Peugot 306 XR - schema el.zapojení stahování oken
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
-
« Re:
Dobrý den,
děkuji Vám za zaslané schema. Pokusím se s jeho pomocí zjistit kde je problém.
S přátelským pozdravem A.Bicek.-
"-- skrytý --" 08.09.2006 12:25
« Re: Re:
Kde je problém? No většinou ve svazku, okolo průchodky mezi kastlí a dveřmi. To je známý a častý problém u 306 a Xsary, ten svazek je hodně mizerný, a časem se v něm zlámou kabely. 5ešení - buď vyměnit celý svazek (stojí nový asi 2,5tis, a vede mezi oběma stranami v kuse, takže je to opruz), a nebo tu exponovanou část vystřihnout, a připájet tam nové kusy kabelů - to zas vyžaduje hodně času, a umění dobře pájet (a ještě k tomu ve stísněných podmínkách). Žádné schéma k tomu ani není potřeba, když už se to dělá, je vhodné vyměnit úplně všechny dráty z toho svazku...
-
-
-
"-- skrytý --" 11.09.2006 21:37
Bez nadpisu
Nazdar,
toto som riesil na 306-ke celkom nedavno. Na 99% je chyba hned za konektorom dveri smerom ku karoserii, teda je to skryte v gumovej prechodke medzi dverami a karoseriou. Uhol otvorenia dveri a skrut kablov vo zvazku je jednoducho tak akurat trochu cez hranicu co to znesie a jednotlive kable po dlhom case pouzivania sa jednoducho ukrutia a po jednom poodlamuju. Je nemozne urcit, ktory odide skor, ale sposobuje to rozne problemy so vsetkymi zariadeniami, ktore sa vo dverach nachadzaju - centralne zamky, elektricke okna, reproduktory ci elektricke nastavovanie zrkadiel. Myslim si, ze po otvoreni toho zazraku neostane pri oprave len jedneho kabla, akonahle je chyteny jeden, budu aj ostatne, Co je vsak najhorsie, priam si to koleduje o nejaky ten skratik, ktory este nedokaze prerusit poistku (a napr. okna maju 30A), ale dokaze narobit poriadne teplo...
Popisem teda moje riesenie. Kedze mi na tom aute zalezalo, dal som si zalezat aj ja. Odpojil som konektor a zhodil dvere, aby bol pristup - je to sice viac prace na zaciatku, ale v konecnom dosledku to prinesie usporu casu a nervov, lebo je tam velmi tesny priestor. Vyvliekol som prechodku zo stlpika karoserie a aj z konektora a potlacil som ju co najviac do vnutra karoserie, aby som si odkryl co najvacsie miesto na kable. Ak su len niektore kable a len mierne poskodene, staci opravit len tie poskodene (1. pripad), ale ak je poskodenych viacero kablov, lepsie je vsetko odstrihnut a predlzit povodne kable (2. pripad).
V prvom pripade doporucujem odblankovat cca 8mm kabla na kazdej strane, pouzit kablovu ukoncovaciu neizolovanu dutinku (inak zanmy aj pod menom crimp), natiahnut tenku zmrstovaciu buzirku na dlhsi z tych dvoch kuskov drotu, dutinku zalisovat, buzirku prevliect cez cimp a zafuknut horucim vzduchom. Po oprave vsetkych poskodenych vodicov to cele doporucujem zamotat natesno aspon 2-3 vrstvami izolacky a navliect gumovu prechodku. Taketo riesenie vydrzi aspon 2-3 roky, kym sa neposkodia ostatne kable.
V druhom pripade, ked odstrihneme cely konektor, treba si najprv poznacit jednotlive vodice, lebo po odstrihnuti napr. dva cervene droty su naozaj iba dva anonymne cervene droty... Potom pracne vydolovat vsetku zalievaciu hmotu, v ktorej je konektor zaliaty - asi dve hodinky trpezlivej prace. Potom vyssie popisanym sposobom nadstavit cca 20cm nove vodice ku tym kuskom trciacim z konektora. Cely konektor potom treba zaliat do nejakeho silikonu, aby sa vodice nekrutili prave v nom, tam by sa najskor nanovo popretrhali. Treba teda vodice dobre prichytit ku konektoru. Ked to cele zaschne, potom treba pripojit kazdy novy vodic ku svojmu povodnemu kusku trciacemu z auta. Kazdy vodic bude mat teda 2 nove spojky. Teraz su dve moznosti, ako vyhotovit zvazok - bud ho pevne omotat izolackou alebo naopak ho nechat co najvolnejsi, aby sa vodice mali kde ohybat. Nakoniec treba navliect originalnu gumovu prechodku a praca je hotova.
Teda summa summarum, co dvere, to den roboty :-)
Ale namaha stala za to, cely polrok kym som to auto mal k dispozicii mi to fungovalo dobre, auto urobilo 10 tis. km a preslo pol Europy a som presvedceny, ze terajsiemu majitelovi to nadalej sluzi dobre.
