Co musím vyřídit když kupuji nové nebo mírně ojeté auto v D

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta

• « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  23:33

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

No tak to už jsou detaily slovenského systému, zkusil bych se asi zeptat někoho kdo se přihlašováním aut živí (jestli to na SK takhle funguje). Jo ta cena dost dobrá... 40% má normálně snad jen ten největší šmelinář. Takový nákup se povede jednou za hodně dlouho. Oni kdyby to dovezli na kšeft tak se ho nejspíš ani za 850tis (CZK) rychle nezbaví. Štastná ruka při výběru.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  23:25

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

toto ma zaujalo:

Osobní zkušenost mám vždycky jen s dovozem nového jako plátce... Z Rakouska vždy OK, navíc tam je ještě ta příjemná věc že kromě DPH se odečte nova daň 9%.

co to znamena, ako to funguje?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  23:22

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

nemozes. nemam totiz SK ale D technicak, sice prazdny, ale nemecky. bez toho, aby som nedoniesol auto a vsetky tie byrokraticke kraviny (STK atd) mi okresny urad nevyda slovensky technicak a tym padom nedaju policajti znacky.
    co sa tyka toho mondea, poslal som slovenskemu predajcovi ponuku nemeckeho, ze ked dosiahnu cenu nemca, nemam dovod to kupit v D, ale kupim na SK, odpisali mi, ze ich nakup bez DPH sa ani nahodou neblizi sume aku mi dal nemec uz s DPH a pogratulovali k dobremu vyberu 8)
  • « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  23:19

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

Ferin: ideální je přehlásit auto po 6 měsících, pak to DPH martyrium odpadá. Jediný zádrhel je opět v tom bodě že auto musí mít při překročení hranice mezinárodně (v EU) platné značky nebo musí být na přívěsu.
  • « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  23:16

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

Ale pokud budeš mít techničák tak můžeš auto přihlásit hned na normální značky a je hotovo. Pak je jenom v D připevníš při převzetí na auto a jedeš. Do smlouvy se napíše že vozidlo odjede po vlastní ose s novými SK značkami a není co řešit. CZ celníci problémy nedělají a pokud auto nevezeš na přívěsu tak nikdo neřeší kdes ho koupil, projedeš jako normální turista. Ta úspora je teda zásadní, taková auta beztak bývají v CZ a SK spíš jenom položka v ceníku než součást reálné nabídky.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  23:09

...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  23:00

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

nemyslim, ze pri aute za 26.500 € by mali spievat ;) je to seriozny obchodnik a predava NOVE auto, takze predpokladam, ze ten technicak poslu znova. keby aj nie, co neverim, ale ide o princip, ci je to mozne, skutocne este nikto neskusal prevozne znacky - myslim tie plechove, nie zeleny papier v okne - kupit u nas (CZ/SK) a tak doviezt auto? mne to pripada logicke, ked sme kupovali nove auto na SK, tiez sme nejaky dobry tyzden jazdili s plechovymi prevozkami, co nam dali v autosalone, kym nevybavili formality. takisto ked som kamoske prihlasoval jedno jazdene dovezene auto tak mi snazivy uradnik na okresnom urade ponukol prevozne znacky aby som mohol ist s bezznackovym autom na STK. idem sa zajtra opytat na urad, prepokladam, ze mi povedia ze sa to da, ale predsa len, prax je prax, co ked na mna nemecky/cesky/rakusky colnik bude cumiet ako puk a nepusti ma?

Pak je tu ještě otázka jestli se dovoz u nového auta (0 km, nikdy neregistrované) z Německa vyplatí. To musí být dobré zvýhodnění nebo se musí jednat o auto na které se u nás dlouho čeká.

Urcite oplati, jedna sa o Mondeo ST, pozri si kolko stoji na Slovensku, ked to prepocitas, tych 26500€ je s DPH, ked dam dole 16% nemeckej a priratam 19% slovenskej, stale je to moooc velky rozdiel. To prve auto, co kupoval kolega bol R Espace 3.0 dci Dynamique s nejakym Sport packetom a 3 rocnou zarukou, tak bola uspora oproti SK cene cca 700 tisic korun...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  22:53

Doplňující související dotaz: jak se realizuje "dovoz", pokud auto budu jako majitel používat nějaký čas v zahraničí (kde ho koupím jako nové) a poté budu chtít, stále jako majitel, dovézt do ČR?
    Dík za info.
  • « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  22:51

