Serpentiny - automaticka prevodovka
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
"-- skrytý --" 24.08.06 13:07
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Pak mi všichni v tom Švýcarsku (zemí s v Evropě vůbec nejpřísnějšími exhalačními normami), kde jsem to tehdy zjišťoval (protože jsem tam žil), museli kecat - anebo to prostě nevěděli. ;-)
PS: Renault Medaillon (21) 2,2 MPI s třícestným katem z r.v. 1987 dotažený z USA nic takového nemá... >:D -
Arnold Hackel 24.08.06 12:16
« Re: Re: Re: Re: Re:
Co na to říct... Snad jenom tolik, že první řízené třícestné katalyzátory byly ve větším měřítku použity již v polovině 80tých let... A aby mohly být použity- potřebovaly to elektronické vstřikování... Právě to o němž jsem dole psal... Jenom zběžně mě napadá asi tak 200 aut- které to měly před tím BMW 850i (1989). Ono totiž to přerušení dodávky paliva při brzdění motorem není nijaký technický hit... Jak jsem psal: První to uměl BOSCH L-jetronic jímž byl poprvé vybaven motor pro BMW 733i/633CSi v roce 1977. Tentýž rok jej dostalo i 320i/323i. V roce 81 to už byla 525i/528i/728i. Následovala doslova záplava dalších motorů spolu s přechodem výrobců na vstřikové motory. Ford například nasadil řízení motoru K-jetronic již v roce 1978 pro Granadu 2.8i a lavinovitě jej pak šířil do pozdějších vstřikových motorů pro Sierru a Scorpio 2.0i/2.8i(únor 85). Tyto posledně jmenovaní již měli třícestné řízené katalyzátory... V témže roce vyjela i například Alfa Romeo 75 a její motory 2.0TS/2.5V6/3.0V6 s řízením motoru Bosch LH-jetronic: Na Německý a švýcarský trh se od samého počátku dodávají s řízeným katalyzátorem. Mohu tady jmenovat Opel, Fiat, Lancii,VW, nespočet japonských vozů, od druhé poloviny 80tých let se pak přidal i MB v souvislosti s přechodem na elektronické řízení motoru pro řadu W124 (do té doby používal- stejně jako Audi u svých 5tiválců vstřikování mechanicky řízené, které touto funkcí nedisponovalo). Pokud si dobře pamatuju tak BMW 850 mělo prvenství akorát za první evropské využití multiplexní technologie nahrazující nekonečné svazky kabelů v automobilu( ještě předtím jej poprvé uvedl americký Cadillac Allante (1987). -
Arnold Hackel 23.08.06 12:15
« Re: Re: Re:
Mitsi: je mi také líto... Odpojováním vstřiků při brzdění motorem mají bez vyjímky (opakuji bez vyjímky) všechny motory vybavené systémy řízení BOSCH L-jetronic, JL (JE), K-jetronic a novější- čili prakticky všechny německé vozy od počátku 80tých let... Toto neplatí jen u BMW ale i u Fordů (sierra/scorpio), Opelů (Senator/Omega I/Vectra I), Volkswagenů (Passat, Golf, Jetta) atd atd. Prakticky ve stejnou dobu paralelně zavedl tuto funkci také Magneti-Marelli (Fiat/alfa/lancia atd atd). Jediné čímž se navzájem mohou lišit jsou otáčky opětovného započetí vstřikování jež se podle typu řídící jednotky pohybují od cca 1100 až 1400 ot... Tohle nemám vycucáno z prstu, tohle jsou přímo informace z manuálů k řídícím jednotkám pro autorizované servisy... Ostatně můžeš se v některém z nich přesvědčit sám... -
"-- skrytý --" 23.08.06 11:22
« Re: Re:
mari: Je mi líto, ale pravdu nemáš. Zjišťoval jsem si to poměrně zevrubně počátkem 90. let (poněvadž mne zajímalo, proč se motor při přechodu kolem 1200 ot./min. chová tak, jak se chová) a zjistil jsem to, co jsem napsal. Ono si to totiž vyžaduje poměrně vyspělou řídící elektroniku (s funkcí "elektronického řízení volnoběhu" - a to není pouze o tom, aby se motor na volnoběh točil), která v té době jaksi nebyla všeobecně a za přijatelnou cenu (z hlediska velkosériové výroby) k mání. Celý problém je sice dnes otázkou "pár řádek programu v ŘJ motoru navíc", ale nutno dodat, že v ŘJ jednotce dnešního vozu, nikoli toho z 80. let! -
"-- skrytý --" 23.08.06 10:35
« Bez nadpisu
Ja bych rekl, ze to budou mit vsechny motory s elektronicky rizenym vstrikovanim - tam to nic nestoji, par radku programu. Naopak u karburatoru je to trochu problem, je potreba neco navic.
