Vosk
- Bez nadpisu 25.09.2006 08:55
- Bez nadpisu 25.09.2006 15:40
- Bez nadpisu 25.09.2006 17:05
- Bez nadpisu 30.09.2006 13:39
- Bez nadpisu 01.10.2006 08:42 PP.
- Bez nadpisu 01.10.2006 16:25
- Bez nadpisu 01.10.2006 17:18
- Bez nadpisu 01.10.2006 19:02
- Barevný vosk 01.10.2006 22:05
- Priehladny vosk? 02.10.2006 13:04
- Bez nadpisu 02.10.2006 13:26
- Bez nadpisu 02.10.2006 23:06 PP.
- Bez nadpisu 16.10.2006 18:22
- Bez nadpisu 26.11.2006 15:02
- Bez nadpisu 30.11.2006 10:55
"-- skrytý --" 24.09.2006 19:43
Bez nadpisu
ČAU ja delam na mycce aut a doporucil bych ti znacku 3M a nebo sonax vosk je to sice trosku drazsi ale na mem aute kdyz to natahnu tak je to vystavni lesk a v tom mi ver najdi si sonax jetotiz straasne husty vosk a velmi ochranny :!: :D-
kostey 24.09.2006 20:56
Cus taky delam na mycce aut (ve skotsku) a taky musim taky doporucit vosk od 3M. Sice primo vosk na auta "nepatlám" ja, ale nekdo jiny. Sme hodne draha mycka. Jezdej nam sem samy TVR, Ferrari, Porsche, veterani a majitele jsou nad miru spokojeni. Z Cech mam hodne dobry zkusenosti taky se sonaxem. Hodne ale zalezi na aplikaci. Sebelepsi vosk kdyz spatne naneses tak ti to bude na h...o ;-)
Ps.: Driv jsme pouzivali AUTOGYM a ten je taky dobrej, ale za prakticky stejnou cenu muzes mit ten 3M a ten je fakt super!
"-- skrytý --" 30.09.2006 13:39
Bez nadpisu
Kosteye: Tak čeho se máme při palikaci vosku vyvarovat ? Nejen MatuS je na to zvědavý ...
Barichello: Potvrzuji dobrou zkušenost s TurtleWaxem - konkrétně TurtleWaxem PTFE. Sice si člověk torochu mákne, než to rozleští, ale výsledek za to úsilí stojí. Jediná chybka - naleštěné auto je hrozně kluzké - opřel jsem se o něj, ruka mi uklouzla a já si málem namlátil kokos. Jo a je potřeba si dávat bacha aby se vosk nedostal na černé plasty, protože tam vytváří bílé čmouhy, které se blbě čistí. -
PP. 01.10.2006 08:42
Bez nadpisu
No to kdybych býval věděl >:-[] .Já jsem napatlal auto teflonovým přípravkem od Velvany,samozřejmě včetně plastů a teď ty plasty vypadají děsně.Už jsem to párkrát myl,i v myčce,ale drží to furt.
Nemáte někdo stejnou zkušenost,hlavně pak jak to dostat dolů :'-( .-
matuS 16.10.2006 21:22
No to kdybych býval věděl .Já jsem napatlal auto teflonovým přípravkem od Velvany,samozřejmě včetně plastů a teď ty plasty vypadají děsně.Už jsem to párkrát myl,i v myčce,ale drží to furt.
Nemáte někdo stejnou zkušenost,hlavně pak jak to dostat dolů
asi ta nepotesim. Ked som to kupil, asi tak polroka dozadu, tak sa mi pri manupalcii asi deco rozlialo po zemi - na beton. Prsi na to, chodia po tom auta, flak tam stale je!
