KLIMATIZACE

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  10:13

KLIMATIZACE

Vážení
    Chci koupit nový v?z a nemám žádné zkušenosti s klimatizaci a rád bych v?d?l jaké rozdíly jsou mezi: MANUÁLNÍ KLIMATIZACE ( PROST? JAK TO FUNGUJE A VÝHODY ?I NEVÝHODY PROTI AUTOMATICKÉ KLIMATIZACI)
    AUTOMATICKÁ KLIMATIZACE ( FUNGOVÁNÍ A JE LI VÝHODNOST PROTI MANUÁLNÍ NAMÍST?, KDYŽ CENA JE ASI O 30 + - TISÍC VYŠŠÍ)
    JEŠT? JSEM VID?L: BEZFREONOVÁ ELEKTRONICKÁ KLÍMA
    BEZFREONOVÁ MANUÁLNÍ KLÍMA. A ob? varianty jsou ješt? s filtrem nebo bez filtru. Prosil bych o malé pou?ení ?lov?ka, který má n?jaké zkušenosti nebo prost? ví o co se jedná. Myslím, že typ vozu není podstatný. Díky za informace. Ondráš.
  • 00 Reagovat !

foto JOB

JOB 27.01.2007  10:32

Bez nadpisu

Typ vozu celkem podstatný je ,protože n?které zna?ky májí zvýšený výskyt problém? s elektronikou a to se týká i automatické klimatizace. Já mám auto s automatickou klimatizací a jsem spokojenej.Vlastn? si nastavíš kolik stup?? chceš v aut? mít a o víc se nestaráš. Samoz?ejm? i automatická klima jde p?epnout na manuální ovládání.
    U klasické manuální klimy vlastn? pouze zapneš chlazení a teplotu ve voze reguluješ rychlostí v?tráku.
    Tento popis je obecný a jist? ho n?kdo doplní.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  11:35

Bez nadpisu

Souhlas s Mudrou. Opravdu záleží na zna?ce auta. Co vím, tak s klimatizacemi koncernu VW nebývají problémy. Mezi manuální a elektronickou je pom?rn? velký rozdíl. Manuální má podle m? jedinou výhodu v cen?, ale hlavní nevýhodou oproti elektronicky ovládané je to, že musíš ?asto upravovat teplotu a stupe? ventilace. Z vlastní zkušenosti vím, že t?eba si nastavíš ur?itou teplotu a za chvíli ti za?ne být zima, protože manuální klima po?ád jede, na rozdíl od elektronické, která už jen udržuje zvolenou teplotu. Automaty taky mají mnoho dopl?kových funkcí a v?tší možnosti nastavení. Málokdo to ví, ale nap?. oby?ejný Climatronic v Oktávce m?že zobrazovat i otá?ky motoru a další údaje. Já osobn? mám v aut? elektronickou klimu a jsem s ní naprosto spokojený, dokáže rychle ochladit i p?i opravdu vysokých teplotách (najeto 180 000 a žádný problém). Kvalitní manuál není špatná volba, ale po zkušenosti s Climatronikem bych oby?ejnou klimu necht?l. ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  12:44

Bez nadpisu

tak mi mame v octavii manualnu klimu a je to taka obycajna chladnicka pocas dlhsej cesty sa s tym musis dost hrat...pokial je moznost odporucam automaticku (climatronic) zvyknu mat aj rozne doplnkove funkcie (mne sa napr. mimoriadne paci a celkom osvedcilo rychle odmlzenie skiel)...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  13:13

Bez nadpisu

Na to odmlžení skel jsem zapom?l. Ivo má pravdu. Hlavn? tzn. vyh?ívání ?elního skla je k nezaplacení. Když tak nad tím uvažuju, tak vlastn? ani nemám hadr na utírání oken.... :shock:
  • 00 Reagovat !

