Nová PANDA
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
gtv6 30.11.09 20:26
« Re: Silent blok
K pneumatikám, letní pneu jsou stavěny na max. trakci na suchu v +25°C a zimní na sněhu v -5°C, tak proto rozdíl. 2 letá bez počtu, ale ne na podvozek. Pokud budeš chtít uznat záruku na podvozek, nebo cokoliv jiného co není adekvátně vadné z výroby a můžeš poškodit sám, tak do servisu přijede akreditovaný znalec z Fiatu ČR a ten se k tomu vyjádří zda ti to opraví zdarma, nebo s tvojí účastí nebo neopraví. Silenblok bude mlátit a víc mlátit a mlátit jako prase a pak se urve, většinou auto ujede i 20 tkm než to lehne k.o. Olej pokud použiješ stejné specifikace např. 10w/40 a různých výrobců můžeš mísit bez problémů a vlivu na motor. Nejvíce problémů je když si někdo koupí ojetý krám s 250 tkm a pro "lepší power" začne do motoru který jezdí na polosyntetiku nebo minerál, rvát plnou syntetiku. pak se urvou nějaký ty "karbóny" ucpu mazací kanálky ( ty mají i 1-5 mm v průměru ) pak to lehne na klice, turbu, apod.... -
"-- skrytý --" 30.11.09 07:40
Díky moc za radu! Přesně jak píšeš, auto plave více od přezutí! To ale nechápu, vždyť by měli mít lepší přilnavost, ne?
S tou zárukou u Pandy nevím….. Je 2-letá bez počtu Km, ale je pravda, že by se asi těžko prokazovalo, že je to od výroby a ne třeba od díry na cestě. Takže letím ke známému. Můžu se ještě zeptat jak moc odstranění závady na Silentbloku spěchá? (Přiznávám, že už na tom jezdí m skoro měsíc…..:-( Prostě laik má strach, aby jakýkoliv „neautorizovaný zásah“ neudělal více škody než užitku….
Teď třeba hodně přemýšlím podle Tvé rady měnit olej jinde a jiný než originál v originál servisu. Setkal jsem se s názorem, že přechod na jiný olej může uvolnit usazeniny toho předchozího. Prý by se mělo použít něco jako „poplachový“ olej. Co ty na to? A co přejít na plně syntetický ale levnější olej?
Amatér předem moc děkuje za odpovědi!
-
gtv6 25.11.09 22:04
Tak si myslím, že tvůj známý ti dluží vysvětlení co povoleného viděl. To že ti panda plave, bývá často způsobeno zimními pneu v kombinaci s teplým počasím ( plavou mě nyní nějak všechny auta ). Povolený silentblok - za tím se může skrývat kde co, od povoleného šroubu silentbloku, přes vymačkaný silentblok, atd. Na rameni jsou silentbloky 2 + 1 čep, pokud máš stabilizátor, tak k tlumiči máš tyčky stabilizátoru a stabilizátor je taky uložen v gumě. Pak jsou tam silentbloky motoru a převodovky. Laikovi se to vysvětluje těžko. Zavez ji známému ať to dá do kupy. Uvědom si že záruka u Fiatu na podvozek je cca 15 - 20 tkm, což je asi u každé automobilky. Takže si nemaluj, že na záruku něco dostaneš. -
"-- skrytý --" 25.11.09 17:01
« Silent blok
Vážení spolupandisti a nejenom, můžete mi prosím poradit jak „objektivně“ zkontrolovat silent blok (levý přední-asi u kola)? Před vypršením záruky jsem zajel za jedním známým ať mi na auto koukne. Vše (něco) prošel a hlásil povolený silent blok. Hned při kontrole po 60 000 jsem to v servisu hlásil ale prý nic nenašli. Pak jsem předělával Pandu na plyn a zkusil se zdejšího mechanika přeptat - uchopil kolo a tvrdil, že je vše OK…… Poradíte prosím laikovi, kde je pravda? Jak to zjistit? Prozatím nemám důvod nikomu nevěřit. Je ale pravda, že se mi poslední dobou zdá, že mi Panda trošku plave. -
m.z. 24.11.09 14:34
« Re: Stěrače
Pandičku 1,2 Dynamic jsme měli 3roky 42tkm,bylo to úžasně levné auto na provoz,tak mi není jasné,proč se zabývat výměnou oleje za levnější :-O To ho měníš tak často,že za ušetřené koruny pojedeš s rodinou na dovolenou? >:D
P.S.Jezdila s ní žena se spotřebou (průměr)okolo 6,7l,ale dálnice 160km/h,takže super.Z levných autíček je to snad ta nejlepší volba :yes:
Gumy celoroční bych nedoporučil ani svému nepříteli,jestli jinak nedáš,budeš se klouzat na sněhu i na vodě,každého volba :no: -
gtv6 05.11.09 22:18
« Re: Olej v Pandě
Tak nevím máš tam bandasku 4L za 400,- což je kak píšu 100/L, já kupuju tohle [odkaz] - na vaně je 12-ka imbus a filtr sundáš vercajkem na sundávání filtru. Návod ti psát nebudu sežeň někde na youtube video, na všech autech vesměs stejný, liší se tu umístěním filtru, vypoušťáku a nalévacího hrdla.

VW 502,00 - 505,00
V popisu na stránce [odkaz] je psáno toto:
"Motorový olej se dvěma syntetickými bázemi a jednou minerální"
Podle mě to tedy není plně syntetický olej.