Jinak vstrikovani se vypina jen za urcitych podminek (vyssi rychlost a otacky) aby to po zabrzdeni nebo vyslapnuti spojky nechciplo. Dobre se to sleduje na PP a je to znat i na zvyseni brzdiciho ucinku. -
Arnold Hackel 23.08.06 10:33
« Re:
Michal12: Platí to pro automat i manuál, není v tom rozdílu. Tato funkce je bez vyjímky uplatněna všude, kde má motor řídící jednotku. Vyjímkou jsou všechny karburátorové motory. Tato vlastnost se velice příznivě projevuje zejména při jízdě ve městě, kde se často akceleruje a brzdí motorem. Díky vypnutí vstřikování se údajně ušetří až 1L paliva na 100km jízdy po městě u auta se šestiválcovým motorem.
R.Barichello: ano, staré automaty sice již nevyhovují po stránce moderních technologií, zato jsou díky své relativní jednoduchosti nejspolehlivější. Za rozumný kompromis osobně považuji transmise s pěti stupni, větší počet stupňů je absolutně zbytečný. Nehledě na to, že motor s velkým kroutícím momentem resp s jeho výhodným průběhem (pro něž byly tyto převodovky primárně určeny) si poradí s přehledem i s menším počtem stupňů.
Mitsi: U BMW byl tento systém zavedem s příchodem prvních velkosériových vstřikových motorů v polovině 70tých let. Konkrétně se jednalo o řadu 633CSi / 733i. V první polovině 80tých let pak měli tento systém již všichni evropští výrobci bez vyjímek. -
"-- skrytý --" 23.08.06 10:23
« Re: Re:
Pokud si dobře pamatuji, tak 1. auto s vypínáním vstřiků bylo BMW 850i a pak všechna Mitsubishi (s MPI) zhruba od konce 80. let. Většina ostatních výrobců to zavedla až o cca 10 let později. A je jedno, jesli v kombinaci s manuální či automatickou převodovkou. -
"-- skrytý --" 23.08.06 09:16
« Re:
Hm, tak jste mě asi ukecali. Fakt jsem nikdy neslyšel o vypínání paliva při brždění motorem a připadalo mi to jako totální šílenost.
Toto platí univerzálně pro manuály i automaty a je nějaký rozdíl mezi staršími a pokročilými verzemi řízení motorů? -
« Re: mari
Já psal v autoamtickém řežimu, o manulním kvedlaní voličem ze strany na stranu nebylo ani slovíčka ;-)
Jistě, doba pokročila noo, máme 7 st. automaty přecpané elektronikou....
Ale starý dobrý 3+OD je pořád nejlepší....
No a pak máme CVT, super věc, na skůtru přímo bomba a pak různé hybridy ve stylu DSQ a podobně že......
:D -
"-- skrytý --" 21.08.06 23:48
« Re: Re: Serpentiny - automaticka prevodovka
michal12: vidim ze proc ma auto nulovou spotrebu pri sundani nohy z plynu a zaroven nechani zarazene rychlosti ti uz bylo vysvetleno tak snad jen tolik ze pokud o dane veci nic nevis radeji se priste nepoustej do spekulaci a neodporuj ;-) ...a jeste neco brzdna sila motoru se neodviji od sili motoru ale od sili jakou je potreba vyvynout ke stlaceni pistu...neni to to same ver mi...a protoze pri ubrani plynu neni v komore benzin nema se po stlaceni co zazehnout...a tim se dostavam k tomu ze tocici se kola otocili hrideli a stlacili vzduch v komore...jenze nic nevybuchlo takze zbytecne ztatili energii...a kde ji vzali?...z pohybove energie a co auto udela kdyz ztrati pohybovou energii?...zpomali...auto je velmi sofistikovane zarizeni a jen par lidi z tohoto fora o nem vi vazne temer vsechno...bohuzel k vyvolenym nepatrim...ale chytryho delat muzu ne? >:D -
« Re: Serpentiny - automaticka prevodovka
Rozhodně brzdi motorem. Hlavní důvod je ten, že se brzdy zahřívají a strácí tak účinnost. V alpských průsmycích máš cedule i pro osobní auta, že máš brzdit motorem. A na Pikes Peak policisté měří teplotu brzd a dále smíš jet, až ti vychladnou.
