ochraný rám v běžném provozu
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Formule 1
-
"-- skrytý --" 14.09.06 17:08
« Re: Re: Re: Re: Re:
Policie na to i v zahraničí asi obvykle kašle, ale finančáky (a pojišťováky) to zajímá náramně! Např. v ČR nesmíš mít na auto pod českými značkami pojištění sjednané v zahranicí, byť např. ve Francii takovou pojistku uzavřeš bez problémů... -
kostey 14.09.06 16:07
« Re: Re: Re: Re:
no kluci koukejte, ja uz ziju rok a pul ve skotsku. Mam tu cesky auto (XR4i) a policajti me uz parkrat stavili. V cervnu jsem dostal 3 body do ridicaku (imaginarni, platici jen v GB protoze v cechach bodovej system jeste nebyl a mimochodem jsem v tom byl fakt nevine) Jde o to ze podle hoho co tu pisete tak bych tady treba měl platit TAXu. (takova ta kulata znamka, kterou mivaj nalepenou na prednim okne) Protoze tu mam docasne bydliste (policajti ho znaj) a s autem jezdim do CR tak jednou za pul roku. Policajti to ale vubec neresej. Kdyz me zastavej kouknou do pocitace zeptaj se me kde pracuju, zkontrolujou jestli maj na me dobrou adresu a pak me s usmevem pustej... Vubec jim to nevadi. + kdyz chteli videt certifikat MOT (technicka) a ja jim dal malej technicak tak to se jim vubec nelibilo. Ze tam neni zadny datum a ze to mi neuznaj. tak jsem jim ukazal ruzovou karticku od emisi a na to mi odpovedeli neco ve smyslu "jo tohle nam staci"... -
Lubos.1 14.09.06 16:04
« Re: Re: Re: Re:
V Rakusku je prave na toto zvlastny zakon. Hovori o jednom mesiaci po prekroceni hranic dotycnym vozislom (samozrejme za prepokladu, ze tam mas trvaly pobyt) musis prihlasit auto v Rakusku, prejst vsetkymi procedurami, zaplatit poistne + cestnu dan a zadovazit si znacky. Ak vsak co i len jeden den pred tymto terminom opustis s autom hranice statu, lehota zacina plynut znova.
Ja som este problemy nemal, ale znamy tento zakon na hraniciach pouzil a rakusky policajt ho pustil (sice mozno ani nevedel, o co sa jedna). -
"-- skrytý --" 14.09.06 15:25
« Re: Re: Re:
Nikoli! Pokud se přestěhuješ (byť jen dočasně), musíš v dané zemi max. do 3 měsíců své auto přihlásit, tedy pokud s ním chceš v dané zemi jezdit. A v rámci onoho přihlašování podstoupíš všechny procedury, které by měly vést ke zjištění nesouladu s technickými podmínkami provozu na... (atd. - vždyť to znáš) a k požadavku na uvedení do souladu...
Jinak to reguluje jedna menzin. úmluva z konce 50. let, která vznikla na půdě EHK OSN a která byla přejata do právních norem EU (už proto, že všechny členské země EU jsou, resp. už dávno před EU/ES byly členy EHK OSN!!!). -
"-- skrytý --" 14.09.06 15:17
« Re: Re:
Ale pokud se sem přestěhuješ jen přechodně, jsi povinen odstranit konstrukční prvek z vozu, který byl v jiné zemi EU takto schválen k provozu na pozemních komunikacích? Podle mne nikoliv. Dokonce naopak - nesmíš, ne? Určitě je nějaká maximální lhůta, po jakou se smíš pohybovat po zemi EU bez jakéhokoliv vlivu na to čím jezdíš (podle mně to budou taky 3 měsíce) a pokud za tu dobu opustíš tu zemi na hodinu, tak lhůta plyne zase znovu, ne? -
"-- skrytý --" 14.09.06 13:55
« Re:
Primárně nejde o to, jestli jsi mezitím "opustil území" nebo ne, ale jaký je Tvůj status: jestliže se někam přestěhuješ (a stačí i jen přechodně) a do 3 měsíců nezlegalizuješ související formality, můžeš mít problém. Samozřejmě je otázkou, nakolik to tady koho zajímá, ale např. Švýcaři si právě tohle hlídají velmi důsledně. -
kostey 12.09.06 15:53
« Re:
pokud svoji kosinu postavim na britsky papiry (vsechno oficialne, legalne vcetne rámu) a budu teda moci jezdit legalne po GB s ramem uvnitr, mohu prejet hranice a jezdit s takovym autem v jinych zemich? (CR) Budu tam jako turista, jak moc se na me budou vztahovat cesky zakony?