foto

27.01.2007  14:58

Bez nadpisu

Lehka vada na krase pri odmlzovani skla pomoci klimy je to, ze jakmile tu klimu zapnete a odmlzite, tak ji musite nechat zapnutou porad, jinak se vam to pekne rychle zase zamlzi. Ja ji treba na odmlzovani nepouzivam, resp snazim se.
    Jinak teplota ve voze s manualni klimatizaci se da samozrejme regulovat nejen otackama ventilatoru, nybrz i pripoustenim tepleho vzduchu, viz "poloautomaticka" klimatizace ve Skode Fabii.
    Dale pokud mas auto s klimatizaci, tak doporucuji precist si navod k obsluze a pri pouzivani klimatizace dodrzovat zasady dane vyrobcem.
  • 00 Reagovat !

foto Sprint

Sprint 27.01.2007  15:11

Bez nadpisu

M? docela vadí, že mi klima nefunguje když je venku pod 5°C.
    V zim? není o vlhkost v aut? nouze, ale odmlžení si musí poradit bez klimy. :-(
    Zajímalo by m?, jak je to u jiných aut.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  15:22

Bez nadpisu

to Peet: manual k octavii tiez pise ze pod 5 stupnov sa klima neda zapnut...no pokial ju v zime zapnem tak to odmlzi (vyrazne) rychlejsie...tak neviem kde je pravda :?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  17:08

Re: Andree

Nechápu pro? bych m?l po odmlžení klimu vypínat? To je snad logické, že když vypneš ventilaci tak se ti v zim? za?ne mlžit sklo, ne? A když vypneš ventilaci tak ani netopíš.... ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  17:55

Bez nadpisu

->SpeedyRam: pozor pokial mas v aute manualnu klimatizaciu je mozne vypnut klimatizaciu a mat zapnutu ventilaciu...ono pokial ma pamat neklame je to mozne aj pri climatronicu (ale tym si niesom 100% isty)...ale nerozumiem preco by to nemalo ist :?: :?:
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  18:07

to Ivo

Já jsem reagoval na Andreeho, protože psal, že ho štve, když odmlžuje okno pomocí ventilace a pak když jí vypne tak se mu zase za?ne mlžit....to je logické. Chápeš jak jsem to myslel? Já mám v aut? elektronickou a ta jde p?epnout na ventilaci jako manuální, ale vlastn? to není t?eba, protože sama pozná kdy má chladit a kdy topit. ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  18:26

Bez nadpisu

andree napisal:
    Lehka vada na krase pri odmlzovani skla pomoci klimy je to, ze jakmile tu klimu zapnete a odmlzite, tak ji musite nechat zapnutou porad, jinak se vam to pekne rychle zase zamlzi. Ja ji treba na odmlzovani nepouzivam, resp snazim se.
    ale on tam pise o klimatizacii( ...nepise ze vypina aj ventilaciu (aspon ja som to tak pochopil)...ja tiez ked v zime odmlzim tak tu klimu potom vypnem ale nepozorujem to co andree...nevidim dovod mat tu klimatizaciu nadalej zapnutu (ale ventilaciu/kurenie nechavam samozrejme zapnutu)...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  19:59

Re: Ivo

Já to pochopil tak že slovem ventilace myslel klimatizace. Jako že si odmlží okno a vypne ventilaci. To mi p?išlo divné. Zajímalo by m? jak to myslel doopravdy. Vždy? pro? by poušt?l klimu na odmlžení? Hm, divné... :shock:
  • 00 Reagovat !

foto JOB

JOB 27.01.2007  20:11

Bez nadpisu

A pro? to po?ád vypínat ,zapínat? Já mám autoklimu a tak nastavím cca 21 ° C a víc se o klimatizaci nezajímám,ani te? v zim?. Mohu použít tla?ítko ECO a vypnout kompresor na tvrdo ,ale pro? ? Spousta lidí klimu nepoužívá kv?li spot?eb? a pak se divý že jim nefunguje. Když n?co nepoužíváš tak to chátrá. ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  20:34

Bez nadpisu

Jasn? máš pravdu. Já to d?lám úpln? stejn? ale snažil jsem se pochopit jak to Andree myslel...ale n?jak sem to nepochopil... >:D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  20:47

Bez nadpisu

ak je to este k teme...ja (pripominam ze mam manualnu klimu) zapinam klimu pri odmlzeni z jedineho dovodu KLIMATIZACIA VYSUSUJE VZDUCH!!! a to sposobuje ze sklo sa rychlejsie odmlzi...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  21:07