Takže motorem brzdit - motoru to neškodí, brzdy nežere... -
Marcelino 21.08.06 22:06
« Re:
presne tak, spotreba je pri jazde z kopca "bez plynu" a so zaradenou rychlostou "nulova", t.j. vstrekovanie je vypnute a nejde tam ani kvapka benzinu :-!
toto sa ale nedalo u starych motorov s karburatormi - tie takuto funkciu nemali, tak sa objavovali v casopisoch ako "Amaterske Radio" a podobne navody ako dorobit elektroniku, ktora sleduje otacky a "plyn" a pokial si nepridaval plyn a motor mal s urcitou rezervou vyssie ako volnobezne otacky (aby nezhasol), tak ta dorobena elektronika vypla solenoidovy elektromagneticky ventil a zastavila dodavku paliva - inak aj ten uzatvaraci ventil , tam bolo treba domontovat ;-) :-!
tato uprava mala dva zasadne efekty - usporu paliva a vyrazne vyssi brzdiaci efekt motora pri jazde bez plynu... -
"-- skrytý --" 21.08.06 18:00
« Bez nadpisu
Michal - ano je to tak. Pokud jedeš z kopce na neutrál, musí do motoru jít palivo aby se točil a nezhasl (zastavil by se). Pokud jedeš se zařazenou rychlostí, točí motorem kola a tak palivo není potřeba, motor se nezastaví (dokud se nezastaví i auto). Vzhledem k tomu, že energie jedoucího auta je potřeba i na roztáčení motoru (přes převodovku), tak se auto brzdí. A spotřeba je nulová (resp. nevím jestli tam přecejenom nějaké minimální zanedbatelné množství paliva nejde, takový odborním nejsem).
Samozřejmě netýká se starých aut. -
Arnold Hackel 21.08.06 17:26
« Re: Detail
jednak se to vztahovalo k motoru a údajným obavám o jeho ničení při brzdění motorem a jednak již existují i automaty, které při přechodu na "manuální" režim nezasahují do řazení ani při dosažení maxima otáček (což většina automatů udělá a převezme kontrolu nad řazením). PS: To víš... Od dob 3st.+OD už doba pokročila... -
Arnold Hackel 21.08.06 17:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Serpentiny - automaticka prevodovka
Michale, panebože... Nechtěj po mě abych ti jako školáčkovi vysvětloval že se vstřikování paliva při brzdění motorem vypojuje... U karburátorů to prostě neexistovalo, takže při brzdění motorem byla stále dodávána volnoběžná dodávka paliva... Tak jak motor točí koly- tak i kola můžou točit motorem, což je to co se děje při brzdění motorem... Nejspíš proto ten motor slyšíš... V tomto režimu není vstřikovacím zařízením dodáváno žádné palivo- protože by prostě bylo zbytečné. Motor se točí a normálně se maže olejem. Jestli máš v autě palubní počítač- tak si jej přepni na okamžitou spotřebu a podívej se na ty hodnoty při brzdění motorem... Nebo se přeptej svého automechanika- možná ti to vysvětlí lépe než já... -
"-- skrytý --" 21.08.06 17:07
« Re: Re: Re: Re: Serpentiny - automaticka prevodovka
Tomu prostě nevěřím. Brzdná síla se odvíjí od síly motoru (čím silnější motor, tím silnější brzdný účinek).
Přece když jedu bez plynu, tak motor je pořád slyšet (tj. dochází ke spalovaníá paliva)
Vypínání válců se dělá u některých pokročilých V8 a V12, ale v žádným případě ne kdejakém při ubrání plynu.
A jak se podle tebe jezdilo bez plynu dřív, když nebylo elektronické vstřikování?
:shock: -
Arnold Hackel 21.08.06 16:43
« Re: Re: Re: Serpentiny - automaticka prevodovka
Michal12: to jsou věci, co? Představ si že motor se může točit i bez paliva... A dělá to tak vždy, když odděláš nohu z plynu při otáčkách vyšších než cca 1200... Pod těmito otáčkami se pak vstřikování opět uvede do činnosti aby motor nezhasl.
Jenyk: ano některé "inteligentní" automaty opravdu rozpoznají potřebu brzdění motorem a snaží se pomáhat. To souhlasí
Takže tohle bych jako příklad radši nikde nezmiňoval.....