AUTOMATICKA prevodovka zkusenosti.
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
"-- skrytý --" 22.10.06 10:57
« Re: Chevrolet Lacetti 1.8 automat
Nic takového! Jezdí se furt zásadně na "D", ty nižší kvalty jsou tam pouze pro jízdu v kopcích, kdy to prostě neřadí vyšší kvalt, než ten, který jsi zvolil. "P" je parkovací poloha, která blokoje převodovku a pouze v této poloze se auto odstavuje! "N" je klasický neutrál (pozor - zásadně neřadit při sjíždění kopců), "R" je zprátečka (pozor - neřadit, dokud je auto v pohybu). Toť vše. -
"-- skrytý --" 22.10.06 10:48
« Chevrolet Lacetti 1.8 automat
Nikdy jsem neměl monost si vyzkoušet automat, ani sem se o to nezajímal. Ale jsem na stud. pobytu ve Finsku a na dopravu je nejlepší si půjčit vůz. Jenže míst objednané corsy, mi přistavoili chevy s automatem. Odkýval jsem že s tím umím.. Selským rozumem ( papíry od auta byly celé ve finštině), nebyl čas se nějak učit, jsem auto rozjel a nakonec s ním ujel 1500km ale vůbec nevím zda jsem auto požíval správně. V chevyje 4st. převodovka. Na voliči byly stupně P, R, N, D,3,2,1. Pochopil jsem že 1 se rozjíždí, dvojka na pojezdy, 3 na vyšší otáčky ( kopce a tak)a D na delší jízdy?. Ale abosultně nevím k čemu je P- technik mi auto předával se zařazeným P a bez zatažené ruční brzdy. Chtěl jsem se zeptat jak správně zacházet s automatickou převodouvkou. :?: -
kastv9 22.10.06 09:17
« Bez nadpisu
Mám to stejný auto jako ty, spotřeba se pohybuje okolo 6,5 l dle PP a to rozhodně nejsem brzda, spíš naopak, jezdím tak 20% město, zbytek dálnice většino tempomat na 140-150 km dle možnosti. Předtím jsem měl několik mondeí s manuálem, jak 5-ti, tak 6-ti kvalt, ale automat je nejlepší, již nechci nic jiného, teď budu mít problém, za co to obměnit, protože momentálně se TDCI s automatem se nedodává. :-(
Dlouho jsem automatu odolával, měl jsem obavy ze spolehlivosti a jízdních vlastností a spotřeby, ale dnes lituji, že jsem si ho nepořídil již dříve.
P.S. Nemáte někdo zkušenosti, kde nechat vyměnit olej v automatu, ve fordu jim moc nevěřím, zároveň mi tvrdí, že to není nutné, to se mi moc nezdá. -
martin.z 21.10.06 21:15
« Bez nadpisu
No jsem celkem technickej typ, ale tohle mi fakt nejde. Skoro si zacinam rikat jeslti to tlacitko u otackomeru o kterem se bavime nema nahodou spatnej kontakt nebo tak neco. Je to mazani jeho jedina funkce?
Me totiz nedela vubec nic a to ani pri kratkem.ani pri dlouhem zmacknuti.
Jinak za kolik ti to teda jezdi?? Ja dodam svoji spotrebu hned jak neco najedu.. -
"-- skrytý --" 21.10.06 20:01
« Re: Re: převodovka
V garáži ti stojí fakt dobrý auto, vybavené klasickou automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem a jeho přemosťováním na vyšší (od třetí? nejsem si jistý) rychlosti. A to nulování jsem ti sem už popsal podrobně, tak once more - při zapnutém zapalování tlačítkem na konci páčky blinkrů přepneš na údaj, který chceš nulovat a asi tak pětivteřinovým stiskem levého tlačítka na displeji ho vynuluješ. Podrobněji to neumím. Jestli ti to nejde, zajeď se zeptat do servisu, ať ti to ukážou. -
martin.z 21.10.06 19:52
« Re: převodovka
To Jenyk:
Ptam se na princip, jeslti je to klasika s menicem...to ze je tam moznost rucniho razeni jsem si ve svem aute vsiml, ale v motorovem prostoru toho az tak moc o prevodovce vykoukat nejde :-)
A taky by me zajimalo jak vymazat ten palubni pocitac, dle navodu(v nemcine) i rady nekoho tady z fora se tam pridrzi ten cudlik u otackomeru a tim se to vyresetuje.
