Silničáři a jejich práce
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
Ted 27.01.07 10:00
« Bez nadpisu
na urcovani techniky posypu staci jeden odbornik pro celou CR... silnicari jsou jako jakakoli jina organizace, chtej vydelat. cim kalamitneji situace vypada, tim vic dostanou na mimoradnejch dotacich. kontrola je prakticky nemozna a kde neni kontrola, tam se krade. to platilo vzdy a vzdy asi bude... kdyz srovnam ceny techniky s cenou sledovaciho systemu gps, kterej by zaroven mohl sledovat, zda auto pluzi , kolik sype apod. a mohl by zaznamenavat i spotrebu, tak nechapu, proc uz to davno neni povinny. pak by bylo zcela jasny, kdo kde byl, v kolik vyjel a stat by nakonec usetril... tot vse
takhle nejsou zadny data k vyhodnoceni jejich prace a bez dat se proste plati podle toho, jak kdo rve a silnice vypadaj, jak vypadaj. osobne bych radsi snih nez brecku, ale kolik jezdi pluhu a kolik sypacu? a kdyz uz potkate pluh, vetsinou nepluzi -
« Re: Re:
Ahoj.. chci reagovat na to pro? si nenajímají SÚS apod podniky soukromníky na vyhrnování sn?hu...Já bych toto moc uvítal!! Ale když se ?lov?k zeptá u SÚS tak vždy je slýcháno to samé...máme své techniky dost...využijeme Vás až po zavolání p?i mimo?ádn? kalamit?... a ješt? nikdy m? nezavolaly...
Já si myslím, že by je to p?išlo o moc lacin?jc než kdyby jsi to d?lali samy..(musí platit naftu, zam?stnance apod...) ale jejich boj... Unás je faktem, že to stíhaj...maj nový auta dv? T815 sypa?e a to má fofr oproti starej T815...
U nás je spíš problém ve m?st? a blízkém okolí s technickýma službama m?sta...tam nemaj kvalifikovaný lidi a ?idi?i co v život? nejeli s traktorem pošlou vyhrnovat do horoucích pekel a on tam samoz?ejm? zapadne do p?íkopu co nevid?l...pak ho tahám ven...no a když nabídnem technickým službám, že to budem tudle lokalitu vyhrnovat za né zrovna velký peníze..tak né...a druhej den tam sedí znova traktor z v tom samým p?íkop?..... asi se jim to vyplatí...
Holt kvalifikovaný lidi silni?á?i moc pot?ebují.....nem?že to d?lat každý...je t?eba na to praxe no... (no ale tenhle problém vidím spíš jen u t?ch tech. služeb m?sta...u SÚS znám jen zkušený lidi...) -
"-- skrytý --" 26.01.07 16:24
« Re:
ale ved po zasneženej ceste a posypanej kamienkami je lepšie ako jazdi?, ako po nasolenej bre?ke...
ale tie rozdiely medzi cestármi je vidie? aj medzi jednotlivými krajmi, napr Kremnické Bane, horský prechod, jedna ?as? patrí pod Žilinu, druhá pod Žiar nad Hronom, jedna ?as? je zjazdná (žilinská) druhá nezjazdná,p re?o na Orave dokážu cesty udrža? zjazdné, aj ke? je tam ove?a viac snehu ako v okolí BA a tu to nedokážu, ten rozdiel v technike bude asi zanedbate?ný, pre?o si nenajmú súkromníkov s pluhmi? tí by to pre nich radi urobili, ale skrátka povedia, že oni stíhajú -
"-- skrytý --" 26.01.07 16:16
« Bez nadpisu
Ja si myslim, ze Huml76 nemas velmi pravdu. Tie casy, ked pracovnik bol panom (myslim tym to, ze sa bolo treba doprosovat) su uz prec a nievela ludi si dovoli vylozit nohy na palubovku a citat noviny. A uz asi vobec nie doma odstavit pluh a tahat naftu, najma ked snezi...
Jeden z problemov je ten, ze u nas su vodici zvyknuti na tzv. "ciernu cestu", teda maximalne ze mokru. Akonahle to tak nie je, tak kazdy nadava a je prekvapeny. Rozpraval som s jednym clovekom, ktory bol dlhe roky veduci spravy ciest na jednom z uzemi, kde napadne rocne najviac snehu a on hovoril, ze urcit spravnu technologiu a strategiu posypu pre konkretne podmienky je veda. Koho zaujima, nech si pozrie tu:
[odkaz]%20Smernica%2… /> Odporucam citat od strany 23.