Musi se prece najit skulinka v zakone, nejak to prece jit musi. Vsechno se da nejak "vochcat" a nerikejte mi ze tohle nepujde... -
"-- skrytý --" 12.09.06 12:03
« Bez nadpisu
Nejsi sám, komu ta logika trochu utíká. Mně taky. Ale zase na druhý straně chápu úmysl zákonodárce. Všichni víme, jak se v týhle zemi získavají doklady a málokdy je to bez nějakého ústupku za úplatek. Takže i to schválení by za chvíli bylo na prodej. A umíš si představit ty vymaštěný tuningáře, co by pak s těma křápama dělali? Jaký zvěrstva by páchali?
Podle mě úmyslem zákonodárce bylo omezit právě tyhle skopový hlavy a bohužel to trochu odnesli i ti, kteří auta skutečně ladí k lepší funkčnosti. -
kostey 10.09.06 21:50
« Re: Re:
no asi se svitit fakt neda, legalne to nepujde, ale to to tak strasne vadi, kdyz budu mit v aute navarenejch par trubek? to budu jako vic ohrozovat ostatni auta, protoze moje auto bude tvrdsi a tak se to jine auto v pripade nehody o mne vic rozbije? To je prece blbost!!! existuje rozumne vysvetleni proc by to melo vadit? Nebavim se o podomacku navarenejch trubkach od nejakyho Pepika od vedle, ale o profi (homologovanejch) ramech... -
zmulin 04.09.06 15:33
« Re:
Pokud se to bere takhle,tak by v podstatě byly zakázaný i rozpěry mezi tlumičema,páč to je podobnej zásah do konstrukce,ne?!
A přitom se prodávaj normálně homologovaný.
Takovej sakra zjednodušenej rám jenom na B sloupku by při prevrácení,nebo bočnim nárazu určitě pomoh a na konstrukci by ani neměl mít přeci vliv.Jasný je že pokud neni ve vyhlášce mezírka žádná,tak se nedá svítit. -
"-- skrytý --" 01.09.06 09:28
« Bez nadpisu
Automobil s dodatečně montovanou klecí není způsobilý k provozu na pozemních komunikacích, neboť se jedná o zásah do nosné části vozu, který není přípustný. Klecová konstrukce může být pouze u automobilů, které jsou s ní schváleny výrobcem (např. Delta Integrale série Roland Holzer).
Jediná možnost by byla postavit auto na sportovní průkaz vozidla se SPZ, ale tam je potřeba absolvovat testování pověřenou zkušebnou FAS a to je velmi přísné. Kromě klece, která musí splňovat předpisy nebo mít certifikát (upevnění, zámky...) jsou nezbytně nutné další věci, jako např. bezpečnostní nádrž s palivovým systémem vedeným uvnitř vozu, nehořlavá pevná přepážka mezi prostorem pro posádku a nádrží, brzdový systém vedený vnitřkem vozu, centrální odpojovač elektriky dostupný z vnějšku vozu s řádným označením, automatický samohasicí systém + hasicí přístroj 5 kg v prostoru pro posádku, homologované sedačky certifikovaného výrobce, šesti- v některých speciálních případech stačí pouze čtyřbodové bezpečnostní pásy s homologací FIA, atd. Vůz nesmí být vybaven zámky tak, aby zabraňovaly otevření kabinových dveří, kapoty a víka zavazadlového prostoru zvenčí, takže ti to každej hned ukradne nebo alespoň vykrade. Krom toho jsou jmenované drobnosti docela drahé. Testování se musí každý rok opakovat a do sportovního průkazu se dává razítko, bez něhož neplatí.
