Nabral jsem srnu
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
- Nabral jsem srnu 07.12.2006 13:51
- Bez nadpisu 07.12.2006 17:00
- Bez nadpisu 07.12.2006 18:46
- Bez nadpisu 07.12.2006 19:41 JOB
- Bez nadpisu 08.12.2006 09:41
- Bez nadpisu 08.12.2006 11:58
- re: "lovecké pudy" 08.12.2006 12:12
- Bez nadpisu 08.12.2006 15:28 kostey
- Bez nadpisu 08.12.2006 16:35
- Bez nadpisu 08.12.2006 16:52
- Bez nadpisu 08.12.2006 18:58 Jirik_auto.cz
- Bez nadpisu 08.12.2006 21:13 kostey
- -plašička zvěře ? 11.12.2006 19:21
- Bez nadpisu 12.12.2006 10:17
- Bez nadpisu 15.12.2006 22:48
- re 24.12.2006 09:21
- Bez nadpisu 31.12.2006 19:42
- Bez nadpisu 02.01.2007 17:19 kostey
- Bez nadpisu 07.01.2007 21:31
- Bez nadpisu 07.01.2007 21:38
- Bez nadpisu 08.01.2007 00:21
- zvěř a ještě k tomu cizokrajná:( 08.01.2007 20:57
- Bez nadpisu 08.01.2007 21:53
- Bez nadpisu 08.01.2007 21:57
- Tu je recept 10.01.2007 10:51
- Bez nadpisu 10.01.2007 11:55
- Bez nadpisu 10.01.2007 16:10 kostey
- Bez nadpisu 10.01.2007 16:16
- re: bodíky, zvěř, plašička (všehochuť:) 11.01.2007 10:00
- Bez nadpisu 16.01.2007 20:28
-
-
-
"-- skrytý --" 07.12.2006 14:50
« Re: Re: Nabral jsem srnu
Zmulin má pravdu, to říkám z vlastní zkušenosti, bohužel se mi to nestalo jednou ale už 3x ... natěstí to jednou odnesl předek pouze u škůdky (maska, světlo, blinkr a trochu plech), škoda zanedbatelná, podruhé bok u Galanta, promáčklé dveře, lak neporušen, opravu jsem neřešil a nechal to být a jednou mi u firemního auta nechala na památku bobek přilepený na předním světle a odkutálela se kamsi do lesa, zázrakem to neodnesl ani plech ani plast, ani sklo...to bylo u fáva.
Bohužel, v tvém případě ti nikdo nic nedá...snad jen chuděra nebožka, trochu toho masa, přičemž je jasné, že pokud tě chytnou se srnou v autě, jedná se o tr. čin pytláctví :!:-
"-- skrytý --" 07.12.2006 16:22
« Re: Re: Re: Nabral jsem srnu
Srnu si myslivci odvezli během pěti minut po tom, co se to stalo. "Čirou náhodou" vyjížděli z lesa, dokonce z té samé strany, ze které srna vyskočila ...
Samozřejmě jsem se hned dozvěděl, že za to můžu já, ať radši ani nevolám policii, že zaplatím pokutu a seberou mi body, ...
A ještě mi začali vyhoudat, že jim tam každej rok lidi přejedou 30 kusů. Ale aby tam dali značku, to je ani nenapadne ... hlavně že o tom vědí.. :'-(
-
-
-
-
"-- skrytý --" 07.12.2006 17:00
Bez nadpisu
...tvoje rozčarování i smutek chápu. Tady je každá dobrá rada drahá a podobným střetům se dá asi jen těžko předejít, průšvih je v tom, že zde je de facto pachatelem doprav. přestupku zvěř a tudíž není na kom vymáhat škodu (víme tedy, že havarijka není)...
... ale buď rád, že jsi z toho vyvázl bez zranění...živý, třeba stačilo jet v okamžiku střetu rychleji nebo srazit divoké prase či daňka a mohlo to skončit tragédií...
Zkus nějaké známé, automechaniky, autoklempíře, třeba se s autíčkem ještě něco udělat dá a třeba to ani nebude tak drahé jak jsi původně psal.
Hodně štěstí. -
"-- skrytý --" 07.12.2006 18:46
Bez nadpisu
Nabral jsem nedávno kance. Jakožto zákonů dbalý občan jsem PČR zavolal (škoda na majetku třetí osoby).
PČR Pelhřimov se chovali korektně a příjemně, pokutu jsem samozřejmě nedostal žádnou (myslivci ti prostě lhali) a o body jsem samozřejmě taky nepřišel.
Myslivci ti lhali proto, aby mohli srnu sežrat sami. Kdyby tam byla PČR, tak by asi srnu dostal někdo jiný (jiní myslivci).
Bohužel náhradu škody na havarijně nepojištěném autě asi od nikoho nedostaneš, já jsem taky řešení jiné než "z vlastní kapsy" nenašel.
---
Buď rád, že jsi nenabral kance (120 kg při 80 km/h), to je zcela jiná hmotnostní liga ... -
JOB 07.12.2006 19:41
Bez nadpisu
Myslivci tě voděj za nos.Aspoň do nedávna tomu bylo tak že museli být pojištěný,nevím jak dnes.Ale to nemění nic na tom že jsou za to zodpovědní ! Takže si myslím že kdyby šlo do důsledků tak bys to mohl vysoudit,ale to musí v první řadě být přivolaná policie. Mě když vběhnul pod cizí auto můj vlčák, tak se mě taky nikdo neptal jestli jsem pojištěnej ,prostě jsem to musel uhradit. Naštěstí to šlo z pojistky na domácnost. ;-) -
"-- skrytý --" 08.12.2006 09:41
Bez nadpisu
Jirko, podle zákona je rozdíl, zda-li srazíš psa, ovci, koně, který patří konkrétní fyzické osobě: Frantovi Flintovi, Lhota 7 a jelikož Franta F. své zvíře nezajistil proti volnému pobíhání, je opravdu reálné z Francka škodu vymoci..vysoudit. Lesní zvěř však spadá do jiné kategorie a na 99,9% vysoudíš ... prd. Je to vůči nám řidičům nefér a myslivci se asi smějí, ale realita je taková. Ani protokol od policie ti v tomto případě nepomůže ! Stávají se situace, že se myslivecká sdružení k dané zvěři dokonce vůbec nehlásí (i když to zřejmě nesouvisí s pocitem odpovědnosti za srážku s vozidlem, konec konců zvěř je zvěř, nelze ji v pohybu omezit, jako třeba psa nebo koně)... když byl sražen v jednom nejmenovaném revíru, polesí, honitbě či jak to nazývají nádherný daněk, byly reakce :Co že ? Daněk ? Ty mi tady nemáme, musel sem odněkud přiběhnout (80kg daněk, nádherný lopaťák, zrušil malé Tipo, totálka, ale řidič zázrakem vyvázl bez zranění). Nakonec si jej vzali myslivci, kterým možná ani nepatřil, ale skutečně to nádherné zvíře nikdo nechtěl...nikdo se k němu nehlásil, nikomu v širokém okolí nechybělo !