Bez nadpisu

Aha, to je možné. V?era jsem byl známému pro Oktávku Tour a ta m?la manuál klimu. Ale normáln? jsem používal na okna ventilaci a nemlžila se. Až s ním budu a až s tím autem taky vyjede z garáže (jednou to bude p?kný veterán) >:D tak se ho na to zeptám. Možná to bylo myšleno takhle...
    • 00 Reagovat !

foto

27.01.2007  21:15

« Re:

Andree to asi myslel tak, že s klimou vysuší vzduch, tím se mu odmlží okno, ale pak když klimu vypne, tak se vzduch, který jde p?es mokrý výparník, ale ne už studený, zase navlh?í a na okn? zase rychle naroste zamlžená plocha práv? u výdech? ventilace. To se mi za jistých stav? vzduchu v aut? a venku taky stává a pomoc je taková, že než klimu vypnu, tak p?idám na teplot? vzduchu, t?eba až na plný topení a pak až vypnu AC.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  21:19

Bez nadpisu

tak ja mam bez problemov zapnute aj kurenie aj klimu...nehovorim ze je to uplne spravne ale pride mi to najrychlejsi sposob...auticko ma uz 7 rokov a 300 000 km a hoci sa tam uz pokazilo viac veci klima je stale funkcna...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  22:12