Taktiez mi hovoril, ze napr. Poliaci hned za hranicou ich okresu maju v tomto jasno. Snezi = prepluhujeme, nahadzeme kamienky a basta. Sol je draha. Cesta je biela, ved je zima, kto nevie, nechce alebo sa boji jazdit, nech chodi autobusom alebo vlakom. Jednoduche, ze?undefined -
"-- skrytý --" 26.01.07 15:56
« Bez nadpisu
huml76: Jenom jestli našim silni?á??m nek?ivdíš. Já bych ty n?mce ani rakuáky neidealizoval. Zažil jsem zimu, kdy rakušáci pár desítek minut po mém pr?jezdu dálnici prost? uzav?eli, protože ?istit nestíhali a na dálnici bylo n?kolik centimetr? rozježd?ného sn?hu (inofrmaci o zav?ení mám z rádia). Navíc nem??tí a rakouští silni?á?i budou mít trochu jiné pr?m?rné stá?í vozového parku, než mají ti naši. -
"-- skrytý --" 26.01.07 15:37
« Bez nadpisu
Tak vidím, že se mnou souhlasíte.
Jen škoda, že výsledný obraz je opa?ný, bohužel to pozoruji i kolem sebe, moc lidí se na obranu silni?á?? nepostaví když t?eba diskutují chlapi v práci nebo kámoši v hospod? apod. To polovina nadává a druhá polovina tiše p?ikyvuje :( -
Ted 26.01.07 14:46
« Bez nadpisu
myslim, ze by mely byt jasne stanovena pravidla. a dnes by nemel byt problem vybavit kazdy vozidlo sledovacim systemem GPS ke zpetne kontrole. vim, ze je urcite rada poctivcu, kteri cele noci nespi, ale jejich pocty si nebudou tak zasadni, vzhledem k tomu jak ty silnice vypadaj.
ono, kdyz se jede jednou misto dvakrat, hned je pulka nafty v garazi, ze?
pluh taky vyrazne zvysuje spotrebu, sypat je lepsi, kdyz mas doma TDI ;) -
JOB 26.01.07 13:23
« Bez nadpisu
huml76 : Stím moc nesouhlasím protože ono taky celkem nemá smysl plužit silnici když hustě sněží.to tu naftu můžeš lejt do kanálu rovnou. Navíc D1 prochází krajem Vysočina a tam nemnusí ani hustě sněžit tam stačí kdy prudce na chvilku zafouká.
u nás je obec Krásný les a tam kdysi dávno jezdila sněžná fréza,za ní pekař s mlíkařem a pojhízdná prodejna. Fréza tam na ně musela počkat , protože 15 minut po projetí frézi byla silnice neprůjezdná a to ani nemuselo sněžit. ;-) Je to stejný jako nadávání na řidiče kamionů,když si to nevyskoušíš tak to nemůžeš objektivně posoudit. ;-) -
« jen pořád dálnice???
Ahoj já nechci být zaujatý na jednu věc...ale Vážení neřeště prosím pořád jen D1 apod dálnice... jsou to důležité dopravní tepny to bezesporu!! souhlasím s Vámi, ...ale problém jsou taky silnice na horách-tam se musí taky jezdit...nebo tisíce jiných silnic 1,2 třídy apod...a i zde je potřeba nasazovat techniku na vyhrnování sněhu...
Dám Vám přiklad co jsem zažil: Před 5lety měla jedna starší paní-důchodkyně zdravotní problémy (náběh na infarkt) a sanitka se k ní nedostala včas a bohužel zemřela... a vinu z části vlastně nesla organizace v SÚS, kde museli z nařizení z Vrchu prvořadě odhrnovat sníh na hlavních silnicích...a tam kde jde o životy lidí (podhory, hory) tak nemůžou jet jako první vyhrnovat... vždycky přijde na řadu hory až tak po 13h...a to ani nemluvím otom co turistů zahraničních se chce dostat na hory...na chatu kde jsou ubytovaný apod...a bejvaj dost nas*aný...ale to je prblém jinej..-turisti...