Tady pomůže jenom havirijní pojištění...já ho také u žádného ze svých aut nemám a proto se snažím alespoň mít oči na šťopkách a v určitých úsecích jet pomalu, ani to však samozřejmě někdy nepomůže... :?-
-
"-- skrytý --" 08.12.2006 10:49
« Re: Re:
Když mi bylo nějakých 7, seděl jsem vedle otce na přední sedačce (tehdy se to ještě smělo) ve vyhřáté kabině auta a venku dokonalá zimní pohádka - sněhu kolem snad půldruhého metru a min. -10 st. C. Chytili jsme srnu v nějakých 70 km/h. Dostala sice ránu a musela být zraněná, ale odskákala do pole vedle silnice. Tehdy se ve mě projevil "instinkt lovce" a já se jal zraněnou srnu podle hesla "dorazit raněnou zvěř" pronásledovat, zatímco otec zjišťoval rozsah škod na voze (služebním). Ani nevím, proč jsem se za ní vydal a co bych s ní dělal, kdyby se mi ji podařilo dostihnout - což bylo vzhledem k podmínkám stejně iluzorní. A jelikož jsem vyběhl z auta jenom tak, jak jsem v "teplém pokojíčku" seděl, podařilo se mi utrpět omrzliny na končetinách, přičemž následky pociťuji dodnes. Od té doby vím, že polní a lesní zvěř patří do přírody a nevyzbrojení a hlavně nepřipravení lidé nemají "v jejich domovině" příliš šancí.
P.S.: Zvířada jednají pudově, což znamená, že po vás pudou. >:D -
"-- skrytý --" 08.12.2006 14:48
Přesně to si myslím taky. Lítali autem po lese a srna vyblázněná skočila přímo pod auto. Na jednu stranu jsem rád, že to dopadlo "jen" takhle. Měl jsem v autě manželku a dvě spící malé děti = rozhodně jsem nejel ani 90 km/h. V tu chvíli jsme děkoval všem svatejm za autosedačky ...
-
-
prekladys 08.12.2006 10:05
« Re:
bylo mi asi deset. jeli jsme z chalupy a v jednom lesním úseku před nás vběhla srna a krátce zůstala stát na vozovce. v otci se asi projevil jeho lovecký pud, protože místo aby brzdil, tak se ještě rozjel a než se srna stačila uklidit, nabral jí zadek blatníkem, zabrzdil, vzal kudlu a mazal za naříkajícím zvířetem do lesa, za chvíli jsme ji měli v kufru.
podruhé, už jako starší pán, nabral zajíce, aniž by to zaregistroval. na mé naléhání zastavil. uvěřil, až když jsem mu přinesl ještě teplého samce ukázat. čistý řez, klakson pod nárazníkem srazil zvíře přímo mezi kola a přerazil mu jen vaz...
to první bylo někdy v sedmdesátých letech (Š 1201 sedan), to druhé o nějaký pátek později (Š 105L)
P.S. hlavu vzhůru
-
-
Bez nadpisu
Taky jsme nabrali srnu felicií. Skočila za bílého dne rovnou doprostřed kolony, nedalo se s tím nic dělat. Vypadalo to, že je jenom rozbité přední světlo, nicméně oprava stála 40tis. Placeno z havarijní pojistky. Policii jsme zavolali, srnu jsme našli mrtvou v příkopě. Pokutu jsme žádnou nedostali, policisté ještě zavolali do nejbližšího servisu, aby na nás počkali (pátek 15:30 hod) neb jsme nutně ještě ten den potřebovali za hranice. Srnečku si asi vzala policie :-) -
"-- skrytý --" 08.12.2006 12:12
re: "lovecké pudy"
Mitsi, hele, :-) ještě, že to tenkrát nebyl medvěd, protože by se mohlo stát to, co píšeš v "P.S." a následky bychom dnes pociťovali všichni, neboť by nám neměl kdo kvalitně poradit ;-)
Takže, kamaráde, už nikam v lese neskákej, byla by Tě škoda... 8) -
kostey 08.12.2006 15:28
Bez nadpisu
Jako malej jsem jel s tatou a do cesty nam vbehla srnka. Bylo mokro a tma a bylo jasny ze to tata neubrzdi. Vite co udelal? zhasnul svetla a zacal troubit. Srnka se lekla, nebyla oslnena a zmizela. Takze to dobre dopadlo. Za tejden na nemecky dalnici ale trefil srnku. Jel prej 120 a o neco to jeste dobrzdil. Srna neprezila, stejne tak jak chladic jeho sluzebaka (starej VW transporter)
kamaradce se stalo ze ji srnka prokopla chladic u Renaultu Clio. Autu se nic jinyho nestalo.
