Koupě ojetého vozu (v AAA), prosím o radu
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
-
"-- skrytý --" 27.09.06 09:44
« Re:
A teď z opačného soudku: za posledních pár let jsem koupil přes e.bay.it a autoscout24.it několik aut, dílů., manuálů a dalších věcí. Spoustu z toho jsem zaplatil předem v dobré víře, že mi dotyčný Ital něco pošle (u Němce nebo Čecha bych to v životě neudělal - vždycky mě podvedli). Nikdy jsem se nesetkal s jediným problémem (krom toho, že do I putují peníze bankou až 8 dní; zřejmě je třeba je chvíli zchladit na Antarktidě. Proto pokud to jde, používám PayPal). Většina aut byla silně cenově podhodnocena - často i kolem 1.000 Euro. Slouží bez problému dodnes. Všechna ta auta měla nové rozvody, náplně, originál nářadí, rezervu, atd. U jednoho se kupovaly pneumatiky, u druhého brzdové kotouče a desky, ale všechny byly za ty prachy senzační a odvádějí denně stejnou práci, jako zánovní auta. Vzhledem k tomu, že se vždy jednalo o auta střední třídy, byly bagy, FPS a digitální automatická klimatizace samozřejmostí. pravda, u jednoho z nich po 2 letech bezúdržbového provozu selhala automatika u klimačky a klima jde jen on/off, ale majitel nechce o opravě ani slyšet, protože si za 1500 E koupí raději jiný (součet ceny opravy + výměny rozvodů a dalších nákladů je vyšší, než náklady na koupi a dovoz jiného vozu z I). Opět to neplatí univerzálně, ale... -
"-- skrytý --" 26.09.06 20:18
« Bez nadpisu
Ja bych auta z hlediska koupe rozdelil:
1) nova - asi jasne, za rozumne prachy socialni trida, nebo za velke pachy solidni auto vyssi tridy
2) skoro nova - takova da tezko nekdo do Acek za vykupku, cekal bych nejaky hacek. Asi bych patral po pricine, proc se to prodava (sehnat kontakt na predchoziho majitele atd...)
3) 3-4 roky stara - typicky firemni, asi v pohode ale dat pozor jestli 10x neobjeli zemekouli (ne podle tacho ale stav ;-) )
4) hodne stara - to je muj salek caje, za minimalni prachy se pri chvili trpelivosti daji sehnat vyssi tridy ktera nikdo nechce za zanedbatelne prachy. Asi skoro nikomu nestoji za to, delat s tim vetsi podvody, na zacatku se top za nejaky peniz da dokupy a pak par let jezdi a jezdi ... ;-) -
« Bez nadpisu
sory mekky ale mal si zobrat nejakeho servisaka zo sebou ked tomu prd rozumie, kupit 2rocne auto do ktoreho treba dat 100tis po 2mesiacoch je jeho chyba.
to jenyk: s tym zahranicim preco myslis ze je to ine ako u nas? uz sa to tu preberalo a nevyslo to tak jednoznacne. Mozno mas inu skusenost ale opat pre cloveka ktory s tym nema skusenosti ziadne riesenie. uzitocne info pre toho kto to chce skusit napr na: www.eurobazar.sk -
« Bez nadpisu
k AAA - moj znamy si tam kupil zanovneho megana 2003 a o dva mesiace mu v servise povedali, ze auto potrebuje investicie tak za sto papierov. ale nastastie - o dalsi mesiac mu zhorel do tla za jazdy... Tak mu aspon zaplatila poistovna...
Takze aaa? asi radsej nie -
"-- skrytý --" 26.09.06 16:18
« Bez nadpisu
martin74: chtěl jsi radu? IMHO nejrozumnější je poohlédnout se po zánovních autech u značkových prodejců, po autech od leasingových společností, nebo si to s potřebnou dávkou opatrnosti (nechat) dovézt ze zahraničí. Internet je na tohle nejlepší autobazar.
