis funkcie snimaca klepania, ale vsade sa uvadza, ze by sa malo postupne vsetko vratit do normalu. Lenze mam uz aj dvojtyzdnovu skusenost jazdy s nizsim vykonom, problem sa sam nevyriesil.
Pri poslednej diagnostike vykazovala chybu aj Lambda sonda, ale potom sa uz neobjavila. Neviem, ci to moze mat nejaku spojitost. Ta mohla vykazovat chybu aj preto, ze pri poslednej chybe snimaca klepania auto uz nechcelo ani nastartovat, preto bolo roztlacane, co mohlo mat vplyv na Lambdu sondu. Po vymene snimaca klepania auto opat startovalo bez problemov, rovnako aj vykon motota bol v norme.
Viete mi niekto poradit, co s tym robit alebo kde hladat chybu? Chystam sa prave na diagnostiku, potom budem vediet, ktory chyby bude zase hlasit.
Pri skusobnej jazde zistil presne co to robi a kedze to v snimaci klepani nebolo, nakolko som ho vymienal, druha na rade bola riadiaca jednotka. Zobral teda druhu z ineho auta a jazdili aj v otackach takmer 6000 a bez problemov. Skusal to vela krat vytiahnut do vysokych otacok a auto stale slapalo. Takze som sa velmi potesil az do doby, ked mi povedal, kolko stoji ta sranda. Takze nova 20 tisic Sk a starsiu vie zohnat za 5 tisic. Takze jednoznacne som chcel starsiu a za hodinku mi ju uz aj zohnal a zajtra mi ju namontuje. Takze skusim na nej pojazdit a este sa tu ozvem.
Zatial dakujem vsetkym za radu, majte sa!