A ja nedavno jel podel zapadniho pobrezi Skotska, jel jsem po "single track road" (to jsou ty male skotske silnicky kde jsou rozsirene mista na vyhybani se, kdyz proti vam nekdo jede.) Proste neni misto kam uhnout. No behem 2 hodin jizdy jsem nepotkal zadny auto, lidi tam zadny nejsou, kvalitni asfalt a proste super svezeni, cista radost z jizdy. Byla tma, jel jsem tam zrovna trochu rychlejc neco pres 100km/h. To byla trochu neprimerena rychlost. Moje chyba. No a Srnka mi skocila do cesty. Videl jsem ji nastesti dost vcas, (blahorecil jsem pridavnejm dalkovejm svetlum a novejm pneu.) Tak jsem skocil na brzdy a zastavil opravdu par centimetru od ni. stahnul jsem okynko a zacal jsem ji nadavat :roll: No pak odesla a ja jel uz pomalejc. Behem dalsich 20ti minut jsem musel nekolikrat zabrzdit protoze na silnici bylo treba deset srnek a jelenu. snazil jsem se je ze zacatku pocitat, ale u cisla 80 sem se na to vykaslal... Pripadal jsem si tam jak v safari, jel jsem 60 a jen jsem se rozhlizel. Bylo to super. -
"-- skrytý --" 08.12.2006 16:35
Bez nadpisu
Já jsem nedávno svojí služební Octavií II krosil polský silnice, a při návratu z Warszawy mi skočila do cesty srna. Bylo to mezi poli, smrákalo se a akorát mi hlavou proběhlo, že bude zvěř chodit na pastvu a měl bych zpomalit. Jel jsem asi 100km/h a v kuželu světel si všimnul, že zleva do silnice skočila srna, asi se lekla a začala brzdit na tom asfaltu, a sklonila hlavu. Moje první reakce byla, že jsem přidal plyn a uhnul doprava ke krajnici Ozval se tupý náraz do boku auta. Zastavil jsem, a kouknul zpátky. Srna pryč. Obhlídnul jsem auto a k mému úžasu na něm nebylo nic. Ani škrábanec, ani promáčnutí, prostě jen pár chlupů u těsnění zadních dveří. To jsem měl sakra štěstí.
Jinak co psal kostey je pravda. Zvěř, která je oslněná světly se zastaví na místě a stojí. Pomůže zhasnutí světel a klakson. Samozřejmě, když je na to čas :D -
"-- skrytý --" 08.12.2006 16:52
Bez nadpisu
...tak to gratuluju. Když mi srnka vlítla pod Galanta, schytala to nárazníkem a odmrštilo jí to až k zadním dveřím, které mi ve spodní části promáčkla a skutálela se kamsi do příkopu, jela další auta, takže jsem ani nezastavoval. Doma jsem čekal alespoň prasklé sklo na světle, rozbitý blinkr, či plast masky, ale nic, jen trs chlupů mezi ostřikovačem předního pravého světla a nárazníkem. Jelikož je auto v metalíze a nedošlo k poškození laku, nechal jsem dveře být, protože oprava tak, aby to bylo profi a aby to nebylo poznat, by obnášela určitě částku o čtyřech nulách...
Když jsme jeli firemním autem - Fábií, řídil kamarád, také jsme lízli srnce, podobně, jako ty s Octávkou, zastavil, vylítli jsme ven, zvíře zmizelo v lese a na autě jen jakási čára táhnoucí se od předních dveří k zadnímu světlu, která šla naštěstí smýt, bylo to jak od gumy, černý proužek, asi od parůžku...
...Prudké brždění a tupý náraz samozřejmě přilákal myslivce, který, když jsme mu řekli, co se stalo, začal srnčí dohledávat...jak to dopadlo, nevím...je fakt, že člověk o nich neví a když srazíte zvěř, už je jeden zelený mužíček u vás...hmm, proto maj asi ty posedy u cest >:D , my byli šťastní, že je Fábka v pořádku a frčeli jsme dál svou cestou...
Nejrizikovější jsou rána a večery a také silnice lemované kaštany a duby, kde si na podzim a v zimě zvěř spestřuje svůj jídelníček...
A kolikrát už jsem měl na mále, člověk někde profičel a na poslední chvíli si všimnul u krajnice se pasoucího srnce či v příkopu ryjícího divočáka, málem mi takhle skončila cesta do Chorvatska, pomalu dřív, než začala, srnka naštěstí stála jak přibitá a my ji asi v osmdesátce minuli, švagr jel se svou rodinou těsně za mnou a ani si ji nevšimnul...-
matuS 08.12.2006 18:06
« Re:
potvrdzujem, ze to zhasnutie funguje.
ja som jazdil v australii po outbacku a troska sa mi zmenili plany, tak som sa ponahlal. Cesta sa striedala - par km asfalt, par km sotolina, takze ked som siel po asfalte, isiel som dost rychlo. Asi v 160tke som zbadal, ze vedla cesty sa pasu 3 kengury, nastastie sa rozprchli kazda inym smerom a ani jedna na cestu. Keby som ich trafil...300km od civilizacie.
Nakoniec som ale ajtak musel ist po outbacku v noci a mal som par zazitkov, jeden z nich krava na ceste, uprostred tam stala a pozerala na mna :-) Ale to uz som isiel 40km/h, lebo tam je v noci ist viacej blaznovstvo.
-
-
Jirik_auto.cz 08.12.2006 18:58
Bez nadpisu
Taky jsem mel se srnou jednu veselou prihodu. Vraceli jsme se asi v jednu rano ze svatby, ridil jsem kamaradovo auto - on sam pil (ja o trochu min a driv jsem prestal :-) ), takze jsem jeho Cordobu opatrne vedl zpod Beskyd ja. Pred jednou dedinkou (asi ji znate, jmenuje se Nosovice:) jsem v jedne zatacce koutkem oka zaregistroval neco velkeho, hybajiciho se a hnedeho v prikopu, bylo to od nas asi 5m (cca 60km/h). Strhl jsem instinktivne volant do protejsiho pruhu a srna(asi?) dikybohu pravdepodobne zustala stat na miste, protoze zadny kontakt jsem nezaznamenal (byl jsem 99,9% strizlivy, opravdu). Klika jako blazen.
