plyn do zimních pneu
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
"-- skrytý --" 05.11.06 19:08
« Re:
Zmeril jsem i druhe auto: s poklesem vnejsi teploty sel i tam tlak dolu, a rovnez vyrazne: z 2,0 na 1,7 u rozmeru 185/65x14! Ostatne staci se projit kolem rady zaparkovanych aut: s vyjimkou tech cerstve prezutych stoji snad vsechna na na prvni pohled na podhustenych gumach!!! -
-
"-- skrytý --" 04.11.06 12:57
« Bez nadpisu
Tak pak už mě opravdu nic nenapadá, ale na neplatnost více jak sto let starého fyz. zákona zatím nevěřím. Někde je prostě chyba, ale netuším kde. Tvůj rozdíl 0,5 atm si vysvětlit nedokážu. Na svých gumách jsem během minulých zim zatím vždy pozoroval vlivem teploty pokles o těch cca 0,2-0,3 atm, což více-méně teorii odpovídá.
No, aspoň se mi díky této diskuzi připomělo to, že jsem chtěl dnes konečně jít zkontrolovat tlak v gumách ... -
"-- skrytý --" 03.11.06 22:30
« Re:
shi: Tak Te prece jen zklamu - konecne jsem *otestoval* ten merak - v garazi plus 15, tlak v pneu 2,05. Pak sup s merakem na 2 hodiny do mrazaku (minus 20) a hned kontrolni mereni pri tech plus 15. Namereno rovnych 2,00. Tedy rozdil tam je, ale zcela zanedbatelny. Jinymi slovy, vlivem teploty na merak to neni! -
"-- skrytý --" 02.11.06 13:52
« Re:
Jo, to je taky dost dobře možné: ten měřák mám sice nacejchovaný, ale vozím ho stále v autě, tedy změnám teploty je rovněž vystaven (měřím samozřejmě "za studena"...) 8-s Holt budu muset vyzkoušet (což mne dosud nenapadlo), jak je na tom on sám s teplotní závislostí.
PS: Jinak mám vyzkoušeno, že po přezutí v pneuservisu, kde je zrovna frmol, a nafoukání vzduchem z rozvodu od zásobníku kompresoru, následně tlak dosti poklesne - ten stlačený vzduch je totiž za daných podmínek příliš teplý! -
"-- skrytý --" 02.11.06 13:43
« Bez nadpisu
Vzhledem k tomu, že fyzika opravdu funguje, bez ohledu na to jaké kraviny ctihodní profesoři říkají, tak ten tvůj pokles o 0,5 atm přičítám spíš teplotní závislosti chyby měřicího přístroje, než skutečnému poklesu tlaku.
Otázkou je taky přesnost pneuměřičů - měl jsem k dispozici dva skoro stejně staré pneuměřiče a rozdíl v jejich údaji byl víc jak 10%, přitom podle měřáku na benzince jsem tehdy nafoukal 2,2 jeden pneuměřič naměřil 2,5 a druhý 2,7.
No a teď čemu má člověk věřit. Stačí aby výrobce použil v pneuměřiči nějaký teplotně závislý materiál a všechna naše měření jsou na kočku ... -
"-- skrytý --" 02.11.06 12:08
« Re: Re: Re:
"Podle všech fyzikálních zákonů čmelák nemůže létat, ale on přesto létá, protože o nich neví." >:D
To byl příklad z praktického života: ty gumy měly po 2,1 při +10, při -20 (náhlá změna počasí) to bylo už jen 1,7. Ledaže by utíkaly všechny čtyři a navíc stejně... >:D >:D >:D
Osobně upravuji tlak před každou delší cestou, zejména v případě změny obsazení (je rozdíl, když jedu sám, nebo v 7 lidech). K tomu navíc obvykle upravuji i tlak (a tím i "světlost") v měchách zadních pružin. -
"-- skrytý --" 02.11.06 11:45
« Re: Re:
Za konstantního objemu platí vzorec:
p1 = p2 * (T1/T2)
T1 i T2 jsou termodynamické teploty, takže ve tvém případě (+10 a -20 st C) je T1/T2 253/283 = 0,89, tj. tlak při teplotě -20 bude činit 89% tlaku při teplotě +10.
