Podivne se chovajici kontrolka oleje - Fabia 1.4MPI combi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
-
"-- skrytý --" 20.02.07 15:20
« Bez nadpisu
logiku indikace nízkého tlaku oleje jsem u Skody/VW opravdu nepochopil a třeba mi jí někdo vysvětlí >:D . Taky jsem měl problémy s tlakem oleje(nakonec se zjistilo , že je to v kabeláži od čidla). Kontrolka mazání se rozsvítila až po nějaké době (řekl bych několika km jízdy), tak jsem zkoušel měnit čidlo a při té příležitosti jsem zjistil, že podobně to funguje i se zcela odpojeným čidlem - kontrolka se rozvítí až po nějaké době. Nakonec jsem někde četl, že na počítači se dají nastavit hodnoty, kdy má kontrolka signalizovat (při jakvelkém tlaku, nevím zda se dá nastavit i při jakých otáčkách nebo je to v nějakém algoritmu napevno).
Podle mne to nemá žádnou logiku a už jsem slyšel o motoru, který se vylágroval, aniž by kontrolka cokoli signalizovala. Ono při poruše mazání stačí nastartovat a chvíli nechat vrtět na volnoběh. Jelikož se kontrolka rozsvítí až po chvíli, může být motor už dávno v háji. Každý starý motor po zapnutí zapalování signalizoval nízký tlak oleje, po startu, kdy tlak vrzostl, kontrolka obvykle zhasla, u velmi vyběhaných motorů někdy na volnoběh vlivem opravdu nízkého tlaku prosvěcovala. Že by to u nových motorů bylo snad z toho důvodu, aby nedej bože kontrolka tlaku oleje nedej bože někoho příliš neobtěžovala ? Jinak ten důvod, proč nějak SW oštřovat její signalizaci nechápu -
"-- skrytý --" 19.02.07 17:21
« Bez nadpisu
Hm, eh. No to cidlo v kazdom pripade ma divne spravanie a logiku vysvecovania kontrolky. Raz som len tak zo srandy odpojil cidlo a na pristrojovke mi nesvietilo nic! Tak som skusal a hladal, zistil som, ze ho rozsvieti len nad istym poctom otacok, co som neskor zistil aj z nejakej literatury. Dalej uz nepamatam aku dalsiu logiku to malo, ale nebud tym zmateny. Skodovka vseobecne robi ohladom informacii z uzivatela blbca, lebo vsetky info na tachu su nejako "zoptimalizovane", aby neotravovali vodica (pripadne aby nevedel, co sa deje a tak "zarobil" nejaky ten peniaz pre servis), napr. teplomer ma styri polohy - zima, ohrievam sa, je mi fajn a "daco sa pos*alo, uz je neskoro". Podobne asi aj ta kontrolka oleja - v nizkych otackach asi nie je podstatne, ked nie je dost oleja, tak tym nebudeme otravovat vodica, ze...
OK, k veci. Skus uplne odpojit vodic od cidla a pochod s tym, ako sa to bude spravat (toto je presne ta ista info ako ked nie je dostatocny tlak oleja). Potom spoj vodic na kostru, pochod a pozoruj (teraz je zas info, ze tlak je OK). No a nakoniec urob tak, ze odpoj vodic, nastartuj a potom ho pripoj na kostru - RJ totizto moze mat logiku, ze za stojaceho motora ma byt signal rozopnuty (nie je tlak) a po nastartovani ma nabehnut a ak to tak nie je, je niekde chyba. Ked toto cele vypozorujes, potom napis, co si zistil, mozeme riesit dalej.
Nebolo by od veci, keby si si nasiel niekoho s VAGom, ktory by mohol pozriet aj na chybove hlasky a pripadne vymazat, ked tam nieco je, aj to by mohlo pomoct celemu bazmegu spamatat sa. -
« Podivne se chovajici kontrolka oleje - Fabia 1.4MPI combi
Mam Fabii 1.4 MPI v kombiku, tu nejslabsi. Mam najeto cca. 130 tisic km a v patek mi to zacalo delat to, ze po cca 10 minutach jizdy se rozsviti kontrolka tlaku oleje, tak jsem zastavil a zjistil jsem, ze tam je relativne malo oleje, tak jsem tam dolil ten samy (Castrol TXT) a kontrolka sviti stale. Je divne, ze po nejake dobe. Ne ihned po startu. VYmenil jsem i cidlo za nove a dela to to same. Netusite cim by to mohlo byt.
napada me olejove cerpadlo. pokud ej to ono, co stoji tento dil a jak je pracna vymena?
Diky
P.
Ano. A podobne aj ten teplomer, rychlomer apod. Auto (jeho tvorcovia) si myslia, ze pouzivatel je idiot a radsej mu davat iba zarucene info. Co na tom, ze zarucene pozna, ze olej tam z nejakeho dovodu nebol az vtedy, ked su v motore hobliny ako u stolara...
Napr. ja na svojom terajsom aute kontrolku tlaku oleja ani nemam. Mam hladinovy senzor, ten zahlasi Olej OK alebo Oil low. Ale chybu olejoveho cerpadla (aj ked som este nepocul, ze by sa take nieco niekomu stalo) nemam ako zistit. Fakt som za to urobit to KISS sposobom (Keep It Simply Stupid), pruzinkovy snimac, kablik, ziarovka na plus. Nie je co by sa mohlo pokazit...