Jak uz tady psali jini, jedine, co by kamaradovi (a snad teda i jeho pritelkyni, ktera to cele spiskala:) v opacnem pripade zbylo, by byly oci pro plac a pouceni, ze je blbost jezdit svym autem nad ranem ze svatby domu. -
kostey 08.12.2006 21:13
Bez nadpisu
a jeste jsem si vzpomel: jel sem takhle po okresce a najednou se mi do cesty priplet zajic, bezel ve stejnym smeru jak jsem ja jel. Blizil jsem se k nemu docela rychle a nechtelo se mi moc brzdit a abych ho neprejel tak jsem vjel do prava do protismeru a objel jsem ho velkym obloukem. Podival jsem se jen do zperneho zrcatka a videl jsem jak zas skocil do pole. a jen co jsem se podival zas pred sebe tak jsem levym prednim kolem sejmul bazanta, kterej prave vyskocil z pole. Zase sem se podival do zpetneho zrcatka a to byste koukali jak bazant umi valet sudy.... az peri z neho litalo.
druhej den jsem jel nazpet a na useku tak 200metru bylo prejetech tak 20 bazantu a asi 5 zajicu. (odhad) Kdo z vas jezdil po skotsku tak vi kolik tu je zvirat. zni ho docela hnusne, ale silncari je nestihaj odklizet ze silnic... -
"-- skrytý --" 11.12.2006 19:21
-plašička zvěře ?
...ještě jsem se chtěl zeptat, nemáte někdo (dobré) zkušenosti s tzv. plašičkami zvěře ? Osobně těmto věcičkám nevěřím, myslím, že kdyby to bylo tak "zázračné" montovali by to již sami výrobci do aut.
Pod pojmem plašička zvěře myslím plastové výlisky za pár korun, které se mají namontovat někam pod přední nárazník a za jízdy vydávat vlivem přes ně proudícího vzduchu vysokofrekvenční pro zvěř nepříjemný zvuk, pro lidské ucho neslyšitelný, a tím ji plašit - odhánět.
Jednu dobu to dokonce vychvalovali v jakémsi rádiu. Sám jsem k tomuto velmi skeptický, protože si myslím, že i kdyby to vydávalo pro zvěř nepříjemný zvuk a tím ji to plašilo, tak do jaké vzdálenosti jí to tak asi stihne vyplašit (aby nebylo už pozdě) a nevyplaší jí to rovnou pod kola auta, na kterém je plašička umístěna ? Jo kdyby to skutečně fungovalo, byla by to asi bomba a řešení, jak se střetu se zvěří vyhnout.
Nějaký takový výrobek se dal jednu dobu koupit snad na každé větší benzince.
Lidé, co to v onom rádiu obhajovali, tvrdili, že dřívějc sráželi jednu "mršku" za druhou a po namontování plašičky pomalu nevědí, jak srnka či zajíc vypadají. Já si však myslím, že je to o náhodě, může být rok, kdy sestřelíte 10 srnek, bohužel a pak třebas pět let klídek.
Nemáte to někdo odzkoušené...?-
-
"-- skrytý --" 12.12.2006 10:26
« Re: Re: -plašička zvěře ?
Hmm, zastavit, vypnout zapnout svetla... To ji jeste stihnete poprosit at popojde, ne? >:-[]
Me tam vlitla ve dne a nestih sem ani brzdit. Proste z (neposekany) skarpy hop a rana... :'-(-
"-- skrytý --" 12.12.2006 10:38
« Re: Re: Re: -plašička zvěře ?
...no jo no, co naděláš? Nic ! Přes den je to o to zákeřnější...s tím vypnutím světel, to mysleli kluci určitě za jízdy (samozřejmě, že v noci, za tmy), když to samozřejmě stíháš a když to jde, aby nebyl výsledek nakonec ještě horší a nenarvals to rovnou do dubu. Vypnout světla, troubit, snad to pomůže, když stihneš zabrzdit, pak už to je fuk, to si ji můžeš třeba vyfotit na památku...-
"-- skrytý --" 12.12.2006 12:00
« Re: Re: Re: Re: -plašička zvěře ?
Tak, tak. Ja jsem bydlel jednu dobu v Rakovniku a kdo to tam zna, tak vi, ze cesta z Noveho Straseci do Rakovnika vede lesem a tam je neskutecne zivo. Divocaci, srny, atd. Kdyz jsem tam tudy jezdil za tmy, tak jsem jezdival max. 60-70 km/h, oci navrch hlavy a vyplatilo se to. Kolikrat jsem videl srnky tesne u silnice v prikopu, hodne krat i prebehly pres. Jednou se mi dokonce stalo, ze do silnice vstoupil jelen, zastavil se a cumel na me, za nim vyskocily lane s kolouchy, a teprve kdyz vsichni presli na druhou stranu, tak ten jelen z te silnice slezl a ja mohl pokracovat. Nastesti jsem jel pomalu a vsimnul si jich vcas. Vypadal jak ucitelka s detma z matersky na prochazce :D
-
-
-
-
-
"-- skrytý --" 15.12.2006 22:48
Bez nadpisu
Když mi bylo 17, tak jsem hnal svého Pionýra domů plný knedlik a z pole mi vlítla do cesty kachna. Položil jsem se úplně na řidítka, ale vona ta potvora zrovna přistávala, tak jsem ji dostal do čela. Měl jsem štěstí že jsem měl zrovna helmu ( byla trochu kosa a v helmě bylo tepleji než v čepici ), dopadlo to dobře.
Kamarád měl víc smůly, tomu se asi po týdnu do řetězu zamotal zajíc a ten smyk ze zablokovanýho zadního kola nevybral a napálil to do stromu. Naštěstí se nepolámal, ale potlučenej byl.
Oni ty střety se zvěří jsou dost nepříjemný, motorkáři jsou na tom hůř. Proto raději auto, tam je aspoń ještě co drtit, než dojde na tebe. Jenom při rychlosti 40 km/h se pohybuješ 11m/sec a to je víc jak dvě délky auta ( skoro 3 malý ).
