Norma na vzdálenost vodorovného značení parkování
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
- Norma na vzdálenost vodorovného značení parkování 13.11.2006 12:44
- Bez nadpisu 13.11.2006 18:37
- Bez nadpisu 13.11.2006 18:39 JOB
- Bez nadpisu 14.11.2006 12:10 zmulin
- Bez nadpisu 14.11.2006 12:56 JOB
- Bez nadpisu 15.11.2006 10:55
- Bez nadpisu 15.11.2006 12:08
- Bez nadpisu 15.11.2006 12:22
- Bez nadpisu 15.11.2006 12:34 Jirik_auto.cz
- Bez nadpisu 15.11.2006 12:40
- Bez nadpisu 15.11.2006 13:03
- Bez nadpisu 15.11.2006 13:36 Jirik_auto.cz
- Bez nadpisu 15.11.2006 13:41
- Re: 15.11.2006 13:50
- Bez nadpisu 15.11.2006 13:57
- Bez nadpisu 15.11.2006 14:36
-
Norma na vzdálenost vodorovného značení parkování
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je někde oficiálně ustavená norma na vzdálenost mezi parkujícími vozy, resp. na vodorovné značení. Bydlím v bytovém domě a před domem je vodorovné značení na parkování. Auta jsou ale kriticky blízko sebe a během jednoho roku mám obouchané BMW !!! Nelze snad ani mluvit o netoleranci sousedů, jelikož se mi místo pro parkování zdá neúměrně málo široké. Když k tomu přidáte děti, které to vůbec neřeší, zjistít že není kde parkovat. Jelikož jde o obytnou zónu tak při parkování mimo označené místo je městská policie nadmíru aktivní. Chtěl bych to přeměřit a jít s tím na městský úřad. Je to hrůza a škodu na autě mi nikdo nezaplatí. Hlavně že tu je asi 10 míst pro invalidy. Jejich parkovací místo považuju za úměrně široké pro normální vozy. Díky za vaše názory a za odpověď. -
JOB 14.11.2006 12:56
Bez nadpisu
Já myslím že je uplně jedno jak jsou široký pruhy. Přijeď se podívat k nám. Parkoviště naproužkovaný na 30 aut a vzhledem k tomu co tam parkuje za umělce tak se jich tam vejde 25.Protože on přijede a přece to nebude přeparkovávat když stojí na čáře. A i přesto že jsou mezi takto zaparkovanýma autama logicky větší mezery než je na silnici vyznačeno, jsou všechny auta obouchaný. Prostě je to v lidech . -
Bez nadpisu
beee, bee, bee, ma obuchane BMWeeee!!! a nevie sa zmestit na parkovacie miestooooo, beeee, beee...!
Chudacisko, vsetci s tebou sucitime a ideme robit peticiu na rozsirenie parkovacich miest... alebo co keby sme radsej vsetci prestali chodit autami, aby si tam bol s BMW sa a jediny??? Moze byt??? -
"-- skrytý --" 15.11.2006 12:08
Bez nadpisu
Souhlas s J.M. Tato bezohlednost řidičů (nejen :-( ) při parkování mi taky vadí a nechápu, proč je takový problém zaparkovat rovně na vyznačené místo... řidiči ;-) to práci nedá. Chápu Richiho, my naštěstí máme garáž, ale při parkování venku (např. parkoviště u super-, hyper- a nevím jakých dalších marketů :-) ) jsem taky nesvůj.
Mám pocit, že Meky bude asi jeden z těch ignorantů, kterým dělá parkování do vyznačeného místa nepřekonatelné obtíže :-! ;-) -
Bez nadpisu
Ono to ani není o umění - neumění. Auta jsou prostě a jednoduše příliš blízko sebe na to aby nedocházelo i k nechtěnému poškození. Každý víme že dveře auta mají určitou polohu při které se Vám přestanou samovolně zavírat. Průšvih je že místa na otevření je tak málo, že tohoto bodu nedosáhnete, anebo dosáhnete, za cenu že to švihne do vedle stojícího. Jsem ohleduplný a tak se vždycky soukám z auta jako užovka. Ale to je přece taky naprd. Počítejte s prostorově výraznějšími lidmi nebo s dětmi. Nákup z auta se vyndavá taky hodně blbě (nepouštějte se do mě, že mám nákup dávat do kufru, řeším otázku šířky parkovacích míst). Proto mě zajímá ta norma. -
Jirik_auto.cz 15.11.2006 12:34
Bez nadpisu
Norma na to existuje, jedná se o ČSN 736110 Projektování místních komunikací, kde je pro stání běžného osobního automobilu(kat. O1) vymezen prostor 2,25x4,5m pro kolmé stání a 2x5m pro podélné stání. Pro ZTP stání je v příčném směru vymezeno 3,5x5m a v podélném 2x7m. Pro stání pro ZTP vyžaduje vyhláška 369/2001 jejich celkový počet na parkovišti v počtu 5% z celkového počtu parkovacích stání, zaokrouhleno nahoru (čili na každých, i necelých, 20 míst jedno místo pro ZTP). Podrobně třeba tady: [odkaz] Taky tam nejdete bezpečnostní odstupy od aut a pevných překážek při stání i pohybu apod.
