Toyota Corolla Verso 1.8 benzín V 2.2D (100kW) diesel
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Toyota
-
« Bludy
Samozrejme, ze diesel je vzdy mnohem lepsi, prijemnejsi a subjektivne silnejsi. Ale nekteri z nas jsou holt zasprajcovani a nevidi realitu ;-)
Apropo - Na benzinove motory by mela byt uvalena specialni dodatecna ekologicka dan, protoze svoji mnohem horsi energetickou ucinnosti zbytecne rychle vycerpavaji neobnovitelne prirodni zdroje. -
matuS 14.06.06 22:08
« Re: Re:
Mitsi, prosim ta prestan uz s tymito vseobecnymi teoretickymi recami a ked sa chces zapojit do diskusie tak sa vyjadri k otazke: ktory motor odvadza vacsiu pracu: D4D alebo 1,8vvti?
A poprosim aj o vyjadrenie v percentach.
Stale mam pocit, ze sa ma tu snazis presvedcit, ze ten D4D motor je vlastne slabsi ako 1,8vvti. Nebol tvoj pradedo nahodou husita? :D -
"-- skrytý --" 14.06.06 21:51
« Re:
shi: Díky za podporu! Mně prostě už občas nebaví znovu a neustále vyvracet zažité mýty a pověry.
PS: Klíčová je efektivně odvedená PRÁCE motoru, tedy plocha ať už pod křivkou výkonu nebo pod křivkou Mk. Vše ostatní je jen neúplný opis téhož či (a bohužel stále častěji) dokonce marketingový blud... -
"-- skrytý --" 14.06.06 19:56
« Bez nadpisu
Protože má buď :
a) lepší průběh výkonové/momentové křivky (na kolech)
b) nebo lépe navržené zpřevodování,
c) nebo a + b dohromady.
Maximální hodnotou kroutícího momentu to skutečně není.
Mimochodem u aut s podobným výkonem se klidně může stát, že jedno auto má lepší zrychlení 0-100 a jiné auto má zase lepší zrychlení 0-120. Všechno záleží na tom jak je to zpřevodované. Také záleží třeba na tom jestli výrobce převodovku optimalizoval na to, aby se s autem dobře jezdilo, nebo na to, aby dosáhl co nejlepšího papírově zajímavého výsledku, tedy zrychlení 0 - 100 km/h.
Snaha charakterizovat motor + převodovku jedním číslem je vždycky ošidná a z principu nemůže dopadnout dobře. -
"-- skrytý --" 14.06.06 18:12
« Re: Re: Re: Re: 95kW /100kW
MatuS:
Mame 2 motory, ktore maju takmer zhodny vykon (95kw vs 100kw), ale druhy vykazuje takmer dvojnasobne hodnoty kr.momentu. Takze ktory motor je silnejsi?
Zkusím tvoje zadání upravit:
Máš-li dva motory:
1. má pří 5000 ot/min moment 200Nm
2. má při 2500 ot/min moment 400 Nm,
tak mají oba motory stejný nachlup stejný výkon a jsou tedy stejně silné.
Ono nemá smysl se bavit o nějakých momentech, když už tak má smysl bavit se o momentech při nějakých otáčkách. A v okamžiku kdy znáš moment a otáčky, tak fakticky znáš výkon. Takže pokud se má smysl o něčem bavit tak je to výkon.
Jelikož, se ale auto obvykle provozuje v širokém rozsahu otáčkek, tak nemá smysl bavit se o jediné hodnotě (výkonu nebo momentu při nějakých otáčkách), ale má smysl se bavit o průbězích výkonu nebo momentu.
Moment měřený bůhví kde před převodovkou je nic neříkající blud propagovaný marketingovými odděleními automobilek. Pokud má smysl bavit se o momentu tak jedině o momentu přímo na kole.
P.S. diskusi čtu :-) -
« B/D
Co sa tyka diesela tak nemam problem s hlukom, slabsiu diesel jednotku v TCV 100kW som zatial neskusal (predajca akosi ju nevie objednat na skusobnu jazdu a to iste sa tyka aj benzinu 1.8- taaaak cakaaaaaaaaam)pri 130kW to bolo super, pohoda, ticho nic nehucalo nevybrovalo dokonale odhlucneny motor a priestor pre posadku. S tym hlukom a rusivymi podnetmi, ktore otravuju posadku, to je vlastne relativne, niekomu nieco huci inemu nie >:D .
