JE VELKY ROZDIEL MEDZI ESP A ASR??
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
"-- skrytý --" 06.02.07 18:56
Mno teď už mají ASR standartně všechy motorické verze od výbavy comfort, ale dřív to tak nebylo. Když jsme měli 74kW, jak zmiňuje one-z, tak tam ASR nebylo. Byl to rok výroby 2000. Montuje se tam tuším standart od roku 2003 nebo 2004. Tak asi tak -
"-- skrytý --" 06.02.07 17:35
to ultiman:myslim ze nemas pravdu ASR totiz jen zabranuje proklouzavani pohanenych kol pri rozjezdu(mozna funguje i v rychlosti,to nevim)...ale kazdopadne ti v rychlosti v zatacce vubec nepomuze...zato ESP...to by ti(vpodstate)mohlo pomoct...fyziku neprelsti ale kdyz to moc neprezenes tak dokaze to auto stabilizovat...pribrzdi jednotliva kola nebo snizi vykon motoru -
"-- skrytý --" 05.02.07 19:55
S tím domontování ASR to možné je. Ptal jsem se na to už dávno v servise škoda, když jsem měl 1.4/74kW a řekli mi, že je to propojené s podtlakovým posilovačem brzd, s brzdami to sdílí i řadu komponent, které by musely být vyměněny. Prostě mi řekli, že mi to klidně udělají, ale byla by to děsná pálka. Na tu fabku něco okolo 30tis. Což je docela brutál, když za nové se např. v Roomsteru doplácí 3tis:-) -
"-- skrytý --" 03.02.07 19:46
vampir: pokud mas ASR tak bys mel byt v poradku...musel bys jet opravdu bez mozku aby jsi s nim vylitl ze zatacky a nestihl s jeho pomoci na smyk reagovat...u ESP jde jen o to ze stabilizuje auto i v situacich pouze se blizicich kritickym takze je jizda casto plynulejsi...pro pochopeni doporucuji jet na zkusebni jizdu a necim co ma ESP vypinatelne na nejake odlehle parkoviste...pak pochopi vsichni ;-)
one-z: myslim ze ten cenovy odhad je pomerne blizky ale nedivil bych se i kdyby to bylo vic :( -
"-- skrytý --" 02.02.07 21:18
« Re: Re: Re:
Ultiman: možná jsem to špatně napsal :-)
Dovybavit by bylo snadnější u modelu, který ho má i seriově, ale i přesto by to vyšlo dost draho ;-) Také špekuluju, zřejmě nový sloupek řízení, čidla na všechna kola (kdyby se nedala použít ABS-čidla), nějaká řídící jednotka, potom jsou další čidla někde na autě (myslim na přetížení)... Někde jsem nedávno četl co všechno je potřeba, takže doufám, že jsem teď nenapsal kraviny :-) Vůbec netuším na kolik by to mohlo vyjít, ale odhadem bych řekl 50-60 tisíc :roll:
vampir: jestli je pro tebe kritická situace vyjet kopec, tak ti pomůže, ale pro mě je kritická situace třeba vyhýbací manévr na zledovatělé silnici, kdy jde o život ;-) . -
"-- skrytý --" 02.02.07 19:49
one-z: ted prichazi jedna z tech chvil kdy budu spekulovat ale vazne si myslim ze by neslo nainstalovat jinak nez nahrazenim velike casti komponentu za multifunkcni a proto se tim nikdo nezabyva...alespon sem nic nenasel...takze si stale stojim za tim ze prakticky nemozne :(
Jinak ASR funguje i v rychlosti, ale je možné že se při vyšších už vypíná, to nevim.