Zelinářovi z vedlejší vsi předloni vběhl do cesty kůň. Dodávka i kůň KO, on měl štěstí. -
"-- skrytý --" 24.12.2006 09:21
re
Taky sem měl co do činění se zvěří.Jel sem na mašině a přes cestu mi přeběhl zajíc,první reakce byla se mu vyhnout to se mi taky povedlo ale ty následky :'-( .Mašina KO a já obě nohy zlomený,utržený křížový vaz,tříštivá zlomenina ruky,otřes mozku.Sem doma 4 měsíc a ještě chvíly asi budu.Po roce mě ještě čeká vyndání šroubů.Mašinu už žádnou nechci ani vidět :!: :!: :!: .Mnohokrát sem si říkal ža sem toho zajíce měl raději přejet.Co se týče plašičky zvěře,kámoš taky sejmul srnu a po této zkušenosti plašičku má a od té doby v pohodě,možná je to náhoda ale jezdí hodně,měsíčně cca 5tis.km tak asi nějaký význam to má. -
"-- skrytý --" 31.12.2006 19:42
Bez nadpisu
Ze zvěře mám také strach. Dokáže na autě udělat docela paseku. Jezdím vlastním autem,i když je na firmu- "co si udělám to mám". V noci mám oči navrch hlavy. Pokud tam něco vletí, člověk je bez šance. Někde jsem četl, jezdit blízko krajnice, zvěř to údajně více plaší. Nevím.Mě instikt velí jezdit blíže střední čáře.
Jednou jsem jel z Prahy na Strkonice, v úseku kde již není dálnice. Otevřený úsek, kolem pole, široká silnice. Najednou koukám, přešlo mi "před autem" prase. Nevím,jestli jsem nebyl, už jak se říká "vykukaný", ale nijak jsem nereagoval.Prostě přešlo.Kdyby bylo blíž, tak jsem ho trefil. Mám z toho strach. Ale snížit riziko je asi nesnadné. Nevím, zda někdo má na to nějaký recept. -
-
-
kostey 02.01.2007 18:24
ne ne je to u Glen Coe, presneji prusmyk Glen Etive. Tzn na jiho-zapad od Inverness.
a na fotce neni kapota, ale strecha sierry. zasunul jsem sibr, vylez oknem a fotil. Bal jsem se jelenu... >:D
kdyztak tady do tematu "ford sierra" jsem dal vic fotek a je tam napsan cely pribeh o me ceste. ;-)-
« Zver
Vazeni, je smutne ze musime na cestach davat pozor aj na ine "zvierata"! :-(
Chlapci moji dnes som sa skoro pokakenkal, podrzal ma moj tatosik statocne.. Vracal som sa dnes vecer od priatelky, prsalo a v jednej takej ostrejsej lavotocivej zakrute mi jebol ozran na cestu asi do tretiny cesty... (mal som asi 80 km/h) Bol v ciernom a zbadal som ho na poslednu chvilu, strhol som volant a to vam bol taky losi test za mokra, ze som drbol hlavou o bocne sklo pri spatnej, velmi rychlej zmene smeru jazdy do prava kvoli vyhybaniu sa protiiducemu autu :shock: ! Zastavil som asi 50m dalej, podakoval vsemohucemu, vystupil, zapalil si cigo, rozdychaval a hmatom zistoval ci nemam plne gate.. Chcel som najprv skopat toho * na ceste, ktory sa druhykrat narodil, ale stiahol som ho radsej z cesty do priekopy, druhy uz by nemusel mat stastie nezrazit to hovado blbe >:-[] ..-
"-- skrytý --" 06.01.2007 09:53
« Re: Zver - dvounohá
jo, jo...tuto zvěř, nejlépe ještě jedoucí slalom na neosvětleném kole a bez odrazek s deseti pivy v krvi, samozřejmě že za tmy či v mlze, také považuji za jednu z nejnebezpečnějších.
Střet s autem často nepřežijí a ty máš pak zkažený celý život...smutné, brácha kamaráda to zažil, i to běhání po policii a soudu, nakonec vyklouzl snad jen s podmínkou, či jej dokonce zprostili obvinění, ale byl to humus, nervy v kýblu...nikomu nepřeju ! :'-(
-
-
-
-
-
"-- skrytý --" 07.01.2007 21:31
Bez nadpisu
Ještě horší je ,když si takovej vůl ještě vleze za volant a jede jak dobytek. Viz ty machrové co jezděj z diskoték, to je každou chvíly. Jenže ty nalitý maj sakra štěstí, těch nenalitejch se to asi netýká, ty to musej vybrat za ně, viz Josef H.
Sousedovi přes ulici utekl pes ( malej pouliční ratlík, asi 10 kg), z baráku rovnou pod auto, jako kdyby ho tam někdo poslal ( nikdy nešel za branku ). Rozbil mu světlo a nárazník. Ten chlápek si k tomu zavolal policajty. Souseda to stálo asi 7t a ještě pak pokuta za nezajištěné zvíře. -
"-- skrytý --" 07.01.2007 21:38
Bez nadpisu
U nás na venkově je to chuťovka, každý den ráno a večer potkávím cestou do práce a zpět neosvětlené cyklisty, jednou hned po nastěhování jsem při předjíždění jentaktak nesestřelil dva takové :x V pátek a sobotu večer jsou silnice plné aut ploužících se padesátkou pomalu prostředkem silnice, zhasnout dálková světla trvá plus mínus 10 vteřin (od chvíle, kdy jim já ty svoje opět rozsvítím >:-[] ), už tou dobou raději ani nevyjíždím... V tomto ohledu zlatá Praha a noční MHD :'-(-
kostey 07.01.2007 22:58
« Re:
kdyz pises o tech cyklistech... Dneska jsem jel do prace a v jednom useku okresky je takove blbe misto: Jede se do kopce, pak tam je osklivej obzor a kopec dolu. A pod kopcem vyjizdej traktory z pole. vzdycky jsem tam jezdil tech 90 - 100km/h za mokra max 80. Jednou me tam traktor docela prekvapil. Od ty doby tam nejezdim vic jak 70. To se mi dneska fakt hodilo, protoze jen co jsem se prehoupl pres obzor tak jsem zjistil ze predemnou jedou v mem smeru 2 cyklisti vedle sebe a v protismeru jela shodou okolnosti dodavka od nas z prace... ubrzdil jsem to v pohode, žádná křeč, ale nebejt poucenej z minulejch neprijemnejch situaci, tak bych asi jel rychlejc...
