Měření rychlosti Městskou policií
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
pepek 15.05.06 08:58
« Bez nadpisu
to kejml: Ono je občas dobré se podívat do zákonů nebo mít známého právníka na telefonu, protože, velmi obecně řečeno, "neznalost zákona neomlouvá" a pak je pozdě něco zjišťovat. A v dopravě po zvýšení pravomocí MP to bude IMHO docela husté, protože ti šme.di to budou na 99% zneužívat k dolování peněz do obecních pokladen a budou spoléhat, že řidiči jsou tupé stádo ovcí bez znalostí zákonů. -
pepek 14.05.06 15:20
« Bez nadpisu
to kejml: Vezmu to hodně hodně zrychleně, ale snad to bude stačit ;-)
Takto zní novelizový z.č.361/2000Sb §10 odst.1 písm.d "Provozovatel vozidla nesmí...................přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti." Dále pak -
odst.3 Provozovatel vozidla a osoba, které provozovatel svěřil vozidlo, s výjimkou, kdy provozovatelem vozidla je zpravodajská služba, jsou povinni na výzvu policie, krajského úřadu nebo obecního úřadu obce s rozšířenou působností sdělit skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla podezřelého z porušení ustanovení tohoto zákona; tímto ustanovením není dotčeno ustanovení zvláštního právního předpisu14d).
Pod odkazem 14d zákonodárce uvádí odkaz na §60 z.č.200/90Sb. ve znění novel..... který zní - "Podávání vysvětlení
(1) Každý je povinen podat správním orgánům nezbytné vysvětlení k prověření došlého oznámení o přestupku; podání vysvětlení může být odepřeno, jestliže by takovým osobám nebo osobám jim blízkým (§68 odst. 4) hrozilo nebezpečí postihu za přestupek, popřípadě za trestný čin nebo by porušily státní nebo služební tajemství anebo zákonem výslovně uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti.
(2) Tomu, kdo se bez závažných důvodů nedostaví na výzvu ke správnímu orgánu k podání vysvětlení podle odstavce 1, nebo tomu, kdo bezdůvodně podání vysvětlení odmítá, může správní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 1 000 Kč................
Z odst.1 pak už jasně vyplývá možnost před správním orgánem odepřít výpověď ve stejném rozsahu, jako nyní :-! . Takže není potřeba něco hledat v Ústavě, ale stačí si přečíst jen znění zákona ;-) .To jen dement.í novináři (asi se opakuji, ale Zeman měl kdysi pravdu, když je nazval "hnůj země" >:-[] ) občas něco pochytí a pak o tom píší "zasvěcené" články, jak budou "řidiči?? pokutováni za půjčení vozidla a nepřiznání se k přestupku". -
« Re:
pepku, je vidět, že tomu docela hovíš. Zajímal by mě Tvůj názor na úpravu zákona od 1.7., který ukládá majiteli majiteli vozidla prásknout osobu, která auto řídila v době spáchání přestupku. Podle mého (laického) názoru je to v přímém rozporu s Listinou základních práv a svobod (Hlava 5, čl. 37. odst. 1). která právně nadřazená jakémukoli zákonu (tedy i zákonu o provozu na pozemních komunikacích).
Nedisponuju právní ochranou pánů Sokola, Lžičaře, Kubíčka, Teryngela nebo třeba Ortmana a trochu se bojím, že až to na měšťáky vybalím, bude dusno... -
-
« Re: Re:
....asi to mysleli tak, že MP nemůže používat klasickou trojnožku, protože ta nemá žádné záznamové zařízení a protože tě za to zatím nemůžou zastavit, tak by měřili zbytečně. Nicméně je to stejně nedotažené, protože MP tě může zastavit, když jsi udělal nějaký přestupek proti místní úpravě, ale pokud já si toho přestupku nebudu vědom ( třeba normálně něco přehlédnu ), tak vlastně se mi může jevit jejich zastavování jako nezákonné............. -
pepek 12.05.06 09:32
« Re:
to Xfido: Opět opakuji, že nikde v žádném závazném právním předpise není napsáno, že MP nesmí používat radar nebo jen pouze laserový měřič (to je asi ta tvoje fotopuška :roll: ) - asi jsi špatně poslouchal ;-) . Tvůj příspěvek o postoupení podezření na MěÚ jsem přehlédl :*) .