"-- skrytý --" 01.10.2006 16:25
Bez nadpisu
Ja pouzivam na moje cierne auto vyrobky znacky, Meguiars je to zarucene najlepca znacka na trhu .Na tie mikroskrabance maju vosk NXT Tech Wax ktory tieto skrabance eliminuje aj pri pohlade na slnku a vosk vydrzi na laku 6 mesiacov.Je trochu drahsi 34€ 0,75 l vosku.Hovori sa ze po vyrobkoch s teflonom sa nedaju prelakovat diely . -
"-- skrytý --" 01.10.2006 17:18
Bez nadpisu
PP: Dolů by to mělo jít benzínem. Zkusil bych jako první krok líh a kdyby to nešlo tím, tak benzín. Silnější rozpouštědla bych už radši na plast nezkoušel. Pokud by nezabral ani ten benzín (což pochybuji), tak jedině počkat - přes zimu to určitě sleze samo. -
"-- skrytý --" 01.10.2006 19:02
Bez nadpisu
No jo to je fakt, není plast jako plast :*)-
No jo no, leštit leštěnkou černý plasty, to je nápad. Ostatně - von má ještě někde na autech nelakovaný nárazníky? Tééda.....
Já mám černý pouze zrcátka a na těch to teda vidět není, šmouhy. Ale musí se to hned rozleštit. Kdo pamatuje Simonitz, tak ví o čem je řeč, ten když se nechal dýl, tak to byla taky sranda....
"-- skrytý --" 01.10.2006 22:05
Barevný vosk
Máte někdo zkušenosti s barevnými vosky ?
Chtěl bych ho použít na velmi tmavou modrou ( skoro černou) . Chci s tím trochu zakrýt drobné oděrky od kamínků , které jsou na tom laku světlejší . Možná by bylo vhodnější použít na tak tmavý lak přímo vosk pro černou barvu. Je to na Ford Mondeo 2004 barva :MODRÁ DEEP NAVY.
vosk jsem vyděl například Color Magic Plus ( [odkaz] ) nebo poraďte jiný.
Díky.-
« Re: Barevný vosk
Používal jsem na svém autě barevný vosk a docela úspěšně překrýval drobné škrábance .To all: achtung na používání švédských utěrek při mytí auta.Tato tkanina obsahuje skelná vlákna,které úspěšně škrabou lak !!!Myji molitanovou houbou + jelenice.Teflen od Velvany jsem z plastů odstranil obyčejným čističem na plasty - zn. no name.
Priehladny vosk?
Vcera som v obchode tiez pozeral na nejaky vosk, a celkom mam zaujal priehladny vosk Clear Vue Wax od Turle Wax. Ma prave riesit problem upatlanych plastov. Nech som si daval akykolvek pozor, plasty som aspon na niektorych miestach vzdy zaptlal. A kedze na tomto aute ich nemam cierne, ale hnede, ziadne ciernidlo uz pouzit nemozem.
Mate s tym voskom niekto skusenosti? Predtym som pouzival Turtle Wax PTFE a spokojnost maximalna (okrem tych upatlanych plastov).
Ad skrabance z umyvarky - niektore laky to zvladaju celkom v pohode. Zatial som auto umyval asi 5x v umyvarke a skrabance takmer neexistuju :-) -
"-- skrytý --" 02.10.2006 13:26
Bez nadpisu
luf: Bohužel až jednou natrefíš na myčku, kde obsluha na výměnu nebo čistění kartáčku kašle, tak budeš mít po náladě. Navíc to poznáš až ti auto uschne a nebo až na něj vhodně posvítí slunce, protože vosk z myčky to zakryje. Kapota na Felicii mi po jedné takovéto myčce vypadá jak přejetá jemným šmirglem, fakt krása. Od té doby myju každý auto ručně. :roll: -
PP. 02.10.2006 23:06
Bez nadpisu
Černé nárazníky nemám,ani zrcátka ;-) ,jedná se o lišty na dveřích,na náraznících,na střeše,....no zkrátka je toho dost.
