Auto táhne doprava
- Auto táhne doprava 26.05.2006 20:16
- Bez nadpisu 26.05.2006 21:03
- uff 26.05.2006 22:04
« Re: Auto táhne doprava
Nu ja nevim - mel jsem kdysi Octavku, tu mi jednou v Praze odtahli a od te doby tahla doleva. Nechal jsem zkontrolovat uplne vsechno, sbihavost, rozbihavost, odklon, priklon, doklon, zaklon... O gumach nemluve. No a asi po roce sem nechal menit letni gumy za zimni - a vida: prava zadni guma byla trochu vic sjeta zevnitr, nez zvenci. A tak nasledovala kontrola zadni napravy - nejdrive skodovka protestovala, ze se to nemuze hnout (byla to ctyrkolka s netypickou zadni napravou) - takze jsem zajel do Vrchlabu - a tam se zjistila nejaka chybka lavky. Takze s tim neco udelali. Vysledkem bylo, ze to auto zacalo tahnout doprava. A tak jsem ho prodal ;-) -
"-- skrytý --" 26.05.2006 22:17
« Re: Auto táhne doprava
Jenom malá poznámka k tomu, že kola jsou "stejně dofoukaná plynem". Letos, když jsem měnil ze zimních na letní, tak se mě mechanik ptal jestli chci nafoukat dusík. Řekl jsem, že ne. Fajn, foukl tam vzduch, prý 2,2 na každém kole. Během cesty domů - cca 15 km po dálnici - se mi zdálo, že auto nějak táhne na stranu. Tak jsem zajel k pumpě zkontrolovat tlak v gumách a zhrozil se: tlak v každé pneu jiný, rozptyl od 1,7 do 2,9!!!!!! Mít toho mechanika v tu chvíli u sebe, tak mu rozbiju hubu . . . Takže jestli, jsi neviděl na tlakoměr pri huštění, nevěř tomu, že ta kola jsou nahuštěna na stejný tlak. Možná jsou . . . a možná taky ne . . .-
"-- skrytý --" 29.05.2006 09:47
« Re: Re: Auto táhne doprava
Vyloučit vliv pneumatik lez velmi jednoduše: prostě mezi sebou prohoď přední kola. Jestliže to dál potáhne doprava, chyba není v rozdílném valivém odporu pneumatik.
Pozor: Měnit smysl otáčení pneu se u jetých radiálních pneumatik nesmí. A vůbec nijak to nesouvisí se "šipkou" smyslu otáčení u pneu se směrovým dezénem, ale s "přizpůsobením" kostry radiální pneu smyslu otáčení v provozu!-
« Re: Re: Re: Auto táhne doprava
Pánové díky za bohatou diskusi, už mám auto OK (teda skoro), tak se s vámi musím podělit o informace. Jak tady radil Mitsi přehodit kola na nápravě, to samé mi navrhli a udělali v mém servisu a fakt je to teď úplně o něčem jiném, auto sice táhne prozměnu doleva, ovšem opravdu jen nepatrně a hlavně jen prvních pár set metrů nebo nějakej kilometr, jakoby se pneu potřebovaly zahřát. Pak je to úplně klidné, žádné vibrace a auto jede rovně. Akorát tak vím, že s některou gumou něco asi není úplně v pořádku, ale to mě nenutí kupovat novou gumu hned teď, letos to s nimi odjezdím a na jaře se uvidí. Díky.-
"-- skrytý --" 01.06.2006 08:04
« Re: Re: Re: Re: Auto táhne doprava
Takže ještě jedna rada: Máš-li se rád, tak hned upaluj a pořiď si OBĚ gumy nové. Totiž až se Ti ve vysoké rychlosti definitivně poroučí kostra té inkriminované gumy, tak se nebudeš stačit divit! Kromě toho jsem už předtím napsal: U již jetých radiálních pneu se NESMÍ MĚNIT SMYSL OTÁČENÍ!!!-
« Re: Re: Re: Re: Re: Auto táhne doprava
Mitsi: No tos mě tedy vyděsil, já jedu za dva týdny na dovolenou, většinou po dálnici, takže asi dost rychle...
Já tomu nerozumím, tak Tě musím asi poslechnout (soudě podle Tvých příspěvků věřím, že jsi profík), akorát můžu si být jistý, že stačí vyměnit jen 2 gumy? A které - určitě přední? nebo existuje možnost, že by to způsobovala jedna ze zadních?
A ještě jedna věc, když už sem píšu... Docela mě štve to pískání brzd, nevíš, čím by to mohlo být? Mám ve předu nové kotouče i desky, dokonce jsem si připlatil za ty kvalitnější, navíc mi byly doporučeny i značky destiček a kotoučů, které si prý velmi dobře sednou. Vzadu je to původní z roku 2004 (50tis. km), ale nemyslím, že by ten zvuk šel zezadu. Někdy to kvílí málo, ale někdy vzbudím celou ulici, když brzdím u domu...:-)
Díky.-
"-- skrytý --" 01.06.2006 10:17
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Auto táhne doprava
Stačí vyměnit obě gumy na přední nápravě (navíc je vhodné vybrat obě ze stejné série podle DOT kódu - měl by být stejný). Nesouměrnost valivého odporu gum na zadku se projevuje jinak.
Pokud jde o ty brzdy, tak jesliže možno vyloučit nekompatibilitu materiálu desek a kotoučů (pokud jsou od stejného výrobce, musí to být OK, jelikož výrobci si právě tohle hlídají), tak se nepochybně jedná o vůli v uložení desek vůči jejich uložení a/nebo vůli ve vodítkách plovoucích třmenů. To pískání totiž vyluzují právě chvějící se/"zpívající" destičky, event celé třmeny. Doporučuji namazat všechny styčné plochy vzájemně se pohybujících dílů (samozřejmě nikoli činné plochy brzd!) měděnou vazelínou, a pokud to nepomůže, vyměnit vodítka desek a vodítka třmenů.
PS: Např. všechny japonské značky používají speciální nerez pružinové plíšky, které vymezují vůli desek jak radiálně, tak i axiálně (vůči pohybu třmenu). Idiotští "vyměňovači", kteří používají neoriginální náhradní díly, tyto "plíšky" obvykle odstraňují, jelikož bývají buď poškozené (nové se s neorig. deskami zásadně nedodávají, na rozdíl od orig. desek) nebo prostě na ty neorig. desky nepasují. Pískání brzd je pak zcela zaručeno!!!-
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Auto táhne doprava
Díky za rady, jen prosím o ještě jednu ohledně těch pneu (snad už poslední):
Koupím 2 nové, které dám na předek. V současnosti mám ve předu lepší vzorek než vzadu, na druhou stranu podle předchozích názorů zde předpokládám, že problém je na některé přední gumě. Takže moje otázka je: je možné dát nynější přední gumy s lepším vzorkem dozadu při zachování dosavadního směru a zadní vyhodit nebo je i toto riskantní?-
"-- skrytý --" 01.06.2006 16:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Auto táhne doprava
Blbne mi internet, takže moje odpověď se nezaznamenala.
Tedy znovu a teď už poněkud stručněji.
Problém je v tom, že si nemůžeš být na 100% jistý, která z těch dvou předních gum je "vadná", byť to je obvykle ta, "k níž to táhne". Takže snad si je nechat max. na rezervu, na níž se stejně nejezdí, a dopředu koupit obě nové.

Chci se taky zeptat, jestli za to nemůžou třeba brzdy, mimochodem dost mi pískaly, tak jsem nechal vyměnit nové př. kotouče i desky, ale pískají pořád, což nechápu.
Díky za každý postřeh.