Bez nadpisu

Uz ste daleko od temy. Kedze sa tu tato otazka uz viackrat objavila, skusim to skratit.
    Kazda klima pozostava z chladiaceho okruhu a mixazneho-distribucneho systemu. Chladiaci okruh pozostava z kompresora (dnes uz na 100% s variabilnym zdvihom, co setri palivo a poskytuje isty komfort, o tom neskor), kondenzatora, redukcneho ventilu, vyparnika a tlakoveho cidla. Mixazno-distribucny system je samotne teleso kurenia a zabezpecuje kde, kolko a ako tepleho vzduchu poslat.
    Kompresor moze byt variabilny s internym ovladanim zdvihu (vbudovany v kompresore a funguje na jednoduchom mechanickom principe) a variabilny s externym ovladanim (zdvih kompresora reguluje elektronika klimatizacie). Ten prvy mavaju mechanicke a ten druhy elektronicke klimy.
    Kondenzator a vyparnik su jednoduche chladice rovnake pre kazdy typ klimy, tam sa nema co pobabrat.
    Redukcny ventil moze byt pevny (restrikcia) alebo termostaticky (podla teploty reguluje mechanicka tycka prierez restrikcie). Pevny nema na sebe co by sa mohlo ani len teoreticky pokazit, druhy teoreticky ano. Prvy mavaju mech. klimy, druhy auto.
    Tlakove cidlo snima tlak v systeme a hlavne zabezpecuje, ze v krajnych rezimoch (nizky a vysoky tlak) vypne kompresor, aby sa zabranilo jeho poskodeniu.
    OK, mame urobeny chlad. Co s nim? Namixujeme ho tak, aby v kabine bolo prijemne.
    Rozdiel medzi manualnou a auto klimou je v tom, ze v manualnej klime si vsetko musis robit sam, v automatike to za teba robi elektronika.
    Takze v mechanickej klime mas vyparnik, ktory robi chlad s viac-menej konstantnou teplotou a musis si nastavit rychlost ventilatora, zmiesavanie chladneho (z vyparnika) a tepleho (z kurenia) vzduchu a jeho distribuciu do roznych casti auta (skla, nohy, ofukovace) prislusnymi ovladacmi tak, aby Ti to bolo prijemne. Ak treba robit vynimocne operacie, ako odhmlievanie skla ci rychle ochladenie interieru, musis vediet ako to urobit (to vacsina ludi aj tak intuitivne vie...)
    V auto klime mas vyparnik, ktory robi chladu tolko, kolko vypocita elektronika, ze je potrebne. Reguluje sa to regulaciou zdvihu (vytlaku) kompresora a to tak, aby mal vyparnik teplotu v istom rozmedzi hodnot, napr. vo Fabii medzi 2 az 15 stupnami. Ta ista elektronika dalej meria teplotu v interieri, teplotu vystupujucu z vyduchov mixazneho telesa, mnozstvo slnka dopadajuceho na auto, vlhkost v aute atd. Podla toho jednak vypocita kolko chladu treba dodat a tiez nastavi mixazne a distribucne klapky pomocou servomotorov tak, aby zodpovedali nejakemu predprogramovanemu algoritmu. A to vsetko sa robi tak, aby sa dosiahla teplota, ktoru si pan vodic predvolil, ze chce mat v aute. Okrem toho este existuju programy na to odhmlenie skla a podobne kravinky. Ak vodica ta automatika prestane bavit, moze si tlacidlami navolit veci tak, ako by to urobil v manualnej klime.
    Pozn.: male odbocenie - upresnenie. Aj v automatickej klime sa reguluje vysledna teplota miesanim medzi studenym (ochladenym) vzduchom a ohiatym vzduchom z kurenia.
    Summa summarum. Mechanicka klima je jednoducha, ako len moze dnesna klima byt a nie je na nej vela, co by sa fakt mohlo pokazit. Kompresor sa iba spina cez elmag. spojku, ostatok chladiaceho okruhu su jednoduche mechanicke casti a jedina elektronika spociva v jednoduchom tlakovom cidle. Mixazna jednotka je na mechanickom principe, t.j. lanka, tiahla a jednoduchy 4-stupnovy ventilator, teda tak, ako sa to robieva minimalne 40 rokov a fakt sa tam nema co pokazit. Na rozdiel od klimatizacii, ktore sa pouzivali maximalne do konca minuleho storocia, dnesne mechanicke klimy vdaka variabilnemu kompresoru si konstantne odoberaju iba taky mechanicky vykon, aky je momentalne treba a dost vyrazne setria palivo. Preto si napr. klimu mozu dovolit aj relativne slabe motory tesne nad jeden liter zdvihoveho objemu.
    Automaticka klimatizacia ma jednu elektronicku fajnovost za druhou a u kazdej je sanca, ze sa pokazi. Kompresor ma zvonku ovladany ventil. Redukcny ventil ma bimetal a jemne mechanicke casti. A samotna mixazna jednotka je creme de la creme - serva, cidla, spinace, elektronika. Ventilator sa taktiez ovlada elektronikou a to v cca 8-ich stupnoch. Na druhej strane clovek nemusi nic robit...
    Tieto klimy su takisto setrne k spotrebe, je dokonca predpoklad, ze este o trolilinku setrnejsie ako tie mechanicke. Kazdy vyrobca si to oznacuje nejakym inym nazvom a spievaju na to ody - v dnesnom case vsemocneho marketingu nic nove, treba vsak vediet, ze je to pesnicka stale o tom istom.
    No a este je nieco na polceste medzi jednym a druhym, a to ma Fabia. Vyroba a mixovanie chladu je automaticke, avsak jeho distribucia do jednotlivych casti auta a rychlost prudenia vzduchu si nastavuje vodic sam.
    Uplne najcastejsou zavadou kazdej klimy je vyprchanie chladiva (freonu), co je tak zhruba za 2-5 rokov, potom to treba doplnit.
    Ostatne zavady sa tykaju skor tych automatickych klim, a to su najma nespolahlive servomotory (chronicky u Fabii), pripadne rozne senzory. Dost casto sa kazia elektronicke regulacie otacok ventilatora, tam odidu spinacie tranzistory a povacsine je to zabudovane v telese ventilatora, takze treba vymenit cely ventilator. Teoreticky porucha takmer hociktoreho dielu automatickej klimy prinesie vyrazne obmedzenie funkcnosti celeho systemu.
    OK, tak to bolo to kratsie vysvetlenie pre zaciatocnika. Tak si vyber...
    PS1: o ziadnej bezfreonovej klime som este nepocul, ale moze to byt dalsi reklamny trik - uz minimalne 15 rokov sa nesmie pouzivat freon R12, ktory poskodzuje ozonovu vrstvu a namiesto neho sa pouziva chladivo R134a. Ale pokial viem, aj R134a je freon :-)
    PS2: ja mam auto-klimu. Ina sa k mojmu autu ani nedodava. Spokojny by som vsak bol aj s manualnou. Kazda klima je lepsia ako ziadna...
    • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 01.02.2007  08:14