Do jakéhokoliv autobazaru u nás bych šel jen a) kdybych měl velmi málo peněz a b) autům bych sám nebo nebo nějaký kamarád hodně rozuměl. -
« Bez nadpisu
to svedci o tom ze sa radia medzi sucastne uspesne firmy ktore dokazu predat to co je aj nie je pravda, ale nemozno ich za to pravne vinit lebo davaju vam skutocne nejake zaruky, co uz na tom ze su prenesene na predchadzajuceho majitela. V uspesnom a vynosnom obchode plati jedna z veci: "dat co najviac benefitov zakanikovi, ktore ta stoja velmi malo alebo skoro nic:-) Ono asi aj preto tie Acka tak kolu vsetkym oci lebo od vsadial sa na vas tlaci ich reklama ake maju super auta, za super ceny a k tomu vam este vselico daju (zaruky, DVD prehravac...). Realne tie ostatne bazary len mozno menej irituju aj ked mozte nakupit ci predat rovnako alebo este horsie. -
« Bez nadpisu
ak mate pocit z mojho prispevku nizssie ze Acka su super, tak zdanie klame:-) po tych par dnoch co som tam stravil predajom manzelkinho Hyundai Accent a kupou Almery a vtedy si hovoril ze to vynalozene usilie detektiva a uplatnenim vsetkych svojich obchodnych skusenosti to snad ani nestalo. Ak toto nie ste schopni podstupit ci zvladnut ich nastrahy odporucam tam radsej ani nechodit (ale to do ziadneho bazaru) a obist radsej vytipovene autosalony, skusit u niektoreho zohnat auto ktore vykupili na protihodnotu a im nechat svoje ak takeho najdete. Zvacsa vykupuju na protihodnotu len tam kde kupite nove auto. Aut mavaju este velmi malo ak vobec nejake. By the way Hyundaia Accent som sa tam isiel tiez zbavit po tom co som zistil ze treba vymenit tlmice a brzdy, opravit el. okna. Auto inak nemalo ziadne skryte vady okrem opotrebenych spomenutych veci. Pri predaji nemalo pretocene pocitadlo km (overil som si zo zvedavosti za co ho predavaju a ci stocia km). Pre info o marzi mne za neho dali 91tis (po tvrdom vyjednavani z povodne ponuknutych 70 max 80tis) a predavali ho za 119tis. Rovnaky a este o nieco horsi stav moze byt na inzerat. Kto predava zanovne auto bez chyb s malo km? Snad iba blazon. Zvacsa su na inzeraty tie iste auta ako v AAA ci inych bazaroch len sa im malilo to co im tam ponukli (casto opravvnene) -
« Bez nadpisu
za svoju 10 rocnu pracovnu skusenost pracujem v tretej velkej nadrarodnej spolocnosti a z mojej skusenosti a skusenosti mojich kolegov viem ze sluzobne auta su pridelovane podla pozicie bez ohladu na to kolko sa s autom jazdi a su ludia co za 4 roky co maju autio naujazdia 30-40tis km a auto aj tak ide na predaj bud do Darexu, AAA alebo podobneho bazaru. V prvom rade vsak oslovuju velke firmy najvacsie bazary. Tieto auta byvaju z 80% v perfektnom stave kedze ludia nemaju dovod na servise setrit a chodia do autorizovaneho servisu s kazdou prkotinou. Ak natrafite na take auto (casto prave Passat) neni dovod sa bat kupy ani v AAA (da sa to mimochodom zistit v technicaku ktory si date pod nejakou zamienkou ukazat- napr aby ste si overili ci neni auto dovezene ak tvrdia ze kupovane v SR, servisnu knizku pod podobnou zamienkov mozete tiez vidiet-overenie ci ju ma ci chodilo do servisu) ak deklaruju ze auto ma servisku a je kupene v SR (ci CR) musia vam to predlozit. Ak nie take auto nekupovat- asi maju dovod neukazovat co nemaju ci nie je pravda co tvrdia. Iste su v tych AAA aj uplne mrdky.
to Abndy Kaufman: nehnevaj sa namna tvoj pribeh vobec nic nediokazuje skor naopak, ze naivny clovek nema chodit do bazaru. A za 30tis nemoze cakat dobre auto, diry v podlahe si mohol zistit aj sam stacilo si dat zdvihnut auto na zdvihak. K tomu netreba ni servisaka. Sa vobec divim ze s nim jednali o vrateni penazi a je ich vec kolko mu boli ochotny vratit. Pravny narok ten clovek absolutne nemal. KUpoval vec nalezite opotrebenu jej veku, poctu km a cena to zohladnuje. Je pre mna len novinka ze v zmluve je uvedene aj rozdelenie ceny na cenu auta a cenu predpredajnej pripravy. Dokazuje to oapat ich vacsiu mieru prepracovanosti systemu a to ze jednak sa istia pred stratou v pripade reklamacie (auto vykupuju za nizssiu cenu ako predavaju) a jednak nebudu odvadzat dan zo zisku nakolko tych 16tis maju ako naklad. Na mieste danoveho uradu by som si dal urobit nejaky audit opravnene vynalozenych nakladov. Nakolko ich predpredajna priprava spociva vo vacsine pripadov v umyti auta v prehliadke, pripadnom odstraneni najmarkantnejsich vad. Cim ide o novsie a drahsie auto tym do neho viac invsetuju. Zo starej zmrdky este aj odmontuju co je dobre (napr nove pneu na Al diskoch ak ich tam nerozumny majitel ponechal v domneni ze pridaju aute na cene). Skuste si vsimnut ze stare a dost jazdene auta maju casto uplne hrozne pneumatiky zamaskuju to tym ze ich natru kvalitnym pripravkom na pneu:-) S tym treba holt ratat. Najdu sa aj v AAA auta tesne po garancke s vymenenenymi naplnami a pouzitelnou spotrebkou (platnicky, kotuce...) Napr moja Almera mala 1500km po garancke (potvrdene v autorizovanom servise) 2rocne pneu (cislo pri oznaceni DOT) co mali 6mm vzor platnicky cca 7mm (ma to Al takze som to cez medzeru v AL odmeral mikrometrom). Auto rok a 5mesiacov jazdi uplne bez investicii (ano dokupil som nove DO k centralu, zimne pneu, dal opravit oderky a zacinajucu koroziu jedneho podbehu ale o vsetkom som vedel uz v bazare). Proste to chce par dni stravit s preverovanim toho auta, dat si ho na tu dobu rezervovat a potom pripadne kupit. Riziko treba proste eliminovat. Napaleni zostanu zvacsa len nepripraveni:-) lebo neni pochyb ze tam maju aj zmrdky (alebo mozno hlavne zmrdky) -
"-- skrytý --" 26.09.06 13:45
« Re:
Já jsem si to rovněž spočítal na nějakých "denně 10 km do práce a zpět" (viz můj příspěvek níže).
