Životnost originálních žárovek ve vozidle? Denní světla?

13.11.06  19:13

Svícení ve dne když je +30 °C v létě je pěkná hovadina,protože životnost žárovek je asi poloviční kvůli přehřívání. Xenony za slunce nejsou vidět vůbec,protože jejich spektrum je podobné slunci a svícením jen plýtvají el. energii,která se draze vyrábí spalováním ropy!!! Jen tak dál a za 100 let nám naše děti poděkují,jací jsme byli HLUPÁCI.

"-- skrytý --" 03.11.06  16:04

« Re: Xenony

kmarty: hele me to ukazovalo i tendle dlouhej link normalne v radcich pod sebou, nic se do stran nenatahlo tak me to nenapadlo - sorry. Nicmene to stejne nefungovalo jak melo tak je zkracen.
    Diky. Ono je to tim ze non-MSIE prohlizece URL nezalamuji (je uz jedno jestli by se URL zalamovat melo nebo ne).
    Jinak svítivost světlometů na Fábii považuji za výbornou.
    Mozna z pozice ridice :-). Pokud jsem v pozici ze ona Fabie jede za mnou, tak autora toho svetlometu primo proklinam. Nevim to jiste, ale prijde mi ze nejaky pruhem pochromovanyho plastu ve Fabiackym svetlometu ten svetlomet sviti v miste kde by mel byt utlumen jeste jednim svetelnym svazkem. V praxi to vychazi asi tak, ze pokud za mnou jede Fabie cca 10m, pak mi sviti primo vnitrniho zrcatka. Proste lahudka.

"-- skrytý --" 03.11.06  15:46

« Re: Xenony

tady uvadi orientacni tabulku
    zivotnost cca 3200h v laboratornich podminkach

foto Sprint

Sprint 03.11.06  15:43

« Xenony

Tak mě by např. zajímalo, jak je to s životností xenonových výbojek.
    Původně jsem je do auta chtěl, líbí se mi.
    Pak jsem se ale téměř lekl, když jsem zjistil, že náhradní xenon do Fábie v prodejně Autokelly stojí téměř 4000Kč :shock:
    Nechci ani raději vědět, kolik by stál v servisu Škoda i s výměnou. V návodu na auto píšou, že výměnu xenonu musí provést servis Škoda.
    Zajímaly by mě Vaše zkušenosti/názory na to, zda vůbec se nějakým způsobem může nákup xenonu vyplatit. :?:
    Když cena H7 je kolem 100Kč, mohl bych si jich za cenu xenonu koupit 40 :!:
    Nemám teď na mysli lepší svítivost oproti H7 ale jenom životnost a rozum.
    Pochybuji, že xenon vydrží 40x déle než H7. :)
    Jinak svítivost světlometů na Fábii považuji za výbornou.

"-- skrytý --" 03.11.06  15:43

Zivotnost je definovana statisticky - vezme se bedna zarovek, rozsviti a zacne pocitat cas. Kdyz 3% (jiny pocet procent) prdne stanovi se cas do tohoto stavu poprdanosti vzorku (bedny)a ten se prohlasi za zivotnost.
    20.000km mi prijde az az, pokud mas prumer 100km/h (a ten nemas) je to presne tech 200h. Takze nevim co resis...

"-- skrytý --" 03.11.06  15:32

tamtam: stacilo by dat do manualu, ze obvykla minimalni zivotnost originalni dodavane zarovky je napr. 200hod.
    Pak by nikoho nenapadlo diskutovat o zarovce.
    I Skoda auto udava napr. obvyklou spotrebu oleje u diesel motoru s turbem. Pokud by to neuvadeli, asi by to byl opet duvod k diskuzi.
    Na druhou stranu uznej ze zivotnost neco malo pres rok pri najetych 20tis km neni prilis mnoho ... :?
    Technicke normy nepotrebuju, ani se neminim soudit. Jen me zajima co tam stoji a jak je zivotnost definovana.

"-- skrytý --" 03.11.06  15:29

Nevim k cemu potrebujes tech. normy na zarovky - chces se soudit s dodavatelem zarovek ze jeho konkretni vyrobek tu normu nesplnil??? Nebo s tim snad hodlas vyrazit do Renaultu co jako ze na to rikaji?? Z tebe by byl jednou dobrej bruselskej urednik !!!

"-- skrytý --" 03.11.06  15:22

pro Toma: to aby vyrobce do protokolu k autu psal ze zarovky obycejne prdnou driv nez za 2 roky, olej z motoru sem tam prirozene zmizi a gumam i kdyz usel vzduch nejsou na reklamaci??? To je trochu americkej pristup o suseni kocky v MW troube kdyz to neni psano v navodu, nemyslis??? To by ti tam meli napsat i kolik km ujedes na letnich gumach kdyz je leto (nedejboze i zima kdyby na nich nekdo jezdil i tak) a kolik stazeni okna a otevreni dveri se bere za beznou zivotnost...??? Pak bys byl spokojen??