« Re:

to tv:
      R12 je tzv. tvrdý freon, který poškozoval ozonovou vrstvu
      R134a je tzv. měkký freon, který sice nepoškozuje ozonovou vrstvu, ale je to tzv. skleníkový plyn, tedy přispívá ke globálnímu oteplování a navíc se v atmosféře rozkládá na toxické kyseliny (TFA).
      Z toho důvodu je R134a nahrazován nezávadným R600a (isobutan), ale ten se používá zatím jen v ledničkách. Jeho nevýhodou je, že ve větším množství rád exploduje :-) Ale v ledničkách je ho tak málo, že explodovat nemůže, takže je bezpečný, horší je to při výrobě.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  22:23

Bez nadpisu

tv odbocili sme trosku od temy :*) ale zase na tomto fore sa to stava casto...myslim ale ze si ten nas odskok perfektne vyplnil...super popis klimi...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.01.2007  22:28

Bez nadpisu

Ojojoj, to si nalistuj Renault Megane forum na tomto serveri z leta 2005, to sme tam preberali ine hlody ohladom klimy... Alebo este lepsie Fabia na Yahoo forum, to bolo vysperkovane do dokonalosti aj s grafmi merani Fabia klimy v realnej prevadzke...
    • 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 29.01.2007  13:25

« Re:

Jednoducho povedané automatická klíma udržiava teplotu v aute, manuálna teplutu vychádzajúcu z vetrákov. Automatická klíma je jedna z mála vecí ktorú by som na svojom aute oželel. Je pravda že netreba tak ?asto nastavova? teplotu ale ani automatika nie je všemocná. Pojem "teplotná pohoda" je v aute podstatne citelnejší ako npr. v dome. ?lovek iná? vníma teplotu vzduchu ke? je okolité prostredie studené ako ke? je teplé. V horúcom lete vníma 22 st. v interiéri iná? ako ke? vonku mrzne. Takže aj automatickú klímu musím prestavova? aj ke? podstatne menej ako manuálnu. A nie je manuál ako manuál. Ja som mal v starom Mitsubishi dobrú manuálnu klímu kde sa dala regulova? teplota. Niektoré jednoduché klímy sa údajne dali iba zapnú? a vypnú?. Hlavná výhoda automatickej klímy je že má displej a lepšie vyzerá >:D . Plus také veci že mi za?ne fúka? až ke? je motor zohriaty a nefúka na m?a ?adový vzduch. A ke? dosiahne požadovanú teplotu tak už tak cite?ne nefúka. V starom aute som mal ?asto prievan.
      V strednej triede sa už robia iba automatické takže o "problém" menej. Ale to ?i má auto manuálnu alebo automatickú klímu by pre m?a nebolo najpodstatnejšie.
      V starom aute som mohol klímu zapnú? aj ke? mrzlo. Ke? som mal npr. zapnutú vnútornú cirkuláciu vzduchu tak sa mi nerosili okná. V návode pri automatickej klíme píšu že kompresor sa zapína len od +5 st. Nerozumiem pre?o.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.01.2007  15:45

Bez nadpisu

Jozef - mas pravdu, mechanicka klima udrziava rovnaku teplotu, no nie na ofukovacoch, ale na vyparniku. Inak OK.
    Preco sa da klima zapnut az od 5 stupnov (niekde uz od 2) som napisal nizsie - hrozi namrzanie vyparniku. Ostatne mody som tam popisal taktiez.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.01.2007  16:19

Bez nadpisu

U t?ch nejlevn?jších mechanických je problém v tom, že máte jen kole?ko s jakousi modrou stupnicí, od min do max. Jak vám to bude chladit, jestli to bude 10 a p?i vyjití z auta si uženete angínu, nebo to bude 22 a vám bude p?íjemn?, to už si musíte bu? vyzkoušet, nebo s tím po?ád dokola to?it.
    V tomhle ohledu se sice pokrok k té "poloautomatické", co mají nap?íklad Fábie zdá jen malý, ale konfort opravdu vyšší je. Tam si totiž nastavujete stupn?... ale to bych opakoval to výborné shrnutí od tv (mimochodem dík za n?j :!: ).
    Jinak, m?j názor je, že v lét? je lepší i mechanická než žádná ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.01.2007  18:11