Ale je to jak píše Luf,posledně jsem poučen z předchozích nezdarů,vyměnil leštěnku Teflen a za nějakou pro metalízy Turtle Wax,ale stejně jsem se nevyhnul nechtěnému popatlání a to už jsem dával majzla.Jen se mi zdálo,že ten Turtle Wax se tak hned do toho plastu nezažere jak ten zkur..ný teflonový Teflen od Velvany.-
Ahá, chápu. Já mám lišty na dveřích lakované v barvě karoserie, na střeše naštěstí nic nemám (ono taky u sedanu tam nemá nic co dělat).
Mno a na nárazníkách mám lišty kovové :o)
Tímto se mňa problém netýká. Prostě to rozleštit hned, nenechat to dlouho. Nanést třeba na jednu lištu a hned rozleštit. né naplatalat celý auto a začít leštit - to už je pozdě...
matuS 16.10.2006 21:25
Bez nadpisu
umyvat rucne - jasne, da sa. Uz to zvladam za 20min, s umytim (cistou vodou) a vysusenim (bez vosku, staci raz za 1/2 roka)
Ale co v zime? -
Re: Priehladny vosk?
Odpoviem si sam.
Priehladny vosk je super, nezostavaju na plastoch ziadne biele flaky, v tomto smere spokojnost. Ale praca s nim je neuveritelne tazka. Tak som sa s voskovanuim auta este nenadrel - najprv namazat voskom, potom vylestit vlhkou handrou. Tolko hovori navod. Ale vlhka handra nelestila ani trochu, auto zostavalao stale matne. Preto som za tym este musel lestit suchou handrou a vysledok bol paradny. Vynechat lestenie na mokro sa nedalo, taktiez zostavalo auto matne. Proste som sa narobil ako blbec, celkovo asi 2 hodiny voskovania, ku koncu som mal toho plne zuby a zrejem som to aj odflakol. Takze doporucujem pre tych, ktori si nedokazu dat pozor na plastove casti auta, ale praca s jeho lestenim je neuveritelne tazka.
Predtym som auto 2 hodiny rucne umyval - 1. WAPka, 2. sampon s autospongiou, 3. WAPka, 4. prelestenie svedskou utierkou, 5. jelenica. Vysledok fajn, ale uz z jedneho metra nevidiet rozdiel medzi umyvanim v umyvarke na kefach a rucnym umyvanim. A na laku som si urobil viacej skrabancov, ako mi urobila umyvarka za predchadzajucich 2.5 roka kefovania :-(
BTW neviete o niecom, cim by sa dal vratit lesk laku, ktory je matny od drhnutia? Muchy na predku som drhol tak intenzivne, ze na niektorych miestach mi lak zostal matny :-O . Vosk to nedokazal zachranit.-
Saab 18.10.2006 10:19
« Re: Re: Priehladny vosk?
to luf: použij Color Back od želvičky a po cca týdnu ("přesná" doba je v návodu) opět umyj a navoskuj. Já to tak použil na své předchozí Corolle, která měla matnou barvu s nádechem do oranžova, tak jsem na ni použil ten Color Back a po cca týdnu jsem vjel do myčky s programem voskování a vyjelo mi auto s nádhernou zářivou červenou :-O
Nicméně tě musím před tímto přípravkem i varovat, protože jestli bylo pro tebe voskování dřina, tak tady se strháš >:D Když jsem se s tou Corollou patlal, tak mi ještě pomáhal brácha a otec a pak jsme z toho byli všichni tři pěkně vyfluslí >:D -
matuS 21.10.2006 20:39
« Re: Re: Re: Re: Priehladny vosk?
PP> vola sa to "Odstranovac hmyzu CW 1:100"
je to zrejme koncetrat, je to vo flaske s rozprasovacom, ja to neriedim, pouzivam ten koncentrat.
Myslim ze v navode je napisane, ze pred vjazdom na kefy sa to ma nechat nastriekat na kapotu a nechat zopar minut posobit.