To uz jsem ale zkousel 2x a nic, po treti uz to asi vzteky rozkopu! :-)
A pokud mi poradis tak prosim podrobne, to ze mam pridrzet ten bazmek mi uz nepomuze.. -
"-- skrytý --" 21.10.06 19:42
« Re: Re: Re:
(cit.) "Já někde vyčetl, že 2.0 TDCi má skutečně snížený krouticí moment, je to ale kvůli tomu, co automat přenese."
Jak jsem už napsal, opak je pravdou, resp. automat má s přenosem velkého točivého momentu mnohem menší problém, než kombinace manuální převodovka/spojka! -
"-- skrytý --" 21.10.06 19:37
« Re: Re:
Na co se ptáš? Pětikvalt s možností ručního řazení, výroba netuším, asi Japonsko. Od 2005 se po posledním faceliftu nedělá, mně v servisu řekli, že tahle kombinace neplnila Euro 4.
Mitsi: nu, nevím...z vlastní zkušenosti v tom žádný problém nevidím. Já někde vyčetl, že 2.0 TDCi má skutečně snížený krouticí moment, je to ale kvůli tomu, co automat přenese. (A když se honím s Passaty, tak si nějakým snížením nejsem vůbec jistý >:D >:D >:D ). -
"-- skrytý --" 21.10.06 19:03
« Re: Re: Re:
Má na mysli prudký zlom v momentě, kdy zabere turbo, což je pro logiku řízení automatu dost velký problém. Osobně se domnívám (jistý si tím však nejsem), že právě tohle je důvod, proč se některé motory s automaty nekombinují a proč jsou ty výkonnější motory obvykle "uškrceny"/mají schválně "vyhlazenou" výkonovou křivku (oproti kombinaci téhož motoru s manuální převodovkou).
Velký točiný moment pak sám o sobě samozřejmě není pro automat problém, spíše naopak. -
"-- skrytý --" 21.10.06 00:05
« Automat!
To R.Barrichello: Tak tak! Jen bych te doplnil, ze dneska uz je uroven strojirenstvi na tom trosicku lepe, ale stale plati, ze kdyz je pro Astru 1,6 se svymi cca 75kW idealni motorizace, automat to chce alespon 1,8-2,0... A pro takovy Peugeot 106 (to uz se blizime sekacce na travu, ale je to spise motorizovany nakupni vozik) ktery je s 1,4 ciperny vozik, je potreba motor 1,6 aby to fungovalo s automatem... a Evropan neni schopen (zvlaste v tehle zemi) pochopit, ze pohodli = naklady. Zase diky bohu za ty stouraly co pracuji na tom aby pohodli priste = mensi naklady nez dnes... Ale pryc od techhle vozite! :-)
Osobne si myslim, ze teoreticky by A3 (nizsi stredni trida) a 2,0 automat byla dobra kombinace, jenze puvodni motor 2,0 v tezke A3 nebyl zadna slava a ten automat taky, praxe ukazala ze tyto dva agregaty si povidaji reci, ktere vetsina ridicu nerozumi. :-(
To Jenyk: Prubeh krouticiho momentu soucasnych ropaku vyzaduje 6 lepe 7 stupnu a docela tezko lze diky rozsahu kroutici momentu ktery diky tezkemu preplnovani a mezichladicum z toho poznat co ten ridic asi chce, ano uvaha ze ten obrovsky kroutak automat prenese snadneji nez manual a jeho utlum nebude tak znat je spravn, ale k automatum se hodi spise vetsi mene preplnovane diesely... Nebo alespon diesely na ktere se tak nemusi slapat a jsme zase u objemu... -
« Re: Re: Re: dikec za odpoved