Bez nadpisu

Ano, presne tak, aj najhorsia je lepsia ako ziadna. Po dlhom case cakania mam konecne auto, ktore ma od nova klimu. A rovno automaticku. Predtym to z roznych dovodov nevyslo a tak som si musel pomoct ako sa dalo - z rozbitej Fabky som transferoval creva klimy do mojej... Potom som Fabku predal a zase som nemal nic :roll:
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.01.2007  21:59

Bez nadpisu

Hlavná výhoda automatickej klímy je že má displej a lepšie vyzerá . Plus také veci že mi začne fúkať až keď je motor zohriaty a nefúka na mňa ľadový vzduch.
    O tejto funkcionalite som predtym nevedel, ale na zaklade tohto upozornenia som si vsmiol, ze to fakt funguje. Ani som nevedel, aku super vec mam :-) Doteraz som vzdy (zvyk je zelezna kosela...) ventilator hned po nastartovani stiahol na minimum, prip. az vypol...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  08:42

Bez nadpisu

Hlavná výhoda automatickej klímy je že má displej a lepšie vyzerá .
    Tak to je opravdu ta hlavní výhoda >:D >:D
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  09:28

« Re:

U té automatické bych šel asi do dvouzónové, už se mi několikrát osvědčila, ať jako spolujezdci v cizím autě nebo jako řidiči v mým, "teplotní pohodu" si zkrátka každej člověk představuje úúúplně jinak. ;-) Mně třeba v autě bohatě stačí 18°, znám lidi, kerým je tam zas při 24,5° zima.
      Jinak ta automatika je na odmlžení skel výborná, ale občas ji vypínám a nechám jen ventilaci (přece to jen něco žere, i když v mým autě (P307SW) naprosto minimálně) a sklo se teda znovu nezahuluje.
      Pokud de o teplotu, klima mi funguje i v minus 20 (vyzkoušeno minulý týden na horách). ;-)
      PS: Dalším plusem automatiky je bezpečnost - dokonalý odmlžení, dokonalá teplotní pohoda, a hlavně, člověk furt nemusí někde něco štelovat za jízdy.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  09:29

Bez nadpisu

Odmlžení čelního skla pomocí klimy je dobré, funguje opravdu rychle, ale ve chvíli, kdy je sklo odmlžené, funkci vypnu (i kvůli hluku, který nemám v autě rád), tak je okno po chvilce opět zamlžené. A taky mi připadá divné, že ihned po nastartování běží ventilátory, které ženou chladný vzduch na motor, který se pak zahřívá hodně dlouho. Pravdou, která zde byla již opakovaně napsána je to, že i na climatronicu se musí teplota občas ubrat, příp. přidat. A to i během dlouhé jízdy kdy jsou zdánlivě stejné klimatické podmínky. A jak to tu tak čtu, asi si budu muset opatřit manuál k mé klimě a řádně ho prostudovat...
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  09:37

« Re:

TomKQT: To sem se taky upřímně zasmál. :D
    • 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 01.02.2007  10:14

« Re:

davit: a nevypnes takhle nahodou i foukani vzduchu na sklo?
      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  10:17

« Re: Re:

Já myslím, že se pak už ani foukat na sklo nemusí. Ono to zase až tak příjemný není. Je to hlučnější a "ofoukne" to.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  10:22

Bez nadpisu

Dong: jak jsem psal, vypnu, protože to dělá hluk, sklo je odmlžené, ale problém je v tom, že climatronic má v případě vypnutí "rozmrazování čelního skla" slabý proud vzduchu na čelní sklo. Funguje mi to tak nějak takhle: zapnu čelní sklo, na toto jde silný proud vzduchu, z ostatních výstupů vzduchu jde automaticky jen velmi slabý proud vzduchu, vypnu čelní sklo, automaticky se to přepne na dříve zvolenou funki, většinou program "auto" a vše již běží normálně, ale zdá se mi, že na čelní sklo to v tomto případě fouká velmi málo a proto se mlží.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  10:38