Osobní zkušenost mám vždycky jen s dovozem nového jako plátce... Z Rakouska vždy OK, navíc tam je ještě ta příjemná věc že kromě DPH se odečte nova daň 9%. Z Německa to bylo vždycky na dlouhý lokte, spousta papírování, zálohy, dokládání různých prkotin... Že když např. Slovák u nás koupí auto a přihlásí ho doma tak pak musí doma zaplatit DPH to jsem opravdu nevěděl - byrokratická část prodeje jde vždy mimo mě. Pokud to tak opravdu je tak bych si jako soukromá osoba nové auto v zahraničí asi nikdy nekoupil.
    Pak je tu ještě otázka jestli se dovoz u nového auta (0 km, nikdy neregistrované) z Německa vyplatí. To musí být dobré zvýhodnění nebo se musí jednat o auto na které se u nás dlouho čeká.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  22:26

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

Ricardo nesouhlasím s tebou v bodě platby DPH u neplátce - fyz.osoby nepodnikající. Pokud by jsi uhradil DPH v D, tak potom musíš zaplatit DPH v CZ a v D si nárokovat odpočet. DPH ze zákona platíme na přijatém plnění všichni - i když nám FÚ říká eufemisticky "neplátci" 8-s 8-s
    Máme sice jednotný trh EU, ale mírně upravený národní legislativou. Český Zákon o DPH říká zjednodušeně toliko, že za nové vozidlo se DPH platí v CZ a hotovodvacet. Pro účely tohoto zákona se za nové vozidlo považuje do 6 měsíců od data první registrace nebo s méně než 6000km ujetými. Takže nejlepší je koupit v cizině auto bez DPH (osobně nevím jak to funguje v D, mám osobní zkušenost s DK) a DPH uhradit u nás.
    Ono totiž pro registraci a přidělení RZ po tobě chce MÚ i doklad o zaplacení DPH na FÚ.
    Pokud máš jinou zkušenost, rád se poučím.
  • « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  21:52

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

Hm.. u německých obchodníků platí pěkně mu zpívají když ptáčka chytají. Já bych asi preferoval variantu nechat si přidělit německou značku jet tam, podepsat smlouvu, zaplatit a hned odjet. Tak jak to udělal ten - odzkouseny zpusob - to vypadá taky dobře. Nicméně (nevím jak dobře znáš toho prodejce nebo jak to máš domluvený) bych automaticky nepředpokládal že podruhé vytvoří stejné podmínky :!: Toť má zkušenost.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  20:10

« Re: Re: Re: Re: Re: dovoz

aby som nevyzeral ako Zulukafer, vysvetlim. Kolega kupoval pred 3 mesiacmi NOVE auto v Nemecku. Poslal zalohu, auto mu pripravili a UPS-kou poslali technicak. Kedze nevedel, co s tym, bral to ako prejav dovery ( >:D ) a viezol som ho po auto. Ked ho chcel doplatit, tak Nemci cumeli ako puci, ze sme neprisli s vozikom, podla mna cumeli aj koli tomu, ze predpokladali, ze ked poslali technicak, my prideme s vlastnymi znackami a poistkou - tot si myslim, nie som presvedceny. Takze sme boli na urade pre znacky a poistku a vyslo to celkom dost. DPH kolega samozrejme platil az na Slovensku. Kedze sa rozhodujem o kupu auta aj ja, chcem trochu usetrit a kedze to bude od toho isteho predajcu, takisto mi posle technicak. Ci sa mi zda poistka v Nemecku pridraha? Ale samozrejme, naco platit za nieco, ked mozno nemusim?
  • « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  20:00

« Re: Re: Re: Re: dovoz

Aha, to trochu komplikuje situaci.
    1) značky - převozní existují zelené papírové (platí pouze v daném státě) a plechové s oranžovým pásem (mezinárodní).
    2) techničák - pokud ti prodejce předá techničák (tzn. zaplatil jsi už za auto?) tak můžeš sjednat pojistku a tím pádem i auto registrovat, což ovšem poněkud koliduje s dalším bodem.
    3) když kupuješ auto jako plátce DPH, zaplatíš cenu bez DPH. Prodejci doložíš, že jsi plátce DPH na území EU pomocí úředně přeloženého výpisu z obch.rejstříku a osvědčení o registraci plátce. Ve smlouvě bude zaneseno, že vůz je prodán bez DPH a kupující ho zaplatí z uvedené ceny ve své zemi. Může se stát že prodávající si vezme zálohu na DPH, kterou po přihlášení vrátí. DPH se platí při registraci a počítá se z kupní ceny (jestli je to před nebo po reg. a jak se přepočítávají € nevím).
    Jinak stojí za zvážení dvě věci - jestli se vyplatí dovážet auto když je ti krátkodobá pojistka v D moc drahá a jestli se ti vyplatí vést auto po vlastní ose (pokud teda nepojedeš jednu cestu autobusem ;-) )
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  19:27