Jinak "Áčka" jsou ideální místo, kam strčit auto, s nímž si už opravdu nevím rady a jde mi hlavně o to se ho rychle (byť s finanční ztrátou) zbavit. A když si sám sebe představím tzv. na opačné straně, tj. na straně kupce, tak opravdu nevím, nevím... -
"-- skrytý --" 26.09.06 12:32
« Bez nadpisu
nevycet, ale logicky, 10tkm rocne, jazdenie do prace (cca 300dni do roka?) vychadza 30km na den, tzn. 15tam, 15 spat... ak od toho odratas nejaku dovolenku, vikendove jazdy, tak sa lahko dostanes na 10+10 denne, ak nie menej :))) kazdopadne 10tkm rocne je malo na to, aby sa mu vyplatilo kupovat take auto. ja mam denne 40 do prace, +- 100 v ramci prace, 40 z prace, + vikendy priemerne 200km a auto za tristvrte melona sa mi podla mojich vypoctov nevyplati.... samozrejme nikomu nenutim moj nazor, len pisem skusenost, ktora mozno niekoho donuti prehodnotit svoje kroky :)
sam pise, ze na cesty do prace, odhadom 10tkm rocne... -
"-- skrytý --" 26.09.06 12:25
« Bez nadpisu
xpalo - kde jsi vyčetl, že s tím chce najezdit 10 km denně? Já to tu nikde nevidím, akorát zmínku že "jezdí málo" nebo tak nějak.
Mimochodem - za 350 000 máš novou fabii combi či sedan či hatchback v maximální výbavě (tedy ta klima, el. okna, tempomat atd., akorát kožené sedačky chybí, což bych ale osobně bral jako výhodu...). -
"-- skrytý --" 26.09.06 12:20
« Bez nadpisu
saco - přesně tak. A nepochybuji, že tam tisíce lidí nakoupí auto ke své maximální spokojenosti. Akorát se potom nikde neozývají. Vidět totiž vždycky jdou jen ty negativní záležitosti.
Nemám s AAA nic společného, nikdy jsem tam nekupoval ani neprodával. Akorát si nemyslím, že všechno je černobílé. Tedy v tomhle případě černé ;-) -
"-- skrytý --" 26.09.06 12:18
« Bez nadpisu
ahoj, k AAA sa nebudem vyjadrovat, nemam skusenost, ale neda mi nereagovat na toto: 10tkm rocne (10km denne do prace) a ty chces kupovat auto velkosti passat s 2.4 motorom za vyse pol mega?????????? nechcem ti do toho kecat, ale ked si zratas naklady na kupu, prevadzku, povinne rucenie a stratu pri naslednom predaji zistis, ze sa ti oplati jazdit taxikom alebo zobrat auto z pozicovne!!!! ak si myslis, ze ti to bude zrat 10l tak sa velmi mylis. uvedom si, ze budes v podstate stale jazdit so studenym motorom (na 10km sa nezohreje), tzn. so "syticom". tzn. minimalne o 50% vyssiu spotrebu, dalej pri takomto pouzivani auta vsetci vyrobcovia odporucaju intervaly vymeny prevadzkovych naplni a filtrov skratit na polovicu, aj ked to odignorujes, stale si na zavratnych cislach. taketo auto viem pochopit jedine vtedy, ak ho vyuzijes aspon 2x za mesiac na trasu dlhsiu ako 200-300km, pripadne mas 2 deti a do "prace" budu aj s manzelkou jazdit s tebou :)) dalsi dovod moze byt "prestiz". ja osobne ti odporucam (ak nemas deti, a budes fakt jazdit len do prace) nejaky 3dverak, s motorom do 1.6, urcite benzin, a radsej japonca ako europana. ale nic neplati v pripade, ak mas dost penazi a auto je pre teba imidzova zalezitost :))) -
"-- skrytý --" 26.09.06 12:09
« Re:
Jasne že v AAA sa robia rôzne praktiky, ale takisto tam dávajú auto len ľudia a takisto tam môžeš natrafiť na dobré auto ako hocikde inde. Ja som tam napr. predal 6,5 r. Lanosa , ktorý mal skutočných 30000 km a nemal žiadny problém. A určite mu v AAA nestočili km, alebo ho naschvál nepokazili. -
« Bez nadpisu
Je to sice OT, ale pro ilustraci připojím jeden příběh z AAA.