Bez nadpisu

Pokud de o teplotu, klima mi funguje i v minus 20 (vyzkoušeno minulý týden na horách).
    Funguje, funguje... hm, jak je to myšleno?
    Že jako z -20 ochladí vzduch na +5? >:D
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  10:44

« Re:

Klimatizace neslouží pouze k chlazení. ;-)
      PS: Bylo tady uvedeno, že ve Fabii klima funguje jen při 5 a více stupních. Tak to byla reakce na to.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  10:53

Bez nadpisu

Řekl bych, že naprosto stejně funguje i ta v té Fábii. Ono to je myšleno prostě tak, že pod +5 nedokáže chladit. Tím se myslí to fungování.
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  11:04

« Re:

Proč by někdo chtěl chladit na míň, než 5 stupňů?? Já auto jako cestovní ledničku nepoužívám. ;-)
      Jinak, já sem z těch příspěvků pochopil, že pokud je míň, než 5, nejde vůbec zapnout.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  12:11

Bez nadpisu

samozrejme ze ide zapnut aj pri menej ako 5tich stupnoch ale co funguje jednoducho nepoznas...akurat ti svieti kontroka...co sa tyka toho odmlzenia tak v kamaratovej cordobe (jazdim s nim pomerne pravidelne trasu praha-martin) to funguje perfektne odmlzi to a potom to vodic vypne a sklo sa uz spat nazamlzi...samozrejme pokial sa nevypne motor...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  12:19

Bez nadpisu

Proč by někdo chtěl chladit na míň, než 5 stupňů??
    Tak jsem to nemyslel. Touto větou:
    Ono to je myšleno prostě tak, že pod +5 nedokáže chladit.
    jsem chěl říct, že když je venku méně než +5, tak klimatizace nedokáže chladit.
    Ale samozřejmě zapnout jde, takže v tomhle ohledu "funguje".
  • 00 Reagovat !

foto

01.02.2007  13:26

Bez nadpisu

Adree_cz
    alig
    Andree to asi myslel tak, že s klimou vysuší vzduch, tím se mu odmlží okno, ale pak když klimu vypne, tak se vzduch, který jde přes mokrý výparník, ale ne už studený, zase navlhčí a na okně zase rychle naroste zamlžená plocha právě u výdechů ventilace. To se mi za jistých stavů vzduchu v autě a venku taky stává a pomoc je taková, že než klimu vypnu, tak přidám na teplotě vzduchu, třeba až na plný topení a pak až vypnu AC.

Měl jsem ten samý problém co Andree u manuální klimy na Feldě 1,6. Používání klimy počátkem listopadu bylo na těžkou závislost. Po vypnutí
    klimy byly všechny okna během pár sekund hned zamlžená, tak jsem přešel na větřák & hadr a trápil se s tím měsíc. Od prosince se okna vůbec nemlží a to větřák téměř nepoužívám (možná na to má i vliv to, že topení a ventilátor pustím až po pár minutách až se motor zahřeje). Mám takovou teorii, že s příchodem zimního období trvá určitou dobu, než dojde k vyrovnání teplot a vlhkosti auto - okolí.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.02.2007  15:24

Bez nadpisu

Ak by riadiaca jednotka povolila zopnutie kompresora pod tu hranicu 5 ci 2 stupne ci ktore auto ako to ma riesene, tak by nastavalo namrzanie vyparnika velmi rychlo a tak zvonku riadeny kompresor by siel na minimalny vykon, teda skoro vobec. Ostatne kompresory by riadiaca jednotka ani nepovolila spustit, resp. by bezali iba velmi kratko, kym by teplotny senzor zaznamenal namrzanie vyparniku.
    Saab: dakujem za dodatocne info. Na stranke niektoreho vyrobcu kompresorov a AC dielov som dokonca cital, ze su snahy pouzivat CO2 ako chladivo, akurat je problem, ze aby tu fungovalo, musi to bezat pri velmi vysokych tlakoch a to je znova problem...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.02.2007  11:54