jo a jste doplnuju ze cyklisti na sobe meli reflexni vesty... To je uplne super vec. pokud nejsou skovany za obzorem tak jsou videt na kilometry daleko. Skoda ze je tu vozi jen asi 95% cyklistu, mel by je vozit uplne kazdej. ;-)
-
-
Bez nadpisu
Ja na tie dvojnohe ozrate prasce mam asi stastie vazeni... Vcera som sa v noci vracal z mesta vzdialeneho asi 20 km od bydliska, na tom useku je asi 5 dedin. To vam bolo k.rva slalomujucich opilcov medzi dedinami, to som snad v zivote nevidel... No stretol som ich asi 30 vratane malickych podgurazenych skupiniek. Po predchadzajucich prispevkoch v tomto vlakne som si zacal viac vsimat co sa deje okolo cesty, pretoze jazdim prevazne podvecer a vecer a videl som tolko srniek a jelenov na usekoch kde si to v noci palim 100-130km/h, ze teraz so stiahnutou ritkou prechadzam 70-90km/h... Aj tak mi tie zvery pridu menej skodne ako nejaky nasosany idiot na ceste. -
"-- skrytý --" 08.01.2007 20:57
zvěř a ještě k tomu cizokrajná:(
Kamarádi, dovolil bych se podělit s jedním čerstvým zážitkem. Snad bude alespoň pro vás k pobavení, žena mi vyhubovala...takže ponaučení pro příště, buď se o takovéto zážitky se zástupkyněmi něžného pohlaví raději nebavit a nebo se na to rovnou vykašlat, prej už bych ve svém věku mohl mít také rozum... 8-s
Před chvílí jsem se vracel s Partnerem (upozorňuji, že je to s Partner s velkým "P", pro šťouraly upozorňuji ještě jednou, že rozhodně nemyslím s velkým pé*em >:D >:D ...no prostě s Peugeotem :-) ) z práce, mám to domů asi 42 km a zhruba ve 3/4 cesty k domovu jsem jel asi sedmdesátkou po poměrně frekventované a za tmy ne zrovna příjemné silnici, nejošklivější úsek je dlouhý cca 5 km. Vzpomínám si, že jsem na něm potkal už ledasco, nejlepší byl asi koňský povoz, samozřejmě bez odrazek a světel...ten bych tam skutečně nečekal, zralé na pěkný malér !!!, ale dnešek toto předčil.
Svítím dálkovejma, v protisměru nádherně zazářil cyklista, osvětlený, ve vestě - žluté se stříbrným "křížem" přes prsa, přepínám na potkávačky a najednou zaregistruju v mém směru dvě postavy, špatně viditelné, jdoucí mým směrem. Nedalo se nic dělat, nerad (kvůli cyklistovi), ale loupnul jsem tam nazpět dálkáče. Oba chodci si neďělali násilí, v tmavých hadrech, na palicích kapuce, a silnice byla jejich, hazard s životem jako prase...musel jsem se jim vyhnout širokým obloukem a když jsem je míjel, ten jdoucí středem vozovky zvedl prst ala "* off", no prostě mne vyfakoval...
Naštvaně jsem zmáčkl klaxon a jel dál svou cestou... no a tím by moje povídáníčko mohlo skončit, JENOMŽE...
to bych nebyl já...když jsem si představil, co tam ti dva vyváděj, jak stačí málo, aby někoho udělali nešťastným a ještě vás pošlou do p*dele, zastavil jsem, otočil auťák a jel jsem nazpět!!!
Sám jsem ještě nevěděl, co bude...
Borečky jsem potkal už ve vesnici, styl chůze však nezměnili, zády k autům - tato je bezradně zleva širokým obloukem objížděla, otočil jsem Pažouta a jel za nimi. Nezklamali, můj jízdní pruh byl jejich, jel jsem dokud to šlo, pomalu až k jejim zádům, neuhnuli. Když už to nešlo dál, zastavil jsem se, oba chlapi se otočili a civěli...stáhl jsem okénko a začal jim vysvětlovat, kudy mají správně jít a neodpustil jsem si i pár jadrných, nepublikovatelných, slůvek.
Oba se vydali ke mně, no a já si řekl, že "je to tady". Nejsem žádný prcek ani tyčka a jen tak se nepo..., ale byli dva, ještě "líp" to vypadalo, když na mne promluvili s ruským přízvukem >:-[] >:-[] >:-[] , navíc páchli alkoholem.
Jak jsem byl v ráži, znovu jsem se do nich obul, smířen s tím, že dojde i k nejprimitivnějšímu způsobu výměny názorů, čehož nejsem přivržencem, ale když by nebylo jiného zbytí... >:-[] !!!
No jo no, dopadlo to OK :!: Jeden vzal roha rovnou, druhý se se mnou snažil vést rozhovor ve stylu, že on je ten z nás dvou, který rozhodně žádný problém nemá . Povedlo se mi je usměrnit, skutečně donutit přejít na druhou stranu, kde se dokonce chvíli snažili jít i za sebou.
Odjížděl jsem ješitně spokojený, i když oba ukrájošové si nejspíš mysleli něco o prd*li a možná, až jsem zmizel z dohledu, opět začli "ovládat" nebezpečnou silnici.....