Jeden můj kamarád je autokarosář a lakýrník a tak. Jednou jsem se za ním stavil, protože jsem potřeboval stříknout zrcátko. Bohužel zrovna neměl čas, ale hned mi ukázal proč. Zrovna dělal na jednom Favoritu, patřil nějakému dědovi, který ho koupil v AAA. Hned po koupi s ním přijel k tomu karosáři, že by chtěl vyvaři rezavý práh, ovšem ten karosář na to mrknul zespod a zjistil, že to auto má prorezlé díry v podlaze až do kabiny, když sundal koberečky, normálně bylo vidět ven, to samé v kufru pod rezervou atd. Okamžitě tomu dědovi doporučil ať to auto vrátí. Tak sedli do auta a jeli tam oba, ale v áčkách se jim vysmáli do ksichtu, protože ve smlouvě na čtvrté straně dole, písmem velikosti 5 bylo napsáno, že auto patří do kategorie C, což znamená, že má vážné vady a atd a samozřejmě, že na ně není možno uplatnit reklamaci. Tak se tam dohadovali, až nakonec vrchní manažer svolil k vrácení peněz. Fígl byl ale v tom, že ve smlouvě bylo (opět písmem velikosti 5) uvedeno, že prodejní cena vozu - 31000 Kč se skládá z hodnoty vozu, tj. 16000 Kč, plus 15000 !!! za PŘEDPRODEJNÍ PŘÍPRAVU!!!, na kterou samozřejmě nelze upatnit reklamaci... A tak měl děda smůlu, bylo mu líto dát jim 15 litrů za dva dny používání auta, tak si jej nechal a můj kamarád měl týden co dělat..
Bohužel jsem si to auto nevyfotil. Moje chyba.
Omlouvám se, že je to tak dlouhé, ale třeba to pár idealistů odradí od návštěvy nejlepšího, nejserioznějšího a nejúspěšnějšího autobazaru v republice. -
« Bez nadpisu
to martin74: mam osobnu skusenost s AAA v BA ak mas zaujem o podrobnosti najdes si to v diskusii k Nissan Almera pod mojim nickom. V zasde plati ze v bazaroch je to rovnake alebo zvacsa este horsie ako v AAA, lebo ak sa chcu uzivit mensi este viac odrbkavaju. AAA je proste na ociach. Jednanie s nimi nie je nijak zvlast prijemny zazitok ani pri predaji auta ani pri kupe. Su to vsetko velmi ucelovo skoleny ludia a kedze v obchode robim uz cca 10rokov a potvrdzujem ze tzv "nekale praktiky" bezne pouzivaju (asi vsetky ktore exsituju). Almera co odtial mam je vsak ok. Sedi aj pocet km na tacho. (potvrdene v autoriziovanom servise kde auto chodilo). Passat ma dve stranky ta negativna: je po nich vysoky dopyt a tym ma pomerne vysoke ceny, vela sa kradne, a preto ma vyskoke pojistenie, je vysoko pravdepodobne ze s tymito autami byva manipulovane. Ak cenu vysoku nema je to zvacsa trochu podozrive. Motor 2,4 beznin vsak neni velmi ziadany preto mozno nizssia cena. Pozitivna stranka je ta ze aut je na trhu vela a je z coho vyberat.
to co uvadza magic s tym ze predavajuci nezodpoveda za jeho stav a povod pravda neni. Naopak nesies plnu zodpovednost za skryte vady, to ci auto nepochadza z trestnej cinnosti, nie je zatazene ako nejaka zaruka ci nebolo zatopene. V pripade ze to zisti novy majitel maju pravo ti aj po rokoch zmluvu zrusit... Sam som tam auto predaval tazke vlastna skusenost. Opat "nekale" praktiky ale s nejakymi skusenostami zvladnutelne. Auto pred zaplatenim ti nepustia do autorizovaneho ani ineho servisu, takze si musis doviest servisaka ku nim. Inak iste najlepsie auto od dobreho znameho, ved kto si lajsne ze mu budes zbytok zivota za to auto nadavat:-)