« Re: Re: Re: dovoz

kupujem ho na firmu, zial, DPH musim platit na Slovensku 8-s ja viem, ze existuje docasna znacka v krajine nakupu, ale ja chcem slovensku prevoznu, je lacnejsia a hlavne poistka nepomerne, nemam dovod co i len na chvilku poistovat cez nemecku poistovnu, ked si auto necham a aj tak ho na Slovensku poistim. Tyzdenne poistne v Nemecku s ich prevozkou ma vyjde ako to iste na Slovensku na rok. Otazka je, ci to ide. Logicky by malo, kedze budem pytat prevozku na konkretne auto a poistovat tiez konkretne, lenze ktovie, ci nase Kocurkovo s tymto pocita. Na voziku sa mi to neoplati, neveziem ho na kseft, aby som ho priniesol na Slovensko ako nove 0 km, ale pre seba, takze by sa mi cesta vozikom predrazila. Hlavne mi pripada logicke, ze by sa to dalo vybavit u nas, ked mi nemecky predajca posiela technicak dopredu. Len chcem vediet, ci to uz niekto takto riesil, ci to ide.
  • « 00 Reagovat !

foto Ricardo

Ricardo 16.10.06  19:01

« Re: Re: dovoz

Dá se vybavit dočasná značka v zemi nákupu, která platí obvykle jeden měsíc a má mezinárodní pojistku. Pozná se podle oranžového pruhu s vyznačným datem platnosti. Během této lhůty můžeš auto standardně pojistit a přihlásit v místě svého bydliště (nebo kdekoliv jinde). Problém zmiňovaný Humlem 76 se týká jen nákupů prováděných firmou. Soukromá osoba jakožto neplátce DPH může zaplatit (a je to pro ni jednodušší) cenu na místě i s DPH (což se např. v Německu vyplatí, v Rakousku už méně a v Beneluxu vůbec).
    Co se týká dovozu samotného - při překračování hranice musí mít vozidlo (nové i ojeté) buď přidělené pojištěné SPZ nebo musí být veženo na přívěsu s kompletní dokumentací. Tzn. "velký techničák" z dané země pokud bylo přihlášeno nebo Certificate Of Conformity - čestné prohlášení prodejce/importéra, že vůz odpovídá evropské homologaci. Celník může kontrolovat (a u nových nebo zánovních aut to dělá prakticky vždy) zda se shoduje VIN ve vozidle a v dokladech. Výhodou je mít u sebe kupní smlouvu, kde je člověk převážející auto uveden jako kupující nebo zástupce kupujícího, ale v praxi jsem se nesetkal s tím že by to vyžadovali.
    Zde vycházím z vlastních zkušeností ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.06  18:28

« Re:

Ahoj znalci, mam mam na Vas otazku:
    Uvazujem nad kupou NOVEHO auta v Nemecku a zaujima ma, ci sa da vybavit prevozna znacka aj na Slovensku a zaroven aj poistka. Nemci mi poslu original technicky preukaz, takze poistka by sa vybavit dala, otazka je, ci ma na nu pustia cez hranice a samozrejme aj s prevoznou slovenskou znackou.
  • 00 Reagovat !

foto Ted

Ted 09.10.06  16:45

« Bez nadpisu

za auto mladsi 6 mesicu, nebo za auto, ktere ma najeto min nez 6000 km
    se v ramci EU neplati DPH v zemi kde auto kupujes, ale az po dovozu v CR. spousta prodejcu s tim ale dela problem... takze ja bych auto do 6 mesicu stari nekoupil a na smlouvu ti radi napisou vic nez 6000km...:)
  • « 00 Reagovat !

foto

08.10.06  18:51

« Re: Re: Co musím vyřídit když kupuji nové nebo mírně ojeté a

Právě že nemyslím to samé tam píše ojeté a mě by zajímalo jestli je nějaký rozdíl třeba s dph ... :shock:
  • « 00 Reagovat !

foto

08.10.06  14:28

« Re: Co musím vyřídit když kupuji nové nebo mírně ojeté auto

chiron: neda mi to a zeptam se trochu drsneji. Stejne diskuzni tema je ve stejne sekci jen o par radku nize. Mozna vice cti nez zaplacnes diskuzi opakovanim toho sameho
  • 00 Reagovat !

foto

08.10.06  11:09

« Co musím vyřídit když kupuji nové nebo mírně ojeté auto v D

Prosím poraďte. Co všechno musím vyřídit když kupuji nové nebo mírně ojeté(předváděcí) auto z Německa.
    Děkuji za pomoc
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…