Ja som bol motoristicky "odchovany" na benzinakoch, na diesel som pozeral tak ako na ropaky (a pre bohatsich), ale odkedy mame Nissan Primeru 2.2, tak diesel u mna hodne stupol. Mozno, ze je to vhodna kombinacia kvalitneho spolahliveho auta Primery s dobrym zatial bezproblemovym celkom sviznym diesel motorom , ktory svoju pracu odvedie super je tichy a bezpecny, ziadne rusive podnety.
TDI to je uz o niecom inom, osobne mi tam vadil ten dunivy zvuk, to akesi vybrovanie, ktore pocas jazdy mi akosi naladu nezlepsilo a postupne zacalo mi cele telo rezonovat a po 2-3hod hlava "hucala" uz dost.
Ak bude TCV 100kW tak ticha a bez rusivych podnetov, s takym "porovnatelnym" vykonom ako ta 130kW tak nemam co vahat.
Volal som do poistovne, a ak som spravne porozumel , tak rozdiel by bol v poistkach, vsetke 3typy :benzin 1615E a diesel 1850E a rocna dan 122 k 355.
Pri najazdeni cca 20000 km by sa to uz celkom rentovalo (prevazne auto potrebujem na cestovanie domov a teda tankovat sa bude vacsinou v SR)a ak by som tankoval len a len v SRN tak sa to rentuje urcite.
Uvidim, este asi s kupou auta ( ak rozhnodnutie padne na diesel)trosicku pockam, lebo nemecka vlada ma zaviest akysi bonus cca 200-250E/rocne z rocnej dane pre diesle, ktore maju uz vo vybave russelpartikelfilter - su teda ekologickejsie. A to by bolo uz super OK.
Od 1.1.2008 sa smu v EU predavat auta uz iba s russelpartikelfiltrom.
Krivky benzinu a dieselu TCV porovnam aj ked nie som v tom odbornik sprevodovanie 95/100 je na nasledovne :
B 3,545 1,904 1,392 1,031 a 0,815
D 3,538 1,913 1,218 0,88 0,809 a 0,673. -
matuS 14.06.06 14:42
« Re: Re: Re: Re: Re: 95kW /100kW
matuS - ked som kupoval auto, urobil som si graf momentu na kolesach v zavilsosti od zaradenej rychlosti a od realnej rychlosti (z toho sa da vycitat, napr. co sa stane ak pri 30km/h a zaradenej trojke slapnem na plyn atd.). A bohuzial pre diesel, 2.0 beznin, s tocakom na motore ubohych 200Nm na tom bol podstatne lepsie ako diesel s 300Nm. Ten diesel bol len o nieco malo silnejsi ako 1.6 so 152Nm. Myslim, ze to bude podobne aj u Versa. IMHO zrychlenie je lepsie u diesla prave koli jeho dlhym prevodom, ked 100 dosiahne uz na dvojku vs. benzinak, ktory ju dosahuje az na trojku. Ale varim z vody, ani jednu som neskusal.
nechcem spochybnovat tvoje vypocty :)) ale som si isty ze sa mylis co sa tyka jazdy 100km/h na dvojke u dizla. Jedine auto, ktorym som bol schopny dosiahnut na dvojke taku rychlost je IS220d (ktora ma mimoriadne dlhe prevody), ale aj tu uz bola dvojka niekde pri 4800-5000ot, ked ten motor uz netaha a je lepsie zaradit trojku.
Mimochodom neviem ako si to pocital, ale v pracovnych otackach motora musi byt u toho naftaka D4D vacsi kr.moment na kolesach ako u 1,8vvti, pretoze tento benzin ma 60% kr.momentu d4d a d4d urcite nema o 40% tazsiu prevodovku. Samozrejme, ak si to pocital v otackach 1500 alebo 5000, tak benzin na tom bude lepsie.
Ale prevodovka je od toho, aby sa s nou radilo a nie od toho, aby sme sa na nu pozerali :) -
« Re: Re: Re: Re: 95kW /100kW
matuS - ked som kupoval auto, urobil som si graf momentu na kolesach v zavilsosti od zaradenej rychlosti a od realnej rychlosti (z toho sa da vycitat, napr. co sa stane ak pri 30km/h a zaradenej trojke slapnem na plyn atd.). A bohuzial pre diesel, 2.0 beznin, s tocakom na motore ubohych 200Nm na tom bol podstatne lepsie ako diesel s 300Nm. Ten diesel bol len o nieco malo silnejsi ako 1.6 so 152Nm. Myslim, ze to bude podobne aj u Versa. IMHO zrychlenie je lepsie u diesla prave koli jeho dlhym prevodom, ked 100 dosiahne uz na dvojku vs. benzinak, ktory ju dosahuje az na trojku. Ale varim z vody, ani jednu som neskusal.