Za měsíc a půl to jedno pořád nebude - vždy ti druhá strana musí prokázat vinu. Pokud ne, má smůlu ;-) . -
« Bez nadpisu
Vždyť jsem to psal. Nepředvolala mě MP ale právě úřad Prahy-západ k přestupkovýmu řízení. No o tý fotopušce mi to řekl ten chlápek na úřadě. Asi už jsou zvyklí na to, jak to každej právník zpochybňuje a tak tam maj na stole připravený všechny vyhlášky a zákony, který se týdle problematiky týkaj a taky všechny atesty a posudky od zkušeben ohledně těch fotopušek. No a v jedný z těch vyhlášek nebo zákonů to právě je tak ňák formulovaný, že MP nesmí používat klasickej radar - nepamatuju si jak to je přesně, ale prostě něco takovýho tam je. No a vzhledem k tomu, že se to zadařilo za těch 200+300Kč, tak to je samozřejmě bezpředmětný řešit, protože toho fakt nejsem ani časově, ani fyzicky schopnej. No a navíc za měsíc a půl, už to je stejně jedno, takže tady jakýkoliv průlomový kroky proti MP jsou už stejně k ničemu. Jinak musim říct, že ten chlápek na úřadu byl takovej, jakej by měl bejt. Férovej a slušnej - takže jsem z toho byl nakonec docela mile překvapenej... :shock: Každopádně o dost lepší než flojdi v Kongresovce... -
pepek 11.05.06 17:59
« Bez nadpisu
Do 30.6. může MP pouze měřit a zasílat "Podezření ze spáchání přestupku" na místně příslušný odbor obecního úřadu. Ten pak v rámci správního řízení rozhodne o vině nebo nevině - případný příjem z pokuty a poplatku za správní řízení je příjmem obce. Po 1.7. bude moci MP i stavět auta a řešit je na místě blokovou pokutou nebo opět celé postoupit do správního řízení.
Příjmy z pokut PČR jsou příjmem státního rozpočtu - cestou Celního úřadu do příjmů Min. financí.
xFido: A to, že MP může měřit jen "tou puškou s foťákem" ti řekl kdo? To jsou pěkné pohádky ;-) Předvolávat tě také nemůže MP, ale pouze správní orgán. Pokud jsi se dostavil na předvolání MP a zaplatil, tak jsi .... "neznalý zákona" a zbytečně vyhazuješ peníze za protiprávní jednání MP >:-[] .
Samotnému mi dost vadí, že imb..cilní obecní poskokove budou moci měřit rychlost. Vždyť MP byla původně zřízena úplně k něčemu jinému, ale silná lobby starostů si prosadila změnu zákona, protože to bude obrovský přínos pro obecní poladny. O "zvýšení bezpečnosti" jsou jen pokrytecké kecy, které mají kamuflovat jejich hlad po jednoduchých příjmech obce. -
"-- skrytý --" 11.05.06 17:24
« Bez nadpisu
Me minuly tyden prislo predvolani na Policii za prekroceni rychlosti. Pri vyjezdu z letiste Ruzyne mi namerili 94km/h (na te Shellce) a je tam povolena max. 50km/h (je to v obci), fotka byla rozmazana, prestoze tam byl detail na levou polovinu auta, citelna byla jen RZ. Nejdriv policajt vyhrozoval, ze to je za 3.000 Kc, protoze to je prekroceni v obci o vice nez 30km/h, ale kdyz jsem stale trval na tom, ze to sluzebni auto pouziva nekolik lidi a nejsme schopni zjistit, kdo to byl, tak jsem ho ukecal na 500Kc. (Podle zaznamu jsem to byl ja, kdo toauto ridil ;-) ) -
« Bez nadpisu
Tak to je vyřešený. Limit byl 40 km/h a překročeno 2x během 6 minut - jednou 62, jednou 70 km/h. Pokuta 200,- + 300,- Kč. No a bylo mi řečeno, že MP nemůže měřit klasickym radarem, ale jenom takovou tou puškou s foťákem, byly mi ukázaný všechny schválení a certifikace a bla bla. No a nesměj auto zastavit ani sankcionovat, ale úřad pak jo, protože podle zákona jeho MP dbá na bezpečnost apod. v obci a já to tímhle porušil. No napadnout by se to asi dalo, ale courat se jen tak po soudech může asi málokdo... Takže tak... -
« Re:
MP tě může změřit i teď, ale nemůže za to ukládat sankce. Takže nic, na městě se teď jen testujesystém.
Jinak i to co je od státní policie a jde do správního řízení jde do rozpočtu obce, to co vyřeší bloková pokuta jde do státního rozpočtu - tak je to te´d, tak to i zůstane. Rozdíl je v jedné věci, nově některé přestupky nemohou být řešeny blokově, ale rovnou a jen správním řízením.
Jinak taky platí sozuběh, třeba stání na invalidovi, ihned příjdete o řidičák na půl roku a ještě o body! -
« Bez nadpisu
No to je všechno jasný. Jezdim v poho, pokuty žádný nedostávam, jenomže teď mě změřili 2x během deseti minut, když jsem nutně pospíchal a jde mi o to, jestli na to teda má Městská policie vůbec právo. No a pokud ne, tak jak to s nima zaonačit, abych je moc nasr..., ale zároveň abysme se dopracovali k tomu, že to nebylo lege artis...
jindřich V., 12. květen 2006, 12:14
DOBRÝ DEN MINULÝ TÝDEN MĚ MĚSTSKÁ POLICIE ZMĚŘILA RYCHLOST A DNES MI PŘIŠEL PŘÍKAZ K ZAPLACENÍ POKUTY OD MĚSTSKÉHO ÚŘADU.jSEM HODNĚ PŘEKVAPEN A ZAJÍMALO BY MĚ ZDA JE K TOMUTO MP OPRÁVNĚNA ČI NIKOLIV A NA ZÁKLADĚ JAKÉHO ZÁKONA ČI PŘEDPISU DĚKUJI
Odpověděl:
JUDr. Tomáš Beran, 14. květen 2006, 18:13
Městská policie do 1. 7. 2006 měřit rychlost nesmí, vyjde na toto téma tento týden článek.