plyn do zimních pneu

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  18:15

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:::::::

No vidíš - a mně žádný plyn z gum neutíká! Tlak v nich se mění pouze v závislosti na teplotě. Protože jinak bych šel do pneuservisu s požadavkem, aby našli, kudy uchází... >:D
    PS: Kvalitní bezdušová guma na dobrém ráfku samozřejmě vůbec neutíká! Ostatně neutíkaly ani dušové gumy na Š120L z r.v. 1985, poněvadž tam už byly tzv. butylové duše.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  17:58

« Re: Re: Re: Re: Re:::::::

No vidíš, a já to dělám zrovna naopak - mám pocit, že dusík (pneumix) mi méně uniká než normální vzduch. Jelikož huštění v zimě vždy znamená, že jsem pak jako prase, tak na zimu preventivně dávám dusík a foukám trochu víc, (doporučeno výrobcem auta foukat 2.0 až 2,4), v pneuservisu žádám ještě za tepla dusík a požaduji nafouknout na 2,5. Obvykle si s tím vystačím až do jara, přes zimu tlak už pouze kontoluju.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  13:43

« Re: Re: Re: Re:::::::

Přesně tak! A pokud už nechceš záměrně přidat něco na tlaku před zimní sezonou (což já považuji zbytečné), tak určitě uprav/zvyš tlak na přepsanou hodnotu za situace, když bude mrznout až bude praštět (což mně rozhodně nevadí, neboť tlak stejně upravuji kvůli změnám zatížení vozu a dálkovým cestám převážně po dálnici vysokým tempem každou chvíli).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  13:26

« Re: Re: Re:::::::

O.K.
    :roll: :roll:
    Mitsi máš pravdu.Uznávám.
    Takže k původnímu tématu,zimní gumy foukám vzduchem,rozdílů proti dusíku moc není a vyjde to levněji.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  13:05

« Re: Re:::::::

Tak za mrazu jsem tam tedy nebyl (byť to bylo ve velmi chladném podzimním dni na konci sezony (nikoli té letošní). Nárůst teploty pneu a tím i tlaku v nich samozřejmě souvisí i s vnější teplotou prostředí! Chtěl jsem pouze říct, že ohřívání pneu od disku vlivem odporů v ložisku náboje kola a odvodu tepla od brzdy má na změnu teploty pneu a změnu tlaku v ní řádově menší vliv, než zahřívání pneu tím, jak se točí/musí točit pod zatížením.
    PS: Když jí budeš točit, aniž by se čehokoli dotýkala, tak se pochopitelně zahřívat nebude, jelikož "nepracuje", tj. nemusí přenášet žádné síly...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  12:56

« Re:::::::

No musím uznat ,že máš pravdu ,na dálnici jsem nevzpomněl, pořád jsem si představoval jízdu po umrzlých okreskách. Po těch jezdím v zimě rád.
    Navíc tohle je přesně téma o neměřitelných nebo obtížně měřitelných rozdílech.Ale jinak, jak ses dostal v mrazu na okruh ? Vždyť to snad mají zavřeno ?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  12:45

« Re: Re: Re:Re:Re:

Já také nejsem strojař, ale zkus si sám jet pár desítek km dálničním limitem 130 (a to už vůbec nehovořím o mnohem vyšších rychlostech, kde je to ještě markantnější), moc intenzivně nebrzdi, a pak si šáhni na gumy. A to se stále bavíme jenom o jízdě víceméně "rovně": zatáčkovitá trať dokáže gumy ohřát tak, že jejich běhounová vrstva začne doslova odtékat (k tomu dojde např. na brněnském okruhu max. po třech kolech jetých tzv. "na doraz")! Kromě toho můžeš spálit gumy i hrabáním na ledu...
    Ale jedno jisté: huštění dusíkem je prakticky zbytečné, přičemž v létě by bylo třeba hustit nad úroveň předpisu výrobce vozu a v zimě stačí na předpis, zatímco u huštění vzduchem je tomu právě nopak.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  12:20

« Re: Re:Re:Re:

Mitsi: já nejsem stojař, a asi budeš mít pravdu,jak ji vyučují ve škole,ale
    já jen používám selský rozum. Když absolvuji delší cestu v zimě a sáhnu na disky, tak jsou teplé,ale když sáhnu na běhoun pneumatiky v mrazu,tak jsem zahřátou gumu ještě necítil.Možná to jde vysvětlit, ale
    foukáním pneu v zimě obyčejným vzduchem v zimě mám dobrý pocit,že
    autu rozhodně neškodím.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  10:50