Jaké z toho všeho plyne ponaučení, hmm, asi vůbec žádné, příště se na ně nejspíš vykašlat, nemuseli by taky hrát fér a s nožem v břiše bych už tyto řádky nenapsal... 8) -
"-- skrytý --" 08.01.2007 21:53
Bez nadpisu
no páni, cyklisti ako cyklisti, jedni majú aj tú vestu, ďalší svietia a niektorí si dajú čierne oblečenie, čo keby ich náhodou niekto uvidel...
ale keďže sa tu píše aj o tej zvery nie z ríše ľudí, tak mám jeden príbeh, aj keď nemá dobrý koniec
Kamarát robí v servise Peugeotu, priviezli im tam "rozbitého" Partnera (ako podotkol kolega predo mnou, toho štvorkolesového s vysokou strechou) s rozbitým čelným sklom, odtrhnutými sedadlami ako vodiča, tak spolujazdca a s vyvalenými piatymi dverami, skrátka, dvaja páni mali smolu, že zobrali dobre veľkú srnu asi v 100-vke, tá vletela do auta predným sklom, zobrala so sebou všetko čo bolo v aute, aj s tými dvomi chudákmi a cez zadné dvere zase von, srna to neprežila, ale čo je horšie, ani šofer a spolujazdec, príroda je občas krutá a vie spôsobiť dosť veľké škody a nie len na majetku -
"-- skrytý --" 08.01.2007 21:57
Bez nadpisu
Josefe H. - to jsi měl víc štěstí asi jako jeden kamarád mýho kamaráda. Jeli večer na kole přes les a proti nim asi 5 nebo 6 opilců. Byli silný a rozestupovali se po cestě. Tak rozjeli kola co to šlo, protože na otočení už nebyl čas a že je projedou. Projeli je a pak se vesele bavili jak jim to vyšlo. Po chvíli ten kamarád povídal, nějak jsem se spotil, lepí se mi buda na záda. Když přijeli do vsi tak si pod lampami všiml že má mezi lopatkama zabodlý nůž. Naštěstí to bylo jen povrchový a kousek od páteře, takže jen hlubší škrábanec. -
Tu je recept
Ahoj,
vypada to ze je vic lidskych prasat, ktera se vali kolem silnice nez tech mylich chytrych lesnich zviratek. Ne mam tu jeden recept, necetl jsem to forum cele tak doufam, ze nebudu opakovat. Kamos pouziva takove male zarizeni. vypada to jako mala webkamera. Nalepi se to na blatnik a nebo do masky. ma to takove konusove otvory do kterych proudi vzduch, ktery vidava pro nas neslysitelny zvuk, ale ty lesni potvurky to ma odehnat. Kamos je z vysociny a nez to zacal pouzivat mel nekolik stretu. Ted je fse OK (ma tam nalepeny 4 ks). Chystam se to koupit, prodavaji to na benzinkach, ale ne vsude +-80Kč kus.
S pozdravem Honza -
"-- skrytý --" 10.01.2007 11:55
Bez nadpisu
Ahojky Honzo, já na tomto foŕu také nejsem dlouho a také jsem se nedávno datazoval na tyto "plašičky" zvěře...zkus vlákno přečíst celé, najdeš tam odpověď na tuto otázku...ale asi Tě odpověď příliš nepotěší.
Je to o náhodě, nic jinýho, denně jedu přes 40 km do práce , samo že to samé nazpět a eventuelně nějaké ty km v práci, večer se vracím za tmy...nepříjemné (jezdím spíš takový "mezivesnický slalom" >:D , takže míjím pole, lesy, sem tam město, městečko, vesnice a zase pole a les >:D ), ale poslední dobou se mi zvěř, díky bohu, vyhýbá...může ale přijít týden, v kterém mi to pod auto můžou šoupnout třeba dvě - tři srny, takže bude v lepším případě auto omlácené jak brambora, v horším...raději nedomýšlet. Zkus juknout nížejc... ;-)
Snažím se jezdit pomalejš, snažím se předvídat a oči mám jak hlemýžď ;-) -
kostey 10.01.2007 16:10
Bez nadpisu
kdyz je tady rec o te zveri, tak vam povim takovy pribeh.
pred par lety na vanoce prisel jeden kamarad stim ze ma super praci. Jezdit pro jedu reklamni agenturu... Slo tam jen o to nalozit do auta reklami blbosti od Eurotelu a co nejrychlejc je zavist na stanoviste, kde reklamni material dochazel. Eurotel si nemohl dovolit, aby reklamni material nekde dosel a na tom urcitem stanovisti by byli bez reklamy. Pr otoze by reklamu v dane oblasti ovladli jini operatori... Neplatili spatne. standartne 6kc na kilometr plus CCS + jednorazove oceneni cesty vzdycky kolem tisicovky. + bonus 1000kc za to ze se material stihnul na stanoviste dovezt vcas. + proplaceli veskere pokuty. Ve smlouvach ale nikde nefigurovalo jmeno Eurotelu. Kdyby se tohle dostalo na verejnost co Eurotel dela tak by to nebylo asi nejlepsi... Navic vubec nekontrolovali kilometry a tak si clovek mohl do "cesťáku" napsat co chtel. V praxi to teda znamenalo ze za cestu napriklad do Ostravy se dostalo priblizne 8000kc. To byl pro osmnactilety kluk sakra dobrej kseft. No Ale predstavte si to jak to bylo v praxi. Osmnactilety kluci s mokrejma papirama se ritili jako splasena zveř po ceskejch dalnicich do mista urceni vyslovene top speedem... Penize si mohli vyzvednout kdykoliv a tak ten kdo zacinal jezdit tyhle trasy ve favoritu si za tyden koupil podstatne silnejsiho baworaka...
Vozili se vselijaky vanocni perniky, letaky, vyherni ceny co se rozdavali lidem a tak vsichni castokrat jezdili s preplnenejma autama ze nevideli ani zpetnym zrcatkem...
No co jsem tim chtel rict? Ze na silnicich existuje mnoho podob "ZVĚŘE" Jednak zvirata, jednak opilci motajici se po silnicich, a jednak nekteri ridici...
Ps. Priznam se taky jsem odjel par tras, ale vetsinou jsem jim delal jen takovyho koordinatora, kterej rikal kdo kdy co kam a podobne + reklamni agentura do pul roka zkrachovala
A vsichni to ve zdravi prezili.