No tak z této špatné zkušenosti se mi dělá špatně, když pořád jen melou všechny zpravodajské služby o dálnicích a rychlostních silnících...když na horách jde lidem kolikrát i o ten jejich samotný život...
Prosím promiňte za odbočení od tématu ale chtěl sem poukázat na to, že nemáme jen D1 apod, kde se musí vyhrnovat sníh...a o "život" jde někde uplně jinde z důvodu sněhu na cestách... -
Ted 26.01.07 12:50
« Bez nadpisu
ja myslim, ze silnicari nesou dil odpovednosti... ono, kdyz dostavas nejakou pausalni platbu, tak cim min budes jezdit, tim vic ti zustane, ze?
nechapu, jak je mozny neudrzet treba D1 sjizdnou kdyz neni zrovna extra vanice???... z vlastni zkusenosti dobre vim, ze dokud snezi, je videt minimum silnicaru...kdyz je na D1 15 cm snehu, at mi nikdo nerika, ze tam projel pluh...
takze dokud snezi a specialne pres noc se vetsinou vyckava. myslim, ze o nadchazejicim vikendu to bude opet jasne videt. :)
jsem presvedcenej, ze nejcastejc jezdej na usecich zabiranejch kamerou ;) kdyby bylo kamer vic, byl by i jasnej dukaz kolikrat a kdo pluzil apod... -
Vašek M. 26.01.07 11:29
« Bez nadpisu
Já ty nadávky na silničáře naprosto nesnáším! Řidiči si sami dělají problémy a pak svalují vinu na někoho jiného ..typicky česká vlastnost.. To Právo jsem taky viděl a připadalo mi to, jako bych četl Blesk, nebo sledoval Tv Nova.. Hnus.
Já osobně ty chlapy v oranžových vozech obdivuju, nemají to lehké, je jich málo, když začne sněžit, tak jsou za volentem klidně šestnáct hodin, řidiči jim to neulehčují a ještě musí pořád poslouchat nadávky a výčitky.
Když vidíte ve zprávách řidiče, který to někam na sněhu napasoval, tak nikdy neřekne: " Jel jsem jako * a nezvládl jsem svoje auto." Vždycky to jsou nadávky na neschopné silničáře, kteří nebyli schopni mu poskytnout sypač, který by mu odklidil cestu přímo před čumákem. -
« silničáři
Ahoj já silničáře chápu, protože když napadne najednou sníh tak nevědí kde jim hlava stojí a nevím a nepochopím nikdy ty lidi, co umí jen nadávat na ně, že nic nedělají a když dělají tak blbě apod... Já v zimě vyhrnuju sníh s traktorem a radlicema (přední a zadní) a vím co to je za práci... dal bych to zkusit na hodinu dělat nějakýmu věčně uřvanýmu člověku co jen nadává na silničáře a kdo ví esli by za tři minuty nebyl schozenej v příkopu... (šikmá radlice si se soupravou dělá co chce- to traktor je schopný shodit z cesty hnedka...a co pak nákladáky-silničářský-to vůbec už- to je o dost těžší než traktor - takže ty jen tak nic nevytáhne z rigólu...) traktor se jakš takš vyhrabe sám někde z příkopu apod.. tak to jde... no problémy kamionů já znám, a řidiči jsou chudáci a lituje když někde ostanou zahrabaný v kopci a nejde to dál... No já vyhrnuji vlastně hlavně kvůli kamionu- je to holé nákladní auto MAN s cisternou na mlíko... a ty chlapi-řidiči, mají perfektní zimní gumy každý rok nový a zadní nápravy uprostřed cisterny, takže jsou dobře zatížený vzadu a k tomu ještě dobrý gumy zimní a pak to jede jak tank když má rozjezd... no a maj i dvoje retězi na kola (jednoduchý a klasický) a tažný lana a lopatu - čili jsou vybavený....ale samozřejmě že párkrát jsem ho musel taky tahat..a to je práce taky dost zajímavá...
Čili já nechci být zaujatý na jednu věc...ale ti klasický silničáři...z podniků měst, SUS apod.. co maj v rajonu stovky kilometrů silnic dělají velice nárazovou práci a když ji dělají tak ji dělají s nasazením jakým to jen jde...samozřejmě že já také vidím to jak někde stojí auto silničářský s pluhem a řidič v něm chrápe...ale to je třeba tím...že jezdí od 22h večer celou noc...tak má na to právo...