No a nakonec, provoz těchto vozů je umožněn pouze pro účely konání automobilových soutěží nebo závodů, či pro seznamovací jízdy na ně. Ale policajt na ulici čerta starýho ví, kde a kdy se co koná. Navíc na ten sportovní průkaz koukají jak husa do flašky a prdlačku vědí, co s tím. Takže to většinou nebývá problém. -
kostey 31.08.06 15:48
« Re:
jo diky, ale dokonaly teprv bude. Az bude hotovy. A prave resim jesli by se to nedalo nejak udelat, abych s tim ramem na silnici mohl. Napadlo me to auto prihlasit tady ve Skotsku a pak v cechach bych byl s tim autem vlastne jako turista. Nebyla by vtom zadna levarna. A myslim ze by to slo... nebo ne? Je v tom ale trochu hacek :-) Cosworth tady spada do "insurance group 20" coz je ta nejdrazsi skupina. Patrej do ni vsechny auta typu ferrari, Zonda, a podobne, takze jen na "povinnym ruceni bych dal 100 000kc za rok a to je preci jen docela dost. No ale nejezdil bych snim v zime, tak uz to je jen 50.000kc a to uz neni zas tak moc. >:D (kdyz uvazim kolik stoji provoz takovyhleho auta) -
« Bez nadpisu
musis si precist prubeh testu a ne jen verdikt.Ja teda boural jen jednou a to sem neridil takze to tolik zhodnotit nemuzu,ale nastesti se nikomu nic nestalo az na pad drobnosti.
Ale jak to v poslednich dnech vypada vracim se do 4pytlovyho clia takze mam o par vrasek min.
jinak COSWORTHa ti musi zavidet snad kazdej...dokonaly auto -
JOB 29.08.06 21:26
« Bez nadpisu
Tak otom si můžu povídat asi jen s lidma co někdy bourali jak s velkým autem tak s malím.Já tuto zkušenost mám a proto malí auto nechci.Nikomu to nevnucuju kupte si každej co chcete ;-)
PS : Jen tak mimochodem ten počet hvězdiček v testech je zkreslenej neboť se tam porovnává bezpečnost řidiče a bezpečnost chodce a tudíš výsledný počet těchto hvězdiček je zkreslený. ;-) -
« Bez nadpisu
Ono to m§že byť s tými veľkými autami klamlivé, pretože vďaka oveľa väčšej hmotnosti majú aj oveľa väčšiu zotrvačnosť pri náraze, takže pri náraze na pevnú prekážku sa tak "rýchlo nezastavia". Trojkový bavor z 96 má podľa EUncap len jednu hviezdičku za bezpečnosť a trpaslík to nie je -
kostey 29.08.06 16:46
« Bez nadpisu
kluci reknete mi proc jsou v Cechach tak deb**ni zakony. Koukejte ja ted ziju ve Skotsku a kdyz se podivam na to jak to tu chodi, tak to je oproti Cecham propastnej rozdil. V cechach se napriklad neda prihlasit auto spravostranym rizenim. Tady prihlasit auto s levostranym jde uplne v pohode. Musite akorat vymenit svetla, by svitili tak jak maj svitit. Dovolej vam tady mit taky ochranej ram a podle toho jakej ho mate tak pak musite a nebo nemusite mit 5ti a vice bodove pasy a skorepinovy sedacky. Proc to tak nejde u nas?
Vlastnim Sierru Cosworth ktera ma ram a bude mit i skorepinovy sedacky a 6ti bodovy pasy (jeste neni hotova) bude to auto hlavne na okruhy a mozna se taky pustim do zavodu do vrchu (vsechno to bude mit homologaci) ale priznam se, ja stim asi nekdy na silnici pojedu. Policajti nemaj sanci, kdyz nezastavim... >:D >:D >:D