« Bez nadpisu

No neviem ale vzduch sa sklada z 80% z dusika (presne je to tusim 78%). Skoro 20% tvori kyslik, ktory ma z pohladu termodynamiky takmer rovnake vlastnosti ako dusik. Inak povedane z fyzikalneho pohladu je to v podstate jedno ci tam mate vzduch alebo dusik.
    Zvysok je voda a iny "bordel". Jedina vyhoda dusiku (podla mna) je, ze zabranuje oxidacii materialu pneumatiky (kedze neobsahuje kyslik), co ale pre normalneho vodica nema zmysel, kedze pneumatiky niesu vystavovane velkemu namahaniu a este sa zoderu skor nez by stihlo dojst k ich zoxidovaniu z vnutra. Dalsou vyhodou je, ze neobsahuje vodu, ktora by mohla pri poklese teplot kondenzovat alebo nebodaj zamrzat. To opat ma vplyv (asi) na zivotnost pneumatiky ale pre normalneho smrtenika je to nezaujimave.
    Najlepsie je, ze ked som bol minule v servise tak som sa na to konkretne pytal. Automechanik mi povedal, ze ked zaviedli u nich plnenie plynom, tak na skusku dali jednemu ich dobremu znamemu namiesto plynu vzduch (aj ked si pytal, plyn), bez toho aby o tom vedel. O dva tyzdne prisiel, a pochvaloval si ako to perfektne sedi na dialnici. Upozornujem, ze chlapik je profesionalny vodic a denne najazdi kopu kilometrov. Takze asi tak.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  09:08

(cit.) "Při jízdě se díky brzdám a tření ohřívá disk.Přes něj se díky vzduchu lépe ohřívá pneumatika."
    - Tohle má vliv na růst tlaku v pneu naprosto zanedbatelný ve srovnání s "primárním zdrojem tepla", kterým je samozřejmě "vlastní práce pneumatiky" při jízdě!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  09:04

Nějak nechápu, co máš na mysli tím "opačným názorem". Jelikož tlak v pneu je třeba povětšinou upravovat rovněž v závislosti na zatížení vozu, okolní teplotě a převažujícím charakteru provozu (na dálnici pro vysoké rychlosti určitě o dost více než na naše rozbité okresky), tak mi není jasné, jak je tohle řešitelné (prakticky i finančně) při foukání dusíkem!
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  08:51

« Re:Re:Re:

Ale existuje opačný názor,já foukám zimní kola běžným vzduchem.Při jízdě se díky brzdám a tření ohřívá disk.Přes něj se díky vzduchu lépe ohřívá pneumatika.Nikdy jsem to něměřil, ale to asi nikdo z nás.Na podporu mé varianty je současný názor odborníků v pneuservisech.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  08:50

« Bez nadpisu

jj, dusik to je ... dava se uz radu let , mozna spis desitek let, do pneu u podvalnikuuuu ... nic novyho pod sluncem
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  08:50

« Re: Re: Re:

S tím dusíkem je to jedna ohromná blamáž na zákaznících s velkými penězi do kapsy dodavatelů plynu a pneuservisů.
    Výrobce vozu samozřejmě počítá s tím, že provozem se pneu zahřívají (někde jsem četl, že už po ujetí 600 m!), čímž tlak v nich roste, a předpis huštění tomuto faktu samozřejmě přizpůsobuje. I z toho důvodu pro zimu doporučuje hodnoty huštění mírně zvednout, jelikož v zimě nedochází k takovému zahřívání. Ovšem ten, kdo hustí dusíkem na předepsané hodnoty, jezdí v létě vlastně na podhuštěných gumách a ještě si přitom libuje, "jak ten plyn lépe pruží"...
    PS: Pochopitelně hovořím o huštění pneu na osobním voze a vůbec se nevyjadřuji k huštění leteckých či nákladních pneu, kde má plnění dusíkem své opodstatnění, samozřejmě při dodržení určitých pravidel.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.06  00:34

« Re: Re:

Co je to za plyn? Dusik?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.10.06  23:45

« Re:

Plyn se lepe vyporada s rozdily teplot, nedochazi k takove zmene tlaku. Takze kdyz bude -20 nebo +5, tak tlak v pneu s plynem porad skoro stejny. U vzduchu je rozdil mnohem vetsi.
    Ja osobne davam plyn do letnich i zimnich pneu.
  • 00 Reagovat !

foto JOB

JOB 31.10.06  22:49

« Bez nadpisu

No řekl bych že jsi odpověděl sám. V zimě opravdu nepotřebuješ nic ochlazovat. ;-)
  • 00 Reagovat !

foto maty1

maty1 31.10.06  21:51

« Bez nadpisu

asi mne spatne chapes mne se jedna o specialni plyn do pneu cetl jsem nazor ze do zimnich pneu se nehodi. u zimnich pneu je lepsi vzduch ze se pneu lip zahreji v zime a zlepsi se prilnavost .specialni plyn je lepsi u letnich gum kvuli prehrivani pneu pri vysokych teplotach.tak jsem chtel cist i dalsi nazory na toto tema
  • « 00 Reagovat !

foto

31.10.06  15:59

« Re: plyn do zimních pneu

samozrejme ze plynom, ci inym by si chcel fukat?
    Idealny vzhladom k pomeru uzitkove vlastnoti/cena je bezkonkurencne vzduch
  • 00 Reagovat !

foto maty1

maty1 30.10.06  19:28

« plyn do zimních pneu

foukat plynem zimní pneu ano nebo ne poradte
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…