No a je jistým problémem u podniků spravujících silnice v tom, že nemají dostatečné množství techniky...ale to je jen o penězích....a to se dá vylepšit... -
« Bez nadpisu
Taky souhlasím s tím,že když začne pořádně padat tak nemají silničáři při sebevětší snaze šanci všechen sníh odstranit.Musíme se smířit s tím že když dvakrát či třikrát do roka pořádně zasněží tak budou problémy a je potřeba se na to připravit.
Davit:Věř tomu že problém kamionů není v pneumatikách(až na vijímky) ale kamionová souprava prostě nemá takovou průjezdnost na sněhu jako osobák a s tím je potřeba taky počítat a být objektivní stejně ke kamionům jako k silničářům. -
"-- skrytý --" 25.01.07 17:41
« Bez nadpisu
je jasné, že cestári za všetko nemôžu, aj keď v inej diskusii na nich nadávam... ale prečo, keď padá sneh a cesta je zrelá na pluh, ho na tom aute ani nemajú a sypú do toho sol? To je to isté, ako keď tú cestu posypú dopredu... Keď je kalamita ako v posledných dňoch, tak sa môžu ísť cestári zrovna "obesiť" to im fakt nezávidím... pamätám si totižto ešte na 31. december 2006, keď bola kalamita aj u nás a otec mal 24-hodinovú službu (nepracuje u cestárov, ale ich podnik vtedy vypomáhal) z toho celého dňa bol doma asi 1,5 hodiny, čo sa najedol a išlo sa ďalej. Fúkal nepríjemný vietor, keď prešiel istým úsekom, o pol hodiny tam bol ešte väčší závej, takže som to zažil, čo to je, ale mne ide o iné, prečo, keď vedia, že ten sneh má padať, prečo ten pluh nezapnú? prečo posýpajú keď nemusia a neodhŕňajú keď by mali? Existuje milión záberov, kde sú cestárske autá s pluhom vysoko nad cestou a bolo by čo odhŕňať... -
Sprint 25.01.07 17:13
« Bez nadpisu
Silničáři za žádné kalamity v dopravě nemůžou, to si dělají řidiči sami!!!
Pokud má řidič kvalitní zimní výbavu, nemůže ho skoro nic překvapit.
Jedině zase nezodpovědní řidiči na letních gumách, kteří blokují cesty.
On by si měl každý člověk uvědomit, že je LEDEN - a představte si, že v lednu může sněžit. :D -
"-- skrytý --" 25.01.07 16:32
« Bez nadpisu
Pár silničářů znám osobně, občas s nimi musíme spolupracovat při zprůjezdňování silnic. Opravdu to nemají jednoduché. Bezohlednost některých řidičů, kteří své vozidlo odstaví jaksi "u krajnice" tak, aby náhodou nezapadli, a tím pádem stojí přímo v silnici.... Kapitolou samou pro sebe jsou kamiony! Jeden stojí, druhý předjíždí, zůstane stát vedle prvního.... a silnice je neprůjezdná.... Jasně, samotní řidiči kamionů za to moc "nemohou", jeď, když nepojedeš, pojede jiný! A zimní gumy? Až budeš mít svůj náklaďák, tak si na něj kup co chceš... Takovému provozovateli bych naúčtoval veškeré náklady spojené se zprůjezdněním komunikace! Je to pořád dokola... jedni nestíhají odklízet, druzí nemají povinnost užívat zimní výbavu... škoda slov :roll: -
"-- skrytý --" 25.01.07 16:18
« Silničáři a jejich práce
Vžycky když začne sněžit a objeví se nějaké problémy, první na řadě na kritizování jsou silničáři. V novinách se objevují titulky jako "Silničáři se diví, padá sníh!" (včerejší Právo, první stránka, horní polovina), většina řidičů svorně nadává na silničáře, do rádií volají lidé že "všude sněhová kalamita, ale silničáře jsem nepotkal za celou cestu ani jednou" atd. Určitě víte, o čem mluvím.