KLIMATIZACE BEZFREONOVÁ

Vážený tv.
    Píšeš, že o žádné " BEZFREONOVÉ KLÍMĚ" si neslyšel, tady na adrese je konkrétně značka Kia Rio s " BEZFREONOVOU KLÍMOU", tak o co se vlastně jedná? Freon je pokud si pamatuju plyn, který se dával do chladících zařízení a obsahoval chlor a fluor (málo ), dnes možná je již jiná náplň do klím( určitě ). [odkaz] Tohle je interadresa, kde se popisuje bezfreonová klíma ve výbavě vozu.
    Ondráš.
    • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 05.02.2007  08:28

« Re: KLIMATIZACE BEZFREONOVÁ

to Ondráš: klimatizace označené jako bezfreonové jsou plněny R134a, což je látka na bázi "měkkých" freonů.
      R134a
      Je HFC plyn používaný (dost nešťastně) jako náhrada za freon R12 v chladícím okruhu chladniček. Oproti R11 má nižší chladící účinnost (zejména u mrazniček - o 8-10%) a v technologickém procesu je náročnějčí na absorpci vlhkostí.
      HCF R134a je látka na bázi měkkých freonů. Nepoškozuje ozónosféru (PPOV=0), ale má ale jinou nepříjemnou vlastnost. Jde o takzvaný skleníkový plyn, přispívající k procesu globálního oteplování. (podíl HFC R134a na globálním oteplování za dvacetileté období činí 3 200 násobek podílu stejného množství CO2). V atmosféře se navíc rozkládá na toxické kyseliny (kyselina trifluoroctová - TFA).
      Přibližně 50% proukce R134a je určeno ke klimatizaci automobilů, 15% pro domácí chladničky a mrazničky, zbývajících 35% převážně pro klimatizaci bytů a kanceláří a na chladící zařízení v obchodních centrech. [GI95]
      Na německý trh se chladničky s R134a už nedodávají. O zákazu užívání R134a v ČR se zatím neuvažuje.

CFC free
      Často používané heslo výrobců chladniček, které znamená, že výrobky neobsahují tvrdé freony CFC (což od r. 1996 ze zákona nesmějí obsahovat). Toto heslo však bohužel neříká nic o tom, zda je chladnička chlazena silně skleníkovým plynem R134a či ekologičtějším isobutanem (dle Greenfreeze).
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.02.2007  21:16

Bez nadpisu

Ondras: nie, co sa dnesnych aut tyka, fakt som o takom niecom este nepocul a z toho linku nie som ani o kapku mudrejsi o co by sa malo jednat. Myslim si, ze Saabom popisany isobutan a ani mnou spomenute CO2 Kia (a nielen ona) zatial nepouziva. Asi to bude (zas dalsia) marketingova habadura.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.02.2007  17:06

Bez nadpisu

saab: dakujem za objasnenie. Nie som chemik ani chladiar, ale daco take sa mi v naznakoch v hlave motalo. Teraz je mi to uz jasne.
    Takze Ondras, ako som hovoril, je to habadura. Nie je to vyslovene loz, ale zase ani celkom taka pravda, ako by sa na prvy pohlad zdalo. Vola sa to marketing...
    • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 06.02.2007  07:01

« Re:

to tv: není zač, já to taky nevěděl, všechno mi to poradil kámoš Google :)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.02.2007  08:30

Bez nadpisu

Aha, toho Googla poznam, ten je dobry :-)
    Keby sa tak viacero ludi chcelo opytat toho kamarata, bolo by tu o polovicu hlupych topicov menej (nemyslim tym tento topic, ale kopu inych).
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.02.2007  14:50

Bez nadpisu

Nemáte někdo odkaz na návod k obsluze climatronicu? Ať hledám, jak hledám, nic :roll:
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.02.2007  18:13

Bez nadpisu

To by si mal mat v manuale, nie? Skus sa tiez opytat v Skoda fore.
    Pozn.: keby si mal Citroen, mohol by si si manual stiahnut na internete. Skus sa pozriet, ci take nieco nema aj Skoda.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.02.2007  18:35

návod

Návod ke climatronicu je v návodu k autu, jestli ho nemáš tak se dá stáhnout na www.skoda-auto.cz, je tam komplet jako pdf. Jinak vychytávky k obsluze climatronicu (zobrazování otáček motoru atd.) bylo ve Světě Motorů podzim/2006 ale přesně nevím ve kterém čísle.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…