Š. s voskem
Pánové, možná se budete smát, ale mám dotaz: před voskováním myjete normálním šamponem, tedy ne s voskem? Mě totiž tak napadá, šampon s voskem zateče i tam kde ručně vosk jistě nenanesete, tak mám nyní umyté auto. Když ho teď umyju normálním šamponem tak si asi odmastím lak úplně všude...řešíte tohle? -
Teflonovanie
Prajem pekny den,
chcel by som sa opytat, ci ma niekto skusenosti s teflonovanim - nanasanim teflonovej vrstvy na karoseriu ako ochranu laku. Vraj potom staci auto iba oplachovat s vodou. V pripade dazda sa nezdrzuju kvapky na karoserii, lebo je extremne hladky povrch.
Vo fore VOSK niekto spominal, ze karosarske diely, ktore boli touto vrstvou upravene sa nedali prelakovat... -
"-- skrytý --" 27.10.2006 08:54
Bez nadpisu
Je to vosk s příměsí teflonu, není to čistě teflonová vrstva. Auto je skutečně velmi hladké. Ohledně lakování nevím, je to možné, že to dělá problémy. Každopádně po zimě je ochranná vrstva spolehlivě dole, takže na jaře není problém lakovat.
Je potřeba dávat si pozor na černé plasty s matným povrchem. Z těch lesklých to dolů jde, ale např. z gumových zástěrek to dolů dostane jen počasí. -
"-- skrytý --" 27.10.2006 13:15
Ano potvrzuji i svou spokojenost s turtlewaxem PTFE, navíc příjemně voní. Bohužel jsem si při voskování zasvinil prsty - vosk zalezl pod nehty a dolů se to dostávalo poněkud obtížně, takže jsem měl druhý den namodralé prsty - asi jako týden stará mrtvola vytažená z rybníka. Před voskováním doporučuji, podobně jako před krémováním bot, nakrémovat ruce aby kůže vosk nesála.
"-- skrytý --" 28.10.2006 11:11
Bez nadpisu
Cau k tomu vosku nejlepśi vosk ktery sem zatim mel v ruce je porzelack jsou to ti nejlepsi vyrobci co znam delam totiz v rucni mycce aut ne zadna kartacova.kybl houba sampon a moje ruce.Ten vosk je tak hustej ze kdyz ho dam do flasky a dam to na houbu tak musim moc mackat aby vytekl a auto zustane chranene bohuzel nevim kde se dá sehnat mensi mnozstvi ja kupuju velkoobchodne 5litru i ta zelva neni spatna no a na cerny plasty vam poradim ze jak auto navoskujete tak co se prodavaj ochrany spreje na pristrojovku tak my mame to sami ale zase 5 litru za cca2000Kč
a je to na venek i do auta proste navoskuju rozlestim nanesu net vynil na ty plasty a pak uz jen hadrikem vylestim do lesku nejlepSí hadr na vylesteni se jmenuje 3M je vroubkatej a fak´t bomba.