Jenže - je to fér? Předem podotýkám, že nikdo z mé rodiny nepracuje byť jen v nějakém oboru příbuzném údržbě silnic a dokonce ani takového nikoho neznám - ale je mi silničářů celkem líto. Občas dostanou v médiích prostor (ale opravdu jen občas) vysvětlit jaká je vlastně realita, pamatuju že jednou byla v TV i nějaká reportáž kde si nějaký redaktor prožil den s jedním silničářem. Nemyslím si, že je fér všechno na ně házet.
Je potřeba si uvědomit, že:
- Tu práci nemůžete udělat předem. Naprosto nechápu ten humbuk co se spustil před dvěma dny když začlo sněžit - to bylo samé "tak dlouho nic nedělali, teď věděli že má začít sněžit a stejně ten začátek nezvládli". Proboha, copak sníh se dá odklidit ještě předtím než napadne? Ano - sůl se nasypat předem dá, jenže má to smysl jen tak hodinu před začátkem sněžení, jinak se rozjezdí. A i tak - pokud začne hustě chumelit, je předem nasypaná sůl na dvě věci. Takže peníze v **** a ještě zbytečně poškozené životní prostředí.
- Když je kalamita, oni mají všechny vozy venku, nic provozuschopného nestojí ladem v garáži, silničáři nejsou na pivu. To není povolání jaké má většina lidí, že v 7 nastoupíte a ve 4 odpoledne padla, sbohem.
- Můžete projet pluhem silnici a za půl hodiny či hodinu je zase zasypaná. Vemte si kolik máme kilometrů silnic. Dá se to zvládnout? Dají se pořád všechny silnice udržovat černé? Nesmysl.
- Co s pluhem který uvízne v koloně způsobené nehodou způsobenou řidičem který jede jak vůl a/nebo nemá zimní gumy. Je tohle chyba silničářů?
- Když sněží a ještě mrze tak pod -12, jediným použitelným prostředkem je pluh. Sůl je naprosto neúčinná.
Co si myslíte? Taky patříte mezi ty, co za vším vidí silničáře a ani se nepokusili podívat se na ten problém i z jejich strany? Ze strany chlapa, kterého v noci zavolají do práce, aby 8 hodin v mrazu a fujavici jezdil po cestách a modlil se ať neuvízne v koloně?
Nebo se mýlím a jsem jen příliš optimistický a údržba silnic to opravdu nezvládá a flákají to?
Pozn. - je mi jasné, že vše jde vylepšit, i práce silničářů. Ale mezery bych hledal spíš ve vedení.
ono totiž nic není tak jednoduchý jak vypadá. když pominu ssúd , která konkrétn? nejvíce v kalamitních situacích jako byla o víkendu , doplácí na hustotu provozu tak bych se zam??il spíše pro více lidí d?ležit?jší sús.
jestli se nepletu tak u sús má jeden posypový v?z na starost úsek o délce 25km. s cestou zp?t je to 50km. p?i prachovém sn?hu a v?tru jáký byl p?i sou?asném sn?žení považuji za úsp?ch že cedule se zákazem vjezdu byly jenom u n?kterých úsek? silnic nižších t?íd.
p?edstav si jakou rychlostí se dá pohybovat po silnicích pokrytých sn?hem a ledem s v?domím, že o cokoli zavadíš radlicí jde na tvoje triko
p?ipo?ti si n?jakou dobu nakládky posypového materialu, že si ?idi? dovolí odsko?it na wc atd.
jsou to taky jenom lidi. ani nevíš co to je za zážitek když ti v noci , v chumelenicí svítí dv? sv?tla ze st?ech a do toho lítaj záblesky oranžového majáku. to ti je taková paráda , že po takový šicht? nevíš pomalu ani jak se jmenuješ
a zkus si p?edstavit jak auto s vysypaným posypem a tudíž lehkou zadní nápravou jak hrne t?žký mokrý sníh. jenom magor by pluhoval
už vás nebudu dál nudit jenom jest? jedno : pracuji jako ?idi? podvalníku uu stavební firmy. máme pod sebou ješt? sús rudná a ?eský brod už dvakrát jsem dostal nabídku na ježd?ní se sypa?em a pokaždé s díky odmítl. po tom co zažil za t?icet let této práce m?j tchnán z vyso?iny jsem usoudil že je lepší mít nohy v teple a hlavu v klidu
jo a co se týká gps tak bu? klidnej už to maj skoro všude.
jenom tob? bych ten ?ip vrazil do * aby všichni v?d?li jestli dost pracuješ