"-- skrytý --" 03.11.06  15:15

jasne nebylo to mysleno na renault, ale obecne na znackove servisy
    a nedeje se to jenom u aut, vidim to i ve svem oboru 8-s
    ps: jinak jsem se snazil prokousat na webu k technicke norme na autozarovky, ale mam pocit, ze se jedna o nedostupny artikl. A kupovat si kvuli tomu tistenou verzi za cca 800Kc neminim. nevi nekdo kde hledat ?

"-- skrytý --" 03.11.06  15:08

to Tom69: S tema zarovkama ve fakture: Pokud jsem servis nezadal, aby mi menil zarovku, tak bych jim zadnou neplatil. Na me jednou v servisu zkusili to, ze pri vymene oleje mi fakturovali 5l oleje, kdyz podle technicke specifikace auta je objem oleje v systemu 3,8 l. Pozadal jsem technika, at mi laskave ukaze, kam nalil tech pet litru. Cumel jako puk. Tak jsem ho nechal predelat fakturu, byval by me natahnul o 400 Kc. Kdyby treba nalil 4,2l a zbytek baleni dal do kufru, tak nereknu ani slovo, ale takhle se ochcavat nenecham. Bohuzel spousta lidi se necha. Ta zarovka stoji sice par penez, ale pri tom poctu zakazek to pekne naskace. A nemyslim si, ze Renault by byl jediny, kdo podobne praktiky provozuje. O tom, ze napriklad servisy Skodovky meni dobre dily za nove a vykazuji, ze byly vadne, o tom se uz spousty diskuzi taky vedly.

"-- skrytý --" 03.11.06  14:56

« Re: Re: Re: Re:

je fajn kdyz prodejce autozarovek napise na svuj web informaci
    Záruční podmínky:
    Prodávající ručí za funkci zboží, pokud je provozováno v předepsaných podmínkách, po dobu života stanovenou v technické normě.

ale odkaz nebo vypis z dane normy uz na svych strankach nema :?

"-- skrytý --" 03.11.06  14:37

« Re: Re: Re:

2 tamtam: Prosim Te, muzes alespon ten link bud zrusit nebo predelat do podoby Kratka Popiska. Je to jen kvuli tomu aby tahle stranka nebyla roztahla az do aleluja. Diky.

"-- skrytý --" 03.11.06  14:37

« Re: Re: Re:

myslim, ze by i jako odpoved stacilo, kdyby servis nebo prodejce dal zakaznikovi jednoduchou tabulku (jako napr. odkaz)
    v levem spodnim rohu je odkaz
    NÁVODY A NORMY
    Životnost autožárovek
    (PDF - 55 Kb) - (odkaz na ČSN EN 60810 - záruka a životnost autožárovek).
    a predeslo by se urcite moznym dohadum

"-- skrytý --" 03.11.06  14:24

Reklamace autožárovky
    Pokud šlo o prodej nového zboží v obchodě, pak záruční doba na prodané zboží je 24 měsíců. Zboží musí mít podle § 616 odst. 2 občanského zákoníku vlastnosti prodávajícím či výrobcem udávané, včetně doby výdrže autožárovky. Pokud tyto vlastnosti nemá, můžete požadovat odstranění vady, nebo výměnu vadné věci. Není-li to možné, můžete požadovat slevu z ceny, nebo od smlouvy odstoupit (§ 616 odst. 3 obč. zák.)
    Obecně pak je samozřejmě nutno říci, že vadu výrobku samozřejmě není možné zaměňovat s životností a spotřebováním výrobku. Je jasné, že například svíčka, kterou zapálíte, shoří dříve, než uplyne její záruční doba. Obdobně tomu je i například u baterek do walkmanu či oblečení - při častějším nošení se oblečení opotřebuje rychleji, než při nošení méně častém apod. Proto ustanovení § 619 odst. 2 občanského zákoníku výslovně uvádí, že záruka se nevztahuje na opotřebení způsobené obvyklým užíváním věci. Důležité je však na tomto místě též vyzdvihnout, že výluka z odpovědnosti platí pouze pro opotřebení způsobené běžným užíváním. Takové opotřebení však musí být přiměřené užívání – není proto možné odmítnout odpovědnost za jakékoli poškození výrobku způsobené užíváním, pakliže takové opotřebení není míře užívání přiměřené. Jestliže je opotřebení nadměrné (a neodpovídá tedy míře užívání), nejde o opotřebení, ale o vadu, za kterou prodávající musí odpovídat.
    Jde tedy o to, zda žárovka byla užívána nad míru své životnosti, která se obvykle užívá v tisících hodin. Pokud tedy praskla po měsíci používání, zřejmě nemohla být životnost překročena, a to ani kdyby žárovka svítila nepřetržitě. Příčinou odmítnutí reklamace však může být například i přepětí, které mohlo vadu způsobit - takovou skutečnost však v prvních 6 měsících po koupi musí podle § 616 odst. 4 prokazovat prodávající.