Ta norma v každém případě platí a pokud tomu stav na parkovištích neodpovídá, tak je na místní samosprávě, jak se k tomu postaví. Po pravdě tomu nedávám moc šancí na úspěch. Statická doprava ve městech je noční můrou odborů pro územní rozvoj. Ty se snaží v první řadě zajistit dostatečný počet parkovacích míst (samosebou splňujících výše uvedenou normu!) a úpravy stávajících parkovacích ploch s výhledem na zkvalitnění parkování a zmenšení počtu stání pro ně nebudou zrovna atraktivní. No, za pokus to stojí.
Rozhodně ale souhlasím s tím, že je to hlavně o lidech. Pokud chci a umím, tak svoje auto zaparkuju vždy bezpečně aniž bych tím někomu dělal ze života peklo. Potíž je, že ne vždy každý (včetně mě) chce a umí. Musím zaklepat, že jsem zatím kromě jednoho zanedbatelného škrábance (soused byl celkem překvapený, když jsem k němu přišel s černým svědomím a flaškou, že jsem mu škrábnul lak, údajně si ničeho nevšiml) jsem zatím žádné poškození na svém nebo jiném autě nezaregistroval.
Mnoho sťastných kilometrů a úspěšných parkovacích manévrů! -
Jirik_auto.cz 15.11.2006 13:36
Bez nadpisu
Richi: Určitě od středu čáry ke středu čáry, což už by mělo vycházet. parkovací místa na to nevypadají, ale skutečně mají na tu šířku přes dva metry. Ale i mě se vždycky zdály být mnohem menší; dva a čvtrt metru bych si nikdy netipl, o délce snad ani nemluvě (mám Sierru 4,425x1,694m, čili žádná sranda, ostatně tvoje BMW asi taky nebude zrovna z nejmenších, že?), tam mám pokaždé strach, že se mi výfuk zapíchne do mírně se zvedajícího terénu za autem ;-) -
"-- skrytý --" 15.11.2006 13:50
Re:
Technická poznámka : Kluci, jestli to měříte od okraje k okraji nebo střed-střed je úplně jedno,musí vám to vyjít úplně stejně.Tím nesrážím vaši snahu,ale zrovna tohle bych neřešil.(Samozřejmě za předpokladu levý okraj- levý okraj, ale domnívám se, že tak jsi to měřil) -
"-- skrytý --" 15.11.2006 13:57
Bez nadpisu
Ze kdy ta norma pochází ? koncem 80 let se stavěla garáž a norma omezovala šířku garáže a vrat; a architekta nešlo zlomit. Dnes se do té garáže dá nacpat auto střední třídy, ale cokoliv většího se tam dostat nedá.-
Jirik_auto.cz 15.11.2006 14:19
« Re:
Shi: Pro garáže je samostatná ČSN 73 6057, pochází z roku 1987, ale do dnešních dnů určitě prošla několika aktualizacemi a změnami. Takže je klidně možné, že architekt "měl pravdu" a navrhl to podle normy a s čistým svědomím. Pokud je to soukromá, samostatně stojící (nebo k domku přistavená) garáž, tak mě zaráží, že někdo nebo něco tvrdil: "Nesmí to být VĚTŠÍ než...". Pokud to byla skupinová garáž(nebo řadovka nebo jak se tomu říká), tak to beru. To, že za dvacet let garáž nebude vyhovovat autům vyšší střední, norma neřeší...a to bych řekl, že platí obecně vždycky a všude s čestnými výjimkami, pochopitelně.-
"-- skrytý --" 15.11.2006 15:32
« Re: Re:
Jirik diky: Byla to jedna z řadovek, chtěli jsme větší garáže pro věchny řadovky a prostě to nešlo. Dnes auto střední třídy celkem těsně projede vraty a z auta nevystupuju, ale soukám se ven pootevřenými dveřmi.
Kdybych měl třeba novou Hondu Legend, tak do garáže ani nevjedu, vrata nezavřu a ikdybych to dokázal, tak z auta polezu jedině střešním oknem. Našetěsí Legend nemám a nemám na něj ani finance. Ale i tak to člověka sere - náklad z auta musíme vytahovat před vjetím do garáže, protože v garáži dveře pořádně neotevřu.
-
-