Vela zdaru! -
"-- skrytý --" 11.09.2006 21:41
Bez nadpisu
BTW Arnost, urob o pred zimou. Cez zimu sa to tazko robi a asi tak na 99,99999% sa Ti v mrazoch pri otvarani dveri poprerusuju aj ostatne droty a ked Ti to postihne aj central (moj pripad...), tak budes mat strach nechat auto odstavene kdekolvek na ulici. Kedze mas el. okna a asi aj central, tak mas 30-poistkovu skrinku a tam sice central odopnes vytiahnutim poistky, ale s tym si zaroven vypnes aj vnutorne osvetlenie auta, zapalovac cigariet a este zopar podobnych potrebnych malickosti. -
"-- skrytý --" 12.09.2006 19:45
Bez nadpisu
Oddie: moze byt, ale stare autokable a najma tie v tom mojom konkretnom Peugeote boli problem pajkovat. Presnejsie nemozne, kym som nepouzil poriadne tavidlo, avsak to nema kazdy... Problem je v tom, ze jednotlive zily najma tych hrubsich kablov su dost hrube a tak ich treba poriadne prehriat, cim sa zacne topit izolacia - a to je problem... Len tak na okraj, spajkovat viem uz od 6-ich rokov a okrem ineho sa moja firma zaobera prave spajkovanim a spajkovacou technikou... :-)
A tak som tie vodice iba lisoval, a to tak, ze som pouzil crimp o cislo vacsi ako samotny kabel a oba kable som v tom crimpe zasunul do seba - teda oba konce kablov boli navzajom popreplietane a nasledne zalisovane. 100% kvalita garantovana, slubujem.
BTW viem od nasho zakaznika, ktory sa venuje vyrobou strojov pre autokabelaze (presnejsie lisov na konektory), ze dobre urobeny spoj autokabla je problem. A tiez ze sa na 101% pouzivaju iba lisovane spoje. Ak by to bolo naozaj kvalitnejsie, asi by sa venovali radsej spajkovaniu, nie...?-
"-- skrytý --" 12.09.2006 22:15
« Re:
No to zapomeň, pájené spoje se nepoužívají jen a pouze kvůli ceně, jsou o dost dražší než ty zamačkávací. To je jedinej důvod. Pokud by šlo jen o kvalitu a ne o cenu, tak je pájet budou, tomu věř - jenže dneska kvalita nikoho nezajímá, na prvním místě je cena, pak dlouho nic... a pak zase cena, stačí když to tak nějak přežije záruční dobu a pak ať se to třeba rozpadne. Proto když dělám něco pro sebe, či pro někoho, kdo to ocení, spoje pájím - pak jsou na věky ámen. Kvalitní tavidlo je pochopitelně základ, na tak nějak čistou měď stačí kalafuna, ale na trochu zoxidovanou už je třeba něco lepšího...
-
-
"-- skrytý --" 17.09.2006 09:29
Bez nadpisu
No ja som tu pajkovacku mal legalne uz od narodenia - presnejsie hned niekolko, mali sme to v rodine. :-) A este perlicka: kym sa ostatni spoluziaci v 1. triede ucili zo slabikara citat A, E, I atd., ja som mal pod lavicou jednu z prvych edicii knizocky Od krystalky k tranzistoru (format A6, papierova vazba zo 60-ych rokov), zdedenu po otcovi a cital som to na zahnatie nudy. Ked mi tu knizku raz ucitelka nasla, tak ani len nevedela spravne na prvy krat precitat slovo "krystalky", musel som jej s tym pomoct. Zvysok roka som mal pokoj s citanim citanky a tych duchaplnych fraz akoze Mama ma Emu apod. :-)
OK, k veci - spajkovanie. Je zopar veci, na ktore by som upozornil: ked uz spajkovat, tak najprv poriadne mechanicky upevnit, teda napr. zalisovat. A ked uz je to raz poriadne mechanicky zalisovane tak je otazka naco spajkovat a tak zbytocne vystavovat tepelnemu stresu vodic a jeho izolaciu. Dalej spajkovanie je chemicko - tepelny proces, ktory uplne zbytocne pridava dobre zalisovanemu spoju do nosa, nie je to potrebne. Pritom cin vzlina aj do vodica pod izolaciu, cim sa zmeni pruznost vodica hned za konektorom (je tvrdy) a teda nachylnejsi na ulomenie. Dalej ze cin (povedzme donedavna aj s olovom) na vzduchu oxiduje a starne. V uzavretej krabici bez pristupu vzduchu este ako-tak, ale vo volnom priestore a pri teplotach od -25 do +80 po 10-ich rokoch by som radsej vzal dobre zalisovany konektor ako sebapreciznejsie a s co najlepsim umyslom zacinovany. No ale to uz odbieham, zmienovany Peugeot ma sancu prezit maximalne take 2-3 roky a na to s prizmurenym okom stacia aj spoje vyhotovene tak, ako to bolo pred mojim zasahom, teda skrutene vodice pichnute v cokoladke... :-) -
"-- skrytý --" 17.09.2006 10:09
Bez nadpisu
Hmm, a este jedna vec ma teraz napadla - na skoleni na vyhlasku 74 nam to spominal skolitel. Najspolahlivejsi spoj, aky pouziva napr. aj NASA v raketoplanoch, je stvorcovy prierez pripajacieho bodu ovinuty vodicom (je o dost tensi ako samotny pripojovaci bod) a zalisovany z kazdej strany. Takyto spoj je sice nerozobratelny, ale ma dostatocnu stycnu plochu, nezavisi na pruznosti ziadneho zo spojovanych materialov, je odolny voci vibraciam a okrem zakladneho materialu vodica a pripajacieho bodu neobsahuje ziadne dalsie chemicke prvky. Neverim, ze by NASA slo v prvom rade o naklady...
Mám podezření na přerušený vodič buď 12V nebo zemnící vodič v kabelu vedoucím do dveří u řidiče. Jsem schopen odpojit kulatý konektor kabelu vedoucího do dveří, ale nevím, co má být na jednotlivých kontaktech.
Děkuji za radu.
A.Bicek.