No ja fakt nevim jestli Amerika umi automaty, me spis prijde, ze tam daji velky motor a prevodovka pak vlastne neni moc potreba. >:D I v Americe maji z bezne produkce nejlepsi povest Japonci (neresim tady luxusni auta jako BMW a MB). Mam pouze omezene zkusenosti s automaty Americke provenience - vesmes vsechno Ford a GM, motory V6 od 3L do 4.8L (lidova vozitka) a musim podotknout ze vsechny prevodovky pri sportovnejsi jizde neradily prilis plynule - bylo to pri kick-downu az neprijemne trhnuti po znacne prodleve. Tuhle americkou masovku strci s prehledem do kapsy automat v mem Civicu 5D rv 2002 perfektne sladeny s motorem VTEC 1.6L. Samozrejme nevim jak jsou na tom Caddy nebo Chrysler (ten druhy uz asi dobre, po spojeni s MB). Zkratka - kdyz automat do bezneho auta tak Japonce, ale to plati i obecne o autech, takze asi zadny objev ze. ;-) -
« Bez nadpisu
A čo hovoríte na nový automat, alebo asi bude lepšie povedať robotizovaný manuál od VW s názvom DSG...celkom premýšľam nad tým, že pôjdem v nejakom koncernovom aute do neho...asi OCT.II...neviem...celkom sa mi zamlúva aj Touran...poradte niekto ak s tým máte skúsenosti... -
"-- skrytý --" 20.10.06 18:32
« Re: Re: Mam A4 3.0 Quattro s Tiptronicem a...
Omyl, opak je pravdou: automaty vyžadují "plynulý nárůst výkonu", což právě u malých turbodieselů není splněno, pročež se tam automaty ani (až na výjimky) nemontují, což na druhou stranu mne osobně dost mrzí. -
"-- skrytý --" 20.10.06 18:21
« Re: Mam A4 3.0 Quattro s Tiptronicem a...
IMHO je také podstatný krouticí moment, který mají celkem slušný ropáky. Proto si umím automat představit spíš v menší naftě, než ve stejně "velikém" benzínu. K dnešním naftovým dvoulitrům se automat už dost hodí, u benzínu bych ho pod tři litry objemu asi nechtěl. -
"-- skrytý --" 20.10.06 16:08
« Mam A4 3.0 Quattro s Tiptronicem a...
no je pravda, že automat ve stejne starym BMW 330xi je lepsi. Ve spojeni s Quattrem je auto pri rozjezdu z mista dost line i s 220k, celkove je to zprevodovane dost do tezka. Pri bezne jizde se motor doslova prevaluje v 1800 ot/min.
Ve meste a v zacpach na dalnici je to absolutni blaho, na okreskach skutecne to idealni neni.
Jak uz tady taky nekdo psal, s malyma motora automat moc nefunguje, takze asi celkove bych do toho v A3 nesel.
Ze sa R nema radit za pohybu povie vacsine uzivatelov aj zdravy rozum. Ale pre tych, ktori toho zdraveho rozumu vela nenakupili, je v prevodovkach ochrana, ktora znemoznuje zaradit R ak je rychlost vyssia ako nejaka hranica, povedzme 30kmh alebo menej. Najma na tych, ktore na trh vysli v poslednych 15-ich rokoch a ktore maju takmer vylucne elektronicke ovladanie.
Mne sa vsak podarilo (ale to bolo za nudzovej situacie, ktoru tu teraz nebudem rozpisovat) pri rychlosti urcite vyssej ako 50mph hodit na klasickom automate (Chevy Lumina osobak) reverz. Len to treslo, auto vyrazne spomalilo, ale aj po tejto otrasnej skusenosti to auto odjazdilo este peknych par tisic km :-) Chce to aj trochu stastia, ze...?