orietnacni ceny vyrobku na lak: bousici pasta 3M-800-1000kč(1000ml)no
br.pasta od sonaxu zaroven obsahuje vosk-250-300kč(500ml)taky extra
no aten vosk o kterem jsem mluvil na zacatku tak 5 litru je fakt hustej cca
3000kč no cetl jsem tady i o mouchach na to mame da se rict kyselinu koncentrat 25l-5000kč to je kola a hodne zadelany auta ale pak to ješte redime do 25l kanistru 3,7l koncentratu a pak zbytek voda a na zaslej lak je i to moc >:D tak vosku zdar a at auta jezdi dal :!: :!: -
"-- skrytý --" 30.10.2006 07:38
Bez nadpisu
Taky dam postup jak na neumatlane plasty:
1. umejt auto, vysusit
2. plasty osetrit silikonovym olejem ve spreji (primo se udava jako konzervace plastu, gumy a kuze) a je rekl bych podle meho levnejsi a ucinnejsi nez ty bile mlecne vodicky na bazi glycerinu
3. teprve po osetreni plastu zacit voskovat lak - kdyz se pretahne do plastu (a to se pretahne vzdy, ze ano...), jde to diky silikonove vrstve dolu pomalu jak z panve v reklame na nejaky jar - staci setrit... >:D
Tohle je muj postup, kdyz jsem delal napred lak a pak plasty, byl porod to vycistit, zbytecne jsem se nadrel a stejne to nevypadalo pekne, kdezto takhle je to elegantni a bez namahy. Ten silikon jsem objevil nahodou (vyrobce Sheron) a kdyz na nem bylo psano konzervace pro vinyl gumu plasty, hned jsem to vyzkousel na pneumatiky a bocni listy a jsem spokojenej. Ten WD 40 bych se bal, preci jenom je to olej (mineralni ridky olej) a kdovi cim je to redene. Napr. konkurencni vyrobek Konkor 101 je totalni smejd, obsahuje naftu a plasty znici (zkrehnou a vylamuji se). Proto bych se bal ze WD40 muze byt podobne riskantni jen ne mozna tak extremni. Ten silikon je naopak bezpecnej. -
"-- skrytý --" 30.10.2006 18:18
pro tamtama
Nejdřív navoskuj a pak teprve osetri plasty pryž atd a pak vylesti dolesku ja v tomhle delam tak znam postup a WD-40 plastum NEŠKODÍ ale pouzivat vzdy presne urceny vyrobek pro jeho pouziti na aute!!! to bych potom mistoWD mohl pozit na promazani pantu treba vosk !!! -
Bez nadpisu
Ad silikonovanie plastov - ako zabezpecis, ze sprej ti nebude striekat aj na lak. Takto umasteny lak potom dobre nenavoskujes.
Ad rozne pripravky na plasty - povacsi ne pisete o ciernych plkastoch. Na tie funguje aj box na topanky. Ale niektori sofistikovanejsi vyrobcovia pouzivaju aj ine farby plastov. Predsalen cierny vyzera az prilis lacno. -
"-- skrytý --" 31.10.2006 09:32
Bez nadpisu
luf: mam Megana s plasty v barve Pierre a fusil (proste co ty). Takze mluvim ze zkusenosti s jinou barvou nez cernou. Jak to zabezpecim?? Nastrikam si to na hadr a tim to nanesu kam treba. Jinak i kdyz to PRED voskovanim postrikas silikonem (schvalne jsem to zkousel) tak pokud to napred hadrem setres co pujde, tak nasledne tvrdy vosk od zelvy, dobre a poctive naneseny to sunda (nebo jak to rict, proste si s tim podradi) a po vylesteni je tam jednolitej povrch, plasty silikonovany, lak voskovanej, nikde smouhy, pretahnuti ci nedodelky... U me to funguje (treba je to rukama, ja nevim ... :-O ).
At se voskovani dari !!! -
"-- skrytý --" 24.11.2006 12:42
ja ty smouhy dneska krasne dostal dolu WD40 jednim tahem.... -
"-- skrytý --" 26.11.2006 15:02
Bez nadpisu
to drat budes se divit ale je to jednoduche...lehce mokry hadr pretrit od prachu atd a po uschnuti noviny smuchlat do koule vzit okenu na okna co treba pouziva tvoje mamka a nastrikat a novinama vylestit a mas po problemu a fungujeto tuto techniku pouzivame jak na Š 120 tak na AUDI TT... -
"-- skrytý --" 30.11.2006 10:55
Bez nadpisu
Mate tady nekdo zkusenosti s voskem Sonax extreme 1? myslite ze je na stejny urovni jako treba PTFE od zelvy? A kolik samponovani vydrzi vosk nez s emusi zase obnovit? konkretne uvazuji nad jednim z techto dvou. Popripad ejestli jeste nekdo nevite jakej je od zelvy vosk z platinum serie a k nemu jeste pripravek high gloss...
Můžete něco doporučit?
Dneska sem se v obchodě rozhodoval mezi Turtle Wax Super Hard Shell a Color Cure™ Car Polish
with ChipStick™
viz: [odkaz]