Feenix - tocak je dobra vlastnost, ale je ovplyvnitelny prevodovkou. Prave koli tomu ju tam montuju ;-). Ak budu napr. pri 100km/h a zaradenom 5 prevode otacky dielsa take, ze bude mat rovnaky maximalny vykon ako benzinovy motor v tychto istych podmienkach, tak oba v tom momente budu schopne presne tej istej akceleracie. A ver, ze inzinieri v Toyote sa velmi snazili, aby tomu tak bolo. Ani s jednym neurobis krok vedla. Vzhladom na to, ze vacsinu najzdis po dialnici a budes moct tankovat v krajine, kde je nafta vyrane lacnejsia, bral by som diesel ak nemas ten problem s hlukom, ako ja. Ale co si pamatam, tak TCV je dobre odhlucnena a pri 150 v nej bol relativne klud. -
modus ponens 13.06.06 21:20
« Re:
Otazka tu nie je, ktory je vykonnejsi alebo silnejsi. Ten diesel ma aj vyssi vykon a aj vyssi tocak. Otazka znie, ktory sa viac oplati. Pokial su pravdive udaje o poistkach, tak ten diesel sa bud nevyplati alebo sa vyplati na sklonku predpokladanej dlzky uzivania. -
"-- skrytý --" 13.06.06 20:25
« Bez nadpisu
matuS: Jenže to je špatně položená otázka...."který motor je silnější"? Žádný!
Buď který je výkonnější nebo který má větší točivý moment. Síla motoru je jen relativní hantýrka,takže nic, co by se dalo exaktně změřit, natož posuzovat.
Já bych dal přednost tomu s větším Mk ;-) btw: 400 Nm není špatná hodnota... ;-) -
matuS 13.06.06 19:43
« Re: Re: Re: 95kW /100kW
tak nemá smysl handrkovat se jestli je důležitější moment nebo výkon.
Detailista navíc může namítnout, že i sekačku na trávu lze zpřevodovat tak, aby měla moment 400 Nm, ale nelze ji zpřevodovat tak, aby měla 100 kW.
tu sa ale o tom nikto nehandrkuje. Preboha, naco sem ludia pisu ked necitaju diskusiu? :shock:
Mame 2 motory, ktore maju takmer zhodny vykon (95kw vs 100kw), ale druhy vykazuje takmer dvojnasobne hodnoty kr.momentu. Takze ktory motor je silnejsi? No evidentne ten druhy, pretoze napriek tomu ze musi bojovat s tazsimi prevodmi, tak udeluje autu vyssie zrychlenie.
Prudce nastupující kroutící moment (doména TDI a pod) je podstatný hlavně pro psychologický pocit velkého zrychlení, protože člověk není ani
nemyslim si, ze je to pripad tohoto motora D4D. Vzhladom na to, ze existuje jeho 130kW verzia, tak myslim, ze prave tento 100kw motor bude velmi prijemny co sa tyka pouzitia. Ale to musi posudit niekto, kto je jeho majitelom. -
"-- skrytý --" 13.06.06 18:18
« Re: Re: 95kW /100kW
Že má Avensis slušné brzdy mohu potvrdit, bohužel jsem si jednu dobu myslel, že podobné brzdy jsou dnes standard a málem jsem rozmlátil služební Fabii plnou lidí.
Není důležitý kroutící moment, ale pouze jeho průběh. Vzhledem k tomu, že mezi momentem a výkonem je přímá vazba:
P=k*n*M (P-výkon, k-konstanta, n-otáčky, M - moment)
tak nemá smysl handrkovat se jestli je důležitější moment nebo výkon.
Detailista navíc může namítnout, že i sekačku na trávu lze zpřevodovat tak, aby měla moment 400 Nm, ale nelze ji zpřevodovat tak, aby měla 100 kW.
Fakticky je ale podstatná spíš plocha pod výkonovou nebo momentovou křivkou.
Prudce nastupující kroutící moment (doména TDI a pod) je podstatný hlavně pro psychologický pocit velkého zrychlení, protože člověk není ani tak citlivý na zrychlení samotné, ale vnímá především změnu zrychlení. A ještě má tento "TDI efekt" velmi "příznívý" vliv na životnost pneumatik, které s "vhodným" zacházením za asistence protiptokluzu mizí jako tající sníh. Jsou lidé, kteří to, co ušetří na ceně nafty vyhodí za pneumatiky, protože potřebují každých 20 000 Km zcela nové obutí ... -
matuS 13.06.06 16:23
« Re: 95kW /100kW
Diesel ma ho takmer 2x viac co sa musi prejavit a s tym aj spotreba a dynamika jazdy.
