Brzdit motorem nebo radsi neutrál????
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
matuS 20.01.07 15:22
« Re: Re: Re: Re: Re:
ale ved samozrejme, ale bavime sa o tom, ci sa oplati neustale podradovat a usetrit 2-3 deci benzinu/nafty na 100km a potom napr pri 100tis km platit vymenu spojky a synchronov (co nebude 10tis sk) alebo podradovat s medziplynom cez neutral, alebo nepodradovat vobec. -
"-- skrytý --" 20.01.07 14:00
« Bez nadpisu
dávať medziplyn u nových áut? to už zrovna môžete 2x stláčať spojku a radiť cez neutrál, ono to vyzerá dosť dobre, keď to človek vie, ja som takým štýlom jazdil na 120-ke Škodovke, pri podraďovaní zo 4-ky na 3-ku vždy s medziplynom, neskôr som dával aj 2x spojku, keďže odchádzali synchróny... to už bola sranda, ako na V3S-ke :-) ale každému podľa chuti -
"-- skrytý --" 20.01.07 03:37
« medziplyn
tiez som sa este nikdy okrem seba a mojho otca, kt. ma to naucil... neviezol s nikym, kto by daval medziplyn na osobnom aute..., mne sa uz aj kamarati vysmievaju ze preco sa hram na relistu >:D a ja to pritom robim preto, aby sa chudak auto nerozsypalo a takisto by mi hrozne vadilo to skakanie pri podradovani...
inac plati to, co tu uz bolo povedane - ak mozes dojst dalej, cize mas pred sebou dlhsi usek mierne dole kopcom, tak neutral (ziaden odpor, setris PHM), ak ides zo strmsieho kopca, alebo ak potrebujes spomalit, vyuzivaj motor...
ja osobne jazdim stylom, ze brzdu pouzivam takmer iba ked potrebujem zastavit, a mam o 1,5 - 2 L mensiu spotrebu ako ini s rovnakym autom...
ak chces jazdit na spotrebu, tak spravna kombinacia brzdenia motorom, jazdy na neutral a predvidavosti je zaklad... -
matuS 20.01.07 01:01
« Re: Re: filda 1800
na dlhych kopcoch urcite motorom, ale rozhodne by som nebrzdil motorom (s podradovanim) pri kazdej prilezitosti.
Pri podradovani trpi spojka, synchrony a zbytocne sa opotrebuva prevodovka. Takze mozno usetris 2-3deci na 100km, ale tieto casti v aute su o dost drahsie.
To neplati pre tych, co podraduju s medziplynom. Ale okrem seba nikoho takeho na okoli nepoznam ;) -
"-- skrytý --" 19.01.07 23:45
« Bez nadpisu
jos.: tak to vela neusetris, ked dojdes na krizovatku so zaradenou rychlostou a potom vyrazis na plny plyn. To spotrebujes niekolkonasobne viac paliva, ako usetris... Nehovoriac uz o tej prirode, na plny plyn totizto ide lambda regulacia bokom a vstrekuje sa velmi bohata zmes, emisie v kybli :idea: -
"-- skrytý --" 19.01.07 23:12
« Bez nadpisu
Přesně jak píše Jiří Mudra. Vždyť u autobusů a náklad. je zakázáno jet na neutrál. např. moje Felda 1.3 MPi na neutrál si vezme 0,8l/100 km, kdežto při brždění motorem, za podmínek optimálních otáček (tj. nad 2000ot.) mi palubní počítač ukáže 0,00l/100 km). Motor netrpí a brzdy taky neníčíš. Samotřejmě je něco jiného dojíždět na křižovatku, kt. člověk zná a ví, že stejně ten neutrál vyřadí, ale kde nezná, je lépe dojet třeba na dvojku, pak spadne zelená a dát plnej kotel.
Brždění na neutrál: pokud pořád, tak se pak podívejte na barvu vaší brzdové kapaliny, která určitě už nebude krásně žlutá, ale jen nějaká šedá až černá - prostě tmavá.
A co otázka životního prostředí >:D -
-
dcgsd 19.01.07 22:07
« Re: Brzdit motorem nebo radsi neutrál????
brzdit motorem je rozhodne setrnejsi nez pouzivat provozni brzdu. Otacky behem brzdeni bych drzel max na 2/3 maximalnich. Cim vyzsi otacky, tim vetsi brzdny ucinek. osobne nepodrazuju na 1ku a casto ani 2ku protoze setrim prevodovku a stejne nez bych tam rychlost dostal, stejne by uz auto stalo :)
Ohledne spotreby to taky neni tak jednoznacne. pokud je ucelem snizovat rychlost, potom brzdeni motorem. pokud ale jede auto z kopce a ucelem je udrzet rychlost a presto plyn nedrzis je lepe vyradit. Usetris palivo. Prikladem budiz napr r10 pri prijezdu do Prahy. za ceduli 80 tesne pred sjezdem na Cerny most vyradis a dalsis 1200m jede auto (alespon moje) 80 (a podle pocasi i velmi zvolna zrychluje). bez vyrazeni by motor musel akorat hradit svoje ztraty pri zvysenych otackach coz stoji palivo. -
"-- skrytý --" 19.01.07 20:42
« Re: Brzdit motorem nebo radsi neutrál????
Záleží jak kdy, někdy je lepší vyhodit kvalt a ujedeš několik km ze slabého klesání, někdy (hlavně když chceš zastavit třeba na čarvenou ve městě, nebo je hodně prudký kopec) je lepší nechat kvalt. V případě dobrého oleje bych se nějakého opotřebení vůbec nebál, vždyť najedeš stovky km s plynem a z toho tak 1% s bržděním motorem ;-) -
"-- skrytý --" 19.01.07 20:23
« Brzdit motorem nebo radsi neutrál????
Zdravim... zajímalo by mně jestli je lepší brzdit motorem nebo dát neutrál, nechat to dojet a poté brzdit brzdou... Co se spotřeby týče, to vim ze u přímého vstřiku je lepší brzdit motorem. ALE HLAVNĚ SE MI JEDNÁ O OPOTŘEBENÍ MOTORU, popř. BRZD atd. ..........díky :)