Obávám se, že aby ti toto způsobilo změnu tlaku o 0,5 atm, tak bys musel hustit skoro na 5 atmosfér.
Neuniká ti spíš někde vzduch ? ;-)
No já to spíš vnímám tak, že těsně před příchodem zimy nafouknu těsně nad horní limit doporučovaný výrobcem auta (se zohledněním běžného zatížení) a pokud se něco nepodělá, tak do konce zimy to bude O.K.
Kontrolu tlaku pak dělám jen vizuálně, nebo když se mi za jízdy něco nezdá, nebo před nějakou větší cestou. -
"-- skrytý --" 02.11.06 11:30
« Re:
Konkrétní příklad: U gum velkosti 205/65x15 činí rozdíl tlaku při teplotě +10 až -20 st. C (a tenhle výkyv může během zimního období nastat několikrát a navíc velmi rychle) cca 0,5 atm., což už je sakra rozdíl na to, abych mohl říct, že na "podzim trochu přefoukám, abych byl v zimě na svém"! -
"-- skrytý --" 02.11.06 11:10
« Bez nadpisu
Foukal jsem těch 2.5 při teplotě skoro 20 stupňů, ale jaká byla teplota plynu unikajícího z bomby opravdu netuším. Řekněme, že to bylo 15 stupňů C.
A teď trocha fyziky (gay-lussacův zákon):
Za předpokaldu, že se vnitřní objem pneumatiky nemění, tak při teplotě mínus 20 stupňů C budu mít v pneumatice tlak 2,2; při teplotě kolem nuly něco těsně pod 2,4. Takže pokud teploty nestoupnou, tak budu celou zimu hezky v limitu doporučovaném výrobcem a to je to o co mi šlo.
Ohledně toho, že plyn vůbec neuniká bych si dovolil tak trochu nesouhlasit - uniká a to jednak difuzí a jednak mikronetěsnostmi na styku ráfek/guma. A právě tady hraje zásadní roli velikost molekul plynu.
Kdybys (pochopitelně teoreticky) hustil pneumatiky vodíkem, tak se vsadím, že do vánoc budeš mít pneumatiky splasklé, ikdybys měl gumy i ráfky v perfektním stavu. Vodík je obtížně udržitelný kdekoliv, kyslík uniká mnohem méně a dusík ještě o něco méně.
Jinak jsem narazil na poměrně zajímavou stránku o všem kolem ráfků a pneumatik - takhle komplexní informace jsem jinde pohromadě ještě neviděl: [odkaz]
Sice jim tam ještě pár věcí chybí, ale i tak je to hromada informací na jednom místě. -
"-- skrytý --" 02.11.06 08:32
« Re:
Já mohu jen zopakovat: Pokud je všechno tak, jak má být, a budete mít pouze jednu sadu kol/gum, tak to, co do nich v souvislosti s poklesem teplot na podzim dodáte, to z nich zase na jaře při růstu teplot vypustíte. Jestliže je třeba dofukovat, pak je něco v nepořádku a dusík to rozhodně nevyřeší!