presne tak. Pochopitelne, ze dizel ma tazsie prevody ako vvti, takze vysledny moment na kolese je mensi ako "takmer dvojnasobny" oproti vvti, ale nizsie prevody urcite niesu 2x take tazsie ako ma vvti. -
« 95kW /100kW
Pri TCV a jej hmotnosti a vyske urcite bude rozdiel medzi benzinom 95kW a dieselom 100kW, a nevravim o tom ze ked bude naplno zatazena. Jasne ze vykon je vykon a ten je tu takmer stejny, ale tu uz podstanu rolu zohrava prave krutiaci moment, tak ako to poznamenal matuS. Diesel ma ho takmer 2x viac co sa musi prejavit a s tym aj spotreba a dynamika jazdy. Rozbehnutie auta je len minimum v beznom cestovani pre porovnanie zrychlenia aut a aj tak kazdy z nas potrebuje zrychlenie hlavne pri vyssich stupnoch a rychlosti ako je 40km +++-.
Vcera som cital porovnanie kombiciek dieselov cca od 110 do 130kW BMW , Medak, passat vsetko 2l a Toyota Avensis 2.2 130kW
tyma autam dali riadne zabrat : rozne testy zrychlovania, elasticity, slalom, urcity okruh co najrychlejsie ,najvyssia rychlost, dynamika..... A co je zaujimave, ze napriek faktu ze nemci preferuju a vsade len extra chvalia a za vitaza davaju len a len svoje znacky aut,, tak vyhrala prave Toyota Avensis (dynamika, spotreba, zrychlenie, vnutorny priestor variabilita, kufor, dostatok pracovnej plochy pre vodica bezpecnost stabilita...... a najlepsie brzdy!!!).
Ale co tym chcem povedat, ze zrychlenie Toyoty Avensis bolo iba o 0,4s pomalsie ako ho deklaruje vyrobca a priemerna spotreba TA bola pri tomto narocnom a zatazujucom teste (riadne auta vytacali a dali im do nosa) o 2l vyssia oproti deklarovanej vyrobcom ( taku spotrebu aj tak malokto dosiahne ) 6,2l. Ale ostatne porovnavacie a testovane znacky mali spotrebu hodne o 2.5l navyse oproti deklarovanym.
A cas uvadzany vyrobcom zrychlenie na 100km nedosiahlo ani jedno z testovanych auto a co som doteraz cital rozne testy a x aut , tak skutocne ani jedno auto nemalo hodnoty ako udavaju vyrobcovia (tak sterilne, specificke podmienky za akych oni robia testy a stanovuju hodnoty sa normalne nedaju v praxi spravit).
Pre TCV bude urcite (vzhladom na velkost, vahu, vysku a zatazenie)vyhodnejsi diesel. Spotreba tiez bude v prospech diesela, no misky vah pri rozhodovani pre mna moze, nemusi vyrazne naklonit vyska poistenia a dan v SRN - a to je uz iba matematika a kalkulacka. -
matuS 13.06.06 15:11
« Re: Re: Re:
Bohužel (pro milovníky dieselů), 100 kW z turbokamen je úplně těch samých 100 kW, jako z benz. motoru. Z hlediska odvedené práce je to totiž naprosto totéž a event. rozdíl ve zrychlení 0-100 km/h je pouze věcí zpřevodování, hmotnosti a aerodynamiky vozidla.
-hmotnost je takmer ta ista, v neprospech dizla.
-aerodynamika je ta ista
-rozdiel je teda podla teba iba v sprevodovani.
mohol by si to trocha rozviest? vdaka
Navíc ztráta při jednom přeřazení není 1 s, ale podstatně méně: automobilky si vzájemně přetahují/přeplácejí testery, kteří se specializují na sprint a umějí nejlépe právě ten efektivní rozjezd z místa na 100 km/h při min. "řadicích" ztrátách (jednou jsem o tom viděl reportáž na DSF).
kazdy vyrobca ma iny postup merania a zistis to podla toho, ci si schopny ich cas dosiahnut alebo nie. Ja som este s versom nesprintoval.
Nech je teda ta strata pol sekundy, stale je tam v sprinte dost rozdiel, pricom napr benzin nemusi zapasit s takym nedostatkom adhezie na prvom prevodovom stupni. A vo vyssich rychlostiach (nie maximalnych) bude verso d4d urcite rychlejsie, lebo prave Nm budu lepsie zapasit s odporom vetra.
BTW na najlepsi sprint 0-100 nepotrebujes testera, ale iba launch software, ktory sa postara o spravne otacky pri starte a preradovani. Potom uz nic ine nerobis len mas stale plyn na podlahe a pri radeni stlacas spojku.