S odstupem casu kdyz na to vzpominam, tak se mi z toho mota hlava a divim se ze to nekdo nezaplatil zivotem... :( -
"-- skrytý --" 10.01.2007 16:16
Bez nadpisu
kostey: Zajímavé povídání...hmm, ano,ano, takovejch firem asi nebude málo, sice na silnicích platí nový "tvrdší" zákon, ale taky žasnu, co některá firemní vozidla např. rychlý rozvoz Pizzy a pod. ve městě provádějí, na rychlost se zrovna neohlížejí, asi aby jim pizza nevychladla.....no hlavně, aby kvůli pizze nevychladnul na silnici někdo jiný, v tom horším případě neviný... :(-
kostey 10.01.2007 16:41
« Re:
JH: ted kdyz plati bodovy system, tak az takovyhle ridici nasbiraj 12 bodu tak je firma uz nebude potrebovat a tak prijdou o praci a firma nabere zas nejake cerstve maso bez bodu...
Nekde jsem cetl ze ve Francii je snad kazdy 5. profesionalni ridic jen kousicek od ztraty ridicaku...
-
-
"-- skrytý --" 11.01.2007 10:00
re: bodíky, zvěř, plašička (všehochuť:)
S tou Francií jsem to také někde slyšel, asi na nějaké stanici (snad na Impulsu ???) v rádiu, jestli oni tam čas od času nedostávají nějako "bodovou amnestii" ??? Něco takového jsem též slyšel...a potom i mohou odbourat nějaké bodíky dobrovolnými školeními navíc atp...něco takového snad také v médiích proběhlo, u nás to (zatím, bohužel)neexistuje.......já osobně jsem zatím bez bodu, no, ale co není, může být...uf.
Včera byl zase "srnčí večer". Při cestě domů jsem jel za nějakým Espacem, naloženým dětmi, naštěstí on i já jsme jeli cca 60 km/h a vyplatilo se, v jednu chvíli jsme museli úplně zastavit. Nejprve před námi na silnici zapózovala jedna srna, no a kde je jedna, jsou další, takže jsme je nechali přejít a pokračovali jsme dál.
O pár km dál jsem však se štěstím minul srnku meditující v příkopu -hned u cesty, všimnul jsem si ji na poslední chvíli, kdyby mi tam hupsla, nic bych nenadělal... :shock:
Pamatuji si, že při minulé dlouhé a bílé zimě se zvěř ve větší míře stahovala k silnicím, kde okusovala stromky a hlavně větve (takové ty letorosty, "vlky"), které před příchodem vysoké sněhové peřiny cestáři ořezali a nechali je válet podél cesty. Pak přišli vánice a hromady větví se už nikomu odvézt nechtělo...
Když byly čerstvě ořezané, byly hnědozelené a pak jsem každý večer pozoroval, jak z nich kůra mizí, až podél cest svítilo jen vybělené dřevo >:D
Silniční svačinku odnášeli hlavně zajíčci, jejich mrtvolek se válelo u cesty nejvíc...
Letos je to OK, ptáčci nechtěj lítat ani na krmítko a k opětovně ořezaným větvím (jsou to takové ty malé švestičky, "špendlíky")u cest se nic nehrne, zvěř si vystačí s tím, co najde na poli a v lese...
A ještě k těm plašičkám, až jednou někdo vymyslí systém, který bude 100% rozhánět zvěř od jedoucího auta směrem od něj do pryč, tak bude ze dne na den milionářem ;-)
K těm plastovým výliskům důvěru nemám a pokud nějaké vysokofrekvenční zvuky vydávají, kdo ví, je-li to něco vůbec platné. Taky si říkám, že v autech často vozím psy, takže by jim to též mohlo vadit a na víc, kdo ví, jestli to nevadí i lidskému sluchu, i když vysoký tón neslyšíme, ovlivňovat nás může...............snad už někdo něco pořádnýho brzo vymyslí ;-)-
zmulin 15.01.2007 11:04
« Re: re: bodíky, zvěř, plašička (všehochuť:)
Tak hoši,včera jsmě měli asi víc štěstí,než rozumu.Od Klínovce sme si dali vyhlídkovou trasu silničkama po hřebenech.Jak to tak bejvá,tak v úseku,kde by to nikdo nečekal,jenom trochu křoví a nic hustýho,navíc 14.00h,nám vlítla do silnice laň a za ní dalších dvacet.Z nějakejch 80-110km/h sem málem po předních zpomalil na asi 40km/h a trefili sme se přesně do mezírky za tu první.Od druhý sme čekali,že to do nás narcve aspoň z boku ,ale naštěstí nic.
Jinak jako jedinou plšičku sme přišli akorát na sprej s medvědím smradem a ssjet s nim celý auto a jet pomalu...-
-
zmulin 16.01.2007 16:23
« Re: Re: Re: re: bodíky, zvěř, plašička (všehochuť:)
Na výměnu textilu to naštěstí nebylo >:D V podstatě to člověku dojde stejně až po.Kolega na sedadle smrti jenom konstatoval,že se ani nestačil leknout a ten za nim se označil za ko..ta,protože se zapomněl přivázat a dal si čelíčko o opěrku před sebou...
-
-
-
-
"-- skrytý --" 16.01.2007 20:28
Bez nadpisu
Čelíčko o opěrku mě pobavilo. Ale ono hodně lidí se v zadu nepoutá a přitom je to dost nebezpečné. Při nehodě proletí nad sedadlem a narazí hlavou do hlavy toho co sedí před ním, ještě horší je to v kombinaci s airbagy. Různě jsou k vidění obrázky situací. Tuhle jsem někde viděl kombinace obsazení sedadel, jak se nemá sedět, nepřipoutání, držení dětí a předmětů v rukách a kombinace mezi sebou vzájemně a stručné popisy co by se nestalo kdyby se lidi zachovali tak jak mají . Pouze malované obrázky ai tak to byla síla.

Nevíte někdo jak je to s pojistěním myslivců? Prý už nic mít nemusí?
Nemáte nějaký nápad co s tím?