Navíc nechápu, proč bych měl na podzim a na jaře jezdit na silně přehuštěných gumách (těch 0,4 atm. navíc je sakra "přídavek"): Snad proto, abych si za mrazů nemusel do pneuservisu pro další dusík...? >:-[] -
« Bez nadpisu
Spíš bych řekl, že huštění dusíkem má tu výhodu, že se do pneu nedostane z kompresoru nějaký bordel jako olej atd. Jinak nikdy to nebude čistý dusík, protože to by se musela ta pneu foukat ve vakuu. Jediné co jsem pozoroval, že po huštění dusíkem pneu drží lépe tlak méně uchází než u vzduchu. -
"-- skrytý --" 01.11.06 20:46
« Bez nadpisu
Ach jo, takže to zase byl jenom pocit. Zimní gumy jsem koupil a dostal namontované na discích a už tehdy byly nafouklé dusíkem (coby omluva od prodejce, že na první pokus dovezl rychlostní index T namísto H). No a od té doby mám v zimních gumách dusík. Za celou zimu jsem je nikdy nemusel dofukovat, zatímco u letních některou pneu tak 1x až 2x za sezónu trochu dofukuji (pokaždé jinou). Bez většího přemýšlení jsem to připisoval tomu dusíku. -
"-- skrytý --" 01.11.06 18:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:::::::
No vidíš - a mně žádný plyn z gum neutíká! Tlak v nich se mění pouze v závislosti na teplotě. Protože jinak bych šel do pneuservisu s požadavkem, aby našli, kudy uchází... >:D
PS: Kvalitní bezdušová guma na dobrém ráfku samozřejmě vůbec neutíká! Ostatně neutíkaly ani dušové gumy na Š120L z r.v. 1985, poněvadž tam už byly tzv. butylové duše. -
"-- skrytý --" 01.11.06 17:58
« Re: Re: Re: Re: Re:::::::
No vidíš, a já to dělám zrovna naopak - mám pocit, že dusík (pneumix) mi méně uniká než normální vzduch. Jelikož huštění v zimě vždy znamená, že jsem pak jako prase, tak na zimu preventivně dávám dusík a foukám trochu víc, (doporučeno výrobcem auta foukat 2.0 až 2,4), v pneuservisu žádám ještě za tepla dusík a požaduji nafouknout na 2,5. Obvykle si s tím vystačím až do jara, přes zimu tlak už pouze kontoluju. -
"-- skrytý --" 01.11.06 13:43
« Re: Re: Re: Re:::::::
Přesně tak! A pokud už nechceš záměrně přidat něco na tlaku před zimní sezonou (což já považuji zbytečné), tak určitě uprav/zvyš tlak na přepsanou hodnotu za situace, když bude mrznout až bude praštět (což mně rozhodně nevadí, neboť tlak stejně upravuji kvůli změnám zatížení vozu a dálkovým cestám převážně po dálnici vysokým tempem každou chvíli). -
"-- skrytý --" 01.11.06 13:05
« Re: Re:::::::
Tak za mrazu jsem tam tedy nebyl (byť to bylo ve velmi chladném podzimním dni na konci sezony (nikoli té letošní). Nárůst teploty pneu a tím i tlaku v nich samozřejmě souvisí i s vnější teplotou prostředí! Chtěl jsem pouze říct, že ohřívání pneu od disku vlivem odporů v ložisku náboje kola a odvodu tepla od brzdy má na změnu teploty pneu a změnu tlaku v ní řádově menší vliv, než zahřívání pneu tím, jak se točí/musí točit pod zatížením.
PS: Když jí budeš točit, aniž by se čehokoli dotýkala, tak se pochopitelně zahřívat nebude, jelikož "nepracuje", tj. nemusí přenášet žádné síly... -
"-- skrytý --" 01.11.06 12:56
« Re:::::::
No musím uznat ,že máš pravdu ,na dálnici jsem nevzpomněl, pořád jsem si představoval jízdu po umrzlých okreskách. Po těch jezdím v zimě rád.
Navíc tohle je přesně téma o neměřitelných nebo obtížně měřitelných rozdílech.Ale jinak, jak ses dostal v mrazu na okruh ? Vždyť to snad mají zavřeno ?
Dohustil jsem při teplotě +10 st C čtyři kola na 2,2 +/- 0,1 a teď doufám, že co nejdřív bude ráno aspoň -10 abych si mohl ověřit realitu na vlastní oči.