"-- skrytý --" 03.11.06  14:20

Ano pravdu mas, ale pouze castecne, zarovku kupujes jako soucast vozidla, nedokupujes si ji zvlast od vyrobce napr. od osramu
    vznesl jsem dotaz na servis a nikdo nebyl schopen odpovedet a to ani prodejce
    a nazor pravniku konkretne Mgr. Pelikana www.spotrebitel.cz
    je ten, ze zakaznik ma narok na vymenu po dobu 24 mesicu, pokud neni vyslovne upozornen na to, ze zivotnost zarovky je napr. 200h
    Proto mas napr. v zarucnim liste u mobilniho telefonu napsano, ze zaruka na funkcnost baterie je 24 mesicu avsak na kapacitu je pouze 6mesicu od prodeje. Stejne tak by stacilo upozorneni na zarovky. Napr udavana svitivost zarovky je napr. 200h
    Hledal jsem to i v manualu, ale nikde to neni vyrobcem uvedeno.

"-- skrytý --" 03.11.06  14:16

Tak primej link stejne nevede kam ma, takze si doklikej rucne Autosvetla Hlavni Svetla Halogeny Se zakladnou z kovu H7 a pak dle vybraneho typu (poradi je mozna na preskacku a prelozeno z Aj, ale cestu jiste naleznes) ;-)

"-- skrytý --" 03.11.06  14:10

Tom69 pise: Zarovka je soucast vozidla a pokud vyrobce neni schopen udat danou zivotnost, lze to brat dle pravniku tak, ze je na ni zaruka 24 mesicu.
    Neprehanej, vyrobce (zarovky, ne auta) je schopen udat zivotnost - otazka je kde se to doctes. Pokud bys pouzival vyrobky Osram tak napr. jejich katalog je zde:
    Nevim jestli to bude linkovaci, kdyztak si to opis a proklikej se tam, toto je odkaz rovnou do nejake H7 Cool blue. A jak vidis, tak udaje tam jsou, statisticka zivotnost 100h a stredni doba zivota 200h (nebo naopak - vysvetleni pojmu tam lze dohledat taky).
    Takze kdyz uz dokazes konstatovat co se ti hodi, tak to uvadej radsi uplne - treba "vyrobce to asi nekde uvadi ale v servisu od Renaulta nerekli kde a tak ja si tim padem musim myslet ze to nikdo nevi a tak to vydrzi dva roky - kolik to ma bejt ve skutecnosti (tech. doba zivota) to ja preci nikde hledat nebudu...". Jenze ony ty informace verejne existuji, staci hledat !!!

"-- skrytý --" 03.11.06  13:44

davor: jinak ta vymena zarovek, mam najeto 20tis km, auto je rok a par mesicu stare a uz odesly obe dve predni :?
    ps: jinak nevsiml sis pri placenych opravach, ze ti takrka vzdy uctuji nejakou zarovicku, ackoliv jsi pred prijezdem jejich funkcnost kontroloval
    drive jsem si na to daval pozor a takrka na kazde fakture byla nejaka zarovicka (tu svetlo, tu blinkr, tu osvetleni znacky)
    pri cekani na vydej auta jsem si vsiml v jednom nejmenovanem servisu, ze tam polozku zarovicka mel kazdy platici zakaznik, ze by nahoda?

"-- skrytý --" 03.11.06  13:35

Já mám rok a půl Suzuki Swift, najeto 24.000 km, auto jezdí denně, svítím po celý rok od doby, co jsem ho koupil a všechny žárovky mám původní. To samé platí i pro služební Octavii II, ta má najeto 40.000 je dva roky stará.

"-- skrytý --" 03.11.06  10:47

« Re: Re: Re:

Chapu te, pravdepodobne bych asi nikdy ani ja neresil vymenu zarovky v zaruce, nebyt vsech tech udalosti ktere probehly drive.
    Neni to omluva nybrz vysvetleni. Pokud by se od zacatku choval Renault korektne, asi bych pel ody na to jak jsou dobri. To se bohuzel nestalo.
    Ale tohle je forum o svetlech, tak tu nechci resit Renault, ale jestli chces, skoc na forum [odkaz]
    tam muzeme v klidu diskutovat, aniz bychom otravovali ostatni
    Ver tomu, ze jsem posledni clovek, ktery by zbytecne nekoho prudil, nebot vzhledem k tomu ze sefuji mimo jine i reklamacnimu oddeleni firmy vim jake je to z druhe strany
    a muj pristup a vystupovani bylo vzdy korektni, to ti muze v REA Zlicin odpovedet kazdy, koho se tam zeptas 8)